Що сказали депутати про підміну закону про тютюн

28 Жовтня 2011
31417
28 Жовтня 2011
11:43

Що сказали депутати про підміну закону про тютюн

31417
Що сказали депутати про підміну закону про тютюн

Після того, як за закон про заборону реклами тютюну проголосували депутати, з ним - почалися дива. На підпис до спікера Володимира Литвина потрапила зовсім інша версія - з закону зникла заборона на рекламу у місці продажу сигарет, натомість повернулась можливість тютюновим компаніям буди спонсорами різних заходів та акцій.

 

Чому так сталося? Над версією попрацювала Олена Бондаренко - з Комітету з питань ЗМІ. Разом з неї - ще восьмеро її колег.

 

«Свідомо» разом з друзями з Коаліції За вільну від тютюнового диму Україну вирішили запитати депутатів: Як так сталось. Усім ставили два однакових запитання:

 

1 Чи читали Ви Лист, який підписували? І чому так сталося?

 

2. Яка доля чекає на заборону реклами сигарет зараз і як виправити ситуацію?

 

І ось що нам відповіли:

 

Орест Муц, Партія регіонів

 

- Як Ви думаєте, народний депутат двох скликань Олена Анатоліївна Бондаренко могла підписати або підробити листа.

Сподіваюсь, що ні.

 

- Я Вам дав відповідь. Добре. Дякую. До побачення.

 

Юрій Стець, Наша Україна-Народна самооборона

 

- Все не так. Голосували за одну версію, а з Комітету він вийшов у іншій редакції. Там є певні зміни, які змінюють деякі суттєві речі.

Далі - коли на Комітеті ми розглядали це питання, ми зробили офіційний лист, який був проголосований усіма членами Комітету крім Андрія Шевченка та Олександра Абдуліна, яких не було.

 

Що виходить: в сесійній залі вийшла повна фігня, з Комітету виходять різні документи - і нікому не зрозуміло, що до чого. Тому логічно було б законопроект ще раз поставити на голосування в тій редакції - за яку голосував комітет. Чому? Бо її підтримали і громадські організації, і узгодили на круглому столі. Фактично ця версія б влаштувала усіх.

 

Я переконаний, що це технічна неузгодженість. Такі тенденції мають місця в Верховні Раді, просто не завжди стосуються таких публічних і важливих законопроектів. І, до речі, саме так такі речі і виправляються. Недаремно існує Регламентний комітет та юридичне управління.

 

Олена Кондратюк, Блок Юлії Тимошенко

 

- Ситуація дещо перекручена. Лист стосується моїх правок - і в законі є прогалина, яку можна трактувати по одному і по іншому. Я, в принципі, коментарів не даю, бо вважаю, що мною вже пророблена вся робота. Ми розробили свій текст, його всі підтримали - і навіть автори в кінці кінців погодились з цією версією, і більшість сесійної зали... Але спрацювало як спрацювало. Тепер все залежить від рішень Регламентного комітету та юридичного управління.

Як на мене, найкращий вихід, щоб Регламентний комітет разом з юридичним управлінням прийшли до спільного висновку і затвердили ту частину, яка була запропонована Комітетом і винесена на голосування.

 

До речі,сам Литвин сказав, що буде розбиратися, щоб там усе було прозоро.

 

Володимир Ландік, Партія регіонів

 

- Деталей, що в рішенні не пам'ятаю, але процедурно було все так. Якщо відкличуть, то ще раз переголосуємо. Якби то був один такий приклад. У нас часто таке буває голосують за одне, а потім інше.

 

Треба переголосовувати...я за те, щоб усе було законно.

 

Дякую Коаліції "Вільна від тютюнового диму Україна"!:)

 

Марія Землянська, «Свідомо»

Ілюстрація - www.reporter.zt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Землянська, «Свідомо»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду