Голова Регламентного комітету радить Литвину переголосувати антитютюновий закон через фальсифікацію

25 Жовтня 2011
14050
25 Жовтня 2011
18:52

Голова Регламентного комітету радить Литвину переголосувати антитютюновий закон через фальсифікацію

14050
Голова Регламентного комітету радить Литвину переголосувати антитютюновий закон через фальсифікацію

Голова парламентського Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР України Володимир Макеєнко рекомендує Верховній Раді в порядку винятку скасувати результати голосування за законопроект № 5164 про заборону реклами тютюну в другому читанні і в цілому та повернути його профільному комітету (з питань свободи слова та інформації) на доопрацювання з наступним поданням його на повторне друге читання - через відмінності в тексті законопроекту, проголосованому в сесійній залі, та в тексті закону, поданому на підпис спікеру.

 

Така пропозиція викладена в листі пана Макеєнка до голови Верховної Ради Володимира Литвина, у якому він відповідає на депутатський запит Лесі Оробець щодо фальсифікації законопроекту про заборону реклами тютюну.

 

Нагадаємо, що Леся Оробець надіслала Володимиру Литвину депутатське звернення, в якому заявила, що на його ім'я надійшов на підпис текст закону, який не відображає реальних результатів голосування поправок № 19 і № 47 народного депутата Олени Кондратюк, що стосувалися зміни положень законопроекту про заборону реклами тютюну у пунктах продажу і тютюнового спонсорства. Пані Оробець звинувачувала тютюнове лобі в підміні кінцевого варіанту законопроекту.

 

Розглянувши порівняльну таблицю, остаточну редакцію законопроекту, подану на підпис голові ВР, та стенограму пленарного засіданні від 22 вересня 2011 року, голова Регламентного комітету підтвердив факти «самостійного прийняття рішення про зміну структури законопроекту» Комітетом з питань свободи слова та інформації вже після голосування цього документу Верховною Радою. Зокрема, за його словами, Верховна Рада не підтримала поправки № 19 і № 47 Олени Кондратюк, тож ці поправки не мали бути враховані в тексті поданого на підпис Володимиру Литвину закону.

 

Окрім цього, голова Регламентного комітету вказує на численні порушення норм Регламенту при підготовці законопроекту до другого читання: «Зазначаємо, що велика кількість пропозицій народних депутатів України, поданих до другого читання законопроекту № 5164..., внесена всупереч вимогам ч. 1 ст. 116 Регламенту ВР України, згідно з якою пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту, який прийнятий Верховною Радою за основу».

 

Нагадаємо, що 3 жовтня на адресу Володимира Литвина надійшов лист за підписом дев'яти народних депутатів - членів Комітету з питань свободи слова та інформації, які наполягали саме на вільному трактуванні стенограми голосування деяких частин проекту закону, що стосувалися заборони рекламувати тютюнові вироби в пунктах продажів. Усупереч позиції голови Комітету Андрію Шевченка, майже всі члени Комітету підтримали позицію його першого заступника Олени Бондаренко.

 

«Детектор медіа» звернулася до Олени Бондаренко з проханням прокоментувати висновки голови Регламентного комітету Володимира Макеєнка та його пропозицію скасувати результати голосування та відправити законопроект на доопрацювання і повторне друге читання. Пані Бондаренко пообіцяла надати свій коментар щойно ознайомиться зі змістом листа.

 

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14050
Читайте також
20.06.2011 20:40
Андрій Скіпальський, «Українська правда»
13 558
14.06.2011 15:04
Леся Оробець, спеціально для «Української правди»
10 637
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запорожець
4562 дн. тому
Вони бояться антитютюнових законів http://www.pravda.com.ua/articles/2011/03/14/6012869/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду