Коли Шарій російським «Супутником» вакцинується? Огляд політичних відеоблогів за 14‒20 грудня 2020 року

Коли Шарій російським «Супутником» вакцинується? Огляд політичних відеоблогів за 14‒20 грудня 2020 року

23 Грудня 2020
3555
23 Грудня 2020
12:00

Коли Шарій російським «Супутником» вакцинується? Огляд політичних відеоблогів за 14‒20 грудня 2020 року

3555
Казанський бачить у Путіні «беспросветность», Луганський знає, чому Арестович став би хорошим тіктокером, а Скрипін жалкує, що в Україні «все зроблено через ср*ку».
Коли Шарій російським «Супутником» вакцинується? Огляд політичних відеоблогів за 14‒20 грудня 2020 року
Коли Шарій російським «Супутником» вакцинується? Огляд політичних відеоблогів за 14‒20 грудня 2020 року

Українські політичні відеоблогери нині мають чимало тем для обговорення. Тут тобі і вакцинація, і мітинги ФОПів, і навіть смерть Геннадія Кернеса. А якщо напружуватися зовсім не хочеться, завжди можна вчергове покритикувати Зеленського.

Нам Путин строить и жить помогает

Не можна просто так взяти і пройти повз пресконференцію президента Росії Володимира Путіна, яка відбулася 17 грудня. Особливо якщо ти політичний блогер. А надто якщо ще й мешкаєш у Росії та маєш змогу поставити російському лідеру запитання напряму, як власкор УНІАН Олексій Цимбалюк. Відеоролик Цимбалюка про пресконференцію Путіна набрав цього тижня на його каналі найбільше переглядів.

Пресконференцію Цимбалюк назвав «самой скучной», зазначивши, що йому цього разу навіть не дали поставити запитання. Питати в російського президента блогер збирався, а чи справді Путін «настоящий»? Адже цього разу, мовляв, Путіну майже не ставили гострих запитань, віддавши перевагу лояльним реплікам російських журналістів. Загалом же Роман Цимбалюк певен: ніяких вигод для України за часів правління Володимира Путіна чекати не варто. Тож президент України Володимир Зеленський, пообіцявши якнайшвидше розв’язати військовий конфлікт, став заручником ситуації, з якої важко вийти.

Рефлексував на цю тему й уродженець окупованого нині Донецька Денис Казанський. У питанні взаємодії з окупованим територіями та Україною в цілому, певен блогер, Путін «нес ахинею». Адже російському президенту, мовляв, невтямки, що левова частка українців — це не «не радикалы, не фашисты, а просто люди, которые любят свою страну и не хотят легализации бандитов». А вся «підтримка», яку Путін обіцяє Донбасу, вважає Казанський, — це дощенту зруйнований окупантами край, копійчані зарплати, відсутність транспорту. «Будет все та же беспросветность и деградация», — каже блогер.

Не погодитись із цими словами важко, але можна, якщо ти — блогерка проросійського видання «Страна.ua» Олеся Медведєва. У тематичному відео вона зробила підбірку відповідей Володимира Путіна на запитання ЗМІ. Зокрема, згадала, як той порівняв Зеленського з Порошенком, бо обидва, мовляв, «оглядываются на националистические силы» («Зеленський — Порошенко-2» — знайомий нам наратив кремлівської пропаганди). Путін додав, що саме Україна начебто не виконує домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. А ще Медвєдева сказала, що «Россия будет поддерживать ЛНР и ДНР», хоча в наведеній цитаті Путіна йшлося про підтримку «Донбасса», а це поняття виходить далеко за рамки окупованих територій.

Без зайвих сумнівів цитувала блогерка «Страни.ua» і слова Путіна про ефективність і безпечність російської вакцини. Поряд із цитатою про те, що президент Росії досі не вакцинувався, бо Sputnik-V, мовляв, не підходить для людей «його вікової категорії». У цю мить у США мав би заплакати один Байден, старший за Путіна на десять років.

До речі, про вакцину

Вакцинація від коронавірусу — тема гаряча, тож пройти повз неї зміг не кожен блогер. Тим більше, коли на порядку денному — не лише протестовані клінічно західні препарати, але й широко розпіарена російськими та проросійськими ЗМІ тамтешня вакцина.

Активний поширювач проросійського порядку денного в Україні, блогер та політик Анатолій Шарій бідкався через критику візиту до Москви лідера «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука з боку секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данилова. За живе любителя червоних кульок заділи слова посадовця про те, що російська вакцина — це міф. А ще — заяви народної депутатки Ольги Стефанишиної («Голос»), що щеплювати таким препаратом, наприклад, наших військових виглядає просто зневагою до них. «Пусть военные вакцинируются хоть кислым борщом. А кто хочет — пусть вакцинируется российской вакциной», — казав блогер. Підсумувавши, що «на вас им плевать». Коли ж не протестованою клінічно російською вакциною планує скористатися сам Анатолій Шарій, він так і не сказав.

Без пропаганди говорити про наявний ринок протикоронавірусних вакцин намагався Євгеній Кисельов. У відео, опублікованому на каналі «Кисельные берега», медійник спілкувався із представником федерального відомства США з контролю за харчовими продуктами та медпрепаратами Костянтином Чумаковим. Фахівець розповів, що препарати починають діяти за 10‒14 днів після першої ін’єкції, а робити таких щеплень краще два. У тому числі й тим, хто вже перехворів, аби підсилити імунітет. А от російська вакцина, на думку Чумакова, хоч і «сделана остроумно», виробляється в недостатній кількості, а в росіян, мовляв, «мало опыта» для того, щоб виробити гідного конкурента світовим препаратам.

Не залишила без уваги кампанію вакцинації проти коронавірусу й журналістка Тетяна Даниленко. У тематичному відео Тетяна нагадує, що «цар-то не щеплений». Версія самого російського лідера, яку озвучила у своєму відеоблозі блогерка «Страни» Олеся Медведєва, Тетяну Даниленко не влаштовує. Росія, певна медійниця, не має потужностей, щоб виробляти справді дієві та надійні вакцини.

Кернес, Арестович та битва за ФОПів

Сергій Стерненко тим часом набирав перегляди, обговорюючи постать померлого від ускладнень коронавірусної хвороби мера Харкова Геннадія Кернеса. За словами блогера, «17 грудня — день, коли Геннадій Кернес зробив свою першу добру справу для України». Та все ж, каже активіст, у відео не буде «нічого, крім правди». А саме — нагадування, як Кернес підтримував антимайдан у 2014-му, про його неповагу до підлеглих і про війну проти декомунізації. Тож, певен Стерненко, «в України стало на одного ворога менше». А на похороні Кернеса наші спецслужби, мовляв, могли б «наловити чимало російської агентури».

А от прибічник Петра Порошенка, блогер Андрій Луганський, присвятив відеоролик речнику Мінської контактної групи та раднику голови Офісу президента Олексію Арестовичу. Він розібрав свіжі цитати посадовця, який нині хвалить президента Зеленського, хоча раніше нещадно його критикував. «Алексей Арестович, как в Тиктоке, переобулся в воздухе», — каже блогер. У відео Луганський навів найгучніші цитати Арестовича-критика, додавши до них цитати Арестовича-прихильника чинної влади. Бо ж нині, згадує блогер, Олексій Арестович навіть банить у соцмережах противників Зеленського, зокрема, ветерана війни на Донбасі Олексія Петрова. На думку Луганського, блогери, яких оточення президента «пытается перекупить, не изменят ситуацию к лучшему».

Роман Скрипін вирішив поскандалити. Тож просто в етері, присвяченому протестам ФОПів, почубився з телеведучим Остапом Дроздовим. «Я сам ФОП, але це в мене не викликає заперечень, щоб я вийшов на Майдан», — сказав Роман Остапові. Тоді як Дроздов намагався висміяти те, що навіть лідер руху «SaveФОП» Сергій Доротич свого часу голосував за Зеленського, влада якого, мовляв, нині тисне на малий бізнес. «Я — ФОП з 2003 року. Що ви мені парите?» — опонував Скрипін, переконуючи, що чинна влада навряд чи тисне на підприємців більше, ніж усі попередні. Біда, на думку Романа, лише у тому, що в Україні завжди «все зроблено через сраку».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3555
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду