Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року

Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року

25 Лютого 2021
3843
25 Лютого 2021
12:17

Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року

3843
Гордон не буде «бросать какашку» в Шарія, Медведєва захищає ненависників української мови від «насильственной украинизации», а Соколова радить Марченко «п**дувати до Москви».
Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року
Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року

«Шарієм зацікавилися хоч якісь спецслужби, крім російських»

Фраза зі свіжого випуску «Ґрат, песика…» від «Телебачення Торонто» доволі влучно характеризує ситуацію, в якій опинився найпопулярніший на теренах пострадянщини політичний блогер. Підозра від СБУ за державну зраду — це речі серйозніші, ніж досі не доведена «педофілія» Шарія.

У ютуберській спільноті новину коментують активно. Взяти хоча б медійницю Тетяну Даниленко. Вона у стримі на своєму каналі говорила, що таким чином «влада стріляє собі в ногу». Бо Анатолій, мовляв, дуже токсичний персонаж, і ті, хто «у це вв’язалися», певна Даниленко, пошкодують. Загалом же, події довкола проросійських медіамайданчиків журналістка вважає спробою влади «в інтенсивному режимі деморалізувати табір п’ятої колони».

З посмішкою записував тематичний відеоролик і активіст Сергій Стерненко. Але після підозри Україна має і добиватися екстрадиції одіозного блогера, певен автор відео, інакше все це не має сенсу. «Що далі: вони затримають Медведчука і повідомлять йому про підозру? Ну це взагалі буде свято», — будував райдужні плани Сергій. Щоправда, 23 лютого затримали не чергового проросійського діяча, а самого Стерненка, і про святковий настрій серед його прихильників точно не йдеться. Наче передчуваючи проблеми, блогер сказав, що, попри все, «нікуди не тікає» і захищає свої права в Україні. Не те, що Шарій.

«Если человек талантлив, я всегда буду объективен. Шарий — безусловно, талантливый человек». Вгадаєте, хто це сказав? Правильно, Дмитро Гордон. «Сегодня много желающих бросить какашку в Шария. Но я это делать не буду. И комментировать не буду. Совсем», — відрубав медійник. (Якщо так сильно не хотілося коментувати, можна ж було й не згадувати…). Що ж, схвальні коментарі в бік проросійського блогера Гордон відпускав і раніше. Але що чекати від людини, в кожному інтерв’ю якого компліментів гостеві більше, ніж самих запитань?

На проросійських ютуб-каналах, природно, оптимізму у справі Шарія годі шукати. Автор Karabas Channel, депутат Фастівської міськради від «Опозиційної платформи — За життя» Олег Єлісевич із сумом констатував, як «порохоботы смакуют эту новость» (та хіба ж тільки порохоботи?!) «В Украине готовится трансформация медийного поля и зачистка неугодных СМИ», — повторює проросійські темники блогер. А щодо засідання РНБО, яке зрештою відбулося 19 лютого та за наслідками якого черговими санкціями вдарили по родині Медведчука, Єлісевич і взагалі припускав, що на нараді можуть «запретить Партию Шария и "ОПЗЖ"». Схоже, автор Karabas Channel, як і Петро Порошенко, трохи перенервував напередодні засідання Ради нацбезпеки.

А що ж сам «винуватець свята»? Звісно ж, Анатолій Шарій розродився одразу кількома відео по темі. В одному з них, наприклад, згадував, як «один экс-артист в 2014 году выступал в Горловке… тайно веселил Безлера», тож СБУ, мовляв, має би і проти нього справу порушити. Що ж до звинувачень проти себе, то, за словами блогера, може і зараз повторити тези, що «украинских СМИ уже не существует» (тоді кому ж він дає свої регулярні інтерв’ю на каналах Медведчука?), що в Україні «идет гражданская война: брат убивает брата» (щоправда, з ремаркою, що таким чином «высказывал личное мнение»). Хоча в СБУ, каже Шарій, навіть не можуть передати відповідні документи його адвокату та «продолжают от нас бегать».

Зашкварити рядового Арестовича

Здійнявся шум у блогерській спільноті й довкола сексистського скандалу, в який на «Свободі слова» на ICTV втрапив речник мінської групи та позаштатний радник Андрія Єрмака Олексій Арестович. Порівнявши риторику членів «Європейської солідарності» з «жіночою общагою ПТУ». Подальші «вибачення» посадовця у фейсбуку тільки підігріли ситуацію. Яку миттєво взяла «на знамена» партія Петра Порошенка.

Доволі швидко щодо цього висловилася співголова фракції «ЄС» у парламенті Ірина Геращенко. Але вона лише виклала на свій канал нарізку зі згаданого етеру, назвавши відео «сеанс інтелектуального зубожіння від офіційних речників влади».

Перемивати кістки Арестовичу взялися в пулі політичних блогерів. Наприклад, Мирослав Олешко, у фірмовому стилі симпатиків п’ятого президента, виклав відео під заголовком «Арестович напал на Геращенко. Ей пришлось убегать из студии». «Так себя ведут на каналах Медведчука, Мураева: кричат, перебивают», — ганив блогер речника ТКГ. Так, наче ніколи не бачив виступів Артура Герасимова. Але повернімося до Арестовича: Олешко згадав, що той під час етеру на ICTV заперечував «зрив спецоперації» із затримання «вагнерівців» та зменшення виплат українським військовим. «Методички не меняются», — вколов Олешко чи то Арестовича і чинну владу, чи то політсилу, інтереси якої обслуговує. Побіжно нагадавши, що раніше, поки не був на зарплаті в офісі президента, Олексій Арестович чимдуж критикував Зеленського, а нині вже виступає на його боці.

Тікток розбрату та куди п**дувати Оксані Марченко?

Тим часом у соцмережі, де найчастіше можна надибати ролики зі співами, кулінарією чи сумнівної якості гумором, знову спалахнув мовний скандал. Чергова українська «зірочка» тіктоку — цього разу 15-річна Ліза Леоненко — виклала відео, де нецензурною лайкою висловилася на тему своєї нелюбові до української мови. Щоправда, після скандалу, що спалахнув у мережі, та внесення до бази «Миротворця», малолітня блогерка перепросила за висловлювання і сказала, що загалом їй подобається жити в Україні.

Та як не прокоментувати таку хайпову тему, якщо ти — ютуберка із сотнями тисяч проросійських підписників, яким тільки дай пошматувати «клятих мовнюків»? Ніяк, подумала Олеся Медведєва зі «Страны» й записала тематичне відео. «Это уже не первая история с травлей молодежи, блогеров», — без розкачки почала Медвєдєва. Так, наче кожен українець може вільно обливати багном державну мову, і сварити його за це не варто. «Нельзя унижать ни язык, ни его носителей. Однако, важно понимать, почему такие скандалы происходят почти каждый день… Это — прямое следствие вступления в силу закона о насильственной тотальной украинизации» (десь здригнувся один Олексій Гончаренко). Отакої, а ми-то думали, що фрази типу «всралася мені ваша мова» можуть говорити тільки невиховані грубіяни, а воно он як — то все жертви пригноблення.

Немає на них всіх Яніни Соколової. Яка на тижні набрала майже мільйон переглядів на відеозверненні до дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко з промовистою назвою «П**дуй до Москви». Супутниця кума Путіна, нагадаємо, оголосила днями, що через тиск з боку влади Зеленського йде у велику політику. А от Соколова спершу дивується, «як ви, Оксано, така красива жінка, могли жити з таким катом українського народу? Вам не соромно?» А підсумовує власне звернення проханням: «Пакуйте валізи і напряму до Москви… А головне — вам буде близько до свого кума — найбільшого терориста світу». Що ж, із таким запалом владі доведеться взяти блогерку на керівну посаду у Центр протидії дезінформації, анонсований міністром Олександром Ткаченком.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3843
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду