19 Вересня 2011
19 Вересня 2011

"Вимагаємо покласти край тютюновій пропаганді!"

Медики, педагоги та громадські активісти з усієї України вимагають в депутатів Верховної Ради покласти край тютюновій пропаганді, повністю заборонивши рекламу сигарет.
"Вимагаємо покласти край тютюновій пропаганді!"

У 7-ми обласних центрах України  - Сімферополь, Суми, Донецьк, Черкаси, Ужгород, Хмельницький, Херсон - представники громадських організацій спільно із медиками, педагогами, представниками релігійних громад звернулися до депутатів із вимогою повністю заборонити рекламу сигарет, що є одним з найефективніших заходів із скорочення та попередження куріння, особливо серед молоді.

На наступному тижні в період з 20-го по 23 вересня 2011 року народні депутати у Верховній Раді на пленарному засіданні мають розглянути законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів у другому читанні.

Активісти з усіх областей України відправили факсом та поштою офіційні листи-звернення до голови ВРУ Володимира Литвина та голови фракції Партії регіонів у ВРУ Олександра Єфремова з вимогою не відкладати розгляд законопроекту на невідомий термін, як цього добиваються тютюнові лобісти. Також активісти здійснили моніторинг-рейд пунктів продажу сигарет, доступних для підлітків, надмірно «обліплених» тютюновою рекламою.

«За даними дослідження учнівської молоді м. Донецька, 73% опитаних так чи інакше пробували курити, - каже Тетяна Дурнєва, керівник проекту «Донецьк без тютюнового диму», Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України». - 7,5% учнів почали курити у віці до 7 років! Половина малолітніх курців отримали смертельну звичку у підлітковому віці, у 12-14 років, а 30% опитаних курять постійно. Наших дітей ще змалечку тютюнові транснаціональні компанії через гламурну рекламу привчають до думки, що сигарети - модний супутник повсякденного життя».

Для Криму - теж учасника загальноукраїнської кампанії - проблема заборони реклами також пріоритетна.

«Крим - курортний регіон. Кожного літа тут відбуваються відомі на весь світ музичні фестивалі, - каже Інна Мірошніченко, голова оргкомітету Коаліції «Крим без тютюнового диму». - І кожен рік тютюнові транснаціональні компанії вкладають гроші для прихованої, а часто і відкритої пропаганди куріння. Відомо, що основні відвідувачі таких заходів - це молодь. Таке спонсорство сприяє лояльному ставленню до сигарет та куріння серед молоді, робить куріння не просто модним, а навіть «крутим».

Активісти в інших областях України закликали депутатів якомога швидше проголосувати за 100% заборону реклами сигарет та прийняти законопроект №5164 у первинній редакції, яка передбачає також заборону реклами у пунктах продажу! Мета заборони реклами одна - захист дітей від розквітлої тютюнової пропаганди і цинічного рекламного зваблювання. Лише повна заборона реклами тютюнових виробів позитивно вплине на скорочення поширеності куріння, особливо серед дітей та підлітків, забезпечить Україні здорове майбутнє та врятує від знищення молодого покоління.

«23 європейські країни уже повністю заборонили рекламу сигарет, - каже Микола Поліщук, голова Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», автор першого антитютюнового закону, ухваленого Верховною Радою у 2005 році. - Цей позитивний та ефективний у боротьбі за зменшення курців досвід має бути втілений в Україні саме зараз, коли нам вдалося призупинити тютюнову епідемію в країні. В 2005 році щоденно курило 62% чоловіків і 17% жінок. В 2010 році ці показники становлять 45% серед чоловіків та 9% серед жінок».

Нагадаємо, що попередній моніторинг, здійснений у Києві навколо 10 столичних шкіл у різних районах міста у серпні 2011 року засвідчив, що у 100% усіх точок, де продавалися сигарети, була розміщена і реклама. При цьому у 89 % випадків поруч із рекламою сигарет розміщувалися товари для дітей - цукерки, напої та іграшки. Напередодні 1-го вересня Асоціація керівників шкіл України уже звернулася до народних депутатів із проханням заборонити рекламу сигарет, зокрема, в місцях продажу.

Довідка.

Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну (РКБТ) - це перший в історії міжнародний договір у сфері громадського здоров'я, розроблений та прийнятий під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я, і вже ратифікований 174-ма країнами світу. Метою Конвенції проголошено "захист нинішнього і майбутнього поколінь від руйнівних наслідків для здоров'я людей, а також соціальних, екологічних і економічних наслідків споживання тютюну і впливу тютюнового диму».

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оприлюднила Третій Звіт щодо глобальної тютюнової епідемії, згідно з яким Україна з 4 місця в світі за поширеністю куріння перемістилася на 29 місце. Цю тенденцію підтверджують і дані опитувань Державної служби статистики, які показали, що поширеність куріння серед осіб старших 12 років зменшилася з 25,6% 2008 року до 22,4% 2010 року, тобто на 3,2 відсоткових пункти, або майже на 13%. Скорочення поширеності куріння стало одним з факторів зменшення смертності, яке спостерігається в Україні за останні кілька років

Реклама тютюну вже заборонена в Україні на телебаченні та радіо, а також на зовнішніх рекламних носіях. Проте досі дозволена тютюнова реклама у мережі Інтернет, у магазинах та кіосках, дозволяється також проведення акцій-розіграшів, промоакцій на вулицях, спонсорство та стимулювання продажів сигарет. Законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів було прийнято у першому читанні 2010 року 303 голосами народних депутатів. У 2006 році Україна ратифікувала обов'язковий до виконання міжнародний договір - Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), який зобов'язує Україну до 4 вересня 2011 року повністю заборонити рекламу тютюнових виробів. Слід зазначити, що усі положення законопроекту №5164 розроблені відповідно до ст. 13 РКБТ.

За результатами дослідження Світового банку, повна заборона реклами тютюну скорочує куріння на 7%, тоді як часткова заборона лише призводить до переміщення реклами у незаборонені сегменти. 70% громадян України виступають за повну заборону реклами тютюнових виробів («Глобальне опитування дорослого населення щодо вживання тютюну» (GATS), оприлюднене ВООЗ 27 вересня 2010 р.).

Контактна особа:

Юлія Солоха,

координатор медіа програм

регіонального центру громадянського представництва «Життя»

097-675-91-38

yulia@center-life.org

Борисяк Дар'я,

Прес-центр Коаліції громадських організацій

«За вільну від тютюнового диму Україну»

d.borysiak@krasni.com.ua

ГО "Життя"