Всюдисущий Коломойський. Моніторинг теленовин 16-22 вересня 2019 року

Всюдисущий Коломойський. Моніторинг теленовин 16-22 вересня 2019 року

28 Вересня 2019
1720

Всюдисущий Коломойський. Моніторинг теленовин 16-22 вересня 2019 року

1720
Олігарх опинився у центрі кількох гучних тем: підпал у Гонтаревої, кадрові зміни у енергокомпаніях України та словесна дуель із Савіком Шустером. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.
Всюдисущий Коломойський. Моніторинг теленовин 16-22 вересня 2019 року
Всюдисущий Коломойський. Моніторинг теленовин 16-22 вересня 2019 року

Лейтмотивом новин на «Інтері» та «112» стали скарги на нібито утиски свободи слова спрямовані проти NewsOne та «112 Україна». На «Україні» розповідали про спроби олігарха Ігоря Коломойського посилити свій вплив на енергоринок в Україні.

Найгучнішими подіями тижня стало блокування мосту Метро у Києві, підпал будинку Валерії Гонтаревої та зав’язка скандалу щодо розмови Трампа з Зеленським. На СТБ щодня розповідали про неперевершеність власного телесеріалу «Кріпосна».

16 вересня, понеділок

На погоджувальні раді у парламенті говорили про те, як і коли будуть розглядати бюджет. Переважно у матеріали включали думку опозиції. Винятком був ICTV, де про плани на тиждень дали тільки коментар спікера Дмитра Разумкова. «UA: Перший» взагалі не висвітлював підготовчого засідання. На «Інтері» знову «Опозиційна платформа — За життя» наполягала на власному порядку денному. На ICTV поширили оцінки роботи парламенту у версії лідера більшості без посилання на джерело: «Спікер тішиться, що вже після першого пленарного тижня довіра українців до парламенту зросла вдесятеро».  

На «1+1» повідомили про аудит діяльності Віталія Кличка з посиланням на нардепа Олександра Ткаченка, який ініціював цей аудит. Коментарів у цьому повідомленні не було.

На «Інтері» ОПЗЖ і голова комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич стали на захист каналу «112 Україна», який має проблеми з продовженням ліцензій. Якщо під час обшуків на Суспільному Шуфрич казав: «Але на жаль, в разі отримання інформації шодо скоєння злочинів ми не можемо заборонити слідчим органами проводити відповідні дії. Це їх право, визначене законом» (з сюжету UA:Першого» за 30 серпня), то у випадку зі «112 Україна» він звинувачував Нацраду у перевищенні повноважень і тискові на медіа.

Тим часом про роковини зникнення Георгія Гонгадзе у випусках згадали лише «Інтер» та «UA: Перший». На «Інтері» це «добило» блок про нібито тиск на канали Медведчука, на Суспільному розповідали про акцію пам’яті в Харкові.

На каналі «Україна» відзвітували про «наймасштабнішу благодійну місію» фонду Ахметова. На «Інтері» поширили незбалансовану заяву екс-нардепа Сергія Капліна з вимогою не скорочувати обсяги субсидій.

17 вересня, вівторок

Вночі підпалили будинок колишньої очільниці НБУ Валерії Гонтаревої. У матеріалі 5 каналу, «України», СТБ, «UA: Першого» та «1+1» додали коментар Ігоря Коломойського, який пов’язує інцидент зі спробами допитати Гонтареву в рамках розслідування щодо зловживання службовим становищем керівництва НБУ. У випусках розповідали про реакції політиків: Зеленський, «Євросолідарність», «Голос» і  посольство США на «Україні»; на 5 каналі окремим матеріалом дали заяви-реакції «ЄС» та «Голосу»; на Суспільному теж додали реакцію Зеленського та «ЄС».

На «Україні» міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповідав про «формулу Зеленського» щодо врегулювання ситуації на Донбасі. А потім вставили коментар Яценюка. «Нагадаю, вперше питання про те що треба обговорювати саме "Формулу Зеленського", а не Штайнмаєра, порушив двічі прем'єр Арсеній Яценюк. На форумі Ялтинсько-Європейської стратегії він заявив, саме президент України повинен відстоювати ту формулу, яка відповідає інтересам українців та української держави», — озвучила ведуча.

Про ініціативу провести вибори мера Києва 8 грудня на ICTV говорили Олександр Ткаченко зі «Слуги народу» і Віталій Кличко. На «1+1» — тільки Ткаченко. У медіа вже певний час ширяться чутки про претензії Ткаченка на крісло мера. А на «Інтері» тим часом у паркетно-бравурному тоні показали, як Кличко пообіцяв «бути Великому Києву» — створити агломерацію довкола столиці.

З парламенту в ТСН показали сексистський сюжет. Вирішили оцінити зовнішій вигляд і поведінку народних депутаток. Тут і про прозорі сукні, і про інтимну переписку, і навіть вирази обличчя обговорювали. Про стереотипи щодо жінок розмірковує нардеп Олександр Скічко: «Вона насправді розумна жінка. Просто в нас є таке поняття, що якщо жінка яскраво виглядає, ну відповідно, а про що з нею говорити, на жаль. А якщо вона ще й блондинка, якщо вона на підборах, то там взагалі починається маса припущень». Стереотипним і сексистським є те, що поєднання зовнішності та інтелекту обговорюють лише щодо жінок. Сюжети, що обговорюють зовнішність, а не рішення політиків не лише сприяють таблоїдизації політичного життя, а й вкорінюють гендерні стереотипи.

На «Інтері» розповідали про те, як працівники NewsOne борються за «свободу слова», і про стурбовність євродепутатів ситуацією з NewsOne та «112 Україна». За всіх «євродепутатів» коментувала лише одна людина, чия думка не обов’язково виражає консолідовану позицію всього Європарламенту чи якоїсь його частини. Подібний сюжет із коментарем тої самої депутатки був і на «112». І тут доречно нагадати, чому скарги цих каналів на утиски свободи слова не мають нічого спільного зі свободою слова.

На «Інтері» говорили про справи Держбюро розслідувань, де фігурує Петро Порошенко — без джерел і з низкою оцінок, не підкріплених фактами, та з неточностями щодо статусу Порошенка у справі: «У такій кількості справ, які веде Державне бюро розслідувань, фігурує прізвище п'ятого президента Петра Порошенка. При цьому ні адвокат попереднього очільника держави, ні керівництво ДБР не розголошують, ким є Порошенко — свідком чи звинувачуваним». Відомо, що допитували Порошенка у якості свідка.

Потім — повідомлення про нібито скандал в Інституті національної пам’яті. З бекграундом про В’ятровича зі звинуваченнями в антисемітизмі та корупції, без аргументів чи спростування закидів, з посиланням на неназвані ЗМІ. «У партії "Слуга народу" також закидають В’ятровичу корупцію. Раніше президента України вже закликали закрити Інститут національної пам'яті. Утім, Володимир Вятрович усі звинувачення відкидає і називає роботу інституту ефективною», — таке останнє речення матеріалу. 

18 вересня, середа

Про блокування мосту Метро у Києві та погрозу терактом говорили переважно у форматі включень. Найбільш активно цим форматом користувалися у випуску «1+1». І якщо включення біля самого мосту, з інших точок міста та підземки, де фактично паралізований рух транспорту, виглядають логічно, то включення з-під будинку підозрюваного недоречні. Кілька разів у випуску затриманого називали «терористом», нехтуючи презумпцію невинуватості. Такої ж помилки припустилися і на «Інтері». Спершу поліція кваліфікувала захоплення мосту як підготовку до теракту, а згодом перекваліфікувала на хуліганство та неправдиве повідомлення про мінування.

На «Україні» у сюжеті про справу Гонтаревої дорікнули прокуратурі «непоспіхом» щодо розслідування. Підпал її будинку стався напередодні. Також у сюжеті йшлося, що Коломойський обіцяє її «привезти». «Після того, як у Лондоні на Гонтареву наїхало авто, відповідаючи на пряме запитання журналістів, чи не причетний він до цього, Коломойський відбувся жартом. Мовляв: обіцяв послати по неї літак, а не машину», — розповіла кореспондентка за кадром. Окремим повідомленням дали коментар Петра Порошенка, який називав події це помстою Гонтаревій від політичних опонентів.

Також на «Україні» незбалансована критика законопроєкту про зміни в оподаткуванні бізнесу, мовляв, це вдарить по газодобувній галузі: «Експерти галузі уже охрестили документ законом Коломойського. Адже підвищення фіскального тиску на видобуток марганцевої руди законопроектом не передбачене. У свою чергу, найпотужнішим гравцем українського марганцевого ринку вважається компанія Приват Інтертрейтинг”, що належить до групи приват бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова». Експертів не назвали, можливості для відповіді на закиди не дали. А закрите засідання уряду, де теж обговорювали питання ГТС, чомусь коментував тільки Арсеній Яценюк.

На «1+1» вийшов сюжет, де на 6 коментарів зі звинуваченням Кличка у корупції — лише два речення від самого мера Києва, які по суті не стосуються закидів. Депутати вимагають розслідування НАБУ, але в самому бюро поки що не мають висновків щодо отриманих матеріалів.

 

На «Інтері» поширили заяву голови НСЖУ Сергія Томіленка щодо стану свободи слова: «… керівники силових органів повинні відзвітувати: як "великі погони", як "велика влада", якою вони керуються, як вони неї користуються, аби реально захистити українських журналістів. А ми говоримо і про підпали телеканалів, про підпал телеканалу "Інтер", блокування телеканалів, побиття журналістів, про смерті українських журналістів». А потім — заява працівників NewsOne і «112 Україна» про тиск на них.

На «UA: Першому» вийшов сюжет про умови, в яких Олена Зайцева відбуває покарання. Зайцеву визнали винною у вчиненні ДТП у центрі Харкова, в результаті якого загинули шестеро людей.

19 вересня, четвер

На ICTV, СТБ, «112» та «1+1» вийшли сюжети про дискусії щодо ринку землі  з позиціями Кабміну, президента та представників фермерських організацій. На «Інтері» крім них також розповідали про позицію ОПЗЖ/ «Проти запропонованої Кабміном моделі ринку виступили в "Опозиційній платформі - За життя". У політсилі закликають не квапитися з рішенням та провести всеукраїнський референдум, адже проти вільного ринку землі виступають більш ніж половина українців», — каже за кадром автор сюжету; джерело цих даних не уточнюється. 

Про ініціативу розпуску Київради на ICTV, 5 каналі та «Україні» розповідали збалансовано, з коментарями Кличка і нардепів від «Слуги народу», які йому опонують. На «UA: Першому» також додали думку фракції «Голос». У сюжеті «1+1» переважають коментарі опонентів Кличка. Відсутність балансу автор сюжету ніби виправдовує: «Із зали Кличко пішов через службовий вихід, оминаючи журналістів». Далі в ТСН повідомили про розслідування ДБР, у якому «можливо, з’явиться ім’я Кличка-молодшого». Справа стосується його готелю, під який нібито з порушенням закону виділив землю старший брат. Можливості відповісти на цы закиди Кличкам не дали та й взагалі не вказували, чи намагалися отримати їхню реакцію на відкриття справи.

На «Україні» системно з’являються закиди на адресу Ігоря Коломойського. Цього разу — щодо нібито лобіювання законопроєкту, що стосується змін до податкового кодексу. Кореспондент за кадром переконував, що у разі його ухвалення гірничо-рудна промисловість (сфера бізнес-інтересів власника «України» Ріната Ахметова) платитиме вчетверо більше податків: «Експерти галузі вже охрестили документ "законом Коломойського". Адже підвищенні фіскального тиску на видобуток марганцевої руди законопроєктом не передбачене. У свою чергу, найпотужнішим гравцем українського марганцевого ринку вважається компанія "Приват інтер трейдинг", що належить до групи «Приват» бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова». Цей пасаж повторили із випуску, що був напередодні. І пізніше у випуску людиною Коломойського називають нового керівника «Центренерго» Володимира Потапенка. Хоча додають, що олігарх це заперечує.

Питання щодо формули Штайнмаєра на «Україні» коментував Петро Порошенко у ролі колишнього президента. Хоча доречність саме його експертної думки під питанням, оскільки він є лідером опозиційної партії та політично заанґажованим. На 5 каналі та «UA: Першому» розповіли про акцію протесту під Офісом президента проти застосування формули Штайнмаєра. На 5 каналі нагадали раніше озвучену позицію ОПУ щодо цього, але в обох включеннях з акції бракувало позиції влади. Наполягав на «формулі Штаймаєра» Віктор Медведчук в ефірі «Інтера». Потім на «Інтері» знов лунали скарги на утиски свободи слова для NewsOne: спекулятивні, оскільки замовчують, що зумовило анулювання ліцензії каналу. Єдиний, хто говорить про ситуацію — працівник каналу, відповідно, про баланс не йдеться. Подібний матеріал був і на «112».

Cергій Каплін на «Інтері» критикував ідею запровадження електронних трудових книжок. Кому ця ідея належить, і як аргументували її втілення — не йдеться. Також на «Інтері» окремий сюжет присвятили тому, що «Харківщина — єдиний регіон, у якому не змінився очільник». У повідомленні суцільні дифірамби Юлії Світличній: «За три роки голова Харківської обладміністрації отримала найвищу довіру людей у регіоні. Про це свідчать дослідження». Які саме дослідження — не вказано.

У більшості новинних випусків розповідали про розвиток історії з захопленням мосту Метро в Києві. На «Інтері» після того повідомили: «У столиці заміновано всі мости, пологові будинки і торговельні центри. У поліції повідомили, що отримали анонімний дзвінок. Згодом також надійшла інформація про мінування Офісу президента, Верховної Ради та Кабміну. Утім, ситуація спокійна, рух не перекривали, працюють вибухотехніки». Ні посилання на джерела, ні інформації про рівень загрози.

20 вересня, п’ятниця

Не оглядається у цей день випуск на «Інтері», оскільки виходять «Подробиці тижня».

У всіх сюжетах про обговорення бюджету на 2020 рік давали слово й урядовцям, й опозиційним політикам. На «UA: Першому» також вийшов матеріал про відсутність подання членів ЦВК, яке президент мав зробити протягом трьох днів з моменту розпуску попереднього складу. До обговорення залучили всі парламентські фракції, а також аналітика громадянської мережі «Опора» Олександра Клюжева.

На каналі «Україна» розповіли про пікет управління «Приватбанку» працівниками Нікопольського заводу феросплавів. «Під головним офісом "ПриватБанку" у Дніпрі мітингують півтисячі робітників Нікопольського заводу феросплавів. Кажуть, їх привезли просто з роботи автобусами вимагати зароблене. Мовляв, на заводі їм пояснили, що "ПриватБанк" заборгував феросплавам чималу суму», — пояснив автор сюжету. У сюжеті є коментарі як самих протестувальників, так і представників банку, які вважають акцію тиском. На користь «Приватбанку» «експертний коментар» економіста і політика Бориса Кушнірука: «"ПриватБанк" жодного стосунку на сьогоднішній момент, не має відношення до врегулювання стосунків між Нікопольським феросплавним заводом і Національним банком. […] Але це типово для Коломойського, це для нього такий і тролінг, і піар активний, де він намагається ще й і повішати проблеми, які він сам створив, і які виникають на феросплавному заводі, на державу». Згодом у випуску з’явилося ще й інтерв’ю з Валерією Гонтаревою, яка у розмові сказала, що їй погрожував Коломойський.

На каналі «1+1» вийшло коротке повідомлення про той самий пікет «Приватбанку». Але доповнює матеріал лише позиція представника Нікопольського заводу феросплавів, що входить у групу «Приват» Коломойського і Боголюбова. Реакцію Приватбанку дали одним реченням: «У державному ПриватБанку пікет розцінюють, як спробу тиску»

На «Україні» — піар з відкриття заводу «Біофарма» у Білій Церкві. «Це завод, який ввійде в десятку найбільших виробників препаратів крові у світі. Для України це й ще дуже важливо. Це робочі місця, це податки», — сказав нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький. Далі про поштовх у розвитку економіки говорить бізнесмен Василь Хмельницький, який є одним з інвесторів заводу. У матеріалі лише позитив — «надсучасний завод із виготовлення життєво-важливих медикаментів із плазми». І це все під титром «Рятівні ліки». Як повідомляє «НВ», завод належить урядовцю часів Азарова Костянтину Єфименку.

Про те, що «Україна в центрі американського скандалу», повідомили лише на «1+1». Коротко згадали про це на СТБ. Йдеться про розмову Зеленського з Трампом, що підвела американського президента під імпічмент.

Як і щодня, на каналі «Україна» розповідали про благодійність Ахметова. А також відзвітували, як його компанія ДТЕК сумлінно готується до опалювального сезону.

21 вересня, субота

На каналі «Україна» знімали вершки з підсумків шоу «Свобода слова Савіка Шустера». Спершу у сюжеті говорили про протистояння Валерії Гонтаревої та Ігоря Коломойського. І хоча стисло передали змість виступів обох опонентів, але як аксіому подали версію про помсту Коломойського після переліку негараздів, що сталися з Гонтаревою. «Чому їй зараз мститься Коломойський? Гонтарева каже - не розуміє. Мовляв, вона впливати на ситуацію з "Приватбанком" тепер уже не може», — каже автор за кадром.

А у наступному сюжеті розповіли, що Шустер позиватиметься на Коломойського за нібито наклеп. Йдеться про давню суперечку щодо авансу за кілька програм «Свободи слова» на «1+1» та зняття її з ефіру. Знову ж таки лунають аргументи обох сторін, але за кадром переконують у правоті Шустера.

Два сюжети з ознаками замовності були у випуску каналу «Україна». У сюжеті про ринок землі на каналі «Україна» додали коментар Олега Ляшка у ролі борця за справедливість: «Олег Ляшко переконує, щоб наші селяни почувалися, комфортно, треба більше платити за оренду». Також у випуску традиційний матеріал про допомогу від фонду Ахметова мирним мешканцям Донбасу та персональні подяки Рінату Леонідовичу.

Про виявлену прослушку в Держбюро розслідувань (ДБР) повідомили на 5 каналі, «UA: Першому», а також «Інтері» — там принагідно нагадали, що ДБР веде справи, де фігурує Петро Порошенко.

Детальні сюжети про скандал щодо розмови Трампа з Зеленським вийшли на «1+1», 5 каналі, «UA: Першому» та «112». Канал «Україна» повідомив про дату візиту Зеленського до США та анонсовану зустріч із Трампом, але ні словом не згадали про гучний скандал.

22 вересня, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість п’ятниці, коли виходили «Подробиці тижня». Розпочали з матеріалу про сутички протестувальників, які блокували залізницю, з правоохоронцями на Львівщині. Активісти блокували вагони з російським вугіллям і повідомляли про жорстоку протидію з боку поліції. У сюжеті поліцейські запевняють, що силу не застосовували.

Також у випуску розлогий репортаж з передової та опис скандалу щодо дзвінка Трампа Володимиру Зеленському, що став підставою для початку імпічменту.

У випуску міститься один матеріал з ознаками замовності. У сюжеті про фестиваль «Червона рута», що проходив у Чернівцях, вставили коментар політика Сергія Рудика. Він продовжує боротися за вибори на 198 окрузі на Черкащині. Титрували політика не інакше як «переможець виборів на 198 окрузі». А сам Рудик розповідав про свої спогади, пов’язані з історією фестивалю «Червона рута», що плавно перетікали у політичні гасла: «На першій "Червоній руті" мені було 18, а зараз уже не хочу казати скільки, аж страшно. Для нашого покоління "Червона рута" була не просто пісенним конкурсом, це був символ, символ відродження України, символ відродження українства. Оскільки зразу ж через кілька років Україна стала незалежною державою. І сьогодні, коли ми відзначаємо 30-річчя, знаєте, хочеться знову, щоб Україна повернулася до країн, від яких щось залежить. Залежить не тільки в Європі, а й у світі».

Підсумки

Стабільно лідирує за кількістю матеріалів з ознаками замовності канал «Україна». Найбільше тут просувають інтереси власника Ріната Ахметова. На «Інтері» та «112» майже не піарили ОПЗЖ, якщо порівнювати з попередніми періодами. Але значну частку політично упереджених матеріалів присвятили «112 Україна» та NewsOne, пов’язані з Медведчуком.

Втім незмінною лишається тенденція, що у парламентських темах «Інтер» завжди додає коментарі від представників ОПЗЖ. Майже всі парламентські фракції відносно рівномірно з’являються у новинах про обговорення у Верховній Раді.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1720
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду