Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 серпня

Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 серпня

31 Серпня 2022
941

Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 серпня

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
941
Загальний тон включень та сюжетів був переважно позитивний — це пов’язано із діями нашої армії на Херсонщині.
Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 серпня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 30 серпня

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «1+1», «Рада», Суспільне.

Блоку ICTV/СТБ цієї доби в національному етері не було.

У блоці «Інтера» цієї ночі нових включень майже не було: на каналі показували документальні стрічки про виїзд українців із окупованого Херсону та інших міст країни, про роботу волонтерів та пошук рідних, які загубилися під час воєнних дій. Також демонстрували фільми про переселенців, які бачили жахи російської окупації.

Щогодини традиційно давали новинні блоки. Повторювали також кілька денних включень, зокрема, із пресофіцеркою командування «Південь» Наталею Гуменюк. Вона нагадала, що не можна розголошувати плани нашої армії, адже ворог цим обов’язково скористається.

У блоці каналу «1+1» включали Сергія Кузана, керівника Українського центру безпеки та співпраці. Він вів мову про лінії оборони російської армії на території України. За його словаами українці знищують зенітно-ракетні комплекси армії Росії, радіолокаційні системи тощо. Також він згадав про примусову мобілізацію у Донецькій області і солдатів, яких Росія відправляє на убій.

У спецсюжеті Євгена Куксіна йшлося про Дениса Пушиліна — самозваного голову окупаційної влади Донецька, який втратив віру у Володимира Путіна та нібито став коригувальником вогню для української армії. Як доказ наводилися нібито листування ворога.

 

Ведучі Марічка Падалко та Руслан Шаріпов також говорили із Наталею Гуменюк. Вона розповіл про влучання ворожих ракет по Миколаєву. Ведуча поцікавилася, чи поповнили українські армійці обмінний фонд. Спікерка підтвердила: наші військові регулярно беруть у полон росіян і таким чином дізнаються різну інформацію,у тому числі щодо морального стану окупаційної армії.

У студії ведучі запросили директора інституту клінічної радіології Анатолія Чумака. Він розповідав про способи захисту організму у разі радіаційної загрози. А освітній омбудсман Сергій Горбачов говорив про початок навчального року і наголосив, що обрання типу навчання може бути лише добровільним.

Телеканал «Рада» облаштував виїзну вуличну студію на набережній Дніпра у Києві. Тут у гостях були Ростислав Смирнов і Євген Єнін, радник та перший заступник міністра внутрішніх справ відповідно; онлайн долучився Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури України.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен у вуличній студії каналу «Рада» коментував можливий псевдореферендум у Херсонській області. Експерт вважає, що росіяни намагатимуться скористатися становищем людей, які живуть у тимчасовій окупації, заманюючи їх на «вибори» продуктовими наборами. При цьому ведучі говорили, що на Херсонщині в окупантів немає кадрів для імітації референдуму.

Народна депутатка Євгенія Кравчук у виїзній студії «Ради» говорила про наміри Верховної Ради ухвалити закон «Про медіа». За її словами, законодавство застаріле, хоча перша директива ЄС щодо інфопростору з’явилася 2005 року. Депутатка вважає, що в інформаційному просторі України — вакханалія, а цей закон — крок назустріч медійникам.

Ведучий Андрій Діхтяренко модерував на Суспільному дискусію народних депутатів Микити Потураєва («Слуга народу») та Володимира В'ятровича («Європейська солідарність»). Останній вважає, що цей закон має низку недоліків, у тому числі щодо норми, яка регулюватиме перелік людей, що становлять загрозу національній безпеці. Зараз її немає у проєкті закону. В’ятрович нагадав, що раніше список формувала Служба безпеки України. Він вважає, що Нацрада з питань телерадіомовлення, до якої переходять повноваження формування цього переліку, як колективний орган, може просто не зібратися, щоб прийняти те чи інше рішення щодо артистів. Микита Потураєв розкритикував позицію опонента і сказав, що СБУ лишається суб’єктом подання людей до такого списку. В’ятрович сказав, що норми закону 2310, які містять заборону використання російських фонограм в Україні, втратять силу через новий закон. Потураєв сказав, що це не зовсім відповідає дійсності і треба допрацювати ці норми.

Пізніше в ефірі голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк також відкинула критику закону.

У блоці Суспільного показали інтерв’ю Олени Ремовської із Ігорем Козловським, релігієзнавцем, кандидатом історичних наук та колишнім полоненим. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
941
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду