Журналісти пригрозили вийти зі складу Міжвідомчої робочої групи (ВИПРАВЛЕНО)

17 Вересня 2012
7237
17 Вересня 2012
17:15

Журналісти пригрозили вийти зі складу Міжвідомчої робочої групи (ВИПРАВЛЕНО)

7237
Якщо не дізнаються імені агресивного охоронця газетного конгресу
Журналісти пригрозили вийти зі складу Міжвідомчої робочої групи (ВИПРАВЛЕНО)

Представники журналістських громадських організацій запропонували силовим структурам протягом трьох днів назвати ім'я охоронця, який силою відбирав плакати в журналістів 3 вересня, під час відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу та 19-го Всесвітнього форуму редакторів. Інакше журналісти розглянуть питання про можливість виходу зі складу Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Про це на засіданні Міжвідомчої робочої групи 17 вересня заявила шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

 

Пані Лигачова також запропонувала домовитися про те, що наступне засідання міжвідомчої групи відбудеться тільки після того, як буде названо ім'я охоронця.

 

 


 

 

Дарія Чепак, керівник Міжвідомчої робочої групи, прес-секретар президента України, у відповідь на цей ультиматум сказала, що сьогодні відбувається ювілейне 10-те засідання групи, яка працює цілий рік і створювалася як дискусійний майданчик, де журналісти можуть порушити проблемні питання, які їх хвилюють, перед представниками державних органів, у тому числі правоохоронних.

 

«Розвалити щось - дуже легко. А створити... Запитайте мене», - сказала пані Чепак.

 

На початку засідання міжвідомчої робочої групи журналіст Мустафа Найєм зачитав перелік деяких інцидентів з порушенням прав журналістів, щодо яких журналістська громадськість вимагає конкретних дій Міжвідомчої робочої групи. У разі відсутності результатів журналісти залишають за собою право вийти з групи.

 

 


 

 

Наводимо перелік фактів, озвучених Мустафою Найємом:

 

«1.Закриття опозиційних харківських телеканалів.

 

2. Інциденти з журналістами на судових засіданнях у справі Юлії Тимошенко.

 

3. Напад на журналіста миколаївської газети «Наш город» Олександра Влащенка.

 

4. Суд у справі Гонгадзе. Витяг з протоколу: «3. Включити до порядку денного наступного засідання обговорення Заяви від міжнародних та українських журналістських організацій і рухів стосовно встановлення справедливості і покарання замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та ситуації, що склалася довкола судового процесу у справі Георгія Гонгадзе».

 

5. Не порушували справи за ст. 171 проти нападника на фотокора Tochka.net Максима Лазебника.

 

6. Відключення ТВі. На минулому засіданні (30.07.2012) були представники «Тріолану», які пообіцяли вирішити технічні проблеми та відновити мовлення, але так і не виконали обіцянки, та представники Нацради, які пообіцяли розібратись із ситуацією і також не виконали обіцянки.

 

7. На початку року представниця «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк подала великий список побитих журналістів і просила ГПУ прокоментувати, чому не порушено справ за 171 ст. Отримала відписки від обласних прокуратур. Зокрема, справа стосувалась побиття журналістів у донецькому супермаркеті «Сокіл» та побиття журналістів під час мітингу в Донецьку.

 

8. Підпал квартири Донецького журналіта Олексія Мацуки - пройшов рік, немає прогресу в розслідуванні, не опитано підозрюваних місцевих посадовців (наприклад, мера Слов'янська Нелю Штепу, яка погрожувала журналісту, тощо).

 

9. У Харкові тиск на ЗМІ продовжується - аваківська газета «Главное», остання опозиційна преса в місті, на грані виживання.

 

10. Прес-конференція президента. Вимагаємо провести прес-конференцію.

 

11. Побиття Мустафи Найєма на з'їзді Партії регіонів.

 

12. Побиття журналісток Олени Притули і Катерини Горчинської на газетному конгресі. Чоловіка, що бив журналісток на очах у президента, не знайдено.

 

13. Вибори. У разі недотримання прав журналістів в ході виборчої кампанії, відсутності реагування і розслідувань дій проти журналістів, ми будемо ставити питання про невідповідність виборчого процесу демократичним стандартам, а отже, його нелегітимність».

 

На засіданні робочої групи представники УДО повідомили, що участь в охоронних заходах 3 вересня брали представники приватної охоронної фірми «Вольф». Однак УДО невідомо, чи є співробітником цієї фірми охоронець, який відбирав плакати в журналістів. Водночас представник приймаючої сторони конгресу Олексій Погорєлов (гендиректор УАВПП) наголосив, що організатори конгресу 3 вересня на займалися охороною заходу.

 

Нагадаємо, 3 вересня на відкритті конгресу під час мирної журналістської акції, охорона силою забрала плакат з написом про цензуру у головного редактора «Української правди» Олени Притули, який вона тримала під час виступу президента. А також грубо відштовхнула заступника головного редактора Kyiv Post Катерину Горчинську.

 

Перед початком форуму охорона намагалася не пропустити журналістів через наявність у них плакатів, однак їм вдалося пройти. У кореспондента «Детектор медіа» охоронці забрали плакат з написом «Україна посідає 130 місце в рейтингу свободи преси», пояснюючи це тим, що там написана «нецензурщина».

 

УДО запевнило, що не перешкоджало акції журналістів на Всесвітньому газетному конгресі і що це зробили приватні охоронці.

 

Олексій Погорєлов натомість повідомив, що під час відкриття конгресу та перебування там президента України Віктора Януковича за охорону в залі відповідало УДО, йому підпорядковувалися всі додатково найняті організаторами приватні охоронці, які пройшли інструктаж УДО.

 

Згодом заступник начальника УДО Микола Решетняк заявив, що людина, яка вирвала плакат в Олени Притули, не є співробітником УДО і що «ніякі охоронці інших приватних фірм інструктаж в УДО не проходили».

 

«Детектор медіа»

 

Фото надані прес-службою президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7237
Читайте також
05.09.2012 16:59
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
23 114
04.09.2012 11:48
Ирина Лопатина, Валерий Калныш, «Коммерсантъ Украина»
23 713
04.09.2012 09:46
Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»
24 122
04.09.2012 08:20
Дмитро Баркар, «Радіо свобода»
23 096
04.09.2012 07:57
Сергій Лещенко, «Блоги. Українська правда»
27 936
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Натуралист
4240 дн. тому
А эта цапля длинная и плоская Червакова никуда не выходит, нет? Дальше у Януковича в гуманитарном совете ему гуманитарит?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду