Новий розіп’ятий хлопчик. Огляд політичних відеоблогів за 29 березня — 4 квітня 2021 року

Новий розіп’ятий хлопчик. Огляд політичних відеоблогів за 29 березня — 4 квітня 2021 року

9 Квітня 2021
4228
9 Квітня 2021
09:00

Новий розіп’ятий хлопчик. Огляд політичних відеоблогів за 29 березня — 4 квітня 2021 року

4228
Поїздка Зеленського в Катар дратує всіх, «Страна» тиражує фейк кремлівської пропаганди про вбитого українськими військовими хлопчика, а Мендель надихнула Шарія захищати російську мову.
Новий розіп’ятий хлопчик. Огляд політичних відеоблогів за 29 березня — 4 квітня 2021 року
Новий розіп’ятий хлопчик. Огляд політичних відеоблогів за 29 березня — 4 квітня 2021 року

Схоже, у пропагандистських медіа (як російських, так і вітчизняних) з’явився новий «розіп’ятий хлопчик». Принаймні, загибель дитини на непідконтрольній території пропагандисти використовують для розпалення конфлікту на Донбасі та звинувачення України у вбивстві цивільних. Ютуб є одним із майданчиків, звідки пропаганда йде в широкі маси.

Завалити охочих «валить из страны»

Чимало шуму на минулому тижні наробила фраза депутатки з монобільшості Анни Колесник. Яка просто на засіданні парламенту, слухаючи доповідь головнокомандувача української армії Руслана Хомчака, у якій той повідомляв про скупчення російських військ поблизу українського кордону, писала комусь із колег, що «нужно сваливать из этой страны». І хоча потім «слуга народу» писала, що таким чином невдало висловилася про поїздку на відпочинок, це вже мало кого цікавило: маховик «зради» розкрутився.

Політичний коментатор та ведучий Прямого каналу Тарас Березовець «розвинув тему»: зробивши «экстренное включение», розповів підписникам, як президент України, попри ескалацію на кордоні з Росією, полетів до Катару у «пляжный визит». Мовляв, навіть Джозеф Байден, «переступив через собственное я», зателефонував Зеленському. А той, замість скликати РНБО, полетів до Катару «покупаться на теплых пляжах». Чи літав до Катару з цією ж метою роботодавець Березовця Петро Порошенко навесні 2018-го, блогер не пояснив.

Зачепила цю тему і блогерка та ведуча 5 каналу Яніна Соколова. Мовляв, Росія не лише стягує до українського кордону війська, але й вмикає пропагандистські механізми, вкотре заводячи про «захист російських громадян» на окупованих територіях. Тож стурбувалися навіть у США, але не нардепи типу Колесник, яким би аби кудись звалити. Таким людям Соколова бажає «гарної дороги» і закликає «валити просто зараз».

Суголосно з показово проукраїнськими ганили Зеленського за поїздку в Катар і блогери проросійського табору. Зокрема, на каналі «Соціальна єдність» вийшло відео, в якому автор каже, що «кроме пляжей и тайных встреч, там больше нечего делать», бо держави типу Катару «особой важности для Украины не представляют». Загалом тези автора каналу доволі подібні до «патріотичних»: мовляв, краще би Зеленський ескалації на кордоні не допустив, а не країну у важкий час залишив.

А от Дмитро Гордон переконаний, що Росія не буде повноцінно нападати на Україну. Адже «в России не дураки сидят» і розуміють, що, організувавши вторгнення, «получат невиданный отпор», «партизанскую войну» і навіть українська «земля будет по ним стрелять». Та й міжнародні санкції, мовляв, стримують загарбницькі плани північного сусіда. Тож, на думку Гордона, війна між країнами продовжиться в гібридному форматі.

«Українську російську» не пропонувати

Гучно сприйняла блогерська спільнота і заяви прессекретарки президента України Юлії Мендель про «українську російську» мову, якої, мовляв, не варто цуратися. Такі слова змусили оглядача «Детектора медіа» Отара Довженка навіть писати мовою республіки Комі. А от блогери послуговувалися зручними їм українською чи російською.

Журналістка Тетяна Даниленко згадала, що «українську російську» політики найчастіше витягують із кишені напередодні виборів або за часів падіння рейтингів. А у випадку заяв Мендель, вважає блогерка, це може свідчити і про близьку відставку українського уряду. Хоча не виключає медійниця й бажання української влади задобрити російську сторону.

Не міг мовчати на близьку йому тему й найпопулярніший проросійський блогер на теренах колишнього СРСР Анатолій Шарій. Мовляв, влада пішла «во все тяжкие», дивлячись на те, як європейські лідери обговорюють ситуацію на Донбасі з Путіним, але без Зеленського. На думку Шарія, влада Зеленського робить усе можливе, аби дискримінувати та принизити російську мову в Україні, аж Мендель згадала про «українську російську», звертаючись до мешканців окупованих територій. Та добре, певен пропагандист, що «люди на неподконтрольных смотрят Шария — они правду знают».

Загибель дитини як черговий привід для пропаганди

Тим часом російські пропагандисти вигадали нового «розіп’ятого хлопчика», який, мовляв, загинув на непідконтрольній Україні території від рук клятих «карателей украинской армии». На жаль, на відміну від російського фейку 2014 року, нині, судячи з наявних даних, справді може йтися про загибель дитини. «Детектор медіа» вже зробив розбір інциденту.

Та блогери, звісно ж, трактували ситуацію на свій розсуд. Обличчя «Страни.юа» Олеся Медвєдєва розповіла, що рідні хлопчика, як і представники окупаційної влади (дуже достовірне джерело), кажуть, що дитина загинула з вини українських військових. До цієї ж версії схиляється і блогерка. Мовляв, безпілотники зараз настільки сучасні, що долетять хоч і в глибокий тил (а як же протиповітряна оборона окупантів?).

Загалом, усе відео Медвєдєвої базується на «показах» рідних дитини та сусідів, які «слышали, но не видели беспилотник». Та й загалом, інцидент, мовляв, міг бути провокацією, вигідною українській стороні. Без коментарів.

Спростовувати пропагандистський вкид взявся блогер Денис Казанський. Мовляв, як українські, так і російські пропагандисти взялися на всі лади винуватити нашу сторону в зухвалому вбивстві дитини. Та Казанський логічно цікавиться, чому ж той «всемогутній» дрон, що зміг пролетіти 20 кілометрів над ворожою територією, не кинув боєприпас на військовий склад окупантів, а зробив це над помешканням ні в чому не винних цивільних? Та й медіа пропагандистів, каж блогер, активізувалися лише через добу після загибелі хлопчика.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4228
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду