У парламенті стверджують, що Литвин мав право підписати антитютюновий закон

5 Березня 2012
8045
5 Березня 2012
11:58

У парламенті стверджують, що Литвин мав право підписати антитютюновий закон

8045
Литвин мав право підписати закон № 5164
У парламенті стверджують, що Литвин мав право підписати антитютюновий закон

Текст Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», який був підписаний головою парламенту Володимиром Литвином і скерований до президента, відповідає стенограмі 9-го пленарного засідання Верховної Ради України від 22 вересня 2011 року. Про це заявляє прес-служба апарату Верховної Ради України у зв´язку із висловлюваннями окремих народних депутатів щодо неправомірності направлення цього закону на підпис президенту.

 

Нагадаємо, парламент заборонив рекламу тютюнових виробів ще 22 вересня 2011 року.24 лютого голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» і передав на підпис президенту.

 

На офіційному веб-сайті Верховної Ради надається інформація про хронологію опрацювання та підготовки до підпису головою парламенту антитютюнового закону.

 

Зокрема, прес-служба парламенту повідомляє, що у зв'язку з депутатським зверненням народного депутата Лесі Оробець згідно з дорученням спікера було проведено службове розслідування стосовно можливих порушень посадовими особами апарату Верховної Ради вимог регламенту при підготовці на підпис голові парламенту тексту вказаного закону. «За наслідками проведення службового розслідування в діях працівників апарату парламенту порушень не встановлено», - йдеться у заяві прес-служби.

 

Водночас за дорученням Володимира Литвина Комітет з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності розглянув порівняльну таблицю до законопроекту за № 5164, скерований на підпис голові парламенту текст закону (перша редакція) та стенограму пленарного засідання від 22 вересня. «За результатами розгляду відповідних документів комітет прийшов до висновку, що поданий текст закону не відповідає стенограмі пленарного засідання і має містити зміни до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення"», - повідомляє прес-служба.

 

Комітет також звернув увагу на те, що підготовлена до другого читання порівняльна таблиця не відповідає вимогам регламенту, містить неточності та помилку, а «переважна більшість внесених пропозицій і поправок викладена безсистемно, непослідовно, що значно ускладнює роботу».

 

4 листопада 2011 року текст закону (третя редакція) «з виправленим текстом другої сторінки» (щодо необхідності внесення змін до п´ятої частини статті 22 закону «Про рекламу») за підписом голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка надійшов до Литвина. Запропонований текст закону, на відміну від попередніх редакцій, відповідав (згідно з висновком Комітету з питань регламенту) стенограмі пленарного засідання і містив положення, що передбачають регулювання питань заборони реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів як у законі «Про рекламу», так і у «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

 

Закон у редакції від 4 листопада було завізовано у Головному юридичному управлінні з довідкою про деякі його юридичні вади. 8 листопада Володимир Литвин дав доручення Комітету з питань свободи слова усунути неточності і неузгодженості у тексті прийнятого закону. Секретаріат комітету підготував відповідні пропозиції.

 

Водночас у період головування в комітеті Андрія Шевченка було також запропоновано альтернативні пропозиції, що були підготовлені за участю громадської ради комітету.

 

21 лютого 2012 року на засіданні Комітету з питань свободи слова рішення щодо пропозицій до прийнятого закону не було прийнято, розгляд цього питання знову було перенесено на 14 березня.

 

«Після трьох з половиною місяців з дня надання головою парламенту доручення комітету щодо необхідності усунення змістовних неузгодженостей у тексті закону - 24 лютого 2012 року президенту України було направлено останній текст закону (у редакції від 4 листопада 2011 року). Даний текст, як вбачається з висновку Комітету з питань регламенту, відповідає стенограмі 9-го пленарного засідання Верховної Ради України від 22 вересня 2011 року», - йдеться у заяві прес-служби.

 

За законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 депутати. Володимир Литвин півроку не підписував закон через виявлені в ньому маніпуляції.

 

Комітет з питань свободи слова декілька місяців поспіль не міг розглянути питання про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до антитютюнового закону.

 

Як писала «Детектор медіа», громадськість і народні депутати закликали Віктора Януковича підписати антитютюновий закон, натомість підприємці вимагають на нього вето.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8045
Читайте також
28.10.2011 11:43
Марія Землянська, «Свідомо»
31 417
20.06.2011 20:40
Андрій Скіпальський, «Українська правда»
13 561
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду