Журналістське «Євро»

4 Вересня 2012
24122
4 Вересня 2012
09:46

Журналістське «Євро»

24122
Світовий конгрес газетярів у Києві почав роботу зі скандалу: журналістів руху «Стоп цензура!» ледве не побили «приватні особи», а Янукович закликав «бути заангажованими»
Журналістське «Євро»

Київ зустрічає головну медіа-подію для представників друкованих ЗМІ всього світу - вчора в Міжнародному центрi культури та мистецтв відбулися перші засідання й форуми учасників 64-го Світового конгресу газетярів та 19-го Світового форуму редакторів, що триватимуть до 5 вересня. Напередодні організатори конгресу не підтримали заклики до бойкоту заходу в «цензурованій» Україні «регіонального» зразка, наголосивши на тому, що, навпаки, - проведення заходу такого рівня допоможе привернути увагу до проблем свободи слова в нашій державі і, як результат, їх зрештою розв'язати.

 

«І високо тримайте планку політичної заангажованості!»

 

Хтозна, як буде з розв'язанням, а увагу привернути справді вдалося: під час виступу на форумі Президента Віктора Януковича журналісти з руху «Стоп цензура!» розгорнули плакати, які повідомляли про утиски свободи слова в Україні. Охороні гаранта це вельми не сподобалося. Побачивши текст із розповіддю про побиття журналістів, вилучення з кабельних мереж опозиційного каналу ТВі, посилення цензури на провідних телеканалах, відсутність в Україні громадського телебачення тощо, а також великі слова «СТОП!», хранителі президентського спокою спробували вирвати аркуші з рук представників ЗМІ. І при цьому добряче штурхонули редактора «Української правди» Олену Притулу. Варто зазначити, що потрапили на форум «стопцензурівці» теж не без пригод - охоронці, старанно їх обшукавши, не хотіли пропускати на місця, посилаючись на те, що журналісти мають при собі «невідомі білі папірці».

 

Згодом прес-служба Управління державної охорони повідомила, що акції журналістів перешкоджали приватні особи, а не співробітники УДО. «Службова перевірка встановила, що особи, вказані в ЗМІ, не є співробітниками Управління державної охорони або Служби безпеки Президента. Просимо цю інформацію взяти до уваги», - наголошують у відомстві.

 

Хай там як, Президент на події в залі однаково й оком не змигнув, оскільки в цей час саме переконливо розповідав про досягнення свободи слова в Україні. «Однією з перешкод для розвитку медіапростору в Україні є помилкові стереотипи про недостатність свободи слова в нашій країні. На мою думку, це пов'язане з недостачею об'єктивної інформації, як насправді виглядає ситуація», - побідкався Янукович, наголосивши, що з часів СРСР Україна значно просунулася в забезпеченні свободи слова, пройшовши шлях «від тотальної цензури до відкритого суспільства». Надалі, на думку В.Я., головне завдання в цій сфері - створити умови, за яких преса зможе ефективно розвиватися й бути незалежною від будь-якого контролю.

 

Не обійшлося й без традиційних для Віктора Федоровича «лаж»: обмовившись, він закликав журналістів «тримати високу етичну планку, додержуватися принципів об'єктивності та політичної заангажованості». Хоча обмовка, звісно, по Фрейду.

 

А тим часом організатори Всесвітнього форуму преси підтримали акцію «Стоп цензура!». Як нагадав речник Ради Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA) Ларрі Кілман, однією з цілей проведення форуму в Україні є захист свободи преси. «У нас був подібний протест на церемонії відкриття у Москві 2006 року під час виступу президента Путіна. І як і в Москві, президент WAN-IFRA Якоб Метью скористався цією нагодою в Києві, щоб висловити нашу занепокоєність у своєму виступі в присутності президента», - цитує заяву Кілмана сайт Journalism.co.uk.

 

Глобальний шанс для українських журналістів

 

Як зазначає прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров, традиційно Всесвітній газетний конгрес відвідують більше 500 топ-менеджерів провідних медіакомпаній світу, а також головні редактори видань. У роботі ж 64-го конгресу візьмуть участь близько 700 учасників та понад 30 доповідачів iз 89 країн світу. Після з'їзду в Москві шестирічної давності на просторах СНД такий захід проводять лише вдруге.

 

«Організація і проведення конгресу такого масштабу саме в Україні має дуже велике значення, оскільки у конгресі беруть участь законодавці моди в галузі медійного менеджменту. Початок конгресу ознаменувався дещо творчими моментами, однак загалом робота проходитиме в контексті вирішення серйозних і нагальних питань у сфері друкованих ЗМІ. Серед основних питань, які розглядатимуть на форумі учасники з'їзду, переважатимуть завдання такого плану: як видавати газету, як і де заробити на цю справу гроші, яким чином краще розповсюджувати друкований продукт, - розповів «УМ» перед початком форуму Світового конгресу газетярів голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. - Ми переконані що це, перш за все, глобальний шанс для українських журналістів обмінятися хорошим досвідом, адже з іноземними журналістами маємо чимало спільних проблем і багато подібних точок зору на важливі питання. До того ж це розширить можливості українського медійного ринку. Сподіваємося, що, за результатами конгресу, привернемо увагу інвесторів з-за кордону саме на розвиток наших проектів».

 

Розв'язувати проблеми у сфері газетної журналістики до Києва приїхали представники американських видань «Нью-Йорк таймс», «Уолл-стріт джорнал», британських «Таймс», «Гардіан», канадської «Торонто стар», видавці, голов­ні редактори та дизайнери з видавництв Гонконгу, США, Малайзії, Данії, Німеччини, Канади, Індії, Кенії тощо. Як запевняють організатори, за своїм рівнем цей захід можна порівняти з проведенням Євро-2012, але в медіа-сфері. До того ж участь у Світовому газетному конгресі та Світовому форумі редакторів для українських видавців обійдеться вдвічі дешевше, ніж для членів WAN-IFRA.

 

Заходи Світового конгресу газетярів та форуму редакторів відбуватимуться у Національному палаці «Україна», Українському домі, «Мистецькому арсеналі», музеї «Софійський собор». У рамках конгресу відбудеться вручення «Золоте перо свободи», а 4 та 5 вересня в Українському домі пройдуть основні сесії та дискусії за участю світових медійників.

 

Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24122
Читайте також
05.09.2012 16:59
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
23 115
04.09.2012 11:48
Ирина Лопатина, Валерий Калныш, «Коммерсантъ Украина»
23 714
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 100
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 941
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду