Удобрення Зеленського. Моніторинг теленовин 7–12 червня 2021 року

Удобрення Зеленського. Моніторинг теленовин 7–12 червня 2021 року

18 Червня 2021
5300

Удобрення Зеленського. Моніторинг теленовин 7–12 червня 2021 року

5300
Паркетні новини з президентом пішли на рекорд за кількістю. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Удобрення Зеленського. Моніторинг теленовин 7–12 червня 2021 року
Удобрення Зеленського. Моніторинг теленовин 7–12 червня 2021 року

Олігархічні медіа посилено демонструють лояльність до Зеленського: улесливі матеріали чи не вперше за два роки президентства виходили на більшості аналізованих каналів три дні поспіль. Здавалось би, до чого тут ініціативи про деолігархізацію? Тим часом майже мовчали в новинах про гучний скандал із «плівками Медведчука» та менш гучний, але теж скандал із розколом у партії «Голос». Але не стримували емоцій у повідомленнях про скандал із футболками збірної України.

Оди Зеленському

7 червня на форумі «Україна 30» Володимир Зеленський оголосив про програму «Зелена країна». Позитивні матеріали про цю ініціативу вийшли на ICTV, СТБ, «Україні», «1+1» та «Інтері». На більшості каналів вийшли короткі повідомлення з описом благих намірів президента. На «Інтері» та СТБ вийшли сюжети, які, втім, містили лише самі коментарі президента та його запевнення у щирості намірів: «Буде перехід реальний, модернізований на модернізовану промисловість. Уздовж 10–12 років. ЗА 12 років у нас буде модернізована промисловість і ми все це зробимо» (СТБ, 7 червня).

 

Наступного дня ті самі медіа, крім СТБ, так само позитивно висвітлювали поїздку президента на Дніпропетровщину, до його рідного Кривого Рогу. Туди він прилетів новим авіарейсом, оглянув реконструкцію летовища й нагадав, що проводиться вона в рамках програми «Велике будівництво», банери якої прикрашають ледь не кожен ремонт у країні. «Домінантою має бути не політика, не гасла, а дії», — зацитували гасло президента на «Інтері». Крім того:

  • «Він відвідав президент стадіон Металург. Після реконструкції це буде сучасна споруда на 20 тисяч глядачів» («Україна»);
  • «Одразу після цього президент автомобілем поїхав частиною відновленого шляху траси Дніпро — Миколаїв та інспектував ремонт дороги Знам'янка — Луганськ — Ізварине. Усі роботи здійснюють у рамках програми "Велике будівництво"» (ICTV);
  • «Півтори тисячі нових парків в Україні. Таку мету оголосив президент Зеленський під час засідання Палати регіонів конгресу місцевих і регіональних влад» («1+1»).

9 червня та ж п’ятірка каналів — ICTV, СТБ, «Україна», «Інтер» та «1+1» — так само незбалансовано й паркетно висвітлювала поїздку Зеленського на Донеччину: «За 700 метрів від противника», «відзначив бойовий дух наших воїнів», «щоб на власні очі побачити, наскільки вони озброєні» та вручив нагороди. У синхронах, що потрапили до новин про це, не було нічого значущого: обстрілів поменшало, але трапляються й жертви, про що повідомляють у щоденних зведеннях штабу Операції об’єднаних сил. На ICTV ще й додали президентського пафосу. «Всі ми цивільні, точно не такі сміливі, не такі герої, як ті, хто на передовій», — сказав Зеленський. Самим же військовим у цих повідомленнях слова не дали.

 

Поїздки Зеленського на схід не надто вплинули на географію регіональних новин: стабільно у лідерах Донеччина та міста-мільйонники. Крим знову зникає з радарів новинарів. Про нього говорили переважно лише в контексті скандальної форми збірної України з футболу. Також згадували про анексований півострів у блоці міжнародних новин: щодо розмови Зеленського з Байденом та саміту Великої сімки.

Мовчанка про «Голос»

Розкол у партії «Голос» практично не відобразився у випусках новин. За весь тиждень внутрішньопартійний конфлікт згадували лише на двох телеканалах із вибірки «Детектора медіа»: на 5-му та Суспільному. Телеканали Віктора Пінчука — СТБ та ICTV — які найчастіше згадують «Голос» у політичному ключі, подію проігнорували, попри те, що «розкольник» Сергій Притула — їхній колега по холдингу StarLight Media.

5 канал 7 червня коротко та нейтрально повідомив про вихід Сергія Притули з партії. У повідомлення включили офіційні коментарі обох сторін: «Притула натякнув на відсутність реакції керівництва партії та суперечливі голосування своїх депутатів на всіх рівнях. Водночас додав, що політику не полишає. На сайті партії тим часом коментують, що таке рішення Сергія Притули, заявили, є його особисті амбіції». Далі ні на 5-му, ні на інших каналах не було спроб пояснити аудиторії, чому в партії виник конфлікт. 11 червня на «UA: Першому» вийшов сюжет про вихід із партії низки її представників у Вінниці та Чернівцях. У сюжеті були подані повноцінні коментарі нардепів від «Голосу», Сергія Притули та Кіри Рудик, а також коментар політичного експерта Віктора Тарана (наближеного до партії «ЄС»): «У партії "Голос" відбуваються абсолютно нормальні процеси, які притаманні новоствореним партіям, де немає ні чіткого лідера, ні чіткої сильної спільної ідеології, де зібралися люди під вибори, і ці люди сповідують різні принципи, цінності. Ба більше, навіть ідеології у них так само різні. І рано чи пізно це повинно було дати свої наслідки».

 

У несесійний тиждень згадки про парламентські партії в новинах традиційно рідшають. Найбільше говорили про «Слугу народу», але одного провідного інформаційного приводу, на відміну від «Голосу», для цього не було. Коментарі представників «Слуги народу» з’являлися у матеріалах про бунт суддів Конституційного суду, які вимагали повернути до складу суду його голову Олександра Тупицького (нагадаємо, у березні 2021 року Володимир Зеленський скасував указ про призначення Тупицького суддею КСУ). Партію згадували в новинах про остаточну видачу мандату нардепа Василю Вірастюку, та низці тем, пов’язаних із законодавчими ініціативами: закон про олігархів, ринок газу, «податок на Google» тощо.

Дещо активніше був представлений у новинах голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Канали Пінчука ICTV та СТБ висвітлювали його поїздку до Львова зі спільним меседжем, що Разумков «пропонував зробити щеплення економіці». На Першому незалежному ютуб-каналі повідомили — Разумков нібито заявив, що «санкції не можуть бути накладені на громадян України». Далі в новині нагадали, що санкції щодо Віктора Медведчука та Оксани Марченко в «Опозиційній платформі — За життя» назвали «правовим свавіллям і цинічною політичною розправою над опозиційним політиком». Відповідаючи на питання медійників у Львові, Разумков іще раз пояснив свою позицію, адже він раніше не підтримав санкції РНБО проти власників проросійських телеканалів. Тож новини як такої в його висловлюванні не було — це повторення раніше сказаного. До того ж, у новині Першого незалежного не вказали першоджерело цього коментаря й навели його текстовою цитатою без відео.

 

Також на Першому незалежному повторили знущальну тезу «ОПЗЖ», яка почала з’являтися у випусках новин минулого тижня. «Многие олигархи Украины, а также многие чиновники Украины, которые торгуют с Россией, финансируют, по сути, терроризм. Поэтому, конечно, СБУ в этом случае должна отреагировать так же, как она отреагировала по делу Медведчука», — казав нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Ренат Кузьмін. Які саме олігархи й чиновники маються на увазі, він не уточнив.

Скандальні «плівки Медведчука» в новинах майже не аналізували. Про них ішлося у випуску «ТСН» 8 червня, коли директор НАБУ Артем Ситник прокоментував кримінальну перспективу записів. Ключовою тезою новини на «1+1» стало те, що із записів випливає: «Медведчук міг впливати на вчинки п'ятого президента» (тобто Порошенка). Також про записи йшлося в новинах ютуб-каналу Медведчука Першого незалежного, де його всіляко виправдовували, зокрема через коментарі звільненого з полону військового з позивним «Рахман». Про специфічну політику з висвітлення цієї теми на «1+1» йшлося в моніторингу токшоу.

Кличко і Порошенко об’єднали сили?

На 5 каналі 7 червня вийшов сюжет про з’їзд партії «Європейська солідарність», на якому заохотили ветеранів іти в політику. Цікава деталь: на заході партії Порошенка учасників привітав також міський голова Києва Віталій Кличко. Він, як можна побачити з активності в новинах, уже почав готуватис до виборів та залучати до своєї команди регіональних лідерів. Що його привело на партійний з’їзд «Європейської солідарності», пояснили в сюжеті: «Вітає партійців і мер Києва Віталій Кличко, щоправда у відеозверненні. Його партія у політичному союзі із "ЄС" у Київраді». Ситуативну дружбу Кличка проти Зеленського вже розбирають політичні аналітики.

У новинах останнім часом помітно, що з Кличком солідаризуються опоненти Зеленського. Зручні для піару Кличка матеріали з’являлися на «Інтері», Першому незалежному, ICTV, а з червня почали з’являтися і на 5 каналі. Саме ці телеканали 8 червня з усіх присутніх на конференції «Демократія в дії» відзначили Віталія Кличка. ICTV розповів, як Кличко пропонує боротися з корупцією, на 5 каналі — що Кличко звинуватив Офіс президента в корупції через обшуки на Київських комунальних підприємствах, а на «Інтері» новину про участь Кличка у конференції почали з того, що він приїхав на велосипеді. Символічно для сучасної української політики.

Футболки та інші інциденти

Зменшення частки політичних тем у новинах позитивно позначилося на показнику дотримання стандарту балансу думок. Практично всі канали цей показник покращили порівняно з попереднім тижнем. Водночас майже всі канали погіршили показник відокремлення фактів від коментарів. Цього тижня у випусках було достатньо емоційних тем, які новинарі ще більше нагнітали своїми оцінками. Це стосується наслідків негоди, що прокотилася кількома регіонами країни, і чи не найбільш коментованої теми тижня — форми футбольної збірної з гаслом «Слава Україні! Героям слава!». Реакцію росіян на це гасло новинарі називали «обуренням», «ґвалтом», «істерикою», «політичною бучею». А на «1+1», де cтає вже регулярною практикою приносити до студії реквізит, ведуча Соломія Вітвицька підводила до матеріалу з «раритетною» футболкою в руках: «Наші продюсери просто збилися з ніг, аби знайти саме таку».

Матеріал-рекордсмен за кількістю порушень стандартів цього тижня вийшов на каналі «Україна». Жоден з основних стандартів, крім оперативності, у ньому не дотриманий. Йшлося про відзняте перехожими у Львові відео, як жінка переставляє самокати з тротуару на проїжджу частину: «Повстання машин не буде. У Львові пенсіонерка рознесла точку електросамокатів», — повідомив ведучий. Описуючи відео, він озвучив припущення, що жінка, можливо, «сприйняла самокати за антени 5Gпринаймні так пишуть у соцмережах». «А інші кажуть, що виною всьому супутники Ілона Маска, які так впливають на мозок людини. Але насправді причина не відома», — так редакція і залишила свою аудиторію перед загадкою. Навіть якщо припустити, що цей матеріал має бодай якусь значущість, то найдостовірнішим джерелом могли стати патрульні поліцейські, яких видно на відео і які могли повідомити про мотиви жінки з її слів та розповісти, чим же історія завершилася.

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5300
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду