Народний месник. Моніторинг теленовин 2—7 серпня 2021 року

Народний месник. Моніторинг теленовин 2—7 серпня 2021 року

13 Серпня 2021
4527

Народний месник. Моніторинг теленовин 2—7 серпня 2021 року

4527
«Тихий сезон» збурили політично-кримінальні драми, а жирафеня стало приводом для передвиборчого піару. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Народний месник. Моніторинг теленовин 2—7 серпня 2021 року
Народний месник. Моніторинг теленовин 2—7 серпня 2021 року

Топтемами тижня стали Олімпіада, лісові пожежі у світі та репресії щодо білоруських спортсменів та опозиціонерів. Резонансні події за межами України вплинули на географію новин: дещо зросла частка світових подій і зменшилася частка внутрішньоукраїнських. А найвибуховіші теми були пов’язані одночасно з політикою та криміналом: смерть білоруського опозиціонера Віталія Шишова в Києві, спроба ветерана підірвати гранату в Кабміні, затримання представників Нацкорпусу за підозрою в рекеті, зрушення у справах Миколи Чауса та Павла Шеремета.

Збільшилася частка культурних новин у «1+1», оскільки журналісти робили екскурси містами, з яких проводять виїзні студії — такий проєкт «1+1» запустив до 30-річчя незалежності України. Цього тижня студії були у Львові, Кропивницькому, на Хмельниччині, у Вінниці, Херсоні та Миколаєві. Що також додало регіонам згадок, наприклад, побільшало матеріалів із Хмельниччини, на яку зовсім нечасто звертають увагу національні телеканали.

Ветеран, граната і Кабмін

Погрози ветерана російсько-української війни підірвати гранату в Кабміні стали топновиною 4 серпня. Чоловіка оперативно затримали, ніхто не постраждав, але це не зменшило драматизму ситуації. У новинах намагалися дізнатися більше подробиць із біографії затриманого. На «1+1» навіть показали дружину затриманого, хоча інформаційна доцільність цього дуже сумнівна. Більшість акцентувала на тому, що чоловік не висував конкретних вимог і намагався убезпечити людей у приміщенні. Частина новинарів, хто з посиланням на активістів ветеранського руху, хто з посиланням на поліцію, повідомляли, що чоловік, беручи участь у бойових діях у складі батальйону «Айдар», отримував поранення, зокрема контузію. В усіх сюжетах сказали, що про чоловіка добре відгукуються всі його знайомі, а його товариш каже, що затриманий мав підвищене відчуття справедливості. На ICTV, описуючи перебіг подій, додали драми в образ ветерана: «Кремезний, роздратований з гранатою в руках він вривається в будівлю уряду і вимагає негайно всіх вивести». На «Інтері» з посиланням на невідоме джерело припустили, що чоловіка обурила земельна корупція в Ірпені.

Лише на «UA: Першому», повідомляючи про інцидент, не називали ім’я затриманого. Це є нормою Цивільного кодексу, що обмежує використання чи оприлюднення імен затриманих, підозрюваних чи інших фігурантів кримінальних проваджень (частина 4 статті 296 Кодексу). У цій нормі можуть бути винятки, коли йдеться про суспільний інтерес, як свого часу пояснював ЦЕДЕМ, але навіть у разі, коли посадовці чи медіа вже назвали ім’я затриманого, медіаюристи радили журналістам цього не робити. На Першому незалежному під час підводки приховали обличчя затриманого на фото, але у самому сюжеті відео з його обличчям використовували без накладання фільтрів. Решта каналів називали ім’я та показували його обличчя.

Більшість каналів говорила про можливі проблеми з психічним здоров’ям затриманого. На Суспільному додали коментар військового психолога, а на каналі «Україна» до сюжету включили коментар голови консультативної ради у справах ветеранів при президентові Альони Вербицької, яка звернула увагу на про проблеми повернення ветеранів до мирного життя.

Наступного дня доля затриманого ветерана цікавила лише половину каналів вибірки ДМ — Суспільне, Перший незалежний, «Україну» і ICTV). Далі не називали його імені на Суспільному. Повідомляючи про підготовку підозри, там згадали про звернення Мінветеранів, у якому для затриманого просять не ув’язнення, а реабілітації. Вже 6 серпня про арешт ветерана повідомили вже згадані чотири канали, а також «1+1», «Інтер» та 5 канал. Тож після повідомлення про інцидент не розповіли про його розв’язку в наступні дні тільки в новинах СТБ.

Смерть керівника Білоруського дому в Україні

Найретельніше стежили за темою на «UA: Першому» та 5 каналі. Там ще 2 серпня повідомили про зникнення керівника Білоруського дому в Україні Віталія Шишова, коли решта каналів цю подію проігнорували. Вже про знайдення його повішеним наступного дня повідомляли всі телеканали. На Суспільному звернули увагу на зв’язки частини Білоруського дому з ультраправими рухами. На Суспільному, як і в онлайн-медіа, при таких згадках фігурувало ім’я одного з лідерів «Національного корпусу» — Сергія «Боцмана» Коротких. На «Україні» наступного дня вийшов окремий сюжеті про мережу агентів білоруського КДБ на території України з посиланням на міжнародних журналістів-розслідувачів.

На «Інтері» 3 серпня додатково дали коментар речника президента Зеленського Сергія Никифорова про те, що президент триматиме розслідування цієї справи на особистому контролі. (Що, як видно зі справи Шеремета, не завжди гарантує швидкий і якісний результат.) На ICTV із цієї заяви виокремили інформативну складову про доручення президента СБУ та МВС: «Українські правоохоронці мають забезпечити додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека». На «1+1» 4 серпня повідомили те, що не відстежили решта каналів: СБУ заборонила в’їзд в Україну заступнику Віталія Шишова Родіону Батуліну. «У СБУ кажуть, що Батулін відомий радикальними поглядами і провокаціями під час акцій протесту в Україні», — йдеться в новині.

Твердження, що смерть Шишова — не самогубство, а вбивство, пролунало майже на всіх каналах. Найменш інформативним було повідомлення Першого незалежного. З посиланням на керівника Національної поліції тут повідомили, що є дві версії: вбивство або самогубство. Деталей не додали ні в цей день, ні згодом.

Суспільне, СТБ, Інтер, 5 канал та «1+1» показали акцію під білоруським посольством у Києві ввечері 3 серпня.  Репортери використали це як додатковий привід поспілкуватися з друзями та колегами Віталія, аби зібрати версії та деталі трагічної історії.

 

Від рейтингів до жирафа

Як показує практика, найбільше цікавляться політичними рейтингами останнім часом новинарі «Інтера» та Першого незалежного. Напевне, тому, що опитування, які вони обирають, демонструють значну підтримку «Опозиційної платформи — За життя», представникам якої належать ці канали. Цього тижня вони посилалися на дані Київського міжнародного інституту соціології, опубліковані 4 серпня. А напередодні Перший незалежний також озвучив дані сумнівної організації «Вuri-Україна», де рейтинг виглядав майже так само. Відрізнялася тільки позиція «Європейській солідарності» — їй віддали третю сходинку, тоді як КМІС — четверту. «Buri-Україна» внесена до бази псевдосоціологів видання «Тексти»; її відносять до фіктивних організацій і у Фонді «Демократичні ініціативи». 7 серпня на Першому незалежному знову згадували про «Вuri-Україна»: «Кримінальна справа проти лідера опозиції Віктора Медведчука політично вмотивована. Єдиний справедливий вирок у ній – виправдальний. Так вважають більшість опитаних міжнародним дослідницьким центром "Б’юрі-Україна"». Далі у сюжеті йдеться: «​Феміда повинна виправдати Віктора Медведчука та відновити його в усіх правах. Таким рішення суду бачать майже 60% громадян». Про подібні результати у медіа Медведчука вже повідомляли у новинах 5 липня. Втім, чи йдеться у серпневому випуску про те саме липневе нібито дослідження, яке на каналі згадують час від часу, чи організація вже спеціалізується на опитуваннях щодо ставлення до справи Медведчука і проводить їх щомісяця, невідомо, адже у новині не вказані вихідні дані опитування, а організація не має свого єдиного постійного сайту.

 

Попри політичне затишшя ОПЗЖ лишається найактивнішою у новинах, адже її невтомно піарять на «Інтері» та Першому незалежному. Серед партій у період відпусток додаються точкові згадки про партію влади. Михайло Радуцький протягом тижня виступав ньюзмейкером з питань налагодження вакцинації від коронавірусу. «Батьківщина» та «Європейська солідарність» згадуються як партії-фігурантки політичних рейтингів.

І поки більшість політиків набирається сил перед новим політичним сезоном, доволі високою лишається активність президента та його дружини. Улюбленицею новин цього разу стала саме Олена Зеленська, яка пообіцяла «дипломатію м’якої сили» на форумі «Україна-30» та долучилася до створення нових інклюзивних просторів. СТБ, «Україна», «1+1» та «Інтер» у новинах про заходи з її участю фокусувалися не на проблемах інклюзивності, а на особистому внескові дружини президента. Цікаво, що на відміну від СТБ інший канал із холдингу Пінчука — ICTV — взагалі не згадував про заходи за участі Зеленської.

З певною періодичністю у новинах з’являється виконувач обов’язків мера Харкова Ігор Терехов, котрий є одним із кандидатів на виборах, що відбудуться у жовтні. Цього разу він з’являвся у новинах СТБ та «1+1». У випуску «Вікон» він просто хвалив Харківський зоопарк. А ТСН все повідомлення побудували довкола того, що секретар міської ради прийшов привітати із днем народження харківське жирафеня.

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4527
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду