Громадськість закликає підписати антитютюновий закон без фальсифікацій

27 Жовтня 2011
12499
27 Жовтня 2011
13:25

Громадськість закликає підписати антитютюновий закон без фальсифікацій

12499
Громадськість закликає підписати антитютюновий закон без фальсифікацій

Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» закликають голову Верховної Ради Володимира Литвина підписати текст законопроекту № 5164 щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, скоригований профільним Комітетом з питань свободи слова та інформації відповідно до висновку Регламентного комітету, та подати закон на підпис президенту у найближчий час. Відповідне звернення до спікера оприлюднили представники громадськості на прес-конференції 27 жовтня.

 

Також вони закликають пана Литвина унеможливити повторний розгляд законопроекту № 5164, оскільки таке рішення значно відтермінує час прийняття цього закону, повністю відповідатиме інтересам транснаціональної тютюнової індустрії та взагалі поставить під сумнів реалістичність впровадження подібних законодавчих змін.

 

Наводимо текст звернення:

 

 

Відкрите звернення громадськості щодо якнайшвидшого підписання проекту закону №5164 головою Верховної Ради України у відповідності до результатів голосування у другому читанні та скерування його на підпис президенту України

 

Голові Верховної Ради України

Литвину В.М.

 

Вельмишановний Володимире Михайловичу!

 

Широка громадськість та Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» висловлює Вам подяку за послідовну позицію в обстоюванні інтересів громадського здоров'я та антитютюнової політики, а також за недопущення підміни (фальсифікації) волевиявлення 332 народних депутатів щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України ( щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів) (реєстр. № 5164), факт якої підтверджено висновком Регламентного Комітету від 17 жовтня 2011 року.

 

Завдяки громадському моніторингу процесу підготовки Комітетом з питань свободи слова та інформації тексту законопроекту № 5164 та активній позиції народного депутата Лесі Оробець факти недостовірного відтворення кінцевого тексту було виявлено вчасно, а інформація про цей прецедент Вам надійшла у формі депутатського звернення.

 

Інформуємо Вас, що законопроект № 5164 втратив багато важливих позицій щодо заборони різних форм тютюнового маркетингу ще на етапі його підготовки в профільному Комітеті. Тому вважаємо неприпустимим той факт, що деякі народні депутати знову демонструють спробу послабити законопроект, вдаючись до незаконних дій та вільного тлумачення стенограми голосування.

 

Закликаємо Вас як Голову Верховної Ради підписати текст законопроекту, скоригований профільним Комітетом відповідно до висновку Регламентного Комітету, та подати проект Закону на підпис Президенту у найближчий час. Також закликаємо Вас унеможливити повторний розгляд законопроекту № 5164, оскільки таке рішення значно відтермінує час прийняття цього закону, повністю відповідатиме інтересам транснаціональної тютюнової індустрії та взагалі поставить під сумнів реалістичність впровадження подібних законодавчих змін. Нагадаємо, що Верховній Раді знадобилося  більше двох років для ухвалення цього важливого законопроекту.

 

Підтверджуємо, що норми щодо заборон різних форм тютюнового маркетингу, відображених у статті 16 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», за які проголосували народні депутати 22 вересня 2011 року, повністю відповідають кращій міжнародній практиці та вимогам Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

 

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370.

 

Однак народний депутат Леся Оробець надіслала Володимиру Литвину депутатське звернення, в якому заявила, що на його ім'я надійшов на підпис текст закону, який не відображає реальних результатів голосування поправок № 19 і № 47 народного депутата Олени Кондратюк, що стосувалися зміни положень законопроекту про заборону реклами тютюну у пунктах продажу і тютюнового спонсорства. Пані Оробець звинувачувала тютюнове лобі в підміні кінцевого варіанту законопроекту.

 

Проаналізувавши відмінності в тексті законопроекту, проголосованому в сесійній залі, та в тексті закону, поданому на підпис спікеру, голова Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР України Володимир Макеєнко рекомендував Верховній Раді в порядку винятку скасувати результати голосування за законопроект № 5164 в другому читанні і в цілому та повернути його профільному комітету (з питань свободи слова та інформації) на доопрацювання з наступним поданням його на повторне друге читання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12499
Читайте також
20.06.2011 20:40
Андрій Скіпальський, «Українська правда»
13 558
14.06.2011 15:04
Леся Оробець, спеціально для «Української правди»
10 637
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Запорожець
4564 дн. тому
Чому бояться антитютюнових законів http://www.pravda.com.ua/articles/2011/03/14/6012869/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду