«Кучеряшки на голові жим-жим». Огляд політичних відеоблогів за 25—31 січня 2021 року

«Кучеряшки на голові жим-жим». Огляд політичних відеоблогів за 25—31 січня 2021 року

2 Лютого 2021
5396
2 Лютого 2021
09:00

«Кучеряшки на голові жим-жим». Огляд політичних відеоблогів за 25—31 січня 2021 року

5396
США «помножили на нуль молодого політика» Дубінського, Дульський радить Зеленському «зачищати олігархів», Шарія лякає мовний закон, а Портнова — «міфологізація Майдану».
«Кучеряшки на голові жим-жим». Огляд політичних відеоблогів за 25—31 січня 2021 року
«Кучеряшки на голові жим-жим». Огляд політичних відеоблогів за 25—31 січня 2021 року

Обстріл Зеленського звідусіль

Як ми вже говорили у підсумковому огляді політичних відеоблогів за 2020 рік, є у блогосфері тема, що єднає ютуберів незалежно від того, за Росію вони чи за Україну. І тема ця — Володимир Зеленський, якого хейтять усі, кому не ліньки.

Не дрімає, зокрема, проросійське крило вітчизняного ютуба. Наприклад, соратник лідера Союзу лівих сил і колишнього нардепа Василя Волги Микола Дульський, маючи авдиторію у майже 600 тисяч підписників, розповів їм, що «распалась партия “Слуга народа”! Зеленский объявил войну Коломойскому!». Мовляв, Коломойський «разругался с Ермаком», тож у монобільшості стався розкол. Через що навіть із другої спроби Верховна Рада не змогла призначити міністром енергетики Юрія Вітренка. Спікер Дмитро Разумков при цьому, на переконання Дульського, «полностью продался и лег под Ахметова». А «все олигархи — против президента». Тож і президенту, і голові його офісу, мовляв, треба «зачищать в Украине олигархические элиты», якщо є бажання добути хоча б одну каденцію. Що ж, антиолігархічний пафос «лівого» блогера зрозумілий, однак його твердження вочевидь перебільшені: незгода в монобільшості траплялася й раніше, а про «розпад партії» взагалі не йдеться.

Зеленським пройшовся й анонімний автор каналу Karabas Channel (545 тисяч підписників). Мовляв, народ бунтує проти тарифів, про які кандидат Володимир Зеленський і сам згадував у передвиборчих відео. Та президент, на думку блогера, вирішив самоусунутися й віддати ініціативу виконувачеві обов’язків міністра енергетики Юрію Вітренку, який мав би бути «весільним генералом» при прем’єр-міністрі. Але голосування вже вдруге провалилося. Тобто «свои же депутаты от “Слуги народа” демонстративно показали президенту большую дулю». Рятівником народу у відео постав… нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович, пряму мову якого у відео використали чотири рази. Він заявив, що його партія буде виводити людей на вулиці, щоб «спасти государство».

Говорили про тарифи і в пулі блогерів, які позиціонуються патріотами України. Нарешті повернувся до улюбленого контенту — висміювання Зеленського — і автор «Вата Шоу» Андрій Карпов, який от-от має стати секретарем Полтавської міськради під керівництвом міського голови-висуванця від «За майбутнє». У відео до дня народження президента Карпов згадує, що «ніхто не привітав нашого бубочку». (Це теж явне перебільшення.) А далі плавно переходить до постаті Джо Байдена. «Зрозуміло, чому Байден дружить з Порошенком», — вважає блогер: обоє не бояться говорити правду про Путіна. Не те, що, мовляв, Зеленський. Карпов згадував про «медіакілера Коломойського» Олександра Дубинського та санкції проти нього, а далі в «антизеленському вінегреті» говорив про високі тарифи. А також — про мовчання щодо «тарифного геноциду» з боку Юлії Тимошенко, за прем’єрства якої Україна, мовляв, уклала кабальні газові угоди з Росією.

І все б нічого, якби не кілька «але»: говорячи про «тарифний геноцид», Карпов «забуває», наскільки збільшилися тарифи за президентства Порошенка, якого він завжди захищає. А розповідаючи про «медіакілерів Коломойського», не гребує йти секретарем міськради під головуванням висуванця від «За майбутнє» — партії, виплеканої Ігорем Коломойським для захисту власних інтересів.

Страшна українська мова

Не вщухають пристрасті й довкола вступу в дію закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з яким від 16 січня кожен працівник сфери обслуговування має звертатися до клієнта державною мовою, вже потім маючи змогу перейти на зручну для обох.

«Накипіло» на тижні у проросійського блогера та політика Анатолія Шарія. Він зачепився за випадок з одеським рестораном, де власниця вирішила написати пост українською, але в російській транслітерації. Коли здійнявся скандал, заклад про всяк випадок закрили, а власниця каже, що начебто отримує погрози. Та Шарій експертно вирішив, що рестораторка знущалася не з мови, а з «идиотского закона». Через нього, мовляв, «Зеленский и братва давят бизнес» (отакої!). Згадав і про випадок з власником кафе у Києві, якому за знущальний мовний пост довелося вибачатися перед активістами. «Методы террористические: в недогосударстве работают такие методы», бідкається блогер. І тут Шарію варто віддати належне: навіть живучи в Іспанії, він щиро переймається проблемами українців, «угнетенных мовой».

Колишній соратник Януковича Андрій Портнов тим часом знає: страшна не тільки ненависна проросійським політикам мова, а й героїзація подій Майдану. Тож подав позов до Окружного адмінсуду Києва, аби Міносвіти переглянуло підручники з історії України, щоб зайве не «міфологізувати низку державних злочинців і учасників масових заворушень 2013-14 років». Днями суд позов задовольнив (хоча це ще нічого не значить) а Портнов випустив тематичний відеоролик. У підручниках, вважає діяч, має бути або дві точки зору, або жодної. Недопустиме, мовляв, згадування «государственных преступников» на кшталт Порошенка та В’ятровича. Чиї саме «дві» точки зору він пропонує туди включити, і чи має бути однією з них точка зору Портнова — питання риторичне.

Хто ж відстоїть право юних українців знати про події Майдану більше? Звичайно ж, Сергій Стерненко. «Вже сьомий рік, як він [Портнов] мав би перебувати за гратами», а не вести бурхливу антиукраїнську діяльність, говорить активіст. Згадуючи про вимогу Портнова «забезпечити дві точки зору», Стерненко певен, що за цією логікою «у новинах про статеві злочини проти дітей варто давати слово педофілам».

Мама любить санкції

Історія про те, як Олександр Дубінський «постраждав від соросят», триває. Нардепа виключають із фракції «Слуги народу», а той ходить на «дружні» етери, щоб розповісти, що став жертвою підлого доносу «соросят-шабунят».

На подію, зокрема, реагувала журналістка й відеоблогерка Тетяна Даниленко. США «помножили на нуль молодого політика», вважає блогерка. Та замість того, щоб одразу викинути його з лав фракції, «слуги народу», певна Даниленко, показали, що політсила «не належить Зеленському». Адже той, мовляв, у свій День народження просив нардепів прибрати Олександра Дубінського з монобільшості. Навіть Порошенко, каже блогерка, свого часу міг мотивувати власну фракцію на правильні голосування, тоді як Зеленському це не вдається. (Час показав, що вона не цілком має рацію, адже фракція таки знайшла в собі сили попрощатись із однопартійцем-тролем.)

Як же змовчати, коли у медіаспільноті публічно розпинають твого лютого ворога? Певно, цими почуттями керувався шоумен та екскандидат у столичні голови Сергій Притула, записавши тематичне відео. Дубінський, Деркач та інші діячі, на думку телеведучого і блогера, «активно качали інформаційні кампанії проти Байдена». Але той став президентом США, і почалися наслідки. Від того, каже Сергій Притула, «кожна окрема кучеряшка [на голові нардепа] почала робити жим-жим».

І хай скільки виправдовується скандальний нардеп, що його оббрехали, а Притула проаналізував окремі заяви Дубінського та Медведчука і знайшов у них чимало спільних тез. Зокрема, про зовнішнє управління Україною, членство у НАТО чи «вплив Сороса». Висновок: «таким шахрайським персонам… не місце у пристойній компанії», бо ж Дубинський, мовляв, «ганьбить усі сфери та професії, у яких з’являється». Що ж, чекаємо на реакцію відеоблогерів на епохальне рішення фракції «Слуги народу» — адже мусять вони знайти і в ньому якусь «зраду»…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5396
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду