Підприємці просять ветувати закон про заборону реклами тютюну

4 Березня 2012
4304
4 Березня 2012
12:05

Підприємці просять ветувати закон про заборону реклами тютюну

4304
Підприємці просять ветувати закон про заборону реклами тютюну
Український союз промисловців і підприємців просить президента України Віктора Януковича ветувати прийнятий парламентом закон про заборону реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів та повернути документ на доопрацювання. Про це йдеться у  листі-зверненні УСПП
 
«Поділяючи тривогу законотворців щодо шкідливості куріння, його негативного впливу на здоров’я населення, особливо молоді, погоджуючись з  підходами щодо неприпустимості його пропаганди, ділова спільнота вважає за необхідне нагадати, що тютюнова галузь в країні є цілком легальною, в ній представлені сумлінні товаровиробники, які дбають про якість продукту та сповна сплачують податки», - зазначають автори звернення. Вони переконані, що повна заборона  реклами є  «неправильним кроком, дискримінаційним по відношенню до легального та сумлінного товаровиробника», оскільки «реклама слугує не лише зростанню іміджу товару, а є носієм інформації, каналом комунікації виробника зі  споживачем  та торговельними партнерами». 

Щодо прийнятого у вересні минулого року Верховною радою України закону, УСПП зазначає, що «він містить нечіткі, двозначні й неузгоджені між собою положення, які можуть трактуватись по-різному, внаслідок чого деякі з них просто неможливо буде виконати, а інші в процесі реалізації погіршуватимуть роботу бізнесу, сприятимуть "тінізації" тютюнового ринку, зменшенню надходжень до бюджету тощо».

Зокрема, на думку експертів галузі, у даному проекті закону закладаються «суттєві корупційні ризики», а «передбачена документом абсолютна заборона стимулювання вживання тютюну фактично означає заборону його виробництва та реалізації».
 
Також УСПП нагадує, що  положення пункту 3 розділу І проекту  закону «Про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробі» не узгоджуються з нормами чинних законодавчих актів України  – Податкового кодексу України, законів України «Про рекламу», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про захист прав споживачів» тощо.
 
Як повідомляла «Детектор медіа», 24 лютого 2012 року голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав і направив на підпис Президенту України Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів».
 
Раніше, 22 вересня 2011 року, Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 депутати.
 
Голова Верховної Ради Володимир Литвин півроку не підписував закон через виявлені в ньому маніпуляції.
 
Комітет з питань свободи слова декілька місяців поспіль не міг розглянути питання про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до антитютюнового закону. 

«Детектор медіа»  
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4304
Теги:
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кум
4443 дн. тому
Реклама цигарок, алкогольних виробів, фальсифікованих ліків повинна бути заборонена. Ми собі не вороги. Це вигідно нацменам, що окупували Україну.
наталья
4443 дн. тому
Ни в коем случае нельзя рекламировать курение!!! Здоровье граждан дороже, особенно молодежи. Хорошо бы ввести рекламу здорового образа жизни!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду