Думи про долю України. Огляд політичних відеоблогів за 12–18 квітня 2021 року

Думи про долю України. Огляд політичних відеоблогів за 12–18 квітня 2021 року

22 Квітня 2021
4413
22 Квітня 2021
13:30

Думи про долю України. Огляд політичних відеоблогів за 12–18 квітня 2021 року

4413
Олешко називає Мендель клоунесою, Іванов ганить бездітного активіста Виговського за несплачені аліменти, а Притула вчергове піарить україномовних ютуберів.
Думи про долю України. Огляд політичних відеоблогів за 12–18 квітня 2021 року
Думи про долю України. Огляд політичних відеоблогів за 12–18 квітня 2021 року

Нагнітання ситуації з боку Росії та міжнародна реакція на дії агресора залишаються головною медійною темою в Україні. А блогери традиційно маніпулюють на цьому, аби набрати більше переглядів.

Зустріч із Макроном очима «експертів» ютуба

Зустріч президентів Франції та України в Парижі — інфопривід, який важко оминути. А надто якщо ти набираєш перегляди, критикуючи чинну владу. Тож українські ютубери не гаяли часу й кинулися «розкладати все по поличках».

Як міг пропустити таку подію чи не найзапекліший хейтер Зеленського останніх років — проросійський блогер та політик Анатолій Шарій? Він видав підписникам «аналітику». Спершу зауважив, що прессекретарка президента Мендель після поїздки прийшла на телеканал «Дом» у тій же сукні, в якій була на пресконференції Зеленського (о Боже!). А ще, мовляв, Офіс президента заявляє про «теплі дружні стосунки» із Францією, яких, знає Шарій, і близько немає. Бідкається блогер і через те, що лідери Франції та України обговорювали стан справ у зоні бойових дій. А краще би, вважає Шарій, із лідером «Опозиційної платформи — За життя» Медведчуком порадилися, який пропонував можливі варіанти обміну полоненими. Як казав класик, «кукушка хвалит петуха за то, что хвалит он кукушку».

Сумною картину візиту бачить і депутат Фастівської міськради від «ОПЗЖ» Олег Єлісевич — автор проросійського каналу «Karabas Channel». На його погляд, Росія може стати «на захист Донбасу», і Україні в цьому протистоянні нічого не світить. При цьому, вважає діяч, українська влада танцює під дудку «праворадикалов». А от Росії загострення бойових дій не потрібно. Та в разі ескалації конфлікту, певен Єлісевич, ніяка Європа нам не допоможе й жодним чином не захистить (ми вже чули це від спікерів «ОПЗЖ» в різних токшоу).

Для тих користувачів, які патологічно ненавидять Володимира Зеленського і його команду, «суперзраду» заготували в пулі прихильників Порошенка. Блогер Мирослав Олешко згадує «позорную пресс-конференцию», де, мовляв, повною мірою проявився непрофесіоналізм нинішнього президента України. Прессекретарку Зеленського Олешко називає «клоунесою», а її вбрання — немовби «снятый с покойной жены Ким Ир Сена». Не те, що, мовляв, пресаташе Порошенка Святослав Цеголко.

Менш заангажовані ютубери візит Зеленського до Франції провальним не називали. Журналістка Тетяна Даниленко, наприклад, вважає, що під час поїздки Макрон запропонував українському лідеру своє бачення вирішення конфлікту на Донбасі, вигідне першочергово самій Європі та навіть Росії, а не Україні. Адже базується воно на укладених на початку війни Мінських угодах, які дають терористам чимало преференцій.

А що там міркує Росія?

Не забули блогери (та й як тут забудеш) і тему подальшого скупчення військових сил Росії біля кордону з Україною. Яніна Соколова вважає, що Росія нагнітає ситуацію, зокрема, в інформаційному просторі, розганяючи пропагандистські меседжі як на власному телебаченні, так і в соцмережах, де використовує ботів. Головний меседж Кремля: конфлікт загострює Україна, а Росія максимум готується оборонятися. Щоб не втрапляти у вир дезінформації, Соколова рекомендує підписникам послуговуватися тільки офіційними джерелами.

Тележурналіст Євгеній Кисельов у власному проєкті «Кисельные берега» знову говорив про те, що найбільше болить росіянину, який переїхав до України, — діяння Путіна. Зокрема розмірковував, на що здатен Путін у прагненні нашкодити Україні. До озвучених українськими спецслужбами сценаріїв дій Росії — психологічного тиску, захоплення південних регіонів України для відновлення водопостачання до Криму та провокування українців розпочати бойові дії на тимчасово окупованих територіях Донеччини і Луганщини, — Кисельов додає ще два: «провокація з перевдяганням» бойовиків у форму української армії та навіть теракти на окупованих територіях, аби мати привід розпочати наступ на вільні території України.

Нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко присвятив цій темі кілька відео. В одному з них згадує про закриття Росією Керченської протоки для проходу суден інших країн. Мовляв, Росія, як завжди, погрожує зброєю, а світ заспокоює її економічними санкціями. Ну і як тут не вколоти українську владу, озвучивши одну з улюблених партійних тез «ЄС» — провалене владою державне оборонне замовлення. Про це постійно йдеться й у політичних токшоу. Згадав Гончаренко й заяву посла України в Німеччині Андрія Мельника, який не виключає роботу нашої держави над відновленням ядерного статусу. Згоду з позицією дипломата нардеп від фракції Порошенка пізніше підтвердив і в етері токшоу «Ехо України» на Прямому.

Донецький фашизм та українські маніпуляції

Денис Казанський продовжує розвінчувати міфи російської пропаганди, пов’язані з окупованими територіями Донеччини та Луганщини. Нині згадував про одного з донецьких терористів-першопрохідців Андрія Пургіна (яке промовисте прізвище!), який мав важливі посади в органах окупаційної влади, а нині його призабули. В нещодавньому інтерв’ю Пургін розмірковував, що «украинский нацизм — это отталкивание от русскости». Тобто, розшифровує Казанський, якщо ти не вважаєш себе росіянином, а ще й вишиванку носиш — ти нацист.

А от у «вільних від України молодих республіках», цитує терориста український блогер, — суцільний «розквіт»: запроторення за ґрати з політичних мотивів, важкі умови утримання в’язнів, повна відсутність незалежних ЗМІ. Проте, зазначає Казанський, навіть дивлячись, на що перетворюється окупований Донбас, діячі на зразок Пургіна не припиняють розповідати, що справжній фашизм — на вільній території України.

Тим часом блогер Сергій Іванов скочив у халепу, поширивши неправдиву інформацію. Згадуючи про «інтернет-комсомольців», які, мовляв, хейтять гостей та ведучих проєктів каналу «Ісландія» (де і працює Іванов), блогер персонально виділив «професійного активіста» Миколу Виговського. Таких людей Сергій Іванов «не сприймає, як ромів на залізничному вокзалі».

Обговорюючи Виговського, блогер Іванов між іншим зауважив, що активіст, мовляв, вдає порядну людину, а сам — злісний боржник з аліментів і «чорт», за якого «дитині буде соромно». На цей факт зреагували інші громадські активісти. Зокрема, представник «Центру спільних дій» і телеведучий Андрій Андрушків дивується: адже ніякої дружини та дітей у Виговського ніколи не було! Зовсім як в анекдоті про «ваша дочка — хвойда».

Ну а хто на тижні порадував, то це блогер і шоумен (хоч і з яскравими політичними амбіціями) Сергій Притула. Він видав на-гора чергову добірку україномовних ютубканалів, на які радить глядачам підписатися. Як завжди, блогер формував список із контенту різних напрямків: історичного, музичного, медичного та навіть дитячого. Переказувати список Притули не будемо — це треба дивитися. Щоби потім дивитися тих, кого Сергій порекомендував. А ще блогер закликає всіх, хто робить україномовний контент і хоче розширення авдиторії, писати йому в коментарях. Ми — тільки за: в часи, коли лютує російська пропаганда, якісний україномовний контент — на вагу золота.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду