Громадськість закликає Віктора Януковича підписати антитютюновий закон

29 Лютого 2012
3498
29 Лютого 2012
15:41

Громадськість закликає Віктора Януковича підписати антитютюновий закон

3498
ГО виступають за повну заборону реклами тютюну
Громадськість закликає Віктора Януковича підписати антитютюновий закон

Представники Міністерства охорони здоров'я та Всесвітньої організації охорони здоров'я, лікарі, педагоги, священики, спортсмени та представники громадських організацій закликали президента України підписати закон про повну заборону реклами тютюну. Про це йшлося під час прес-конференції в «Інтерфакс-Україна» 29 лютого.

 

Учасники прес-конференції висловили впевненість, що Віктор Янукович підпише закон. «Виступаючи на засіданні високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань 20 вересня 2011 року президент зазначив, що Україна приділяє надзвичайно важливе значення виконанню взятих на себе міжнародних зобов'язань у сфері охорони здоров'я. Він також наголосив, що одним із пріоритетних напрямів нашої державної політики є боротьба з тютюнопалінням і що Україна однією з перших у Східній Європі підписала Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну. Підписавши закон, він підтвердить, що стоїть на сторожі здорового способу життя в Україні», - сказав президент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація боротьби з інсультом» Микола Поліщук.

 

«Реклама тютюнових виробів, які призводять до хвороб та смерті, є знущанням над країною, яка переживає демографічну кризу», - зазначила Ганна Гопко, координатор Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», яка об'єднує 100 громадських організацій. Вона переконана, що реклама, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів вигідні транснаціональним тютюновим компаніям, мета яких одна - збільшення надприбутків. «Спонсорство заходів виробниками сигарет зараз заборонено в 32 європейських країнах, у тому числі в Білорусі, Азербайджані, Боснії і Герцеговині, Чехії й Польщі. Вважаю, що лише повна заборона реклами, як визнаний ВООЗ та Світовим банком ефективний захід, здатна зменшити кількість курців на 7%. А це важливо зараз, коли нарешті є тенденції до зменшення кількості  курців», - сказала Ганна Гопко.

 

Віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс» Наталія Бородачова переконана, що Україні необхідно заборонити рекламу тютюнових виробів у повному обсязі. Це дозволить позитивно вплинути на зниження тютюнопаління, сприяти оздоровленню споживачів і поширювати «територію без диму» в житті суспільства, а  також покращити міжнародний імідж України.

 

«Дуже важливо, щоб президент підписав закон, оскільки він у цілому сприяє приведенню законодавства України у відповідність до Рамкової конвенції з контролю над тютюном,  - вважає директор Інституту медіа права, керівник проекту Київ без тютюнового диму Тарас Шевченко. На його думку, повна заборона реклами тютюну сприятиме ефективності виконання цього закону, бо інакше виробники знайдуть шпаринки, як обійти закон.

 

Нагадаємо, 24 лютого голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» і передав на підпис президенту.

 

Парламент заборонив рекламу тютюнових виробів ще 22 вересня 2011 року. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 депутати. Володимир Литвин півроку не підписував закон через виявлені в ньому маніпуляції.

 

Комітет з питань свободи слова декілька місяців поспіль не міг розглянути питання про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до антитютюнового закону.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3498
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду