Зеленський — зрадник чи зраджений? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 березня 2021 року

Зеленський — зрадник чи зраджений? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 березня 2021 року

19 Березня 2021
4200
19 Березня 2021
13:30

Зеленський — зрадник чи зраджений? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 березня 2021 року

4200
Загадковий «бабах» від Гордона, Зеленський-Путін від Шарія, листи з-за ґрат від Стерненка.
Зеленський — зрадник чи зраджений? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 березня 2021 року
Зеленський — зрадник чи зраджений? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 березня 2021 року

Найбільше уваги минулого тижня політичні відеоблогери приділяли Володимиру Зеленському. Зокрема робили припущення щодо раптової рішучості, з якою Зеленський почав приймати рішення, спрямовані проти проросійських політиків, і прогнозували наслідки розкриття подробиць історії з «вагнерівцями».

Що там у Зеленського? Проукраїнський погляд

На думку Богдана Буткевича, який веде відеоблог «Без цензури» на каналі «Цензор.нет», нині Зеленського під контроль бере нардеп з «Опозиційної платформи — За життя» Сергій Льовочкін. Мовляв, Андрій Єрмак уже не має такого впливу на президента, як тоді, коли очолив Офіс. Адже в ОП нещодавно призначили радником Віталія Ковальчука, який свого часу працював першим заступником голови Адміністрації Порошенка. А це, мовляв, давній друг Льовочкіна, який ще за Порошенка намагався втілити в Україні проєкт «керованої демократії». Тож, на думку Буткевича, новий радник голови ОП, ввійшовши до орбіти Зеленського, займеться тим самим. Адже розраховувати на черговий виборчий успіх «Слуги народу» чинній владі, мовляв, не випадає.

Незлим тихим згадував Андрія Єрмака й Данило Мокрик. У свіжому випуску «Офігіву» він говорив про анонсований Дмитром Гордоном реліз розслідування Bellingcat щодо зриву спецоперації із затримання Україною бойовиків приватної військової компанії «Вагнера». Мовляв, якщо раніше в ОП інформацію про зрив спецоперації називали «фейком» та «маячнею», то після виходу розслідування на владу та суспільство очікує серйозна розмова.

Не мовчав і сам «оракул» українського ютубу Дмитро Гордон. Він згадував анонсований фільм від Bellingcat «о бездарно проваленной суперспецоперации… слитой российской агентурой», який «взорвет украинское общество». (Як уже відомо, обіцяний «бабах» від Гордона поки що не здійснився.) Не забув і про Зеленського. Чи піде той на другий термін, на думку Гордона, стане зрозуміло за пів року до виборів і залежатиме від рейтингу.

Зрадили б себе, не розкритикувавши Зеленського, і блогери з пулу прихильників Порошенка. От і Олексій Петров згадував, що за останні два роки чинний президент сильно змінився і схожий на «комсомольца… непримиримого борца со всем на свете. Все — за народ». Та все це, звісно ж, через стрімке падіння рейтингів, а чинні можновладці і взагалі стали «чемпионами мира по количеству акций протеста против них». Твердження, будьмо щирі, доволі сумнівне.

Принагідно Петров захищає Петра Порошенка, якого критикують за те, що свого часу він підтримував Харківські угоди. «Да, такое было. Политики иногда делают ошибки», — каже блогер. Мовляв, навіть Черчіль не був без гріха. А от Зеленський, згадав Петров, у ті часи на вечірці за участю президента Росії Дмитра Медвєдєва виступав. (Вочевидь за артистами, на відміну від політиків, Олексій Петров права на помилку не визнає.)

Що там у Зеленського? Проросійський сегмент

Не оминають постаті президента і блогери, які більш чи менш відкрито працюють в інтересах Кремля. На каналі «Karabas channel», що його веде депутат Фастівської міськради від «ОПЗЖ» Олег Єлісевич, найбільше занепокоєння викликають теми, пов’язані саме із проросійськими діячами. Наприклад, в одному з відео автор бідкається, що Зеленський замість встановлення миру на Донбасі та налагодження вакцинації, мовляв, бореться проти критичних до нього ютуб-каналів.

«Оказывается, во всем наших бедах виноват самый популярный украинский блогер Анатолий Шарий. И виноват тем, что критикует нынешнюю власть», — каже блогер. А от анонсований Центр протидії дезінформації, на думку Єлісевича, «будет заниматься борьбой с неугодными СМИ».

А що ж «зацькований Зеленським» Анатолій Шарій? Нічого нового: наприклад, стверджує, що нині Володимир Зеленський «косит под Путина». «Даже Порошенко до такого не додумался: закрыть полностью всю оппозицию», — знайшов собі ситуативного союзника Шарій. Мовляв, Зеленський натякає на продукцію «Рошен» у Росії, тоді як сам і нині отримує звідти гроші. Та й тисне президент, вважає Шарій, тільки на Медведчука та Фірташа, а тому ж таки Ахметову — нічого.

Хоча були на тижні і схвальні слова в бік Зеленського від блогера з Росії. В одному з популярних відео тижня кореспондент УНІАН у Росії Роман Цимбалюк хвалить рішення РНБО, називаючи політику влади «стратегией работы на Украину». Та й вітчизняних олігархів, мовляв, нині «подвесили на крючок». Більше того: Цимбалюк навіть висловив бажання приєднатися до роботи українського Центру протидії дезінформації для розвінчування російських фейків. Якщо, мовляв, секретар РНБО зробить йому таку пропозицію. Ініціатива гідна, але, можливо, не варто було робити таку пропозицію через ютуб, на очах у росіян?

Традиційно в позитивних тонах про дії чинної влади мовив і екснардеп від Блоку Петра Порошенка, член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко. На його погляд, Володимир Зеленський «послав сигнал олігархічній системі». Час хвилюватися, мовляв, настав для тих, хто свого часу підтримував Харківські угоди. А серед них — олігарх Ахметов, соратник Коломойського Палиця, нардеп від «ОПЗЖ» Вадим Столар та ще немало політичних діячів, які й досі на слуху.

А що там із судовою реформою?

Таке запитання собі та підписникам на тижні ставив шоумен та екскандидат у мери Києва Сергій Притула. В Україні, мовляв, тотальна криза справедливості. Що виражається в посадках патріотів та відбілюванні постатей типу заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. «Своїм — посади, а чужим — тюрми», — бачить політику влади Притула. І додає, що Україні конче потрібна судова реформа. Бо навіть іноземні інвестори, мовляв, бояться йти в Україну, адже не впевнені у безпеці ведення бізнесу. «Або влада створює міцні державні інститути, або їх відсутність ставить під сумнів легітимність цієї влади», — рубає з плеча блогер.

А от Сергій Стерненко, про якого, як про невинно засудженого, згадував у блозі Притула, продовжує писати листи, які по черзі зачитують лідери громадської думки. Чергового листа у відео, розміщеному на каналі Стерненка, зачитав ветеран війни на Донбасі, письменник Валерій Ананьєв (Маркус). У повідомленні знову йдеться про незаконність тримання активіста у СІЗО, «суддю-сталініста», якому, мовляв, «плювати на право». Все, на думку Стерненка, через помсту міністра внутрішніх справ Арсена Авакова за критику в його бік.

До розправи, певен активіст, доєдналися і генпрокурорка Ірина Венедиктова та проросійський політик Віктор Медведчук. Сам же Валерій Ананьєв, суголосно із Сергієм Стерненком, закликає проукраїнську спільноту «не мовчати» та «як мінімум, ходити на протести». Наступна така акція, нагадаємо, планується на Банковій 20 березня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4200
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду