detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
25.02.2021 12:17
Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року
Як СБУ від Шарія бігає. Огляд політичних відеоблогів за 15‒21 лютого 2021 року
Гордон не буде «бросать какашку» в Шарія, Медведєва захищає ненависників української мови від «насильственной украинизации», а Соколова радить Марченко «п**дувати до Москви».

«Шарієм зацікавилися хоч якісь спецслужби, крім російських»

Фраза зі свіжого випуску «Ґрат, песика…» від «Телебачення Торонто» доволі влучно характеризує ситуацію, в якій опинився найпопулярніший на теренах пострадянщини політичний блогер. Підозра від СБУ за державну зраду — це речі серйозніші, ніж досі не доведена «педофілія» Шарія.

У ютуберській спільноті новину коментують активно. Взяти хоча б медійницю Тетяну Даниленко. Вона у стримі на своєму каналі говорила, що таким чином «влада стріляє собі в ногу». Бо Анатолій, мовляв, дуже токсичний персонаж, і ті, хто «у це вв’язалися», певна Даниленко, пошкодують. Загалом же, події довкола проросійських медіамайданчиків журналістка вважає спробою влади «в інтенсивному режимі деморалізувати табір п’ятої колони».

З посмішкою записував тематичний відеоролик і активіст Сергій Стерненко. Але після підозри Україна має і добиватися екстрадиції одіозного блогера, певен автор відео, інакше все це не має сенсу. «Що далі: вони затримають Медведчука і повідомлять йому про підозру? Ну це взагалі буде свято», — будував райдужні плани Сергій. Щоправда, 23 лютого затримали не чергового проросійського діяча, а самого Стерненка, і про святковий настрій серед його прихильників точно не йдеться. Наче передчуваючи проблеми, блогер сказав, що, попри все, «нікуди не тікає» і захищає свої права в Україні. Не те, що Шарій.

«Если человек талантлив, я всегда буду объективен. Шарий — безусловно, талантливый человек». Вгадаєте, хто це сказав? Правильно, Дмитро Гордон. «Сегодня много желающих бросить какашку в Шария. Но я это делать не буду. И комментировать не буду. Совсем», — відрубав медійник. (Якщо так сильно не хотілося коментувати, можна ж було й не згадувати…). Що ж, схвальні коментарі в бік проросійського блогера Гордон відпускав і раніше. Але що чекати від людини, в кожному інтерв’ю якого компліментів гостеві більше, ніж самих запитань?

На проросійських ютуб-каналах, природно, оптимізму у справі Шарія годі шукати. Автор Karabas Channel, депутат Фастівської міськради від «Опозиційної платформи — За життя» Олег Єлісевич із сумом констатував, як «порохоботы смакуют эту новость» (та хіба ж тільки порохоботи?!) «В Украине готовится трансформация медийного поля и зачистка неугодных СМИ», — повторює проросійські темники блогер. А щодо засідання РНБО, яке зрештою відбулося 19 лютого та за наслідками якого черговими санкціями вдарили по родині Медведчука, Єлісевич і взагалі припускав, що на нараді можуть «запретить Партию Шария и "ОПЗЖ"». Схоже, автор Karabas Channel, як і Петро Порошенко, трохи перенервував напередодні засідання Ради нацбезпеки.

А що ж сам «винуватець свята»? Звісно ж, Анатолій Шарій розродився одразу кількома відео по темі. В одному з них, наприклад, згадував, як «один экс-артист в 2014 году выступал в Горловке… тайно веселил Безлера», тож СБУ, мовляв, має би і проти нього справу порушити. Що ж до звинувачень проти себе, то, за словами блогера, може і зараз повторити тези, що «украинских СМИ уже не существует» (тоді кому ж він дає свої регулярні інтерв’ю на каналах Медведчука?), що в Україні «идет гражданская война: брат убивает брата» (щоправда, з ремаркою, що таким чином «высказывал личное мнение»). Хоча в СБУ, каже Шарій, навіть не можуть передати відповідні документи його адвокату та «продолжают от нас бегать».

Зашкварити рядового Арестовича

Здійнявся шум у блогерській спільноті й довкола сексистського скандалу, в який на «Свободі слова» на ICTV втрапив речник мінської групи та позаштатний радник Андрія Єрмака Олексій Арестович. Порівнявши риторику членів «Європейської солідарності» з «жіночою общагою ПТУ». Подальші «вибачення» посадовця у фейсбуку тільки підігріли ситуацію. Яку миттєво взяла «на знамена» партія Петра Порошенка.

Доволі швидко щодо цього висловилася співголова фракції «ЄС» у парламенті Ірина Геращенко. Але вона лише виклала на свій канал нарізку зі згаданого етеру, назвавши відео «сеанс інтелектуального зубожіння від офіційних речників влади».

Перемивати кістки Арестовичу взялися в пулі політичних блогерів. Наприклад, Мирослав Олешко, у фірмовому стилі симпатиків п’ятого президента, виклав відео під заголовком «Арестович напал на Геращенко. Ей пришлось убегать из студии». «Так себя ведут на каналах Медведчука, Мураева: кричат, перебивают», — ганив блогер речника ТКГ. Так, наче ніколи не бачив виступів Артура Герасимова. Але повернімося до Арестовича: Олешко згадав, що той під час етеру на ICTV заперечував «зрив спецоперації» із затримання «вагнерівців» та зменшення виплат українським військовим. «Методички не меняются», — вколов Олешко чи то Арестовича і чинну владу, чи то політсилу, інтереси якої обслуговує. Побіжно нагадавши, що раніше, поки не був на зарплаті в офісі президента, Олексій Арестович чимдуж критикував Зеленського, а нині вже виступає на його боці.

Тікток розбрату та куди п**дувати Оксані Марченко?

Тим часом у соцмережі, де найчастіше можна надибати ролики зі співами, кулінарією чи сумнівної якості гумором, знову спалахнув мовний скандал. Чергова українська «зірочка» тіктоку — цього разу 15-річна Ліза Леоненко — виклала відео, де нецензурною лайкою висловилася на тему своєї нелюбові до української мови. Щоправда, після скандалу, що спалахнув у мережі, та внесення до бази «Миротворця», малолітня блогерка перепросила за висловлювання і сказала, що загалом їй подобається жити в Україні.

Та як не прокоментувати таку хайпову тему, якщо ти — ютуберка із сотнями тисяч проросійських підписників, яким тільки дай пошматувати «клятих мовнюків»? Ніяк, подумала Олеся Медведєва зі «Страны» й записала тематичне відео. «Это уже не первая история с травлей молодежи, блогеров», — без розкачки почала Медвєдєва. Так, наче кожен українець може вільно обливати багном державну мову, і сварити його за це не варто. «Нельзя унижать ни язык, ни его носителей. Однако, важно понимать, почему такие скандалы происходят почти каждый день… Это — прямое следствие вступления в силу закона о насильственной тотальной украинизации» (десь здригнувся один Олексій Гончаренко). Отакої, а ми-то думали, що фрази типу «всралася мені ваша мова» можуть говорити тільки невиховані грубіяни, а воно он як — то все жертви пригноблення.

Немає на них всіх Яніни Соколової. Яка на тижні набрала майже мільйон переглядів на відеозверненні до дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко з промовистою назвою «П**дуй до Москви». Супутниця кума Путіна, нагадаємо, оголосила днями, що через тиск з боку влади Зеленського йде у велику політику. А от Соколова спершу дивується, «як ви, Оксано, така красива жінка, могли жити з таким катом українського народу? Вам не соромно?» А підсумовує власне звернення проханням: «Пакуйте валізи і напряму до Москви… А головне — вам буде близько до свого кума — найбільшого терориста світу». Що ж, із таким запалом владі доведеться взяти блогерку на керівну посаду у Центр протидії дезінформації, анонсований міністром Олександром Ткаченком.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY