Журналісти Bihus.Info оприлюднили фінальні «плівки Медведчука» (ВІДЕО)

Журналісти Bihus.Info оприлюднили фінальні «плівки Медведчука» (ВІДЕО)

8 Червня 2021
5122
8 Червня 2021
11:47

Журналісти Bihus.Info оприлюднили фінальні «плівки Медведчука» (ВІДЕО)

5122
Журналісти Bihus.Info вважають, що Віктор Медведчук «де-факто не допомагав Україні звільняти полонених, але інколи навіть заважав».
Журналісти Bihus.Info оприлюднили фінальні «плівки Медведчука» (ВІДЕО)
Журналісти Bihus.Info оприлюднили фінальні «плівки Медведчука» (ВІДЕО)

Журналісти Bihus.Info опублікували останню частину «прослуховування» лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, у якій йдеться про його ймовірну «участь» в перемовинах щодо обміну полоненими, у газових переговорах між «Нафтогазом» і «Газпромом» та в організації схеми імпорту електроенергії з Росії.

Згідно з матеріалами Bihus.Info, Медведчук не мав великого впливу на процес обміну полоненими і не вів перемовини особисто з президентом РФ Володимиром Путіним.

Зокрема, Медведчук у розмові з людиною, яку журналісти ідентифікували як помічника президента РФ Владислава Суркова сказав, що роль посередника в процесі обміну полоненими Медведчуку запропонував п'ятий президент Петро Порошенко. Сам Порошенко стверджував, що залучення Медведчука було ініціативою СБУ.

Як стверджує Bihus.Info, Медведчук де-факто не допомагав Україні звільняти полонених, але інколи навіть заважав. Також, за даними журналістів, Медведчук вів перемовини на найнижчому рівні і підбурював переговорників від так званих «Л/ДНР» проводити обміни виключно через нього.

Зокрема, під час однієї з розмов нібито Медведчука з відповідальною за обміни в «ЛНР» Ольгою Кобцевою, остання скаржилася на спроби України провести вигідний для себе обмін у форматі «7 на 1», і нібито Медведчук тоді радив не віддавати сім українців за одного бойовика, а в подальшому нібито радів зриву цих переговорів.

Також у записах телефонних розмов обговорюються обміни Надії Савченко та «кіборга» Андрія Гречанова («Рахман»). Журналісти не знайшли серед плівок таких, які б свідчили про організацію Медведчуком самого обміну Савченко, але на них є декілька розмов із людиною, яку журналісти ідентифікували як прессекретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова. На цих записах Медведчук нібито жалівся, що його в день обміну Савченко не показали у новинах поруч із Володимиром Путіним. Що ж до Гречанова, то, відповідно до записів, його визволенням від початку Медведчук не займався.

Також Медведчук нібито неофіційно брав участь у газових перемовинах з РФ восени 2014 року, проводячи паралельно з офіційними переговорами перемовини з очільником «Газпрому» Олексієм Міллером та міністром енергетики РФ Олександром Новаком.

Російські урядовці нібито попросили Медведчука вплинути на офіційну українську делегацію, щоб змінити умови газових угод на більш вигідні для Москви. Також у Bihus.Info розповідають, що Медведчук намагався домовитися, щоб українська сторона знижку на газ погодила з Росією не безпосередньо в контракті, а на рівні політичної угоди.

Записи свідчать, що одразу по закінченню газових переговорів Медведчук долучився і до переговорів по імпорту електроенергії з Росії, адже тоді Україна зіштовхнулася з дефіцитом електроенергії.

Раніше журналісти-розслідувачі Bihus.Info опублікували низку записів розмов нібито Медведчука, які на їх думку, свідчать про зв'язки поросійського політика з російськими посадовцями, бойовиками, а також з Адміністрацією президента часів Петра Порошенка. В СБУ повідомили, що ескперти вивчатимуть ці записи.

Пресслужба «Європейської Солідарності» заявила, що записи є фейком і чорним піаром, який координується Офісом президента.

В одному з сюжетів Bihus.Info йдеться про те, що Віктор Медведчук нібито обговорює перебирання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році.

Редакція Bihus.Info припустила, що Петро Порошенко міг бути зацікавлений у цьому, отримав у такий спосіб компенсацію за втрату судноремонтного заводу в Севастополі.

Пресслужба «Європейської Солідарності» назвала цю публікацію «фейком» та «зливом» Офісу президента.

Колаж: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5122
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
1024 дн. тому
Потрібно, щоб і спільники Порошенка, видовищні "патріоти": Ярош, Сенцов, Чубаров, інші з його фракції та подібні, не уникли відповідальності. Звісно морально-політичної. Найстрашніше для них - позбавити звань та пільг, зробити рівними з усіма. В нагоді стануть юридичні аргументи: а) не знання закону, не звільняє від відповідальності; б) повинен був знати або дізнатись про всі фактори; в) повинен був докласти достатніх зусиль, щоб вивчити/перевірити свого контрагента/вождя. Щоб не стверджували: "Бес попутал".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду