Медведчук і Кличко проти Зеленського. Моніторинг теленовин 10–15 травня 2021 року

Медведчук і Кличко проти Зеленського. Моніторинг теленовин 10–15 травня 2021 року

22 Травня 2021
3842

Медведчук і Кличко проти Зеленського. Моніторинг теленовин 10–15 травня 2021 року

3842
Медіа «ОПЗЖ» борються за репутацію кума Путіна, а канали Пінчука стали на захист Кличка. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Медведчук і Кличко проти Зеленського. Моніторинг теленовин 10–15 травня 2021 року
Медведчук і Кличко проти Зеленського. Моніторинг теленовин 10–15 травня 2021 року

Цього тижня влада зазнала критичних атак із двох боків. Слідство проти Віктора Медведчука активізувало медійні ресурси «Опозиційної платформи — За життя», які взялися критикувати президента за нібито політичну розправу. А на ICTV Віктора Пінчука підтримали заяви Віталія Кличка, який назвав обшуки в київських комунальних підприємствах та департаментах міської адміністрації політичним тиском.

 

Справа Медведчука

Перший незалежний демонструє максимальну залежність. 12 із 20 матеріалів з ознаками замовності в інтересах «Опозиційної платформи – За життя» цього тижня стосувалися справи Віктора Медведчука. Більшість їх вийшла на Першому незалежному, створеному на основі заблокованих каналів Медведчука. Абсолютно всі матеріали щодо справи Медведчука у праймових випусках новин цього каналу мали ознаки замовності, оскільки переконували в політичних мотивах обвинувачення та не забезпечували балансу думок. Один із таких матеріалів грубо маніпулював авторитетом західних ЗМІ.

Найменше говорили про справу Медведчука на каналах Пінчука. ICTV лише в одному праймовому випуску новин згадав про цю справу – 11 травня, коли про підозру Медведчукові на брифінгу оголосили голова СБУ Іван Баканов та генпрокурорка Ірина Венедиктова. Щоправда, 13 травня, коли Медведчуку обрали запобіжний захід, про це все ж коротко повідомили у випуску о 21:05, що не входить до вибірки «Детектора медіа». На СТБ у підсумкових випусках говорили про справу 11, 12 і 13 травня, але короткими повідомленнями без коментарів. Решта каналів тримали у курсі справ з вівторка по п’ятницю, а дехто навіть знайшов новини з цієї теми й у суботу, коли суттєвих змін у справі не було.

 

«Тривожна весна для кума Путіна»: 11 травня «1+1» найактивніше висвітлював справу Медведчука. Цього дня стало відомо про підозру Медведчуку та Козаку, обшуки у Медведчука. Де саме були нардепи на той момент, було невідомо, на чому також наголошували новинарі. Найбільше уваги темі цього дня присвятив «1+1» – майже третину випуску за сумарним хронометражем. Перші десять хвилин випуску говорили про обшуки в будинку Медведчука, пресконференцію силовиків, дали коротке досьє про бізнес політика та повідомили, що невідомо, де він. У другій частині програми ще 7 хвилин присвятили включенню з місця обшуків біля його офісу та розлогішому сюжету-досьє. Зокрема нагадали про записи, де Медведчук посилається на нібито доручення йому від Порошенка займатися звільненням українських полонених у Росії. Сказали також, що удар по Медведчуку та закриття його каналів знизили рейтинг «ОПЗЖ».

 

Порошенка в контексті справи Медведчука теленовини майже не згадували. Але цю окрему тему обов’язково зачепить наступний випуск моніторингу, оскільки медійний сплеск усе ж відбувся. Із заяв Порошенка аналізованого ж тижня лунала лише критика влади на 5 каналі за невдалу боротьбу з коронавірусною епідемією; про Медведчука — нічого.  

На «Інтері» цього дня стисло повідомили позицію Генпрокурорки, й одразу за тим додали заяву «ОПЗЖ», де підозру одному з лідерів партії «вважають політичними репресіями». На Першому незалежному цього дня звинувачення дали докладніше: мовляв, «ОПЗЖ» переслідують через «збереження пам’яті про перемогу у Великій вітчизняній війні», критику «тарифного геноциду», також пов’язали це з участю партії у відзначенні 9 травня. «Тоді влада переконалася, що ідеї "Опозиційної платформи — За життя" розділяє і підтримує переважна частина нашого суспільства, для якої є священним подвиг братніх народів, що зупинили фашизм», — значиться у матеріалі Першого незалежного. Ми вже пояснювали, чому це маніпуляція.

12 травня: «Місце знаходження Віктора Медведчука встановлене» (5 канал)Медведчук з’явився у Генеральній прокуратурі. Найбільше ефірного часу в новинах присвятила цій темі «Україна». Тут почали зі включення під офісом генерального прокурора, нагадали вчорашні озвучені підозри генпрокурорки, без посилання на джерела озвучили дані про статки родини Медведчука-Марченко. Подали й реакцію Кремля на цю справу: «Назвали це внутрішньою справою України. Речник російського президента заявив, що Москва навряд чи зможе прихистити Віктора Медведчука, та й сам український нардеп про політичний притулок російську владу поки не просив». А також наприкінці випуску включенням повідомили, чим завершився візит Медведчука до офісу генерального прокурора.

На «Інтері» цього дня почали з півторахвилинного монологу Медведчука, а потім за кадром ведуча Катерина Лисенко сказала, що Медведчук із підозрою ознайомився, але її йому не вручили, «як це належить згідно із законодавством». Далі нагадали, що ГПУ та СБУ мають підозри до Медведчука, зміст яких сформулювали, не заглиблюючись у деталі: «У передачі секретної інформації Росії та підриві економічної безпеки».

На Першому незалежному, крім самого Медведчука, на його підтримку висловлювалися його однопартійці Вадим Рабинович та Ілля Кива, а в самому сюжеті демонстративно акцентували, як Медведчук з усіх сил намагається зустрітися з генпрокуроркою, а його до неї не пускали, бо вона мала важливий дзвінок. На завершення сюжету ведуча підводила до оцінок маловідомого політкоментатора: «Цинічне і незаконне переслідування з політичний мотивів — так про тиск на Віктора Медведчука висловився політичний експерт Олександр Потьомкін».

13 травня: на лаві підсудних. Суд обирав запобіжний захід Медведчуку. Половина каналів, зокрема «Інтер», згадували, що під судом у цей час відбувалися акції націоналістичних організацій, що вимагали арешту лідера «ОПЗЖ». У матеріалах «Інтера» йшлося про підтримку Медведчука однопартійцями, які, до слова, заважали працювати журналістам («Інтер» про це не повідомив). Лише їм, Медведчуку та його адвокатам у сюжеті дали слово, а позицію обвинувачення скорочено озвучили за кадром. Після цього окремим включенням дали інтерв’ю зі співголовою «ОПЗЖ» Юрієм Бойком. Він критикував «слабке» обвинувачення, казав, що майже вся фракція готова взяти Медведчука на поруки, а «дело, вообще-то, притянуто за уши, шито белыми нитками и является, на мой взгляд, просто попыткой политической расправы».

Перший незалежний цього дня знову не дав жодного коментаря прокурорів, лише сторони захисту Медведчука. А сюжет завершили фразою: «Сам Медведчук запевняє: попри судове переслідування,  покидати країну не збирається і продовжить відстоювати інтереси українців».

На каналі «Україна» до коментарів сторін додали коментар ексгенпрокурора Руслана Рябошапки, який змістовністю не відрізнявся: «Очевидно, що я бажав би в цій ситуації, власне, успіху українським органам кримінальної юстиції, тільки Медведчук явно не є українським героєм. Ключова проблема, я думаю, все-таки це наші нереформовані суди, наша судова система, яка може не погодитись, наприклад, із переконливими доказами прокуратури». Також очевидно, що колишній посадовець не може мати доступу до матеріалів справи, аби оцінювали переконливість чи непереконливість доказів. Тож доцільність його коментаря тут сумнівна. Минулого тижня про Рябошапку зненацька заговорили на 5 каналі. Колишній генпрокурор аналізував причини свого звільнення більше як рік по тому. На початку 2021 року канал «Україна» вже піарив платформу, створену Рябошапкою, Павлом Клімкіним та Олександром Данилюком, які коментували антикорупційні реформи. Відтоді й до травня в новинах про колишнього посадовця не згадували, тож його раптова поява викликає питання.

14 травня після активного судового дня новини вже не так активно стежила за Медведчуком. На каналі «Україна» кореспондент Олександр Махов перевіряв, чи справді Медведчук перебуває під домашнім арештом. Втім, споглядання за парканом його будинку та спілкування з охоронцем було не надто результативним. Також на «Україні», «1+1» та «UA: Першому» надали реакцію Путіна на домашній арешт його кума. На Суспільному також повідомили про свіже розслідування «Схем», що зафіксувало, як у Росії намагаються ліквідувати компанію, через яку СБУ та ГПУ має претензії до Медведчука.

" allowfullscreen="allowfullscreen"> 

Труднощі перекладу. Але найактивнішим цього дня був Перший незалежний, який присвятив захисту Медведчука перші чотири повідомлення — більше половини випуску. «Явна порожнеча звинувачень змусила суд відмовити у взятті депутата під варту, а запобіжний захід у вигляді домашнього арешту є результатом безпрецедентного політичного тиску на суд з боку провладної верхівки», — зацитував ведучий заяву «ОПЗЖ». Далі — заяви Володимира Путіна та Дмитра Медведєва, що в Україні влада цькує опонентів. Наступна «гучна новина» — що понад 20 тисяч «світових ЗМІ різко засудили тиск на українську опозицію та репресії». Як приклад ведучий назвав агентство Reuters. Невідомо, на яку саме публікацію посилався ведучий, адже її не вивели на екран. На сайті Reuters за період 11–14 травня вдалося знайти чотири матеріали, присвячених справі Медведчука (тут, тут, тут і тут). В кожному з них ідеться, що він є проросійським політиком, згадувалося, що він є під санкціями не тільки в Україні, а й у США, а слова, що стосуються «репресій» чи «переслідувань», — не оцінки журналістів, а цитати із заяв «ОПЗЖ» або кремлівських лідерів, подання яких передбачає стандарт балансу. Поняття formal suspicion, що перекладається як «офіційна підозра», на Першому незалежному трактували по-своєму: «Видання Rеuters назвало звинувачення формальними». Це явне перекручення. А от публікацію, яку продемонстрували аудиторії, навели з «швейцарського видання Weekly News Review». Це видання настільки «відоме», що SimilarWeb навіть не може вловити дані про його відвідуваність. За лютий — квітень цього року сайт відвідували менше 5 тисяч разів загалом. Також аналітика показує, що на сайт приходять за прямим посиланням чи пошуком тем в онлайні – «редакція» не працює з розсилками, соцмережами, не має переходів від інших ЗМІ. Ще дивніше для «швейцарського видання», що його «аудиторія» — з Британії та Індії.

Вінцем цього випуску став десятихвилинний (!) сюжет, де суд і обвинувачення фігурують лише як «так звані», «адвокатами» Медведчука виступають його однопартійці Ілля Кива та Вадим Рабинович, а в кінці автори матеріалу стверджують, що якби не політика Зеленського, Медведчук би вже міг звільнити чотирьох ув’язнених на окупованій частині Донеччини та Луганщини українок і забезпечити Україну російською вакциною від коронавірусу.

 

15 травня на Першому незалежному повторили заяви «ОПЗЖ» про політичну розправу. На каналі «Україна» цього дня повідомили, що ГПУ подаватиме апеляцію на домашній арешт, оскільки вважає його недостатнім запобіжним заходом. А на 5-му дали реакцію українського Міністерства закордонних справ на заяви Путіна та припущення секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данилова про обмін Медведчука на українських політв’язнів у Росії.

Кличко на стежці війни

Моніторинг у квітні зафіксував збільшення кількості піару Віталія Кличка, переважно на ICTV та «Інтері». У той період мер Києва роздавав поради уряду щодо боротьби з коронавірусом по всій країні, а не лише у столиці. Зараз тенденція посилилася: лише за тиждень Кличкові дісталося стільки ж піару, як і за весь квітень сумарно.

Говорити про мера Києва було що, адже податкова проводила обшуки в київських комунальних підприємствах, обшуки пройшли у посадовців Київської міської державної адміністрації і навіть у будинку, де живе Кличко. Правоохоронці назвали це збігом, Кличко — політичним тиском.

Обшуки розпочалися 11 травня, медіа повідомляли про них 13 травня з посиланням на релізи прокуратури. Тим часом 12 травня на ICTV поширили заяву Кличка, який запросив лідерів місцевих громад по всій країні об’єднуватися на базі його партії «Удар»: «Кличко переконаний, що об'єднувати зусилля потрібно нині, а не напередодні виборів, оскільки коронавірус, армія агресора, корупція та непрофесіоналізм чиновників не чекають виборів, а цитую: вбивають, руйнують та роблять українців біднішими щодня», — озвучила ведуча Оксана Гутцайт. 13 травня ICTV повідомив про обшуки комунальних підприємств за підозрою в махінаціях, але оздобили новину лише коментарем Кличка, який пригрозив Зеленському реакцією міжнародних партнерів. 14 травня ICTV поширив заяву «Удару»: «Влада хоче вдарити по "Удару", а б'є по європейському шляху України». Знову ж без належного балансу — без пояснень правоохоронців. А 15 травня ICTV відзвітували «паркетом» про участь Кличка у святкуванні Днів Європи.

Суголосним з ICTV щодо Кличка був «Інтер». 15 травня «Інтер» показав Кличка на Днях Європи. «Це день, від якого залежить наше майбутнє в Україні, новий напрямок нашого розвитку. Я переконаний в тому, що європейські стандарти життя — це ключова мета для кожного українця», — говорив політик. 14 травня «Інтер» передав заяву Кличка про політичний тиск через обшуки, але навіть не нагадав, де та на якій підставі відбувалися ці обшуки.

Тему також висвітлювали на «Україні», 5 каналі, «1+1», де заяви Кличка та правоохоронців намагалися подавати більш-менш збалансовано. Моніторинг не виявив матеріалів на цю тему у вечірньому праймі «UA: Першого», СТБ та Першого незалежного.

Через значне збільшення матеріалів з ознаками замовності на ICTV та Першому незалежному за цей тиждень на кожному з цих каналів приблизно втричі, порівняно з попереднім, погіршилося дотримання стандарту балансу думок.

 

Ці дві теми об’єднані дискурсом «влада вибиває політичних опонентів». Але з новин не виглядало, що владна команда мусить боротися за місце під сонцем. Топчиновники з’являлися у новинних матеріалах переважно в позитивному ключі. Наприклад, на тому ж ICTV, де Кличко критикував Зеленського за репресії, форум «Україна-30» висвітлювали у провладному ключі: Зеленський говорив про впевнений курс на ЄС, Іван Баканов — про впевнену протидію дезінформації, а Арсен Аваков — про плідну співпрацю з Францією, від якої українські силовики отримали гелікоптери. Так само улесливо звіти влади виглядали на каналі «Україна». А на «1+1» Наталя Мосейчук поспілкувалася з першою леді, проанонсувавши інтерв’ю неприхованими лестощами: «Мені треба було дізнатися, що вона за людина така, Олена Зеленська. Людина, яка стоїть біля президента, іноді за президентом, а іноді перед президентом. Тому що ми всі жінки і ми знаємо, яке важливе воно, наше слово, жіноче, для наших чоловіків. І я точно, що я зрозуміла про дружину нашого президента, — це те, що вона не буде першою леді в такому широкому розумінні цього слова, тобто вона не буде ходити і перерізати стрічки. Це абсолютно не її справа, але я точно знаю, що, наприклад, вже 1 вересня їй буде чим похвалитися, тому що її робота, її завдання — змінити, наприклад, дитяче харчування в школах, і з 1 вересня воно буде здоровішим і якіснішим».

Тож поки що медіа олігархів, яким Зеленський обіцяв оголосити війну, виглядають цілком дружніми до президента. Хоча медіа «ОПЗЖ» та Пінчука вже продемонстрували, що можуть надавати майданчик опонентам влади, але у відвертій конфронтації із Зеленським зараз тільки Медведчук та його медійна обслуга.

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3842
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду