detector.media
04.09.2012 09:46
Журналістське «Євро»
Журналістське «Євро»
Світовий конгрес газетярів у Києві почав роботу зі скандалу: журналістів руху «Стоп цензура!» ледве не побили «приватні особи», а Янукович закликав «бути заангажованими»

Київ зустрічає головну медіа-подію для представників друкованих ЗМІ всього світу - вчора в Міжнародному центрi культури та мистецтв відбулися перші засідання й форуми учасників 64-го Світового конгресу газетярів та 19-го Світового форуму редакторів, що триватимуть до 5 вересня. Напередодні організатори конгресу не підтримали заклики до бойкоту заходу в «цензурованій» Україні «регіонального» зразка, наголосивши на тому, що, навпаки, - проведення заходу такого рівня допоможе привернути увагу до проблем свободи слова в нашій державі і, як результат, їх зрештою розв'язати.

 

«І високо тримайте планку політичної заангажованості!»

 

Хтозна, як буде з розв'язанням, а увагу привернути справді вдалося: під час виступу на форумі Президента Віктора Януковича журналісти з руху «Стоп цензура!» розгорнули плакати, які повідомляли про утиски свободи слова в Україні. Охороні гаранта це вельми не сподобалося. Побачивши текст із розповіддю про побиття журналістів, вилучення з кабельних мереж опозиційного каналу ТВі, посилення цензури на провідних телеканалах, відсутність в Україні громадського телебачення тощо, а також великі слова «СТОП!», хранителі президентського спокою спробували вирвати аркуші з рук представників ЗМІ. І при цьому добряче штурхонули редактора «Української правди» Олену Притулу. Варто зазначити, що потрапили на форум «стопцензурівці» теж не без пригод - охоронці, старанно їх обшукавши, не хотіли пропускати на місця, посилаючись на те, що журналісти мають при собі «невідомі білі папірці».

 

Згодом прес-служба Управління державної охорони повідомила, що акції журналістів перешкоджали приватні особи, а не співробітники УДО. «Службова перевірка встановила, що особи, вказані в ЗМІ, не є співробітниками Управління державної охорони або Служби безпеки Президента. Просимо цю інформацію взяти до уваги», - наголошують у відомстві.

 

Хай там як, Президент на події в залі однаково й оком не змигнув, оскільки в цей час саме переконливо розповідав про досягнення свободи слова в Україні. «Однією з перешкод для розвитку медіапростору в Україні є помилкові стереотипи про недостатність свободи слова в нашій країні. На мою думку, це пов'язане з недостачею об'єктивної інформації, як насправді виглядає ситуація», - побідкався Янукович, наголосивши, що з часів СРСР Україна значно просунулася в забезпеченні свободи слова, пройшовши шлях «від тотальної цензури до відкритого суспільства». Надалі, на думку В.Я., головне завдання в цій сфері - створити умови, за яких преса зможе ефективно розвиватися й бути незалежною від будь-якого контролю.

 

Не обійшлося й без традиційних для Віктора Федоровича «лаж»: обмовившись, він закликав журналістів «тримати високу етичну планку, додержуватися принципів об'єктивності та політичної заангажованості». Хоча обмовка, звісно, по Фрейду.

 

А тим часом організатори Всесвітнього форуму преси підтримали акцію «Стоп цензура!». Як нагадав речник Ради Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA) Ларрі Кілман, однією з цілей проведення форуму в Україні є захист свободи преси. «У нас був подібний протест на церемонії відкриття у Москві 2006 року під час виступу президента Путіна. І як і в Москві, президент WAN-IFRA Якоб Метью скористався цією нагодою в Києві, щоб висловити нашу занепокоєність у своєму виступі в присутності президента», - цитує заяву Кілмана сайт Journalism.co.uk.

 

Глобальний шанс для українських журналістів

 

Як зазначає прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дікусаров, традиційно Всесвітній газетний конгрес відвідують більше 500 топ-менеджерів провідних медіакомпаній світу, а також головні редактори видань. У роботі ж 64-го конгресу візьмуть участь близько 700 учасників та понад 30 доповідачів iз 89 країн світу. Після з'їзду в Москві шестирічної давності на просторах СНД такий захід проводять лише вдруге.

 

«Організація і проведення конгресу такого масштабу саме в Україні має дуже велике значення, оскільки у конгресі беруть участь законодавці моди в галузі медійного менеджменту. Початок конгресу ознаменувався дещо творчими моментами, однак загалом робота проходитиме в контексті вирішення серйозних і нагальних питань у сфері друкованих ЗМІ. Серед основних питань, які розглядатимуть на форумі учасники з'їзду, переважатимуть завдання такого плану: як видавати газету, як і де заробити на цю справу гроші, яким чином краще розповсюджувати друкований продукт, - розповів «УМ» перед початком форуму Світового конгресу газетярів голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. - Ми переконані що це, перш за все, глобальний шанс для українських журналістів обмінятися хорошим досвідом, адже з іноземними журналістами маємо чимало спільних проблем і багато подібних точок зору на важливі питання. До того ж це розширить можливості українського медійного ринку. Сподіваємося, що, за результатами конгресу, привернемо увагу інвесторів з-за кордону саме на розвиток наших проектів».

 

Розв'язувати проблеми у сфері газетної журналістики до Києва приїхали представники американських видань «Нью-Йорк таймс», «Уолл-стріт джорнал», британських «Таймс», «Гардіан», канадської «Торонто стар», видавці, голов­ні редактори та дизайнери з видавництв Гонконгу, США, Малайзії, Данії, Німеччини, Канади, Індії, Кенії тощо. Як запевняють організатори, за своїм рівнем цей захід можна порівняти з проведенням Євро-2012, але в медіа-сфері. До того ж участь у Світовому газетному конгресі та Світовому форумі редакторів для українських видавців обійдеться вдвічі дешевше, ніж для членів WAN-IFRA.

 

Заходи Світового конгресу газетярів та форуму редакторів відбуватимуться у Національному палаці «Україна», Українському домі, «Мистецькому арсеналі», музеї «Софійський собор». У рамках конгресу відбудеться вручення «Золоте перо свободи», а 4 та 5 вересня в Українському домі пройдуть основні сесії та дискусії за участю світових медійників.

 

Зоряна Кріт, Ірина Узлова, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY