Оробець просить ГПУ притягти Литвина до відповідальності за ігнорування антитютюнового закону

22 Грудня 2011
10108
22 Грудня 2011
09:47

Оробець просить ГПУ притягти Литвина до відповідальності за ігнорування антитютюнового закону

10108
Спікер три місяці поспіль не підписує закон про повну заборону реклами тютюну
Оробець просить ГПУ притягти Литвина до відповідальності за ігнорування антитютюнового закону

Народний депутат Леся Оробець звернулася до Генеральної прокуратури з проханням притягти до відповідальності Володимира Литвина, який три місяці поспіль не підписує закон про повну заборону реклами тютюну, проголосований 332-ма народними депутатами. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

 

«Звернулася до Генеральної прокуратури з проханням притягти до відповідальності Володимира Литвина, який три місяці поспіль (!) не підписує закон про заборону тютюну, проголосований 332-ма народними депутатами, - пише Леся Оробець. - Як відомо, Регламент ВР прямо зобов'язує його даний законопроект підписати не пізніше, ніж упродовж 10 днів після його прийняття "в цілому". Натомість Литвин перекинув його спочатку до регламентного комітету, потім до юридичного управління, потім до профільного комітету, який після того два місяці не може "чомусь" кворум зібрати. Подібна циркова вистава з жонглювання у підсумку грає на користь тютюновим лобістам, яким громадськість нещодавно вручила "відзнаки смерті". Підозрюю, що з таким підходом спікера до справи список "співробітників смерті" наступного року лише подовжиться. Так би мовити, в адміністративному порядку».

 

Це вже друге звернення Лесі Оробець до Генеральної прокуратури. 18 листопада вона просила ГПУ притягти до відповідальності винних у маніпуляціях з антитютюновим законом.

 

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370.

 

Однак народний депутат Леся Оробець надіслала Володимиру Литвину депутатське звернення, в якому заявила, що на його ім'я надійшов на підпис текст закону, який не відображає реальних результатів голосування поправок № 19 і № 47 народного депутата Олени Кондратюк, що стосувалися зміни положень законопроекту про заборону реклами тютюну у пунктах продажу і тютюнового спонсорства. Пані Оробець звинувачувала тютюнове лобі в підміні кінцевого варіанту законопроекту. Законопроект на підпис готував Комітет з питань свободи слова та інформації під головуванням Олени Бондаренко.

 

Проаналізувавши відмінності в тексті законопроекту, проголосованому в сесійній залі, та в тексті закону, поданому на підпис спікеру, голова Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР України Володимир Макеєнко рекомендував Верховній Раді в порядку винятку скасувати результати голосування за законопроект № 5164 в другому читанні і в цілому та повернути його профільному комітету (з питань свободи слова та інформації) на доопрацювання з наступним поданням його на повторне друге читання. Водночас Олена Бондаренко не бачить підстав для зміни тексту законопроекту.

 

Тим часом громадськість закликала Володимира Литвина підписати текст законопроекту № 5164, скоригований профільним Комітетом з питань свободи слова та інформації відповідно до висновку Регламентного комітету, та подати закон на підпис президенту у найближчий час.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10108
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду