Андрій Шевченко закликає ввести в дiю антитютюновий закон (ДОПОВНЕНО)

15 Листопада 2011
11084
15 Листопада 2011
14:05

Андрій Шевченко закликає ввести в дiю антитютюновий закон (ДОПОВНЕНО)

11084
Потрібно або передавати закон на підпис президентові, або переголосувати в залі
Андрій Шевченко закликає ввести в дiю антитютюновий закон (ДОПОВНЕНО)

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко пропонує якнайшвидше ввести в дію закон про заборону тютюнових реклами та спонсорства. Саме так він прокоментував інформацію про те, що голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує переголосування закону в сесійній залі. Про це йдеться в повідомленні прес-служби народного депутата.

 

«Позиція проста: текст, за який парламент проголосував півтора місяці тому, має нарешті стати законом, - пояснив пан Шевченко. - Регламент дозволяє зняти неузгодженості, які справді є в законі, але важливі дві умови: це робиться швидко і не вихолощується суть цього життєво важливого закону».

 

«Володимир Литвин зупинив процедуру підписання закону після скандалу зі звинуваченнями у фальсифікаціях тексту: регламентний комітет встановив, що текст закону, наданий першим заступником голови Комітету свободи слова Оленою Бондаренко, розходиться зі стенограмою розгляду законопроекту в залі», - йдеться у прес-релізі.

 

Ухвалений парламентом закон передбачає цілий пакет новацій, які обмежують тютюнові рекламу та спонсорство. Зокрема, закон забороняє зовнішню і внутрішню рекламу тютюну, рекламу тютюну в усіх засобах масової інформації, включно з пресою. Буде також заборонено використовувати зображення тютюнових виробів на інших товарах. У місцях продажу сигарет реклама буде обмежена до плакату площею 40х30 см з інформаційним текстом.

 

«Спроби підмінити закон зупинено, - зазначив Андрій Шевченко. - Зараз потрібне швидке рішення: або передавати закон на підпис президентові, або не втрачаючи часу вичистити юридичні блохи переголосуванням у залі. Реклама сигарет з України повинна піти!».

 

Текст законопроекту, підготовлений комітетом на переголосування.

 

Заступник голови комітету Олена Бондаренко у коментарі «Телекитиці» зауважила, що Андрій Шевченко маніпулює інформацією. Зокрема, пані Бондаренко зазначила:

 

«З подивом прочитала на "Детектор медіа" витяги з прес-релізу Андрія Шевченка, де містяться очевидні маніпуляції інформацією.

 

Мій візаві посилається на якийсь лист за моїм підписом, свідомо «пропускаючи» те, що цей лист - це рішення всього Комітету, а не моя особиста думка. За його текст проголосувало і підписалося 9 депутатів з дев'яти присутніх на засіданні Комитету 5 жовтня 2011 року.

 

Сам же пан Шевченко неодноразово був спійманий членами Комітету на фальсифікації: коли за його підписом на бланку Комітету він відправляв листи на спікера Литвина (від 30.09 і 4.11). Ці листи не розглядалися Комітетом і не голосувалися. Таким чином, пан Шевченко порушив не тільки людську етику, але і Закон про комітети Верховної Ради, прямою вимогою якого є КОЛЕГІАЛЬНЕ ухвалення рішень.

 

Подібна поведінка  (фальсифікація протоколів засідання та ін.) пан Шевченко демонстрував всередині Комітету і в п'ятому скликанні, за що йому було висловлено недовіру. Тоді, в 2007 році, Комітет виступив з ініціативою до ВР відкликати Шевченка з посади голови Комітету.

 

Сьогоднішні дії голови Комітету - аморальні і протизаконні. У наявності - фальсифікація рішень Комітету, спроба ухвалювати рішення без членів Комітету, а також свідома маніпуляція суспільною думкою.

 

Що стосується тексту Закону і його подальшої долі, моя особиста думка, його необхідно переголосовувати в залі, якщо вже секретаріат Ради не здатен самостійно ухвалити рішення з приводу того, який же з текстів (один - Шевченка, інший - підтриманий дев'ятьма членами Комітету) ближче до додержання регламенту. Наша позиція  - юридично аргументованіша».

 

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370.

 

Однак народний депутат Леся Оробець надіслала Володимиру Литвину депутатське звернення, в якому заявила, що на його ім'я надійшов на підпис текст закону, який не відображає реальних результатів голосування поправок № 19 і № 47 народного депутата Олени Кондратюк, що стосувалися зміни положень законопроекту про заборону реклами тютюну у пунктах продажу і тютюнового спонсорства. Пані Оробець звинувачувала тютюнове лобі в підміні кінцевого варіанту законопроекту. Законопроект на підпис готував Комітет з питань свободи слова та інформації під головуванням Олени Бондаренко.

 

Проаналізувавши відмінності в тексті законопроекту, проголосованому в сесійній залі, та в тексті закону, поданому на підпис спікеру, голова Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР України Володимир Макеєнко рекомендував Верховній Раді в порядку винятку скасувати результати голосування за законопроект № 5164 в другому читанні і в цілому та повернути його профільному комітету (з питань свободи слова та інформації) на доопрацювання з наступним поданням його на повторне друге читання. Водночас Олена Бондаренко не бачить підстав для зміни тексту законопроекту.

 

Тим часом громадськість закликала Володимира Литвина підписати текст законопроекту № 5164, скоригований профільним Комітетом з питань свободи слова та інформації відповідно до висновку Регламентного комітету, та подати закон на підпис президенту у найближчий час.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11084
Читайте також
28.10.2011 11:43
Марія Землянська, «Свідомо»
31 412
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кофеман
4538 дн. тому
Если Шеченко занимается такими вещами и сейчас, то почему бы его не подвинуть еще раз??? Комитетчики из-за него все равно бойкотируют заседания комитета.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду