Депутати попросять Генпрокуратуру перевірити, чи була цензура в Kyiv Post

20 Квітня 2011
26762
20 Квітня 2011
16:12

Депутати попросять Генпрокуратуру перевірити, чи була цензура в Kyiv Post

26762
Депутати попросять Генпрокуратуру перевірити, чи була цензура в Kyiv Post

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та Тимчасова слідча комісія з питань цензури звернуться до Генпрокуратури з проханням перевірити, чи були факти цензури, тиску і втручання в редакційну політику газети Kyiv Post. Таке рішення вони ухвалили на спільному засіданні 20 квітня.

 

На засіданні розглядали конфлікт між трудовим колективом та власником газети Kyiv Post. Редакцію представляла заступник головного редактора Катя Горчинська, власника Мохаммада Захура - начальник юридичного департаменту Istil Group Олег Макаренко.

 

Катя Горчинська розповіла, що конфлікт наразі залагоджено: у результаті трьох раундів переговорів знайдено компромісне рішення про створення редакційної ради у складі 4 осіб (як повідомляла «Детектор медіа», туди увійшов і колишній головред видання Браян Боннер).

 

Проте, за її словами, у редакції залишилася низка питань, найголовніше з яких - чи були усе-таки дзвінки від міністра власнику, тобто чи був факт втручання в редакційну політику з боку політиків.

 

 

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко та голова ТСК з питань цензури Ірина Геращенко

 

 

 

Заступник головного редактора Катя Горчинська

 

У свою чергу, представник Захура Олег Макаренко зауважив, що категорично не згоден із формулюванням причин звільнення Боннера, яке використовувала редакція (про політичні мотиви). За його словами, Захур вже кілька місяців вів розмови з головредом про фінансовий стан газети і висловлював невдоволення її збитковістю. Тож причина звільнення, наголосив Макаренко, - економічна, а не політична. Він наголосив, що інтерв'ю з міністром Присяжнюком було надруковане на сайті і в газеті: «Якби ми хотіли його не друкувати, то ситуація була б інша».

 

 

Андрій Шевченко демонструє номер з інтерв'ю Присяжнюка. На фото вище - керівник юридичного департаменту Istil Group Олег Макаренко

 

Катерина Горчинська у відповідь нагадала, що газета створена за американськими стандартами, і функції головного редактора та директора чітко розмежовані. Головний редактор за комерційний бік справи не відповідає, це повноваження директора. До того ж, газета прибуткова, повідомила вона. Збитковим є медіахолдинг загалом - через  нещодавно (вже при Захурі) запущений україно-російський сайт.

 

Сторони так і не дійшли згоди щодо ролі новопризначеного головного редактора Джима Девіса. Макаренко наполягав, що він залишиться головним редактором, тоді як Горчинська зауважила, що це не так. «Детектор медіа» наразі уточнює цю інформацію.

 

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26762
Читайте також
26.04.2011 19:53
Олег Ельцов, «Українська правда. Блоги»
36 516
19.04.2011 11:42
Олег Бардяк, для «Української правди»
34 435
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сони боно
4747 дн. тому
мля, ну и информашка :( а що на комитете було? там же все осанну пели Бондаренко! оппозиция просто профукала инициативу и внесли этот вопрос на рассмтрение по требованию именно бондаренко. все в хвосте плелись. она еще и похвалила киев-пост за мужество и пример для остальных, сказала что любые журики, которых обижают, могут рассчитывать на помощь ее и комитета.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду