Хто проти телеборделю? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 лютого 2021 року

Хто проти телеборделю? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 лютого 2021 року

18 Лютого 2021
5005
18 Лютого 2021
12:00

Хто проти телеборделю? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 лютого 2021 року

5005
…наприклад, Сергій Лещенко, який сам туди колись ходив. Портнов підказує підсанкційним ЗМІ, як правильно судитися, а Цимбалюк дізнався, що протестувальників у Москві били… українці.
Хто проти телеборделю? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 лютого 2021 року
Хто проти телеборделю? Огляд політичних відеоблогів за 8‒14 лютого 2021 року

Пристрасті за каналами Медведчука

Довкола санкцій щодо члена фракції «Опозиційна платформа — за життя» Тараса Козака, а відтак і його телеканалів (або, як їх чесніше зазвичай називають, каналів Медведчука), які запровадили на початку лютого, і досі киплять пристрасті. Чимало думок блогерів на тему ми наводили в попередньому огляді. Та, як сказав би міністр Максим Степанов, «хайпувати» на темі ютубери не припиняють і нині. Не відмовив собі в задоволенні вчергове поматюкати проросійських медійників і «злий поліцейський» проукраїнського сегменту ютубу Роман Скрипін. А для обговорення долі телеканалів із пулу Медведчука покликав журналіста Єгора Скорину. Він певний час працював на NewsOne до того, як канал перейшов у зону впливу Медведчука, але потім показово покаявся.

Скрипін у компанії Скорини у відео з назвою «Шо ви, бл*ді, пріунилі?», провадив звичну для нього риторику: співробітників затиснутих санкціями телеканалів називав «й**аними г**донами», які нівелюють професію. А також радив медійникам на знак протесту заклеювати не роти, а «ті місця, якими ви торгували». Скорина при цьому, згадуючи журналістське буття на NewsOne, розповів, що тамтешня ведуча Діана Панченко вважала його чи не найгіршим журналістом телеканалу. «Ти — не конкурент у мінеті», — у своєму стилі підтримав колегу Скрипін.

Яніна Соколова згадувала не стільки про санкції, скільки про «тітушок Медведчука», які, мовляв, за гроші звозяться проросійськими силами для імітації протесту проти закриття телеканалів. «Ці люди є бойовиками… можуть бути озброєні. Тому, якщо в Києві таке бачите, обов’язково повідомляйте поліцію», — застерегла глядачів блогерка.

Зловтішався із закриття «інформаційних диверсантів держави-агресора» і колишній нардеп від фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко. Трійку каналів Лещенко називає не інакше як «телебордель Медведчука» (цікаво, чи не запозичене це означення в автора каналу «Телекошмар»), а самого Медведчука — чи не найбільш демонічною постаттю вітчизняної політики. Рішення ж щодо санкцій екснардеп називає «ударом у самісіньке серце проросійської пропаганди» та ще й «підривом планів Медведчука на реванш». І говорить це настільки впевнено, що й не згадаєш, як сам Сергій з’являвся на NewsOne як гість одіозного Євгенія Червоненка.

А от Сергій Стерненко, як і годиться публічному поборнику всього українського, пішов далі: як і дехто з колег по блогерському цеху, закликав владу до купи закрити й телеканал «Наш». Приводом для того активіст бачить висловлювання власника медіа Євгенія Мураєва щодо того, що в бойових діях на Донбасі винні не окупанти, а добробати та українська армія, та небажання визнавати Росію стороною конфлікту. Тож Зеленському, мовляв, нічого не заважає закрити «проросійську помийницю». За що українці, певен Стерненко, главу держави тільки підтримають. (Зеленський, втім, має іншу думку і слухатися Стерненка не планує.)

Проросійський іспанський українець Анатолій Шарій санкції проти ZIK, NewsOne та «112», звісно ж, глибоко засуджує. Присвятив тому декілька відео на своєму каналі. Одне з них має красномовний заголовок «Зеленский перешел все грани, все границы». Шарій каже, що вірити українській владі не можна, бо доказів проросійської діяльності цих каналів, мовляв, немає. Можновладці, на думку Шарія, «своими грязными сапогами потоптались по журналистике». Анатолію можна дати пораду, яку в минулому огляді давали його дружині Ользі: перш ніж робити гучні заяви, читай «Детектор медіа».

Поки простий блогер говорить, юридично підкований уже про суди думає. От і екссоратник Януковича Андрій Портнов, який і дня не проводить без позову в інтересах проросійської політичної тусовки, в етері каналу «Наш» розповів, як мають діяти представники медіаімперії Козака/Медведчука. До суду, певен Портнов, ті мають подати не менше п’яти позовів (зокрема, від самого Козака та від кожного телеканалу). Бо рішення, мовляв, «абсолютно незаконное». Журналістам же тих медіа блогер порадив «уходить в социальные сети» (куди вони, в принципі, й без того потрапили, коли їм вимкнули ефір).

«Русский мір» завжди поруч

Говорили ютубери й на інші теми, дотичні до російського порядку денного. Зокрема, росіянин Євгеній Кисельов, який уже давно мешкає та працює в Україні, на своєму каналі «Кисельные берега» мовив про наболіле особисто йому: судовий процес довкола російського опозиціонера Олексія Навального. Одразу зі старту тематичного відео журналіст розповів, чому, живучи в Україні, так багато уваги приділяє Росії. Все, мовляв, через те, що авдиторія його каналу лише на третину складається з українців. Решта — росіяни та мешканці «русского зарубежья» (хоча від вислову віє ароматом «русского міра»). Та й загалом, доля України, на думку блогера, суттєво залежить від того, як розвиватимуться події в Росії. А от українською не говорить тому, що «не так хорошо им владеет» (немає на нього Ганапольського).

Що ж до постаті російського опозиціонера, Кисельов вважає, що в Росії «началась самая настоящая гибридная гражданская война, пока еще без кровопролития». А з уст влади, мовляв, «звучат мотивы про 37-й год». З тим, що у Росії бути опозиціонером важко, не посперечаєшся. Але хочеться запитати у Євгенія Кисельова, чому пересічний українець, подивившись його блог, має перейматися долею тамтешніх протестних рухів, поки сама Україна воює з Росією, громадяни протестують проти високих тарифів, а можновладці не можуть домовитися з МВФ. Якось не до Навального. Може, варто робити окремі відео для українців і росіян?

Спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк у своєму відеоблозі згадував про те саме, що і Євгеній Кисельов: протести російської опозиції й тиск на мітингарів із боку влади. Тільки блогер зайшов з іншого боку: розповів, як, за інформацією, оприлюдненою на радіо «Ехо Москви», серед тих, хто бив протестувальників, розпізнали українців. Інформацію озвучив російський пропагандист Максим Шевченко. «Сама идея того, что бойтесь, россияне, украинцев — она правильная. К этому вас нужно приучать с детства», — іронізує до росіян Цимбалюк.

Тим часом блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва вже з української столиці розповідає, які жахіття очікують тут на тих, хто посміє говорити російською мовою. Наприклад, як «кассира в Киеве уволили за русский язык». «Страшні утиски», розповідає блогерка, сталися в супермаркеті мережі Novus. Мовляв, на одну й ту ж касирку скаржилися різні покупці. Хоча доказів ігнорування закону про мову, говорить Медведєва, ніхто з клієнтів не надав. «Незнание украинского языка не может быть поводом для увольнения… Зачем травить людей за язык?» — до кінця стоїть «за своїх» проросійська медійниця. Хоча, якщо реально роззирнутися довкола, все ще можна побачити «травлю» не за «язык», а саме за мову.

Ну а Данило Мокрик у притаманному йому іронічному стилі висміював політиків. Зокрема, й одного з найкумедніших свідків «русского міра» в Україні Іллю Киву, з яким нещодавно мав неприємний інцидент у Верховній Раді. Інформаційним приводом для відео стало скасування Окружним адмінсудом Києва перейменування Московського проспекту на честь Бандери.

Кива, який чи не найактивніше рефлексував на рішення, ще й ділився в коментарях у соцмережах, що його діда, героя Радянського Союзу, після війни «розстріляли у Львові». Та вояка, за словами нардепа, вижив і запам’ятав розправу. Такий потік свідомості не став коментувати навіть сам Мокрик, натомість навівши у блозі тематичний вірш сатирика та одного з авторів «Детектора медіа» Юрка Космини. А ще журналіст порекомендував підписникам дивитися відеопроєкт Космини «Ньюспалм» (ми теж радимо). Данило Мокрик так надихнувся поетичним тролінгом Іллі Киви, що запропонував глядачам писати власні вірші просто в коментарі. На того, кого обере блогер, очікує приз.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5005
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду