Зелені сосиски та 11 друзів поліграфа. Моніторинг теленовин 21–27 жовтня 2019 року

Зелені сосиски та 11 друзів поліграфа. Моніторинг теленовин 21–27 жовтня 2019 року

2 Листопада 2019
1700

Зелені сосиски та 11 друзів поліграфа. Моніторинг теленовин 21–27 жовтня 2019 року

1700
Хітом тижня стала перевірка «Слуг народу» на поліграфі, а от про скандал між Зеленським та добровольцями половина каналів змовчали. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5 каналу.
Зелені сосиски та 11 друзів поліграфа. Моніторинг теленовин 21–27 жовтня 2019 року
Зелені сосиски та 11 друзів поліграфа. Моніторинг теленовин 21–27 жовтня 2019 року

Скандал із хором імені Верьовки, поліграф-шоу, перепалка Зеленського із добровольцями — найгарячіші теми тижня. Найважливішими темами були проблеми із задимленням Києва, спалахи дифтерії та надзвичайний стан на Луганщині через перебої з водопостачанням.

Головні маніпуляції тижня:

  • на каналі «Україна» корупцію в «Центренерго» оголосили раніше за слідчих і порівняли ринок енергетики із надоями молока. Це той випадок, коли канал одного олігарха (Ріната Ахметова) упереджено критикує іншого олігарха — Ігоря Коломойського;
  • «Інтер» та «112», об’єднані вірністю «ОПЗЖ», скаржилися на народну депутатку від «Слуги народу», колишню журналістку Ольгу Василевську-Смаглюк за нібито переслідування каналів, наближених до одного з лідерів «ОПЗЖ» Віктора Медведчука;
  • народні депутати з «ОПЗЖ» стали частіше піаритися в поїздках на Донбас: розказували про наближення миру й турботу про соціальні стандарти;
  • Дмитро Разумков шукав зелені сосиски в одній зі столичних шкіл. Так на СТБ показали ревізію, яку великодушно провів голова парламенту у відповідь на скарги школярів;
  • на каналі «Україна» все більш явно підіграють меру Києва Віталію Кличку в протистоянні з опонентами;
  • лідери серед героїв у сюжетах із ознаками замовності незмінні: «Опозиційна платформа — За життя» на «Інтері» та Рінат Ахметов на «Україні».

 21 жовтня, понеділок

Головне. В авіакатастрофі загинув колишній міністр агрополітики Тарас Кутовий. Колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, підозрюваний у зловживанні владою та інших посадових злочинах, вийшов під заставу. Уряд відзвітував про перші 50 днів роботи. Хор Верьовки напередодні оскандалився виступом у шоу «95 кварталу». На Закарпатті зафіксували спалах дифтерії. А в Києві — смог.

У важливих політичних новинах дещо бракувало балансу. Наприклад, про роботу уряду звітували тільки самі урядовці, про це не питали думки незалежних експертів чи аналітиків. Також у справі Гладковського всі посилалися на інформацію від адвоката. Частина каналів включили синхрон із таким реченням: «Вважаю, що жодних підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності за ті кримінальні правопорушення, які йому інкримінуються, немає». Так подавали на каналі «Україна», 5-му, «Інтері» та СТБ. Жоден із каналів не звернувся по коментарі до слідчих чи прокурорів, щоби з’ясувати, чи будуть вони надалі оскаржувати звільнення підозрюваного з-під варти, що, власне, пізніше й відбулося. На ICTV, «UA: Першому» та «112» це компенсували розлогішим бекґраундом про зміст обвинувачення.

Скандал із хором Верьовки не висвітлювали тільки на ICTV. Решта каналів присвятили цій темі розлогі сюжети, намагаючись подавати ситуацію максимально збалансовано: з коментарями Валерії Гонтаревої, Ігоря Коломойського, авторів «95 кварталу», керівника хору та українських міністрів та політиків. Зокрема на каналі «Україна» переказали позицію Святослава Вакарчука, а на «112» повідомили: «Депутати від “Європейської солідарності” вже готують листа спікеру, в якому проситимуть відсторонити колектив від виконання гімну у Верховній Раді».

Важливі теми. Про посаду гумориста Сергія Сивоха в РНБО сказали на «Україні», «Інтері», «112», СТБ та «1+1». Практично всі джерелом інформації називали допис у фейсбуку. На 5 каналі сказали: «В РНБО цю інформацію 5 каналу ні підтвердили, але й не спростували». На «UA: Першому» вказали спробу знайти додаткові підтвердження, але в пасивний спосіб: «Ні на сайті президента, ні на сайті РНБО інформації про його призначення немає».

Сумнівні. На каналі «Україна» не гребували емоційними висловлюваннями щодо розслідування у справі «Центренерго», яке ще навіть не почалося. Але ведуча вже оголосила: «Корупція на Центренерго». Попри те, що гіпотетичним слідством мало би займатися НАБУ, коментарів від нього в сюжеті немає. Стверджували про корупцію на підставі звернення нардепа від «Євросолідарності» Михайла Бондаря, який ще й звинувачує НАБУ у «відписках», а «Центренерго» в роботі на Коломойського. За кадром кореспондентка Віра Свердлик висловлювалася напрочуд метафорично: «Приблизно так само доять Центренерго. Рекордні обсяги молока, тобто кіловатів, за безцінь продають приватним підприємствам». Коментарів від установ, які начебто перебувають під впливом Коломойського, в матеріалі немає.

Також на «Україні» відзвітували про подаровані швидкі від фонду Ріната Ахметова на Харківщині.

На «1+1» розповідали про змагання «Гонка нації». Привід вартий новини, але зіпсувала все поява екснародна депутата й засновника комплексу «Буковель» із таким коментарем: «Буковель бореться за здоровий спосіб життя. Дійсно, “Гонка нації” не вперше. Я думаю, що далеко не востаннє. Все більше і більше спортсменів приїжджає».

На «Інтері» просували ідеї мирного плану «Опозиційної платформи — За життя». Про розведення сил в Золотому на Луганщині розповідав нардеп Юрій Бойко. Також через ефір «Інтера» розповіли, що в «ОПЗЖ» вимагають «розслідувати дії нардепа від “Слуги народу” Ольги Василевської-Смаглюк». У який саме спосіб «Інтер» дізнався про звернення народних депутатів від «ОПЗЖ», не повідомляють, ніби «Інтер» сам виконує функцію пресслужби партії. ТСК, про яку йдеться, створили 17 жовтня.

Також завсідник «Інтера», колишній народний депутат Сергій Каплін критикував нову процедуру отримання субсидій без балансу та бекґраунду.

Канал «Україна», на якому періодично піарять Арсенія Яценюка, розповів про похорон його батька, який викладав у Чернівецькому університеті. Про смерть Петра Яценюка повідомляли багато національних медіа. Але за всієї трагічності ситуації для родини Яценюків, ця подія не становить загальнонаціонального суспільного інтересу настільки, щоби присвячувати їй трихвилинний сюжет у праймі.

22 жовтня, вівторок

Головне. Так звана ДНР засудила журналіста Станіслава Асєєва до 15 років позбавлення волі. У Лисичанську оголосили надзвичайну ситуацію через відсутність води. У Києві продовжують розбиратися у причинах смогу та як від нього захиститися. А Володимир Зеленський із дружиною взяли участь у церемонії інтронізації нового імператора Японії.

Важливі теми. У Борисполі затримали колишнього заступника міністра економічного розвитку Юрія Бровченка. Про це повідомили 5 канал, «1+1», «Інтер» та «UA: Перший». Про факт затримання всі повідомили, посилаючись на СБУ. А ім’я експосадовця називали з посиланням на абстрактні ЗМІ (5 канал), власні джерела в СБУ («UA: Перший»), дедукцію: «Служба безпеки не називає прізвища цього чиновника. Але посаду заступника міністра економіки, який, власне, і координував діяльність із реалізації держзамовлення, обіймав Юрій Бровченко» («Інтер»). А от «1+1» «пощастило» опинитися в аеропорту в момент затримання.

Закон про електронний документообіг напередодні підписав голова Верховної Ради, а на «1+1» наступного дня підготували сюжет про зміни, які він запроваджує. Щоправда з політиків цей закон коментували тільки представники фракції «Слуга народу».

Сумнівні. На СТБ розповіли, як Дмитро Разумков прийшов з інспекцією до школи. «Кілька тижнів тому його запросили учні столичної гімназії під час екскурсії Верховною Радою. Вони поскаржились на зелені сосиски в їдальні та спитали, коли у школі зроблять ремонт», — пояснила ведуча в підводці. Спікер тут виконує роль одночасно доброго і злого поліцейського: доброго до дітей, які йому поскаржилися на погані продукти у шкільній їдальні, й суворого до адміністрації школи. Вчинок досить милий, але до повноважень голови парламенту перевірку шкіл можна віднести з великою натяжкою.

На «Інтері» знову показали, як народні депутати з «ОПЗЖ» приїхали спілкуватися з мешканцями Слов’янська, а на «Україні» — розповідали про благодійність Ахметова.

23 жовтня, середа

Головне. Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала провадження щодо можливої спроби підкупу 11 народних депутатів фракції «Слуга народу». Зеленський обговорив ситуацію на Донбасі зі Штайнмаєром у Японії. Однією з наскрізних тем випуску став спалах дифтерії в Україні.

Про корупційний скандал у «Слузі народу» на «Україні», «1+1» та «UA: Першому» говорили всередині випусків, а не на початку, посунувши пріоритетність цієї теми на дальній план. На 5 каналі сюжет не встигли підготувати до початку ефіру, але анонсували його в перші хвилини випуску, пізніше показавши доповнений варіант. На «1+1» цей сюжет заховався після таких другорядних для української аудиторії тем, як ДТП на тротуарі в російському Санкт-Петербурзі чи виявлення вантажівки з десятками загиблих нелегалів у Британії. Але коли дійшли до теми, показали її у двох матеріалах: власне опис скандалу, що «трусонув парламентську більшість», і включення із проходження поліграфа колишнім ведучим «1+1», народним депутатом Олександром Дубинським. «Вперше в історії України коли депутати будуть у прямому ефірі проходити поліграф», — наголошував кореспондент.

На «UA: Першому» теж зосередилися на поліграфі, сюжет про це лише всередині випуску. Але є коментар аналітика КВУ Дениса Рибачка та президентки асоціації поліграфологів Тетяни Морозової. Її коментар також був у cюжеті СТБ, де цій темі теж присвятили два матеріали: досліджували історію схеми, в якій запідозрили частину народних депутатів, а також розпитували експертів щодо самої перевірки на поліграфі.

Важливі теми. На «112» поширили новину про висловлювання євродепутатки Віоли фон Крамон-Таубадель, яка під час інтерв’ю «Інтерфаксу» «заявила, що вважає голову Офісу президента Андрія Богдана небезпечним і людиною старого режиму». Така новина є важливою, якби виражала ставлення певної частини Європарламенту до команди Зеленського, а не окрему думку. До того ж тут бракує для балансу коментарів від політичних експертів про те, як такі висловлювання можуть впливати на взаємини офіційного Києва та ЄС.

Із посиланням на розслідування журналістів на каналі «Україна» повідомили про «таємний» будинок Олександра Ткаченка: «Один із претендентів на посаду очільника столиці, нині нардеп і колишній гендиректор каналу “1+1” Олександр Ткаченко став фігурантом гучного журналістського розслідування. За інформацією команди “Бігус.Інфо”, Ткаченко оселився в маєтку у заповідній зоні столиці на Трухановому острові». У новині передали й реакцію Ткаченка, яку він дав журналістам «Bihus.Info».

Сумнівні. На «1+1», яким раніше керував Ткаченко, розповіли про інцидент між його опонентом Віталієм Кличком та активістами: «В інтернеті з'явилося відео, на якому видно, як мер Києва забороняє знімати і намагається вибивати телефон […] Коли ж у нього запитали про один із скандальних об'єктів у Платонівському провулку — почав нервуватися і, за словами свідків, вихопив мобільний з рук журналіста порталу “Стопкор”». Відсутність позиції Кличка в цьому матеріалі пояснили так: «Особисто Кличко інциденту не коментує. Його прессекретарка назвала відео маніпуляцією». Чому у Кличка це вважають маніпуляцією, автори матеріалу пояснювати не стали.

На каналі «Україна» знову емоційно критикували так звані правки Геруса, не надаючи позиції самого Геруса: «Замість газової голки — зашморг електродротом. Це не заголовок із кримінальної хроніки, а те, на що можуть перетворитися україно-російські стосунки», — озвучила ведуча.

«Стартував престижний всеукраїнський молодіжний проект “Авіатор-2020”. Фонд Бориса Колеснікова проводить цей конкурс уже вдев’яте», — повідомила «Україна».

На «Інтері» показали, що протест житомирських фермерів, викликаний невдоволенням від законопроєкту про ринок землі, підтримав Юрій Бойко. Не дали жодних нагадувань щодо позиції парламентської більшості чи міжнародних партнерів України з приводу втілення земельної реформи. Потім одразу — Наталія Королевська у Краматорську: «Відновлення Донбасу має стати головним питанням для Верховної Ради. На цьому наголосила нардеп від партії “Опозиційна платформа — За життя” Наталія Королевська під час зустрічі із жителями Краматорська». Сергій Каплін на «Інтері» скаржився на урізання субсидій. Цього ж дня роз’яснення з цього приводу давали в Мінсоцполітики, позицію уряду показали на інших каналах, а на «Інтері» замовчали.

Прем’єр Олексій Гончарук у студії каналу «Україна» розповідав про результати перших п’ятдесяти днів роботи уряду. Говорив тільки про позитивне, його питали про плани залучення інвестицій, підготовку форуму в Маріуполі та початок опалювального сезону. Некомфортних питань в інтерв’ю не було. Максимум — зауваження про завищені плани залучення інвестицій. А могли би про протистояння прем’єра з частиною фракції «Слуга народу» запитати.

24 жовтня, четвер

Головне. Парламентарі далі доводили свою непричетність до корупції проходженням тесту на поліграфі. Прокурор Сергій Горбатюк, який керував розслідуванням справ Майдану, провів брифінг про своє звільнення. Про це нічого не розповіли у праймі «112», «Інтера» та СТБ. На Луганщині обстріляли цивільних — працівників водоканалу, які проводили ремонтні роботи.

Щодо проходження перевірки народних депутатів на поліграфі найбільш лаконічним був матеріал «1+1». Тут тільки коментар Давида Арахамії, який «вирішив подати приклад колегам» як голова фракції, а також наголос на тому, що народні депутати проходили дослідження власним коштом. Ані висновків поліграфологів, ані коментарів експертів, не кажучи вже по медійний супровід дій народних депутатів. На 5 каналі про результат Арахамії дали коментар самого голови фракції та поліграфолога. Виявилося, що єдину емоційну реакцію в народного депутата викликало припущення щодо хабаря від Віктора Медведчука. «Застряг тільки на одному запитанні, яке стосувалося, чи брав він хабар від депутатів від “Опозиційної платформи — За життя”. Він тоді розхвилювався і сказав поліграфологу, що я тоді уявив Медведчука, який дає мені гроші, і це для мене було дуже лячно», — інтерпретував кореспондент.

«Поліграф-шоу», — назвали цю процедуру на каналі «Україна». Досить скептично показали, що народні депутати самі запрошували і платили експертам, а також: «Василевська-Смаглюк ще й попкорн підготувала. Але під час тесту посерйознішала. Він показав, хоч грошей і не брала, але, можливо, знає, хто ж брав». На цю репліку є коментарі й поліграфологині, й самої народної депутатки. Після цього дали сюжет про досвід проходження поліграфа журналісткою каналу. Тетяна Гаврилюк на собі перевірила, чи вдасться обійти детектор брехні, а також розпитала експертів щодо точності та специфіки використання поліграфа.

На «112» відкрили випуск повідомленням про поліграф. Але лише анонсували сюжет, що готувався до випуску. Нічого про поліграф не було на «UA: Першому».

Важливі теми. На ICTV сюжет про проблеми диджиталізації у віддалених районах Закарпаття. На каналі «Україна» розповіли про повернення Едема Бекірова з лікарні.

У Запоріжжі з ножем напали на місцеву активістку — керівницю Запорізького ромського центру, повідомили на 5 каналі, «UA: Першому» та «112».

А Європейський суд із прав людини присудив виплатити підсудній ексочільниці Слов’янська Нелі Штепі, яку звинувачують у сприянні сепаратистам, компенсацію за затягнутий судовий процес. Про це розповіли «1+1», «UA: Перший», «112» та СТБ.

Сумнівні. На каналі «Україна» — черговий матеріал на користь формули «Роттердам+». Нібито в САП приховують результати експертизи. Коментує це лише адвокатка Ірина Одинець, яка представляє інтереси ДТЕК: «Оскільки НАБУ та САП роздули величезну мильну бульбашку в пресі, в засобах масової інформації щодо цієї справи, це буде дуже загрожувати престижу та авторитету обох цих інстанцій — і НАБУ, і САП. Ми вважаємо, що вони приховують не тільки від нас, а від суду такі документи». Матеріал однобокий та служить інтересам власника каналу Ріната Ахметова.

Одразу за тим — заява Тимошенко із критикою реформи газотранспортної системи, також однобоко без пояснень ініціаторів реформ. Пізніше у випуску, розповідаючи про форум довіри в Києві, вставили блок про компанію «ДТЕК»: «Саме довіра суспільства стала однією зі складових успіху компанії “ДТЕК”, яка вже 14 років забезпечує безперебійним енергопостачанням мільйони споживачів. Цим і завоювала довіру суспільства до себе». Це очевидна реклама.

«Мер Віталій Кличко закликав усіх політичних опонентів плідно попрацювати на користь киян», — розповіли також на «Україні», повідомивши лише про засідання сесії Київради, а не про результати засідання для киян. На «1+1» зовсім інший акцент щодо довгоочікуваної сесії: «Вперше за майже півроку зібралася Київрада. За півгодини до початку засідання на ганку київського парламенту група депутатів Київради і народний депутат Олександр Ткаченко оголосили про створення нової депутатської групи в Київраді. Назвали її новий Київ». З коментарів — лише опоненти Кличка.

На «Інтері» Наталія Королевська вимагала спростити видачу субсидій. Каплін на цьому ж каналі вимагав від уряду підтримати працівників «Сєвєродонецького азоту». Вони своєю чергою «вимагали щоб податки, які сплачує роботодавець дійшли до пенсійного фонду і фонду соціального страхування та центру зайнятості», — розповіла в сюжеті авторка Юлія Жешко. Це приватне акціонерне товариство, що входить до групи «Остхем» Дмитра Фірташа. Фірташ є співвласником каналу «Інтер».

Також на «Інтері» представники «ОПЗЖ» вітали Дніпро із Днем звільнення від нацистів.

Треш дня. «Геловін під забороною. Депутати Рівненської міськради рекомендують скасувати святкування відьомської ночі у місті. Ініціювали рішення в християнській конфесії. Їх налякала реклама одного із торгових центрів. На ній дівчина із порізаними венами та закривавленим обличчям і, за словами ректора Рівненської духовної семінарії, подібна реклама закликає до суїциду і насилля серед молоді. Натомість обранці пропонують усіляко підтримувати традиційні українські свята». Це повний текст новини — в матеріалі немає ні приводу, ні конкретики, ні посилання на адекватні джерела чи принаймні згадок імен депутатів, що ініціювали відмові від «відьомської ночі».

25 жовтня, п’ятниця

Не оглядається «Інтер», оскільки цього дня у праймі виходять «Подробиці тижня».

Головне. Випадок дифтерії вже підтверджено в Києві. Стрілянина в Харкові — також в епіцентрі всіх новин. У Нацбанку ввели в обіг нову тисячегривневу банкноту.

Важливі теми. На Волині зафіксували випадок поліомієліту. Про це з посиланням на МОЗ повідомили на 5 каналі.

Також на 5 каналі повідомили про акції «Ні капітуляції» в низці міст України. Із синхроном лише одного учасника акції й без нагадування коментарів президента чи його команди щодо формули Штайнмаєра чи відгуків на акції протесту.

«1+1» великим сюжетом, а «UA: Перший» коротким повідомленням із коментарем поліції продовжили відстежувати тему нападу на активістку ромської організації в Запоріжжі Анжеліку Білову.

На Суспільному поговорили з речницею САП щодо того, чи матимуть опитування народних депутатів на поліграфі якісь юридичні наслідки. Наступним сюжетом з’ясовували, як працюють фірми-посередники, на скасуванні схеми яких і попалилися народні депутати від «Слуги народу».

Сумнівні. На каналі «Україна» повторили несвіжу новину про розслідування «Bihus.Info» щодо будинку Олександра Ткаченка на Трухановому острові. Пізніше у випуску — цілий сюжет на цю тему вже за власними матеріалами журналістів «України», оздоблений низкою емоційних реплік: «Таке помешкання можуть дозволити собі далеко не всі. Та людина, яка хоче очолити столицю і обіцяє навести лад у Києві, дозволила. Колишній гендиректор “1+1” Олександр Ткаченко потрапив у гучний скандал. Спочатку журналісти, а сьогодні і громадські активісти оприлюднили докази того, що нардеп таки мешкає в рекреаційній зоні. Та в декларації не вказав ані будинку у власності, ані витрат на його оренду».

Щоденний сюжет про благодійність Ахметова на «Україні» розповідав про допомогу для дитини, яка мріє грати у футбол. На ICTV та СТБ відзвітували про благодійність Леоніда Кучми, від фонду якого студентам у Чернігові вручили стипендії.

Треш дня. Ця рубрика цього дня теж за каналом «Україна». «Зо два десятки диких кабанів вдерлися до табору рибалок на одній із водойм під Маріуполем», — налякали в першому реченні підводки. Здавалося, що приводом для новини стала загроза мешканцям від диких тварин. Аж ні: «Тварини були не агресивними та й людей не боялися. Цікавилися винятково їжею. Коли перевернули все догори дриґом та з'їли, що знайшли, втекли до лісу».

26 жовтня, субота

Головне. Володимир Зеленський вирушив на Луганщину, де представив нового голову обласної адміністрації, посперечався з добровольцями та спілкувався з місцевими мешканцями.

Про конфлікт Зеленського з добровольцями, що викликав бурхливу реакцію в соцмережах, розповіли тільки на «UA: Першому», 5 каналі та «112», а також у досить скороченій версії на «1+1». У цій версії акценти розставили на користь президента: «Спілкування з місцевими і розмова на підвищених тонах з озброєними чоловіками в Золотому»; «ТСН з'ясувало, що перепалка президента була з Денисом Янтарем. Він представився колишнім бійцем полку “Азов”, воював у районі Гранітного. В штабі ООС після інциденту одразу повідомили, що чоловіки перебувають в зоні ООС нелегально. Денис Янтар телефоном повідомив “ТСН”, що із побратимами він там вже не першу добу після анонсованої національним офісом акції проти розведення військ. Зеленський пише, що попри деякі емоційні розмови, він буде і далі говорити, шукати розуміння і працювати для завершення війни. І капітуляції не буде в жодному разі».

Замовчування дня. На «Україні» про це лише сказали: «Володимир Зеленський їздив на передову, був на лінії розмежування, зустрічався з вчителями та лікарями, порушували соціальні питання, обговорювали розведення військ». На ICTV: «Президент вирішив поспілкуватися. Деякі розмови виявились емоційними. Водночас глава держави написав у фейсбуку, що готовий і далі говорити та шукати порозуміння». «Інтер» та «112» на якийсь інцидент навіть не натякали.

Важливі теми. ДБР розслідує призначення Гройсмана прем’єром у 2016 році. Повідомили про це тільки на «112», і то без посилання на конкретні джерела інформації.

На «UA: Першому» повідомили з посиланням на допис заступника міністра закордонних справ: «Україна не подаватиме ще однієї заявки на членство в НАТО. Таке повідомлення з'явилося в Twitter на сторінці заступника міністра закордонних справ Єгора Божка. ми телефонували до прес-служби відомства, слухавки там сьогодні не беруть». У цьому повідомленні містилася критична реакція партії Петра Порошенка та коментар соціологині Ірині Бекешкіної про ставлення українців до членства в НАТО за даними соцопитувань.

Сумнівні. На каналі «Україна» знову говорили про суперечки щодо ринку енергетики. Матеріал був заснований на подіях програми «Свобода слова Савіка Шустера», що виходила напередодні. В гостях зокрема був Олег Ляшко, а найбільше дісталося, як уже не важко здогадатися, Андрію Герусу. «Щойно своє запитання намагався поставити Олег Ляшко, Андрій Герус вирішив, тишком покинути студію», — після цього дали монолог лідера Радикальної партії.

«Україні необхідно зберегти транзит газу з Росії. В цьому впевнений співголова партії “Опозиційна платформа — За життя” Юрій Бойко», — передали на «Інтері», подавши тему однобоко, без альтернативних оцінок такої важливої теми. Далі — сюжет із сесії Одеської обласної ради, де фігурували тільки представники «ОПЗЖ».

На «112» — чергова заява «ОПЗЖ» проти народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк, яка очолила парламентську слідчу комісію, що розслідує діяльність каналі «112 Україна», NewsOne та Zik. У цьому повідомленні немає посилання на конкретні джерела й замовчують причини створення такої комісії.

На ICTV коментували непорозуміння, яке виникло через поширення жартівливої новини. У повідомленні телеканалу поширили заяву-спростування щодо нібито продажу «Дизель-шоу» Порошенкові. Про джерела припущень щодо такого нібито продажу нічого конкретного не повідомили: «Таку інформацію поширили деякі інтернет-ЗМІ, посилаючись на коментарі відомих журналістів. На сайті першоджерела інформація зникла».

27 жовтня, неділя

Головне. Аналізуються лише новини «Інтера» замість «Подробиць тижня». Почали випуск повідомленням про спалах гепатиту на Чернігівщині, без посилання на джерело, що є порушенням стандарту достовірності. Також розповідали про другий день візиту Володимира Зеленського на Донбас. Як і минулого дня, про конфлікт із добровольцями в сюжеті не говорили, кореспондент сказав лише таке: «Володимир Зеленський зустрівся також із військовими на передовій та поспілкувався із учасниками акції “Останній блокпост”, що виступають проти розведення військ».

Із міжнародних новин — повідомлення про ліквідацію лідера «Ісламської держави» Абу Бакра аль-Багдаді та продовження історії про авто з тілами загиблих мігрантів у Британії.

Сумнівні. Черговий сюжет про конфлікт у релігійній громаді на Рівненщині. Висвітлювалася лише сторона церкви Московського патріархату, яка каже, що їхній храм намагаються захопити на користь Православної церкви України. При цьому про приналежність до патріархату в сюжеті взагалі не згадували. «Церковні чвари в селі тривають ще з лютого. Тоді відбулися збори територіальної громади, парафію УПЦ зняли з реєстрації, просто змінивши її юридичні дані на користь нової Православної церкви», — йдеться в сюжеті. Наприкінці коментував представник поліції, котрий повідомив, що конфлікт розв’язали мирним шляхом. Коментарів представників ПЦУ в сюжеті так і немає.

Підсумки

Однакова кількість сумнівних матеріалів вийшли на «Інтері» та каналі «Україна». Вперше за кілька тижнів першість за кількістю згадок отримали представники «Опозиційної платформи — За життя», трохи посунувши Ріната Ахметова, про чиї благодійні проєкти щодня розповідає його ж канал.

Досить очікувано, що з парламентських фракцій найбільше говорили про народних депутатів зі «Слуги народу». Крім того, що вони — партія влади й більшість у парламенті, їхню активну присутність забезпечив корупційний скандал. Чи не вперше з моменту обрання нового складу парламенту вийшов сюжет паркетного характеру про спікера — на СТБ схвально розповіли про похід Дмитра Разумкова до проблемної школи з інспекцією.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1700
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду