Верховна Рада заборонила рекламу тютюну

22 Вересня 2011
13555
22 Вересня 2011
18:51

Верховна Рада заборонила рекламу тютюну

13555
Але залишила можливості для стимулювання продажу тютюну
Верховна Рада заборонила рекламу тютюну

22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370.

 

Депутати проголосували за законопроект, яким вносились зміни до законів «Про рекламу», «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров´я населення» та до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Згідно зі змінами, внесеними до Закону «Про рекламу», встановлено, що реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється на радіо та телебаченні (в тому числі у кабелі, через супутник та ІР, за допомогою мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передавання сигналу).

 

Також реклама заборонена в наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі в усіх друкованих засобах масової інформації; засобами внутрішньої реклами; на транспорті та в місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб.

 

Окрім цього, реклама заборонена на заходах рекламного характеру, крім спеціальних виставкових заходів тютюнових виробів за умови, що на такі заходи допускаються лише працівники підприємств, які мають ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами або виробництво тютюнових виробів).

 

Реклама тютну заборонена в мережі інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов´язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів.

 

Також законом заборонене «тютюнове» спонсорство теле i радiопрограм, театрально-концертних, оздоровчо-спортивних, культурно-розважальних заходiв, заходів, призначених переважно для осіб віком до 18 років.

 

При голосуванні депутати врахували поправку народного депутата Артема Синиці. Вона дозволяє продаж попільничок, сірників та запальничок з використанням знаків для товарів та послуг, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої; дозволяє проведення заходів з безоплатного розповсюдження тютюнових виробів або обміну одного виду тютюнових виробів на інший (забороняє проведення заходів з обміну тютюнових виробів на будь-які інші товари); дозволяє продаж тютюнових виробів у наборі з товарами, які пов'язані з уживанням тютюнових виробів (забороняє - у наборі з будь-якими іншими товарами); дозволяє зображення тютюнових виробів і їхніх знаків для товарів і послуг, а також зображення процесу паління на упаковці чи під час реклами товарів і послуг, які пов'язані з уживанням тютюнових виробів (забороняє - на упаковці чи під час реклами товарів і послуг, які не пов'язані з палінням).

 

Також поправка пана Синиці забороняє надання права участі в лотереях, іграх і конкурсах, якщо умовою надання права участі є придбання тютюнових виробів (але не забороняє проведення таких лотерей); забороняє надсилання рекламних «тютюнових» повідомлень поштою, електронною поштою, засобами мобільного зв'язку (але не забороняє поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп'ютерних та інших ігор). Крім цього, поправка дозволяє використання знаків для товарів і послуг, під якими випускаються тютюнові вироби, в назвах, символіці та емблемах спортивних команд, клубів, художніх та мистецьких колективів.

 

Ухвалений закон набирає чинності через шість місяців після опублікування.

 

Керівник департаменту з адвокації Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко, незважаючи на те, що повністю рекламу тютюну заборонити не вдалося, все ж вважає прийняття цього закону перемогою.

 

«Ухвалення законопроекту 5164 є, безумовно, кроком уперед у боротьбі з вживанням тютюну. Проте його положення ще не повністю відповідають міжнародним зобов'язанням України згідно Рамкової конвенції і залишають тютюновим корпораціям чимало можливостей для реклами своєї смертоносної продукції. Тому в найближчому майбутньому має з'явитися законопроект, який перекрає ці можливості, але, напевно, його ухвалить вже наступне скликання Верховної Ради», - зазначила Ганна Гопко у коментарі ТК.

 

Як писала «Детектор медіа», у процесі підготовки законопроекту до другого читання в Комітеті з питань свободи слова та інформації він був суттєво перероблений: замість загальної заборони реклами тютюну з'явився вичерпний перелік заборон певних видів реклами, зникло обмеження способів подачі інформації про товар у місцях продажу, яка де-факто є рекламою тютюну в торгових точках, із законопроекту зникли згадки про заборону стимулювання продажу тютюну (термін залишився лише в назві). Громадськість закликала парламент проголосувати законопроект у редакції першого читання, однак він не дослухався.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13555
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь
4593 дн. тому
Давно пора! Молодцы!
Опля!
4593 дн. тому
Наконец-то!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду