Як у Кустуріци. Моніторинг теленовин 7-13 жовтня 2019 року

Як у Кустуріци. Моніторинг теленовин 7-13 жовтня 2019 року

19 Жовтня 2019
1290

Як у Кустуріци. Моніторинг теленовин 7-13 жовтня 2019 року

1290
Дифірамби для марафону Зеленського та girls power Юлії Льовочкіної. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5 каналу.
Як у Кустуріци. Моніторинг теленовин 7-13 жовтня 2019 року
Як у Кустуріци. Моніторинг теленовин 7-13 жовтня 2019 року

Протягом тижня політичного затишшя найбурхливішим сплеском був пресмарафон президента. Про політичні новини у випусках говорили мінімально: арешт Сергія Пашинського, дискусії щодо ринку землі, обговорення бюджету. Практично щодня говорили про те, як буде відбуватися розведення сил на лінії розмежування. На каналі енергетичного магната Ріната Ахметова переважали матеріали про ринок енергетики і скарги на нардепа від «Слуги народу» Андрія Геруса, який ініціює реформування енергосфери. На «Інтері» стабільно піарили «Опозиційну платформу — За життя».

7 жовтня, понеділок

«Штайнмаєр здивований, що українці не задоволені ухваленим документом», — повідомили на ICTV. Німецький політик сам прокоментував, що вкладав у зміст цієї «формули». Але це зацікавило не всі центральні канали: «1+1» та «Інтер» нічого про це не повідомили у праймових випусках. Решта каналів переважно переповідали Штайнмаєрові слова коротко і без синхронів. Врешті на каналі «Україна» це призвело до того, що взагалі невідомо, що прокоментував президент Німеччини: «Про що ідеться у формулі Штайнмаєра насправді, розповів сам президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Відповідаючи на питання журналістів ВВС в Грузії, він заявив, що його формула містить спробу спростити процес виконання Мінських угод і не писалася під впливом Росії». На цьому новина і закінчилася.

Також у випусках новин говорили про ставлення військових та місцевого населення до розведення військ у Станиці Луганськй: на «Україні», 5 каналі, «1+1», «Інтері», «112» вийшли розлогі сюжети на тему.

На 5 каналі показали дискусію щодо формули Штайнмаєра між фракціями «Євросолідарності» та «Слуги народу». Ірина Геращенко критикувала відведення військ. Богдан Яременко від «Слуги народу» заявив, що акції «Ні капітуляції» підтримує, але не вважає коректними, оскільки, на його думку, капітуляція відбулася у 2014 та 2015 роках.

Про арешт колишнього нардепа Сергія Пашинського стисло, без коментарів розповіли на ICTV. На «Україні» є коментар тільки Пашинського із закадровим поясненням ведучої: «Прокурори процес коментувати відмовились, а сам Пашинський вважає, що такий запобіжний захід є не обґрунтованим». На 5 каналі було включення з суду, де небажання прокурорів щось коментувати пояснили тим, що судді досі в нарадчій кімнаті, тож коментарі будуть після рішення. У сюжеті також переважає позиція Пашинського та його захисту, але за кадром розповідають про версію обвинувачення. На «1+1» ситуація схожа — теж включення, але пояснення прокурорів щодо коментарів дали синхроном: «Олена Панасенко, прокурорка відділу Генеральної прокуратури України: В зв'язку з тим що судове розслідування даного кримінального провадження триває, обрання підозрюваному запобіжного заходу більш м'якого може перешкодити ефективному розслідуванню кримінального провадження». На «112» дали включення з коментарями прокурора, Пашинського і бекграундом по справі. І під час випуску згодом повідомили про рішення взяти політика під варту.

На «Інтері», СТБ та «UA: Першому» цією темою відкрили випуски. На «Інтері» у включенні повідомили про хронологію справи, коментар Пашинського про політизованість справи, коментарі його адвоката та процедурні оголошення від судді. З матеріалу на цю тему почали і на суспільному: сюжет побудували на коментарях Пашинського та Хімікуса, в якого стріляв нардеп. Щоправда, нових обставин у цих коментарях не було, за кадром розповідали про поновлення слідства. На СТБ дали коментарі адвоката Пашинського та прокурорки, яка озвучила, чому обвинувачення вимагає взяти підозрюваного під варту

На «Україні» показали, як Віталій Кличко подякував латвійським дипломатам за допомогу військовим (без самих військових). Також мер Києва дякував за підтримку міста: «Ми робимо все для того, щоб в місті Києві ще більш скверів було, вдячні меценатам, які долучились до того, щоб привести цей маленький сквер в порядок. І місто Київ змінюється з кожним днем».

Ідеї міста-саду лунали і на «1+1», але за участі інших політиків: «Яким буде місто Київ наступні 25 років? В столиці відбулися громадські обговорення ухваленого у першому читанні закону про Київ. В дискусії взяли участь провідні архітектори, історики, юристи, економісти, громадські діячі. Автори-депутати від партії "Слуга народу" розповіли, що їхній документ передбачає повернення українській столиці реального місцевого самоврядування і побудову ефективної системи управління містом на основі кращих світових практик», — розповіла ведуча. А проілюстрували це лише коментарем нардепа Олександра Ткаченка, який не приховує своїх намірів очолити КМДА.

На «Інтері» розповідали про позачергову сесію Одеської облради за ініціативи ОПЗЖ лише з позиції цієї політсили. Також на «Інтері» колишній нардеп Сергій Каплін розповідав, що знизити тарифи на комунальні послуги можливо. Жодних експертних висновків чи коментарів від посадовців у цьому матеріалі не додавали.

На каналі «Україна» розповідали про благодійну допомогу від фонду Ахметова дітям з вадами слуху, а також піарили його бізнес.  

8 жовтня, вівторок

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук дав брифінг про бюджет оборонної галузі. Повідомлення ICTV, «України», 5 каналу, «1+1» та «Інтера» про це так і не пояснили, чому прем’єр вирішив прокомунікувати саме це питання. В усіх цих матеріалах є коментарі Гончарука та міністерки фінансів Оксани Маркарової. І максимум, що можна зрозуміти з бекграунду, — нібито ширяться якісь чутки про скорочення оборонного бюджету чи закиди неназваних експертів. Ніхто не спробував розібратися та пояснити, звідки ноги у цих чуток.  

На ICTV присвятили сюжет скандалу щодо спроби переглянути пільги ветеранам. Коментували цю тему ініціаторка законопроєкту — нардепка від «Слуги народу» Галина Третьякова, колишня нардепка Ольга Червакова в ролі громадської активістки, представники ветеранських організації та міністерка у справах ветеранів Оксана Коляда.

На «Україні» вийшов сюжет про петицію з вимогою «заборонити ринок російської електроенергії». Купівля електроенергії з Росії нібито стала можливою після поправки нардепа від «Слуги народу» Андрія Геруса, стверджують у сюжеті. «Перші 100 мегават з-за "порєбріка" купила компанія "United Energy", вона з групи Приват, інформує онлайн портал юросіб України "Юконтрол". Що гроші ПРИВАТного підприємства пішли до країни агресора сам пан Герус заперечує», — йдеться за кадром. Хоча у сюжеті є коментарі-заперечення від Геруса, за кадром їх нібито спростовують. Одразу за тим — заява Олега Ляшка, який вимагав розслідувати, чому в Україні нібито закуповують російську електроенергію. Після цього — анонс спецрепортажу «Слідами Геруса». 

На «Інтері» розповідали про акцію «Останній блокпост» під проводом «Нацкорпусу» у Золотому на Луганщині, де має розпочатися відведення військ. За словами лідера Нацкорпусу: «Подивилися на ситуацію з ветеранами. Хочемо просто привернути увагу приїхати сюди в Золоте, привезти сюди елементарно хліб, зробити нормальні дороги і дати літнім людям нормально отримувати медичну допомогу. Влада це не робить, значить будемо це робити силами волонтерів ветеранів». З боку влади ці закиди нікому прокоментувати не дали, говорять у сюжеті лише представники «Нацкорпусу» та їхньої дочірньої організації «Національні дружини». 

Сергій Каплін заявив на «Інтері», що у профспілках вимагатимуть від уряду зниження комунальних тарифів. Позиції уряду в матеріалі не було.

Також на «Інтері» розповідали про участь нардепки від ОПЗЖ Юлії Льовочкіної у проекті Girl2leader, що має на меті підтримку дівчат. «Мы пытаемся во всех социальных сетях, во всех очным путем проведения лекций, привлечь как можно больше девочек привлечь к идее, что их успех их будущее, зависит только от них самих и стимулировать их к участию в процесах принятия решений», — розповіла нардепка.

На каналі «Україна» розповідали чергову зворушливу історію про благодійність Фонду Ахметова — допомогу дівчинці з маріупольського інтернату, яка мріє стати лікарем.

9 жовтня, середа

У студії «України» з’явився колишній заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов. З ним говорили про справи, у яких фігурує Петро Порошенко, оскільки низку заяв щодо ймовірних посадових злочинів подав саме Портнов. Ведуча опонує Портнову: «Після арешту Пашинського ви заявили, що буде і арешт Порошенка. Ви щось знаєте? Бо в держбюророзслудвань сьогодні заявили, що на даний момент вони не готують підозри Порошенку». А Портнов у прямому ефірі виглядає куди скромніше, ніж у соцмережах: «Я не сказал, что будет арест Порошенка. Я сказал, что мы будем предпринимать все усилия, как люди, которые обратились в государственное бюро расследований. Мы объясняем, с чем связана наша позиция».

Віталій Кличко на каналі «Україна» розповідав про плани створити агломерацію довкола Києва: «Не таємниця, що багатьох київських шолах і дитячих садках навіть 50% дітей, які приїзджають з області. Чужих дітей ні в якому разі не буває. А відповідно, гроші ходять за дитиною». Це повідомлення містить лише синхрон мера, не пояснює бекграунду теми і не дає альтернативних поглядів на ситуацію.

Сутички «Нацкорпусу» з поліцією на Луганщині висвітлювали на «Україні» та  5 каналі без позиції «Нацкорпусу». На «1+1», «UA:Першому», «112» та «Інтері» у матеріалах на цю тему додали коментар лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького. На СТБ говорили про інцидент, але назвали лише активістів ініціативи «Останній блокпост» без коментарів конкретних учасників.

Петро Порошенко на 5 каналі назвав формулу Штайнмаєра пасткою. Цю заяву включили у новину: «Сумнозвісна формула Штанмаєра, раз вже на неї погодилася влада, має розглядатися виключно як складу дорожньої карти у виконанні Мінських домовленостей. Включно із виведення російських військових, техніки, зброї, роззброєнням незаконних мілітарних формувань, переходу українсько-російського не контрольованої ділянки кордону під наш контроль». У цьому матеріалі не подали позиції влади.

«Всеукраїнського референдуму, щодо відкриття ринку землі вимагають в ОПЗЖ», — повідомили на «Інтері». Висвітлюється лише бачення ОПЗЖ, хоча своє ставлення до ринку землі вже висловлювали різні партії.

 

10 жовтня, четвер

Пресмарафон — головна тема. По одному матеріалу з 14-годинного заходу видали на ICTV, 5 каналі, Інтері та «112». Найбільше включень з марафону протягом випуску дали на «1+1» — чотири. Серединки трималися на «Україні», «UA: Першому» та СТБ, видавши по два матеріали. Схоже, що мотивом було розділити на два матеріали серйозні теми та розповідь про формат самого заходу. Такий підхід використали на «UA: Першому» та СТБ. У першому сюжеті йдеться про питання миру і безпеки. У другому сюжеті — відповіді на питання журналістки і ведучої новин на СТБ, враження відвідувачів та персоналу Kyiv Food Market. На Суспільному випуск почали з повідомлення про загибель військового на Донбасі. І тільки потім — про пресконференцію президента: сюжет про самі відповіді та ще один сюжет про винятковість такого формату для українських президентів.

На 5 каналі після сюжету з пресмарафону — коментар Петра Порошенка, на думку якого Зеленський забагато уваги приділяє попередникам (тобто команді Порошенка, зокрема). «Маємо реакції на цей формат спілкування», — повідомила ведуча у підводці, а по суті у матеріалі лише реакція Порошенка. Якби матеріал містив реакції лідерів різних політсил, його можна було би вважати збалансованим і доцільним.

Формат викликав низку компліментів у сюжетах:

  • «Так довго з представниками ЗМІ ще не говорив жоден президент […] Формат спілкування для українських ЗМІ абсолютно новий, дозволяє максимально відкрито дискутувати з главою держави» (ICTV);
  • «Безпрецендентно тривала пресконференція на якій президенту можна поставити будь яке питання» («Україна»);
  • «…відвів цілісінький день на спілкування з журналістами» («1+1»);
  • «Уперше з розмахом і з безпрецедентною відкритістю» (СТБ);
  • «Натомість - невтомний Володимир Зеленський продовжує свій марафон. І цей новий формат мені дуже нагадує фільми Еміра Кустуріци. Адже - відбувається, як ви можете бачити, на такому ринку їжі» (5 канал). 

Спільним для всіх сюжетів були питання миру і безпеки: формула Штайнмаєра, переговори у Нормандському форматі та Мінські домовленості, скандал щодо телефонної розмови Зеленського і Трампа. Також ішлося про питання внутрішньої політики: готовність розпустити парламент у разі несхвальної роботи, плани щодо боротьби з корупцією, питання до оточення президента. На ICTV включили до сюжету момент спілкування Зеленського з матір’ю вбитої адвокатки Ірини Ноздровської, яка хотіла обговорити з президентом розслідування злочину.

На «1+1» вийшов сюжет про життя колишніх депутатів, яким нарешті стало часу на спорт, хатні справи та нову роботу.  У сюжеті є Володимир Парасюк, Світлана Заліщук, Олександра Кужель, Андрій Тетерук і Олег Ляшко. «І хоч долі у всіх колишніх депутатів склалися по різному, їх об'єднує бажання залишитися в політиці і віра, що Бог їх почує», — резюмувала авторка Наталія Гончарова.

На «Інтері» Сергій Каплін закликав провести перевірку в «Нафтогазі» та знизити тарифи на газ. І знову нардепка від ОПЗЖ Юлія Льовочкіна на «Інтері» розповідала про свою місію в проєкті Girl2Leader, спрямованому на підтримку молодих жінок у політиці. А на каналі «Україна», як і щодня, розповідали про благодійність Ахметова. 

11 жовтня, п’ятниця

Не оглядається «Інтер», оскільки цього дня у праймі виходять «Подробиці тижня».

Зеленський в Одесі обіцяв, що «капітуляції не буде», та представив нового очільника Одеської обладміністрації Максима Куцого. Меседж щодо капітуляції новинарів цікавив більше за нового керівника області — про нього давали мінімум інформації. В жодному з таких повідомлень не спробували поспілкуватися з політичними експертами чи місцевими активістами щодо очікувань та оцінок цього кадрового призначення. Зато на «1+1» сказали: «Президентські рекорди витривалості. Після виснажливого пресмарафону Володимир Зеленський полетів до Одеси представляти там нового губернатора».

«Амбітні плани» (так про них говорять у матеріалі) Віталія Кличка про зменшення черги в дитсадках висвітлили на каналі «Україна». Оптимістичні прогнози дає лише Кличко, жодних неупереджених коментарів про об’єктивний стан справ з наповненістю дошкільних закладів у матеріалі не подавали.

Нардеп від «Слуги народ» Олександр Дубинський став головним ньюзмейкером матеріалу в новинах каналу «1+1», на якому він раніше працював: «Олександр Дубинський в себе в соцмережі виклав лист, а в ньому голова європейського департаменту фонду просить прем'єр-міністра Гончарука звернути увагу на формування конкурсної комісії, яка буде відбирати керівників Держбанків і Нацбанку, зокрема на те, що деякі претенденти начебто не відповідають критеріям, які встановив український уряд. За законом, каже Дубинський, до цієї комісії входять представники президента, Кабміна і Верховної Ради і це має бути не залежний орган. Появу ж цього листа нардеп розцінив як певний тиск і твердить, що це натяк саме проти його кандидатури». Пояснень від Гончарука у матеріалі немає. «"ТСН" звернулася до МВФ, аби там прокоментували цю заяву, в українському представництві сказали, що не мають, що сказати з цього питання, а відповідь від головного офісу наразі не надійшла», — пояснили у матеріалі відсутність відповіді на закиди.

Також на «1+1» вийшов черговий критичний сюжет щодо київських чиновників. Йдеться про заступника мера, щодо якого СБУ проводить розслідування за підозрою у корупційній схемі з перепродажу квартир. Просять це прокоментувати й самого Кличка: «Віталій Кличко, міський голова Києва: Канал "1+1", який займається маніпуляціями, вам давати відповідь я не буду». Цей коментар лишили у сюжеті без жодних пояснень, хоча варто було би нагадати про позов Кличків до «1+1», через що власне очільник міста і не хоче спілкуватися з представниками цього медіа.

На СТБ вийшло інтерв’ю з міністром культури молоді та спорту Володимиром Бородянським. Раніше він був керівником каналу та групи StarLightMedia, до якої входить СТБ. Але це інтерв’ю вийшло в рамках серії розмов з новопризначеними міністрами.

Нардепка від «Євросолідарності» Яна Зінкевич на 5 каналі розповіла про очікування від опозиційного віча «Ні капітуляції», що відбулося в неділю 13 жовтня. Тут же нагадали про акцію попереднього тижня: «У неділю 6 жовтня всеукраїнське віче лише на Майдані Незалежності в Києві зібрало понад 10 тисяч людей». На «UA: Першому» також з коментарем Зінкевич повідомили про заплановану акцію, але після додали коментар Зеленського, який в Одесі запевняв, що капітуляції не буде.

На «112» показали відповідь Зеленського на питання їхнього журналіста щодо ситуації з каналами NewsOne та власне «112». Вони формально належать Тарасу Козаку, який є нардепом від ОПЗЖ і соратником голови політради цієї партії Віктора Медведчука. «Новий склад Нацради з питань телебачення і радіомовлення має чесно вирішити питання продовження ліцензії телеканалів "112-Україна" та "NewsOne". Таку відповідь нашому журналісту дав президент Володимир Зеленський під час прес-марафону», — повідомили у матеріалі. Прес-марафон відбувався напередодні, тож новина не є оперативною й ілюструє спроби каналу просувати власні політичні інтереси та захищати себе у конфлікті з Нацрадою. Причини цього конфлікту замовчують.

12 жовтня, субота

У новинах говорили про інтерв’ю Вадима Пристайка для «Радіо Свобода», де він проанонсував підготовку наступної хвилі звільнення українських політв’язнів з росі     йських тюрем. Також говорили про визнання української автокефалії грецькою церквою.

Арсеній Яценюк став головним героєм сюжету про безпековий форум у Латвії. Політик не обіймає жодної дипломатичної посади, але продовжує виступати на міжнародних майданчиках, нібито представляючи Україну.

Також на «Україні» розповіли про візит Петра Порошенка до Лондона: «Головним у виконанні формули Штайнмаєра мають бути виведення російських військових, роззброєння незаконних воєнізованих формувань та перехід українсько-російської ділянки кордону під контроль України. На цьому наголосив п'ятий президент України Петро Порошенко під час свого візиту до Лондона». Тут є лише коментар Порошенка і жодного бекграунду ні щодо формули, ні щодо сумнівної суспільної важливості його виступу.

«За дипломатичний шлях вирішення конфлікту на Донбасі виступають у парламентській опозиції. Народні депутати від ОПЗЖ проти блокування розведення військ», — поширили заяву на «Інтері». Також на «Інтері» лідер ОПЗЖ Юрій Бойко закликав підтримувати їхній законопроєкт щодо зменшення тарифів. Журналісти не поцікавились, що про це думають інші фракції. І ще один позитивний сюжет про ОПЗЖ на «Інтері» — проучасть Юлії Льовочкіної у форумі Girl2Leader на підтримку молодих жінок.

13 жовтня, неділя

Аналізуються лише новини «Інтера» замість «Подробиць тижня». Відкрив випуск сюжет про конфлікт в Одеській психіатричній лікарні.

Серед українських тем переважали матеріали з регіонів: громадський бюджет у Чернівцях, проблеми з опаленням у Миколаєві, врожаї на Харківщині.

Зі столиці — одне повідомлення. Про ремонт Шулявського мосту в Києві розповіли незбалансовано. Хоча довкола події розгорівся скандал, а у повідомленні йдеться лише про залучення нідерландських фахівців та оголошення про обмеження руху. Коментував це тільки  Кличко.

Другу половину випуску складали новини світу: пам’ятник Анні Ярославні у Бельгії, огляд ситуації у Сирії, тайфун в Японії, кліматичні протести в Європі.

Новин з ознаками замовності в цьому випуску не виявлено.

Підсумки

Першість за кількістю сумнівних матеріалів зберігають канал «Україна» з піаром свого власника Ріната Ахметова та пов’язаного з ним бізнесу та «Інтер» з піаром ОПЗЖ.

У тиждень без парламентської активності кількість згадок про політсили мінімальна. Це свідчить про інертність новинарів у висвітленні політичних тем: важливих законодавчих змін та реформ загалом. Винятки стосуються земельної реформи. Тож у новинах з’являються переважно ті, хто самі продукують інформприводи та заяви, і такі повідомлення переважно мають ознаки замовності, оскільки недостатньо фільтруються чи взагалі не піддаються журналістській обробці.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) через Посольство Швеції в Україні. Зміст даної публікації є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в публікації, не обов'язково представляють позицію Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA) чи Уряду Швеції.

Участь у створенні матеріалу брав Отар Довженко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1290
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду