Пригоріло. Маніпуляції в телеграмі про роботу ракетних систем HIMARS

Пригоріло. Маніпуляції в телеграмі про роботу ракетних систем HIMARS

15 Липня 2022
6895

Пригоріло. Маніпуляції в телеграмі про роботу ракетних систем HIMARS

6895
Марія Захарова бідкається, що вогонь РСЗВ коригують власноруч американці, Андрій Медвєдєв певен, що українці вже в найближчі тижні підуть у контрнаступ на півдні, а маріупольцям радять триматися подалі від порту.
Пригоріло. Маніпуляції в телеграмі про роботу ракетних систем HIMARS
Пригоріло. Маніпуляції в телеграмі про роботу ракетних систем HIMARS

Американські ракетні системи залпового вогню HIMARS продовжують працювати на українській землі, підриваючи не лише склади з ворожими боєприпасами, але й певні частини тіла російських пропагандистів та ура-патріотів. Російські канали варіюють повідомлення від «це нас не налякає» до того, що РСЗВ наводять американці. Українські джерела в цьому плані менш вигадливі, але свою порцію «зради» в роботі систем теж знайшли.

 

Російські канали: США коригують вогонь!

Робота РСЗВ HIMARS доставляє російським пропагандистам не менше клопоту, ніж терористам, які зараз воюють на українській землі. Бо ж версії щодо ефективності американської зброї міняються не рідше, ніж цілі так званої спецоперації. Тому й дописів про ракетні системи на будь-якому пропагандистському телеграм-каналі — багато.

Зокрема, регулярно пишуть про HIMARS автори кремлівського видання «РИА Новости» (2,2 мільйона підписників). Наприклад, 6 липня тут повідомили, що «в ДНР российским ракетным ударом уничтожены две поставленные США пусковые установки HIMARS и два склада боеприпасов к ним» (щоправда, це, як ви вже здогадалися, — брехня). Коли ж псевдожурналісти побачили, що удари по складах російської зброї не припиняються, то завели стару російську платівку: «украинские войска получили из Киева приказ использовать системы HIMARS против гражданского населения, США предоставляли им разведывательные сведения для этих обстрелов». Реальність же показує інше: стріляють по мирних лише путінські терористи.

Канал «Комсомольская правда: KP.RU» (178 тисяч підписників)  після удару наших захисників по складах російської зброї в Новій Каховці на Херсонщині оголосили, мовляв, у місті після влучання з РСЗВ HIMARS вибухнули не лише «склады с селитрой, был поврежден рынок, больница и жилые дома», а ще й «склад с гуманитарной помощью». Нічогенько російська гуманітарка детонує…

Коли працюєш у владі держави-терористки, в тероризмі будеш звинувачувати всіх навколо, аби лише відвести підозру від себе. За таким принципом діє речниця російського МЗС Марія Захарова. Розуміючи, що численні злочини окупантів проти людяності не заперечиш, вона використовує старий прийом: звинуватити в тероризмі опонентів. От і нині на телеграм-каналі «Мария Захарова» (432 тисячі підписників) вийшов допис, що «вооруженные формирования киевского режима и неонацисты продолжают свои бесчеловечные террористические акты на освобождённых территориях ЛНР, ДНР и Херсонской области». Мовляв, українці «повсеместно применили полученные из США РСЗО HIMARS и делали это при непосредственном содействии американской стороны, которая не только предоставляла необходимые разведсведения, но и негласно откомандировала инструкторов, помогавших представителям киевского режима "правильно прицелиться"».

Депутат Московської міської думи, телевізійник Андрій Медвєдєв на власному телеграм-каналі, де 103 тисячі підписників, запевняє: удари «Хаймарсами» — щось на кшталт розвідки боєм перед наступом на окуповані території півдня України. На думку кремлівського посіпаки, «наступление может начаться, когда на Украину вернутся военные, прошедшие подготовку в Британии. Но, скорее всего — последние события указывают на это — так долго Киев не будет ждать и попробует атаковать уже до конца лета. Возможно, в ближайшие недели». Хороший прогноз.

Колега Медвєдєва, так званий «воєнкор» Євген Піддубний на каналі з дивакуватою ура-патріотичною назвою «Поддубный |Z|О|V| edition» (566 тисяч підписників) бідкається, що завдяки далекобійним боєприпасам до «Хаймарсів» «формирования киевского режима получат возможность наносить удары высокоточным оружием на глубину до 300 км. То есть возможности ВСУ по дальности нанесения точных ударов возрастут почти в три раза». То, може, варто просто забратися з української землі? Де там: пропагандист певен, що «украинским русофобам нельзя оставлять ни метра территории». Бо вони, мовляв, скрізь «будут вынашивать планы реванша и угрожать спокойной жизни людей». Хоча нині спокійному життю людей всього світу заважає насамперед Росія.

На чеченському опозиційному каналі «Оплот Ичкерии» (27 тисяч підписників) із російської пропаганди традиційно збиткувалися. Розвінчуючи фейк, що одну з систем HIMARS начебто купили росіяни. Чеченські автори висміювали пост пропагандиста Олександра Буніна, де той написав, що РСЗВ придбали «чеченские инвесторы». «А почему "чеченские инвесторы" заодно с российской разведкой не купили ещё M777 (американська гаубиця калібру 155 мм. — "ДМ"), например? Там российскому ВПК изучать и изучать!» — сміються на каналі «Оплот Ичкерии».

 

Сепаратистські канали: а як же ППО?

На каналі «ПриZрак Новороссии» (161 тисяча підписників) на тлі численних влучних ударів РСЗВ HIMARS цікавилися станом російської протиповітряної оборони. Прозоро натякаючи, що вона з високоточною (фактично, а не у фантазіях пропагандистів) американською зброєю впоратися не може. «А как у нас там с боеприпасами к "Осе", например? Как с БК к ПВО в целом? Ну, чисто так, в плане академического интереса. Хотя, если интересны только рассуждения на бумаге, то пожалуй не нужно мешать с такими мелкими вопросами, когда речь о высоком», — самі собі відповідають терористи.

На каналі «ДНР Онлайн» (23 тисячі підписників) цитували ватажка самопроголошеної «ДНР» Дениса Пушиліна. Який у програмі Скабєєвої та Попова «60 минут» говорив, що «картину на фронтах меняют не поставленные Himars, а циничное использование Украиной любого тяжёлого вооружения, будь то артиллерия, будь то РСЗО». І дійсно, як та Україна сміє захищати власні території від терористів та мародерів? Ганьба та й годі.

На поміркованому сепаратистському ресурсі «Донбасский кейс» (29 тисяч підписників), де до повномасштабного вторгнення панували оптимістичні настрої, нині все частіше пишуть про сумне. Наприклад, як один залп із американської РСЗВ призвів до масової загибелі представників «молодих республік» у Луганську. «Погибло 58 человек, среди которых, судя по видео похорон, были и юнноармейцы, о чем ранее сообщалось и теперь нашло подтверждение. Скорбим и выражаем соболезнования. P.S. Что, по сути дети, делали ночью на складе БК, и кто ответит за их гибель?» — риторично запитують сепаратисти.

 

Українські канали: росіянам у Маріуполі приготуватись

Пропагандистські ресурси в Україні, поширюючи суголосні з російськими меседжі, додавали і трохи своїх «теорій змов». На одному з найпопулярніших телеграм-каналів, фінансованих ФСБ Росії, — «Легитимный» (646 тисяч підписників) — висловили думку, що «Офис Президента готовит удары по Крыму с помощью Himars. Единственные нюансы, что их сейчас останавливают сделать такой удар — это партнеры, которые против, ведь все цели дают они с помощью спутниковой слежки, также риск, что РФ объявит официально войну Украине, а также известно, что Крым мощнее защищён новейшими ПВО системами, что не даст такого результата, как удары по ЛДНР». Меседж про удар по Кримському півострову, на диво, виявився дуже суголосним заявам, поширеним у російських телеграм-каналах.

На аналогічному за фінансуванням каналі «ЗеРада» (251 тисяча підписників) розкрили наміри США, які передали Україні далекобійні РСЗВ. Виявляється, «Штаты и передали нам аж ЧЕТЫРЕ установки этих РСЗО: для красочных телерепортажей достаточно; значительных трудностей армии РФ причинить не смогут». Цей допис з’явився на ресурсі ще 6 липня. Враховуючи подальше використання цих ракетних систем, «труднощі» в окупантів все ж виникли.

Проросійський блогер Анатолій Шарій (619 тисяч підписників) пішов іще далі: порівняв РСЗВ HIMARS із безпілотниками Bayraktar. Мовляв, «проблема у отдельных украинских волонтеров. Оказалось, что самым эффективным оружием являются не распиаренные Байрактары, а скромные HIMARS. Но HIMARS предоставляют США. И на них НЕ НАДО СОБИРАТЬ ДЕНЬГИ». Хоча видається, що якби й на американські системи залпового вогню були потрібні гроші, українці би зібрали їх за лічені дні.

На каналі «Украина Сейчас: новости, война, Россия» (1,5 мільйона підписників), у свою чергу, цитували радника очільника Маріуполя Петра Андрющенка. Він повідомляє, що з порту міста в бік російського узбережжя вийшли судна з металовиробами. А в бік Маріуполя, навпаки, йдуть човни, що везуть військовий вантаж. «Учитывая дальнобойность украинской артиллерии, в частности систем HIMARS, предлагаем мариупольцам Приморского района в случае захода танкера в акваторию порта выбрать более безопасное место жительства и максимально воздерживаться от путешествий поездом прикрытия», — цитує Андрющенка ресурс.

Ресурс Klymenko Time (64 тисячі підписників), посилаючись на радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка, повідомляє, що «благодаря тому оружию, которое получила Украина, мы смогли уничтожить примерно два десятка складов с оружием и запасами горюче-смазочных материалов. Это, безусловно, повлияет на интенсивность артиллерийского огня». Все, мовляв, через далекобійність HIMARS, а також непрофесійну логістику загарбників, розташування складів озброєння яких українцям неважко відстежити.

Нагадаємо, що ми в режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6895
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду