detector.media
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
12.02.2023 10:00
Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» в січні 2023 року: кому давали слово найчастіше
Армійські речники в лідерах, Подоляк знову стає головним голосом Банкової, а нардеп із «Голосу» входить у топтрійку політичних спікерів.

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня. У кінці 2022 року ми підбили підсумки перших десяти місяців марафону.

У порівнянні з груднем попереднього року в січні в ефірі «Єдиних новин» поменшало і розмов із гостями, й унікальних гостей. Розмов у грудні було 1759, у січні — 1715; гостей — у грудні 731, у січні — 711. Це можна пов’язати зі святковим програмуванням — у січні в ефірі марафону часто показували художні та документальні фільми, концерти, а канал «Рада» транслював засідання Верховної Ради. Зменшення кількості розмов і гостей може здатися несуттєвим, але нагадаємо, що у травні розмов було 1949, а гостей — 904.

301 із 1715 розмов були з жінками — це 17,5 % (у грудні — 338 і 19,2%). Із 711 гостей жінок було 171, або 24 % — також менше, ніж у грудні (189 і 25,8 %). Редактори марафону послідовно демонструють неспроможність залучати спікерок у такій кількості, аби жінки були хоча би «прекрасною третиною», як до великої війни; ба більше, навіть «прекрасна чверть» виявляється недосяжною квотою. Й навряд чи це можна пов’язати з тим, що війна, мовляв, чоловіча справа. Адже в січні великих новин із фронту, крім атак на Соледар і Бахмут, було небагато, й у марафоні знаходилось місце для розважально-святкового контенту — але не для більшої кількості спікерок.

Армійські речники залишаються найчастішими гостями марафону. Змінюються лише персоналії: у грудні глядачі найчастіше чули спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, а в січні — речника Повітряних сил української армії Юрія Ігната. Не набагато від нього відстали начальник об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Євгеній Єрін і керівниця пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк. Братчук і речник сил, які воюють на Донеччині й Луганщині, Сергій Череватий замикають топп’ятірку. На шостому місці — голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Його популярність у марафоні є цікавим феноменом, адже реально підконтрольна йому частина Луганщини складається з кількох сіл, а бої в області в січні точилися не такі запеклі, як на інших напрямках. Однак Гайдая кличуть в ефір частіше за, приміром, голову Донецької ОВА Павла Кириленка.

Найзнаковіше повернення в топ у січні — Михайло Подоляк, із якими говорили в ефірі марафону п’ятнадцять разів. У попередні місяці Подоляка — головний «голос» Банкової в «Єдиних новинах» — витіснив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Однак Тимошенко в січні встиг побувати в ефірі лише двічі, а 24 січня звільнився. Тепер від імені Банкової знову говорить Подоляк, а серед представників влади в топ увійшов зазвичай не надто публічний секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов — його запрошували протягом місяця одинадцять разів.

До речі, присутність в ефірі марафону зовсім не свідчить, що людину не відправлять у відставку. Так, у січні голову Запорізької ОВА Олександра Старуха включали в національний ефір одинадцять разів, а 24 січня стало відомо про його звільнення.

Досить несподівано для нас у топі опинився Роман Костенко — військовий, але водночас і політик, народний депутат від партії «Голос». Останнім часом «Голосу» побільшало в ефірі марафону, однак випадок Костенка непересічний: раніше в топі опинялись тільки «слуги народу». Він — секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, і коментував теми, пов’язані з цією сферою.

У блоках окремих каналів найпопулярніші коментатори — все ті ж армійські речники, за винятком «Ради», де знов у лідерах експерт-міжнародник Богдан Ференс, і «1+1», де найчастіше вмикали експерта Олександра Мусієнка.

Також саме речники стали найчастішими коментаторами перебігу бойових дій, а гуманітарну ситуацію найчастіше коментували Сергій Братчук з Одеської ОВА та голови різних обласних адміністрацій. Натомість серед тих, хто говорив в ефірі «Єдиних новин» про політику, на перших місцях Михайло Подоляк і двоє нардепів від «Слуги народу» — Данило Гетманцев і Федір Веніславський. Серед спікерів умовної культурної тематики найчастіше (але це значить — по три рази протягом місяця) в ефірі були кухар-телеведучий Євген Клопотенко й акторка Ірма Вітовська.

Цього разу ми дещо модифікували й розширили наші підрахунки присутності представників влади в ефірі «Єдиних новин» — порахували всіх представників виконавчої і законодавчої влади, а також незалежних державних органів із регуляторними повноваженнями. У цій таблиці враховані заступники міністрів і керівників органів влади, а також радники керівника Офісу президента (але не враховані радники міністрів і речники). Та навіть без них список солідний — 140 представників влади, які були в ефірі 389 разів (22,6 % всіх розмов).

 

Тут бачимо цікаву тенденцію: якщо раніше за розмови з посадовцями і політиками відповідали «Рада» і Суспільне, то тепер парламентському телеканалу починає складати конкуренцію канал «Ми — Україна». Найменше таких розмов на «1+1» й «Інтері», однак це канали, в яких у принципі найменше розмов в ефірі. Разом із тим, якщо поглянути на розподіл ефірів трійки топспікерів, бачимо, що їх кликали у блоки всіх каналів (за єдиним винятком — Олексія Данилова не було у блоках ICTV / СТБ).

Якщо не враховувати «аномалії» Романа Костенка, пов’язаної, ймовірно, з його службою, а не з політичною роллю, всі найпопулярніші депутати в марафоні — «слуги народу» (ті самі, що у грудні). Хоча тут є свої цікавинки, наприклад, Володимир Арешонков із «Довіри», якого кликали в ефір марафону п’ять разів, і все на «Раду». Власне, канал «Рада» забезпечує розмаїття депутатського складу в ефірі, запрошуючи маловідомих представників депутатського корпусу, зокрема з «Довіри» і «За майбутнє». Колишніх представників «Опозиційної платформи — За життя» до національного ефіру не кличуть із жовтня, натомість двічі запрошували Оксану Савчук — позафракційну з Івано-Франківська, яка належить до партії «Свобода».

Найпопулярніші урядовці — Олександр Ткаченко та Ірина Верещук, а також заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. До міністра Кабінету Міністрів Олега Немчинова, який був найбажанішим урядовцем для творців марафону в попередні місяці, інтерес різко впав — його запрошували лише тричі. Незвично мале представництво Міністерства внутрішніх справ має трагічну причину: міністр Денис Монастирський і його заступник Євгеній Єнін загинули в авіакатастрофі у Броварах 18 січня, а нове керівництво міністерства ще не налагодило комунікації з медіа. Хоча Вадим Денисенко і Ростислав Смірнов — спікери, які позиціонувались як радники міністра внутрішніх справ — не припинили регулярно бувати в ефірі, але тепер їх титрують як експертів або як колишніх радників.

Бачимо також, як перерозподілилося представництво Офісу президента в ефірі марафону. Кирило Тимошенко ще перед своєю відставкою перестав з’являтися в ефірі, й головним спікером став Михайло Подоляк. Якщо у грудні Офіс представляли дванадцятеро спікерів, які були в ефірі загалом 44 рази, то в січні спікерів було семеро, і були вони за місяць в ефірі 29 разів — із них більшість припала на Подоляка. Публічнішим став заступник глави Офісу Ростислав Шурма, зате менше разів з’являлась в ефірі радниця Олена Симоненко. А ось Андрій Єрмак, який у грудні практично вперше з’явився в етері «Єдиних новин» не як герой сюжетів, а як спікер в окремому включенні, в січні в марафоні не озивався. Олексій Кулеба в січні приходив в ефір марафону як голова Київської обласної військової адміністрації; чи стане він представляти Офіс президента після свого призначення замість Кирила Тимошенка, побачимо за підсумками лютого.

Скриншот відео: ТСН/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY