Про що говорять депутати. Моніторинг теленовин 12–17 квітня 2021 року

Про що говорять депутати. Моніторинг теленовин 12–17 квітня 2021 року

24 Квітня 2021
5007

Про що говорять депутати. Моніторинг теленовин 12–17 квітня 2021 року

5007
Кредити, вакцинація, російська агресія й тарифи найбільше цікавлять політиків у парламенті. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.
Про що говорять депутати. Моніторинг теленовин 12–17 квітня 2021 року
Про що говорять депутати. Моніторинг теленовин 12–17 квітня 2021 року

Партія Порошенка критикувала владу за провалену вакцинацію, а «Голос» вимагав закритого засідання парламенту з питань російської агресії. У партії влади найактивніше коментували свою ініціативу з реструктуризації боргів по валютних кредитах. «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» критикували монобільшість за винесення не тих питань на порядок денний. Оскільки ми вже робили детальний огляд висвітлення в новинах головної теми тижня — російської агресії, — то в цьому тексті більше уваги відведено тому, про що говорили нардепи в парламенті на тлі небезпеки вторгнення. І як ці обговорення відобразились у теленовинах.

Питання російської агресії

Російська агресія була найпоширенішим інформаційним приводом для новин цього тижня. Цієї теми стосувалися майже 20 % від усіх новин каналів із вибірки «Детектора медіа». Активно поширювали заяви Зеленського, висвітлювали реакцію міжнародних партнерів. У тематичному розподілі міжнародної політики побільшало до 19 % (із 16 % порівняно з попереднім тижнем).

Про зустріч Зеленського з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі згадували новини всіх каналів, але подавали досить скупо. У більшості були коментарі лише Зеленського, проте вони не згадували про реакцію офіційних ресурсів та медіа Франції на цю зустріч. Лише на «Інтері» та 5 каналі цей візит висвітлювали власні кореспонденти. На «Україні» та «1+1» включенням давали коментарі кореспондента «Радіо Свобода» Григорія Жигалова. На «1+1» значення цієї зустрічі попросили прокоментувати керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Він закономірно запевнив, що результати зустрічі засвідчують підтримку України міжнародними партнерами проти агресії Росії.

Як ми відзначали у спеціальному огляді, в новинах бракувало аналізу та практичної інформації. На цьому тижні дещо виправили цю ситуацію новинарі «1+1», подавши кілька матеріалів про стан підготовки цивільної безпеки: оновлення мапи бомбосховищ у Києві, репортаж-перевірка стану бомбосховищ та наскільки вони є доступними. Якщо коротко — все погано. Експертних обговорень у цій темі все ще бракувало, але на каналі «Україна» розповіли про безпековий форум, організований фондом Арсенія Яценюка, де обговорювали питання російської агресії.

На відміну від попередніх двох тижнів, на Першому незалежному нарешті згадали про намір України прискорено вступити в НАТО. Спершу дали коментарі генсека Альянсу Єнса Столтенберга та українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби про перспективи членства України. А одразу за тим дали коментар із міноборони Росії: «Міністр оборони Федерації Сергій Шойгу заявив: перевірка військ на кордоні з Україною триватиме ще два тижні. За словами очільника оборонного відомства, цитую: ‘’Так реагують на загрозливу, для Росії військову діяльність НАТО’’». І додали, що такі дії засуджує Україна та її міжнародні партнери. Втім, загалом увага до війни на Першому незалежному залишається найменшою з усіх каналів.

Також цього тижня в новинах говорили про сумний стан одного з оборонних підприємств — заводу Малишева в Харкові. Там працівники скаржилися на невиплату зарплати. А на фоні російської агресії ці новини виглядали особливою зневірою. Також лише на Суспільному, «1+1» та 5 каналі говорили про намір Росії закрити Керченську протоку та реакцію українського МЗС, яке називає таке рішення незаконним. Забули додати позицію української влади в новині «ТСН».

Парламентські обговорення

Тиждень у парламенті був насиченим. І хоч нардепи й торкалися питань, пов’язаних із російською агресією, в новинах також обговорювали коронавірусну епідемію, нові законопроєкти щодо соціальних питань та економіки, ініціативу з ліквідації скандального Окружного адмінсуду Києва (ОАСК). На «Інтері» інтенсивну роботу нардепів два дні поспіль називали радянським анахронізмом — «трудоднями». За минулий рік «Інтер» єдиний з усіх каналів, що моніторяться «Детектора медіа», вживав це слово систематично, описуючи роботу депутатів.

«Слуга народу» як більшість у парламенті та партія влади є безперечним лідером за числом згадок. На відміну від інших фракцій парламенту, про представників монобільшості говорили на кожному з каналів. Найчастіше представники партії влади коментували порядок денний парламенту та були включені в найширше коло тем, що обговорювалися в парламенті. Найпопулярнішим для коментарів «Слуги народу» було питання валютних кредитів, вигідних для боржників і прикрих для банків. Наступними за популярністю були питання вакцинації. Також згадували про власників автомобілів на іноземній реєстрації, розширення повноважень поліції щодо покарання порушників карантину, субсидії, ліквідацію Окружного адмінсуду Києва. Менш популярними були теми оборонного замовлення, реакції на російську агресію, закону про локалізацію, посилення відповідальності за брехню в деклараціях посадовців, земельні питання, проблеми з фінансуванням Товариства сліпих в Україні.

У негативі про «Слугу народу» двічі згадували в сюжетах «1+1», присвячених виборам на 87-му окрузі на Прикарпатті. У цій темі «1+1» не стримує симпатії до Олександра Шевченка.

«Європейська солідарність» цього тижня стала другою за популярністю політсилою. Нардепи партії Порошенка коментували більшість питань, що обговорювалися в парламенті. Їм найчастіше давали слово як опозиції. Не було коментарів «Євросолідарності» в новинах «1+1», СТБ та Першого незалежного. Ключовою темою для Петра Порошенка та його політсили цього тижня став провал вакцинації — нардепи щодня критикували за це владу. Другою за популярністю темою для коментарів стала російська агресія.

«Голос» випередив за згадками навіть «ОПЗЖ», яка останні тижні незмінно трималася на другій позиції після монобільшості. Якщо «Європейська солідарність» ініціювала засідання, щоби розібратися з протиепідемічною боротьбою, то «Голос» пропонував провести закрите засідання з керівником Генштабу. Тема російської агресії найпопулярніша серед коментарів у нардепів «Голосу». «Обговорити ескалацію опозиція пропонує на позачерговому засіданні, але у Слузі народу не поспішають», — сказали на 5 каналі.

Другою за популярністю для критики була тема вакцинації. На «Інтері» та 5 каналі відзначили провокаційний хід нардепів: «Щоб довести міністру неспроможність медичної системи, нардепи від "Голосу" поклали на трибуну квіти з могили чоловіка, який хотів щепитися від коронавірусу, але йому не вистачило вакцини» (із сюжету «Інтера» за 16 квітня). Також нардепи «Голосу» критикували рішення «Слуг народу» щодо реструктуризації кредитів, болюче для банків, і якість допомоги бізнесу в умовах пандемії. Коментували скасування державної підсумкової атестації у школах, посилення відповідальності за брехню в деклараціях та ліквідацію ОАСК.

Згадок про «Опозиційну платформу — За життя» поменшало порівняно з попередніми тижнями. Найпопулярнішим приводом для появи коментарів від цієї сили була критика порядку денного Верховної Ради. Юрій Бойко говорив, що парламент має розглядати питання, які турбують людей: «А наших людей турбує сьогодні загострення на сході, припинення військового конфлікту, як буде боротьба з епідемією, як буде ситуація з тарифам». Так його зацитували на «Інтері» та «забули» нагадати, що 30 березня саме ця фракція проігнорувала заяву Ради щодо посилення російської агресії. Про «ОПЗЖ» й далі говорять переважно тільки на «Інтері» та Першому незалежному. Також на «Інтері» Юрій Бойко вчергове, критикуючи владу за темпи вакцинації, наголошував на потребі виготовлення власної вакцини в Україні. Раніше його колега по партії Віктор Медведчук пропонував, аби в Україні виробляли російську вакцину Sputnik V.

На Першому незалежному відзвітували, що «ОПЗЖ» внесла заставу за коментатора каналів Медчедчука Юрій Дудкіна, підозрюваного в держзраді. Також на цьому каналі стабільно рекламують серіал дружини Медведчука Оксани Марченко «Паломниця».

«Батьківщина» дещо активізувалася після зими, коли про роботу фракції в новинах майже не згадували. Представники партії коментували основні питання порядку денного: ліквідацію ОАСК, відповідальність за декларування доходів, російську агресію та вакцинацію. Але ключовими темами для «Батьківщини» стала критика ринку землі та формування тарифів. «1+1» на 13 квітня включили до сюжету емоційний спіч лідерки партії Юлії Тимошенко: «Це просто наруга над очікуваннями людей відносно зниження тарифів. Все пуста піарщина, дилетантизм і абсолютна відсутність будь-яких рішень для людей».

«За майбутнє» згадувалась активніше, ніж зазвичай, через вибори на Прикарпатті, які кандидат від партії Олександр Шевченко оскаржує. Згадок про партію, крім виборів, майже не було.

То що з вакцинацією?

Усі теми, пов’язані з коронавірусом, лишаються для новинарів гарячими. І цього тижня, як і російська агресія, цей блок повідомлень зайняв близько 20 % випусків новин. Найжвавіше в новинах обговорювали питання вакцинації. Повідомили про старт вакцинації китайською вакциною CoronaVac. Висвітлювали новинарі й прибуття в Україну вакцини Pfizer, зокрема у форматі паркетних репортажів за участі можновладців. І ситуація виглядає дещо парадоксально: в парламенті політики критикують владу за провалені темпи вакцинації, а в сюжетах про перебіг вакцинації все виглядає досить оптимістично — вакцини є, щеплюють людей у порядку визначеної черги, серйозних побічних ефектів немає. Щоправда, тут також додавали коментарі міністра охорони здоров’я Максима Степанова, що навіть оплачені поставки вакцин затримуються. Інших пояснень, чому вакцинація йде так помалу, в новинах не було.

Як і минулого тижня, на кількох каналах поширювали заяви мера Києва Віталія Кличка, який вийшов на національний рівень дискусій та вимагав запровадження всеукраїнського локдауну. Також він як голова асоціації міст України «закликав політиків центральної, місцеву владу об'єднати зусилля для спільної проти дії ворогу».

За цей тиждень у новинах зменшилася кількість матеріалів з ознаками замовності. Здебільшого через зниження піар-активності на «Інтері» та Першому незалежному. На трьох із восьми каналів не зафіксовано жодного матеріалу з ознаками замовності. Тож ситуація з балансом покращилася.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5007
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду