«Краще б марш на честь дивізії “Галичина” заборонили». Огляд політичних відеоблогів за 26 квітня — 2 травня 2021 року

«Краще б марш на честь дивізії “Галичина” заборонили». Огляд політичних відеоблогів за 26 квітня — 2 травня 2021 року

6 Травня 2021
4956
6 Травня 2021
18:00

«Краще б марш на честь дивізії “Галичина” заборонили». Огляд політичних відеоблогів за 26 квітня — 2 травня 2021 року

4956
Маркус скаржиться на ботів Авакова, дружина Шарія переживає за Моргенштерна, а Дубінський ототожнює Зеленського та Порошенка.
«Краще б марш на честь дивізії “Галичина” заборонили». Огляд політичних відеоблогів за 26 квітня — 2 травня 2021 року
«Краще б марш на честь дивізії “Галичина” заборонили». Огляд політичних відеоблогів за 26 квітня — 2 травня 2021 року

Наближення свят позначилося й на активності блогерської спільноти: «вибухових» тем вони не торкалися. Проте події на кшталт переведення під домашній арешт Андрія Антоненка чи маршу до річниці дивізії «Галичина» не залишили ютуберів байдужими.  

Туга за Ріффмастером

Звільнення з-під варти музиканта Андрія Антоненка, також відомого як Ріффмастер, який є одним із підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета, зачепило за живе блогерську спільноту. А надто тих ютуберів, які грають на проукраїнському фронті. Якщо на каналі skrypin.ua, де люблять похайпити на подібних темах, обмежилися прямою мовою музиканта, то в лавах прихильників Порошенка переведення Антоненка під домашній арешт коментували активніше. Наприклад, Тарас Березовець вважає, що Зеленський, вийшовши на брифінг одразу після затримання гурту підозрюваних, «освятил арест» і визнав їх винними без суду і слідства. Знехтувавши інформацією, що до вбивства Шеремета можуть бути причетні білоруські силовики. Чому ж Ріффмастера аж донині тримали під вартою? Все тому, певен Березовець, що Зеленський «крайне недружелюбно относится к тем, кто пошел в АТО». Обґрунтуванням цієї тези політкоментатор, телеведучий і блогер себе не обтяжив.

Журналістка Тетяна Даниленко звільнення Андрія Антоненка коментує, наголошуючи, що слідчі органи так і не встановили мотиву, за яким Антоненко та ймовірні співучасники могли би скоїти вбивство Павла Шеремета. При цьому, каже журналістка, не було чітких пояснень у справі і від самих підозрюваних. Мовляв, справа Шеремета сиплеться через програш правоохоронців у комунікації. А під міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, міркує блогерка, все сильніше хитається крісло. (Щоправда, такі прогнози ми чули від різних людей вже ой як багато разів…)

І про Авакова, і про Антоненка згадав блогер, письменник та ветеран бойових дій на сході Валерій Маркус. Мовляв, за тематичне відео з критикою на адресу міністра внутрішніх справ на блогера налетіли десятки ботів, задіяних із подачі Авакова. Маркус говорить, що йому закидають «очорнення полку "Азов"», хоча сам Валерій запевнив: ніколи в житті не скаже принизливого в бік українських воїнів. Критикував же, каже, лише Авакова та його поплічників, причетних до «Азову». А от звільнення під домашній арешт Андрія Антоненка Валерій Маркус, звісно ж, вітає. Але нагадує, що в Ріффмастера «відібрали півтора роки його життя».

У кого що болить…

Інша тема, що не на жарт «боліла» блогерській спільноті, — марш на честь річниці створення дивізії СС «Галичина», що пройшов у столиці 28 квітня. Найбільше очікувано запалало у проросійських діячів. Добре, що автор каналу Karabas Channel, депутат Фастівської міськради від «Опозиційної платформи — За життя» Олег Єлисевич голить голову. Інакше вирвав би все волосся від смутку через те, що «деды воевали», а «провокаторы накануне 9 мая» хочуть довести, що справжні герої воювали в «Галичині». «Эти гниды», мовляв, будуть ходити тією ж площею, якою ходив видатний партизан Сидір Ковпак. А, це, міркує Єлисевич, і для іміджу країни згубно.

На те, як «запалала вата» від новини, зреагували і серед прихильників Порошенка. Зокрема, Мирослав Олешко зазначив, як проти маршу у Верховній Раді виступила частина депутатів із монобільшості на чолі з Максимом Бужанським. Хоча сам блогер теж виступає проти таких маршів, бо дійство, мовляв, грає на руку проросійським політсилам, які на цьому роблять собі рейтинги. А дивізія «Галичина», на думку Олешка, — «спорный момент» в історії України.

Тим часом дружина Анатолія Шарія Ольга з Іспанії бідкається, що в’їзд в Україну заборонили російському реперу Моргенштерну. Нагадавши, що 5 травня Окружний адмінсуд Києва розглядав питання заборони Партії Шарія, вірна соратниця найпопулярнішого проросійського блогера на теренах колишнього СРСР каже, що «один карлик-Наполеон возомнил себя узурпатором власти и что он всех запретит».

Говорячи ж безпосередньо про Моргенштерна, Ольга Шарій згадує, як у 2017 році тоді ще актор Володимир Зеленський емоційно відреагував на заборону в’їзду до України акторові зі «Сватів» (серіалу, Зеленським і спродюсованого) Федору Добронравову. А нині, коли в молоді, мовляв, є «попит» на виконавців типу Моргенштерна, реперу закривають дорогу до України, вважаючи «загрозою нацбезпеці». А Зеленський мовчить. Краще би, каже проросійська блогерка, марш на честь дивізії СС «Галичина» заборонили. Але ж президент України такого не зробить, бо, на думку Шарій, є «двуличной вафлей». А вам-то що? До Іспанії Моргенштерну в’їжджати ніхто не забороняв. (До речі, президент — точніше, його офіс, — таки спробував якщо не заборонити марш, то посваритися йому вслід.)

Реінкарнація Дубінського та великоднє послання Притули

Колишній член монобільшості, а нині позафракційний нардеп Олександр Дубінський, у свою чергу, після бану власного каналу освоюється на новому — Dubina TV, медіамайданчику однойменного міжфракційного об’єднання. На новому каналі Дубінський робить те, що й незадовго до видалення на старому: критикує владу, до якої сам уже майже два роки й належить. От і у свіжому випуску «Дубінізмів» блогер ганить Зеленського за повну несамостійність у прийнятті рішень. Мовляв, навіть 75% підписників телеграм-каналу нардепа вважають, що Зеленський — «ужасный». Сам же Дубінський запевняє, що все, що відбувається нині в Україні, нагадує йому розпал каденції Порошенка: скрізь «смотрящие… друзяки… беспринципность, цинизм и игра на публику». Зі словами нардепа можна погодитися. Та чому він, як і «брат по нещастю» Гео Лерос, заговорили про «зради» Зеленського тільки після виключення із фракції «Слуга народу»? Невже до того не бачили жодних порушень?

А от Сергій Притула, записавши чергове відео на Великдень, згадував, як їздив притулками, створення яких профінансували віряни різних конфесій. А потім написав про те вдячний пост у фейсбуку. Коли ж почитав коментарі, то побачив, мовляв, як було там «чорно» і як «християни кляли один одного, обливали брудом та бажали всього лихого». А на свято, мовляв, «їдять пасочку та розповідають дітям про смирення». Тож Сергій Притула закликав дописувачів справді бути смиренними та любити ближнього свого, а не лише вдавати це, ображаючи опонентів за першої-ліпшої нагоди. Що ж, побачимо, як вдасться Притулі полюбити своїх ближніх товаришів по партії, адже після його заяви про лідерські амбіції там назріває конфлікт.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4956
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду