«Недобудована мрія» і брат Медведчука. Моніторинг теленовин 17–22 травня 2021 року

«Недобудована мрія» і брат Медведчука. Моніторинг теленовин 17–22 травня 2021 року

29 Травня 2021
3765

«Недобудована мрія» і брат Медведчука. Моніторинг теленовин 17–22 травня 2021 року

3765
Звіт Зеленського, звільнення міністрів, маніпуляції з ринком землі та «компромат» на Медведчука. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
«Недобудована мрія» і брат Медведчука. Моніторинг теленовин 17–22 травня 2021 року
«Недобудована мрія» і брат Медведчука. Моніторинг теленовин 17–22 травня 2021 року

Найкраще з висвітленням пресконференції президента впоралися «1+1», Суспільне та 5 канал. Хоча на 5-му все ж не втрималися від незбалансованої критики на адресу Зеленського. «Україна» та Перший незалежний маніпулювали в сюжетах про пресконференцію в інтересах своїх власників. Важливими темами тижня були підсумки двох років Зеленського на посаді президента, звільнення міністрів охорони здоров’я, економіки та інфраструктури. Тож політика у випусках новин знову посіла чільне місце.

Звіт президента

Топнаративи. Тригодинна пресконференція Володимира Зеленського охопила широкий спектр тем. У теленовинах найбільше цитували президента щодо війни, переговорів із Путіним, ціни повернення окупованих Криму та Донбасу. Майже всі канали давали коментарі Зеленського щодо справи Шеремета та передавали, за яких умов він може розглядати похід на другий президентський термін. Усі канали з вибірки «Детектора медіа» включили до матеріалів про пресконференцію метафору, закладену офісом президента: в ангарі держпідприємства «Антонов» на тлі недобудованого літака «Мрія» президент говорив про побудову «країни мрій».

Найбільше важливих питань, озвучених під час спілкування Зеленського з журналістами, охопили в сюжетах «1+1», «UA: Першого» та 5 каналу. Зокрема досить критичне питання про перетворення Ради національної безпеки і оборони на орган ручного управління, яким підмінюють правоохоронну систему та суди. Лише на 5 каналі наголосили на запитанні про можливість відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. 5-й та «1+1» єдині у своїх сюжетах згадали, що біля місця проведення пресконференції відбулася акція із запитаннями до президента. Із сюжету «ТСН» можна тільки здогадуватися, хто організував цю акцію, — із символіки, що потрапляла в кадр. На 5 каналі щодо цього дали синхрон лідера «Демократичної сокири» Юрія Гудименка, вказавши назву організації в титрі.

Головні маніпуляції. Тут відзначилися канали «Україна» Ахметова та Перший незалежний Медведчука. На каналі «Україна» в сюжеті Зоряни Степаненко йшлося про питання-виступ ведучого «Україна-24» Василя Голованова про «податковий пресинг». Попри те, що відповідь Зеленського була доволі змістовною і красномовною (він звинуватив Голованова в маніпуляціях), авторка сюжету ствердила: «Президент не надав змістовної відповіді на питання телеведучого. Водночас підкреслив, що уважно дивиться програму Василя Голованова». Тобто авторка замовчала прозорі натяки президента, що запитання її колеги продиктоване бізнес-інтересами олігарха і власника «України» Ріната Ахметова. Натомість наголосила на впливовості ахметовських медіа.

На Першому незалежному сюжет почали закидами, що «опозиційні ЗМІ» обмежили у спілкуванні з президентом. На початку матеріалу авторка Ірина Демиденко сказала, що виходив президент «під музику, а не гімн України». Далі ствердила, що Зеленський нібито не пояснив, які бачить рішення для завершення війни. Хоча тут і справді відповіді були доволі абстрактними, але назвати це відсутністю пояснень — очевидне перебільшення. Основна частина сюжету була присвячена не головним політичним, економічним чи соціальним проблемам, а розповіді про планування урочистостей до 30-го Дня Незалежності. Ще на початку сюжету ведуча новин розкритикувала колег по цеху, вказавши, ніби «питання були радше теплим душем, аніж критикою роботи». Далі авторка сюжету сказала, що «опозиційні медіа» не акредитували, а ті, які змогли потрапити, не отримали слова. Не уточнюється, що поза акредитацією опинилися лише медіа підсанкційного Медведчука, а на пресконференції, обмеженій у часі, поставити питання змогли лише десятки журналістів серед сотень присутніх. Після цих тверджень дали синхрон журналістки видання «Страна.UA» Юлії Корзун, яка між іншим зауважила, що «ставили питання інші колеги... незручні доволі питання», що суперечить підводці ведучої.

Глибинне занурення. Між форматами звітів із пресконференції та аналізом роботи й висловлювань президента канали розподілилися приблизно 50/50. Найбільш лагідним сюжет вийшов на ICTV, де не зачепили жодної незручної теми, а перелік озвучених тез був улесливим і безконфліктним. Більше, ніж просто матеріал про пресконференцію, дали на «1+1», Суспільному та 5 каналі.

На «1+1» підготували окремо вижимку з найважливіших відповідей Зеленського. Також додали у випуску реакції політиків, які отримали дозу критики від Зеленського: Петра Порошенка (за нього заступилася партія) та Віталія Кличка. «Пресслужба Європейської солідарності заявила, що Зеленський своїми закидами до Порошенка прикриває провал вакцинації в країні. А от міський голова столиці повідомив, що він ніколи не приходить на зустрічі, попередньо їх не узгодивши. Свої стосунки з Офісом президента назвав загостреними, а звинувачення в корупції відкинув», — озвучила ведуча «ТСН» Лідія Таран.

На Суспільному провели короткий аналіз обіцянок та фактчек кількох тез пресконференції із заступницею керівника VoxСheck Світланою Сліпченко. У команди «Слідства.Інфо» розпитали про слід української контррозвідки у справі про вбивство Павла Шеремета. А також розбиралися в перспективах деолігархізації з аналітиком фонду «Демократичні ініціативи» Петром Бурковським.

На 5 каналі після зваженого матеріалу про незручні й важливі питання до президента з його відповідями дали сюжет про зниження рейтингів президентської партії, яка все одно лишається лідеркою симпатій, і з коментарями його політичних опонентів: керівниці «Голосу» Кіри Рудик, нардепа Олександра Дубінського, виключеного з партії «Слуга народу», та колишнього керівника штабу Зеленського, голови парламенту Дмитра Разумкова, якому вже міряють самостійний політичний рейтинг. Також у сюжет включили лише критичні коментарі щодо політики президента від голови Комітету виборців України Олексія Кошеля. Тож тут хоч і мали на меті аналіз двох років президентства Зеленського, але зробили це без дотримання балансу.

Не лише про серйозне. Аби розбавити складні розмови про велику політику емоційними моментами, на «UA: Першому» та 5 каналі розповіли, як Зеленський відмовився від чаю, бо «так не чесно». У сюжеті «ТСН» Олександр Романюк звернув увагу на котячий галоп під час виходу президента: «Поява президента і гучна музика налякала чотирилапих жителів ангару».

Наступ конкурентів

Загострення конфлікту між Кличком і Зеленським попереднього тижня мало своє продовження. По-перше, тиждень почався з нібито випадкових обшуків у будинку, де мешкає Кличко. По-друге, критика на адресу мера столиці прозвучала від Зеленського на пресконференції. Цього тижня, на відміну від попереднього, повну медійну симпатію Кличкові засвідчили тільки канали, наближені до «ОПЗЖ»: на «Інтері» та Першому незалежному ситуацію висвітлювали лише з позиції Кличка та з його коментарями. На ICTV та «Україні» хоч і давали перевагу Кличкові, та все ж додавали позицію правоохоронців, якою на каналах «ОПЗЖ» знехтували.

Кінець епохи Медведчука Володимир Зеленський оголосив на своїй пресконференції. Наступного дня Апеляційний суд Києва залишив Віктора Медведчука під домашнім арештом. Лояльні телеканали «Інтер» та Перший незалежний знову видали сюжети про політичні переслідування з коментарями лише Медведчука та його колег по партії. На «1+1» цього дня вийшов сюжет про «таємне життя» Віктора Медведчука. Новинарі «1+1» використали вже анекдотичний прийом — про брата політика, через якого відкриваються сторінки з біографії, яку родина Медведчука-політика нібито намагається приховувати: покинуту в дуже скромних умовах родину брата, 15 років не відвідував могилу батьків, осуд односельців, студентом побив чоловіка на Хрещатику. Що саме з цих закидів Віктора Медведчука попросили прокоментувати перед судом, у сюжеті не озвучили. Але Медведчук відповів: «Знаете, я никогда ни от кого не отказывался».

Парламентські пристрасті

Позачергова парламентська активність була пов’язана зі зміною трьох міністрів: охорони здоров’я, економіки та інфраструктури. Новинарі тут підбирали емоційні означення: «Троє на вихід» («Україна»), «кадрова турбулентність» (5 канал), «час прощатися» («Інтер»), «обезголовили цілих три міністерства» («1+1»). Так намагалися описати емоційні події в Раді, які супроводжувалися коментарями всіх сторін та більшості фракцій. Оскільки підсумковими випусками новин СТБ 18 та 20 травня пожертвували задля трансляції «Євробачення», то головні новини цих днів, серед яких було багато політичних подій, не потрапили до вибірки. Тож тут за тиждень зафіксовано найменше політичних новин та майже не було згадок основних політичних сил.

«Україна», «Інтер» та Перший незалежний по кілька разів за тиждень у випусках торкалися теми ринку землі. Героями цих сюжетів ставали політики з «ОПЗЖ» або «Батьківщини». 18 травня земельну реформу на «Інтері» коментував голова комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич. 19 травня на Першому незалежному повідомили, що співголова «ОПЗЖ» Юрій Бойко зробив заяву «за скасування закону про продаж землі іноземцям». Хоча такого закону, по суті, не існує. А ось заява Юлії Тимошенко 22 травня в новині «Інтера»: «Нам треба підняти людей на ту мирну боротьбу, яка називається референдумом. І треба буде зібрати мінімум чотири мільйони підписів. І саме головне - пояснити людям, що сьогодні відволікають увагу людей різними скандалами політичними, заявами про якісь дивні санкції, поки у нас у всіх забирають землю, країну, власність, науку, освіту, охорону здоров'я». Про з’їзд фермерів задля збору підписів за проведення референдуму з метою закрити ринок землі також ішлося цього дня на каналі «Україна».

Пам’ять із Кримом

День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу знаходить суттєвий відгук у новинах. Але прикро, що більшість таких новин стає прісним паркетом. Лише коментарями президента Зеленського та нагадуванням про День пам’яті обмежилися в новинах ICTV, «України» і «1+1». Просто нагадуванням без коментарів — на Першому незалежному». На «Інтері» до заяв Зеленського допасували новину про акцію на підтримку кримських татар у Брюсселі. Тільки на Суспільному цього дня вийшов «людський» матеріал зі спогадами депортованих та їхніх родичів.

Попри суттєву увагу до теми Криму в новинах, згадки про Крим під час звітної пресконференції президента, інформацію про акції солідарності у світі, новин безпосередньо з півострова моніторинг за цей тиждень не зафіксував. Найближчі до півострова новини були з Херсонщини, біля адміністративної межі з Кримом. Це є доволі показовим, адже бажання новинарів розповідати про Крим суттєво обмежується можливостями доступу до інформації з анексованої території.

Курйози

Інцидент, про який гуділи в соцмережах, майже не проник до теленовин. Йдеться про історію хлопчика, якого поліцейські знайшли в метро. У поліції повідомили, що мати поїхала у справах, восьмирічний син залишився з батьком, але вийшов сам із дому й пішов шукати маму. Так його і знайшли поліцейські. Шукати дитину кинулася мати, прийшла в поліцію й отримала протокол за неналежний догляд за дитиною. Користувачки та користувачі соцмереж обурилися, що про роль батька в цій історії зовсім не йдеться. Свій розбір ситуації в новинах дали «Україна» та «1+1». Журналісти «ТСН» навіть знайшли маму й поспілкувалися з нею. Вона пояснила, що поки її не було вдома, чоловіка викликали на роботу, додзвонитися до дружини він не зміг і поїхав, залишивши дітей. Втім самого чоловіка в сюжеті, знову ж таки, немає. На «Україні» керівник поліції метрополітену Михайло Ніконов пояснив журналістам: «Мати розуміла, що батько піде на роботу, що дома знаходиться дитина і вона, вважаємо, не вжила всіх заходів для того, щоб повернутися до того часу, коли батько піде на роботу». Хоча до того в медіа озвучували версію: хто прийшов за дитиною, на того і склали протокол. Попри додаткові деталі, зі стандартами на «Україні» було гірше. Журналісти повідомили, що із самими батьками поспілкуватися їм не вдалося, тож збирали чутки по сусідах: «Часто мама кричить на дітей. Діти бігають тут...»

Пізніше омбудсманка Людмила Денисова повідомила, що восьмирічний хлопчик не ходить до школи, ймовірно, родина перебуває у складних життєвих обставинах. Посадовиця наголосила й на гендерних стереотипах щодо ставлення до відповідальності батьків у поліції.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3765
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду