«Прямой наводкой». Як у телеграмі маніпулювали темою теракту в Оленівці

«Прямой наводкой». Як у телеграмі маніпулювали темою теракту в Оленівці

3 Серпня 2022
12487

«Прямой наводкой». Як у телеграмі маніпулювали темою теракту в Оленівці

12487
Володін та Симоньян винуватять у теракті Зеленського та Байдена, Шарій висміює «Азов», а Арестович певен, що Росія наблизилась до статусу спонсора тероризму.
«Прямой наводкой». Як у телеграмі маніпулювали темою теракту в Оленівці
«Прямой наводкой». Як у телеграмі маніпулювали темою теракту в Оленівці

Теракт в окупованій Оленівці на Донеччині, внаслідок якого загинули близько 50 українських військовополонених, викликав обурення та осуд у цивілізованому світі. І поки українські високопосадовці говорять про масове вбивство, вчинене російськими терористами, окупанти традиційно «переводять стрілки» на українську армію, намагаючись залучити до поширення своїх наративів навіть полонених «азовців».

Російські канали: це HIMARS

Поки українські фахівці вбачають у теракті на Донеччині чергову спробу терористів створити потужний медійний ефект залякування, росіяни пішли звичним шляхом заперечення власної причетності. Хто ж тоді вбив українських полонених? Звісно ж, хворі голови пропагандистів переклали вину на українську армію та «колективний Захід». Зокрема, на каналі «Zа нами правда» (132 тисячі підписників) у день трагедії вийшов допис, поширений популярними російськими пропагандистами на кшталт Володимира Соловйова: «ВСУ прямой наводкой, возможно — из HIMARS, ударили по СИЗО в Еленовке (ДНР). […] Украина убивает своих — всех тех, кого требовала освободить».

 

«Прямой наводкой из HIMARS» — кумедне формулювання, яке свідчить, що це повідомлення розраховане на геть необізнаних на військовій справі людей. Постріл прямим наведенням — це постріл по видимій цілі; Оленівка розташована недалеко від лінії фронту, однак не настільки, щоби з українських позицій по ній били прямим наведенням; водночас керовані ракети HIMARS, які націлюються за координатами, не потребують ніякого «прямого наведення». Здається, це словосполучення вжили просто для посилення драматизму.

Голова Державної думи Росії В’ячеслав Володін пішов іще далі: на іменному телеграм-каналі, де 467 тисяч підписників, стверджував, що «за ракетным ударом по СИЗО в Еленовке стоят президент Зеленский и Вашингтон. Сделано это с одной целью: не допустить нового Нюрнбергского процесса, где пленные нацисты — азовцы стали бы давать показания. Вашингтон и Киев убирают свидетелей своих преступлений против человечества, чтобы граждане европейских государств и США не отвернулись от них, а поставки оружия и боеприпасов продолжались». 

На каналі пропагандиста Володимира Соловйова «Соловьев» (1,6 млн підписників) оперативно опублікували сюжет про те, як дбайливо лікують уражених вибухом полонених та як вдячні вони окупантам за добре ставлення. При цьому навіть терористи не змусили героїв відео визнати українську армію винною в обстрілі. На камеру начебто полонений каже, що не знає, від чого стався вибух, бо в цей момент більшість людей у колонії спала.

Один із найбільш цинічних російських пропагандистів — Юрій Котенок на власному каналі «Vоенкор Котенок Z» (318 тисяч підписників) спрогнозував… удари українських ракет по українському урядовому кварталу: «Вопрос один — когда укры “благословятся” на уничтожение своего правительственного квартала в Киеве, где заседают кокаиновые гомосеки и прочая плесень. Видимо, для этого должна прилететь им ответка за попытки ударить по Севастополю, Белгороду, Курску или Крымский мост».

«Хоровий спів» кремлівських пропагандистів про те, що це Україна вдарила іноземним озброєнням по своїх же полонених, можна пояснити, якщо почитати давніші дописи на пропагандистських телеграм-каналах. Бо у випадку з Оленівкою російські терористи діяли як і під час теракту на залізничному вокзалі Краматорська: анонсували «провокацію» заздалегідь. Зокрема, на ресурсі «Незыгарь» (415 тисяч підписників) ще 5 червня з’явився допис, де йшлося, що «Ми 6 рассматривает три возможных варианта использования РСЗО, поставляемых для Украины». Серед цілей, мовляв, кримський міст, удар по Севастополю або ж «лагерь военнопленных в деревне Еленовка, где находятся нацисты с Азовстали и военнослужащие ВСУ. Британцы хотят обставить удар РСЗО, как попытку ВС РФ скрыть "казнь и пытки над пленными, а после хайпонуть по темнику Бучи"». Для російських терористів смерті українських захисників — це всього лише «хайп».

 

Та версію, що українці самі вдарили по будівлі зі своїми ж полоненими, швидко спростували іноземні журналісти. Наприклад, кореспондент видання Politico Крістофер Міллер опублікував знімки місця перебування загиблих до і після теракту. На них немає жодних доказів, що удару завдали за допомогою HIMARS: ані пошкоджень інших споруд поруч, ані уламків постраждалого бараку для полонених. Це наштовхнуло журналістів на думку, що бранців просто спалили живцем. Розслідувачі з Inform Napalm вважають, що для того терористи могли використати термобаричну зброю. Припускаючи, що російські окупанти замкнули полонених у приміщенні, а потім вистрілили через вікна боєприпасами РПО-А «Шмель» або МРО-А. Тож кремлівські пропагандисти стали шукати нові можливості виправдатися за теракт.

Так званий «воєнкор» Андрій Руденко з російського ВДТРК на каналі «Репортёр Руденко V» (246 тисяч підписників) поширив фрагмент інтерв’ю з «азовцем» Сергієм Волинським (позивний «Волина»), який нині в російському полоні. Той теж сказав, що не знає, хто винен у вибуху. Цитуючи бранця, пропагандист Руденко пише, що «по его словам, произошедшее повлияет и на тех, кто захочет сдаться в плен: теперь они будут бояться. Это и было одной из целей Киева — напугать личный состав. И не дать возможности им сложить оружие. Рабы должны до последнего отработать волю хозяина». Фактчекери довели, що слова про «залякування особового складу» — брехня.

 

Письменник та російський пропагандист Захар Прилєпін на власному телеграм-каналі, де має 232 тисячі підписників, цитував видання Sputnik. У повідомленні йшлося, що «Пентагон не исключил, что удар по СИЗО в Еленовке нанесли украинцы. Но тогда это было случайно, считают в оборонном ведомостве США». Як ви вже здогадалися, у Пентагоні нічого подібного не говорили.

 

Керівниця прокремлівського телеканалу «Russia Today» Маргарита Симоньян провадить вигідний Кремлю наратив про удар української армії під керівництвом Вашингтона. Мовляв, «перед нанесением ударов с использованием американских РСЗО HIMARS Киев согласовывает возможные цели с Вашингтоном. То есть за разрушенные дома в Брилевке, Алчевске, Новой Каховке, Степано-Крынке и Красном Луче, за разбитую школу в Изюме, нефтебазу в Донецке, за СИЗО в Еленовке и всех убитых и раненных в этих местах девочек, мальчиков, стариков, женщин и волонтеров, попавших под удары HIMARS, — за все это несет ответственность лично Байден». На жаль, пропагандистка не пояснила, навіщо американцям потрібно узгоджувати постріли по Красному Лучу; було б цікаво дізнатись.

 

Сепаратистські канали: віримо Росії

На каналах сепаратистів традиційно взяли на віру офіційні повідомлення Кремля, тиражуючи їх. Представник так званого «Мінінформації ДНР» Данило Безсонов на каналі «Неофициальный Безсонов "Z"» (242 тисячі підписників) у день трагедії написав, що це «укри» вдарили по колонії з HIMARS. Додавши, що «военно-политическое руководство Украины, видимо, решило избавиться от ненужного балласта. Теперь этих ублюдков ещё от обстрелов защищать придётся». 

Ресурс «ДНР Онлайн» (23 тисячі підписників) писав, що «СК России возбудил уголовное дело по признакам преступления, предусмотренного ст. 356 УК РФ в связи с ударом украинскими националистами по следственному изолятору в населенном пункте Еленовка в ДНР. По имеющимся данным, украинской стороной для обстрела изолятора, где содержатся участники батальона "Азов", были применены снаряды американской системы залпового огня HIMARS. В настоящее время следователи проводят осмотр места происшествия. СК России примет меры к установлению всех обстоятельств произошедшего и украинских националистов, причастных к этому преступлению». Зауважмо, що в «незалежних» донецьких сепаратистів не викликає когнітивного дисонансу те, що подію на території, яку вони вважають своєю, розслідують не вони, а російський слідчий комітет. 

 

На каналі «Типичный Донецк» (549 тисяч підписників), у свою чергу, посилалися на Міноборони Росії. Де, мовляв, заявили, «что пригласили экспертов ООН и Международного комитета Красного креста для расследования удара по СИЗО в Еленовке, где погибли и ранены десятки украинских военнопленных». Насправді ж, за повідомленням українського омбудсмана Дмитра Лубінця, терористи не допускають представників Червоного Хреста на місце події. 

 

На поміркованому сепаратистському ресурсі «Донбасский кейс» (29 тисяч підписників) нині публікують усе більше повідомлень, що йдуть урозріз із пропагандистською картиною Кремля. Зокрема, коментуючи теракт в Оленівці, автори каналу опублікували світлини репортера Крістофера Міллера, що спростовують удар по місцю перебування полонених ракетою американської РСЗВ. Відзначаючи, що роспропаганда дала збій, автори ресурсу припускають, що «в дальнейшем мы увидим полный аналог дела МН-17, которое будет развиваться аналогично». Нагадаємо, «Боїнг» Малайзійських авіаліній російські терористи збили 17 липня 2014 року в небі над Донеччиною. Тоді кремлівська пропаганда теж намагалася перекласти провину на нашу армію, та цивілізований світ після розслідувань схиляється до версії, що літак збили росіяни.

Українські проросійські канали: Зеленський прибирає конкурентів

Пропагандистські ресурси в Україні, контрольовані російськими спецслужбами, просували прокремлівський погляд на теракт в Оленівці. На каналі «Легитимный» (653 тисячі підписників) висловили припущення, що злочин може бути «контролируемой провокацией. Тут необходимо наблюдать за дальнейшим развитием кейса. Сейчас идёт грязная война и технологии обеими сторонами применяются разнообразные. Вы можете верить во всё, что угодно». Мовляв, вдарити могли українські військові задля того, щоб у суспільстві ще більше ненавиділи росіян. (Здається, вони не в курсі, що більше вже нікуди.)

 

Схожого штибу канал «Картель» (121 тисяча підписників) ледь не напряму звинувачує в теракті президента Володимира Зеленського. Автори ресурсу пишуть, що «Зеленский сейчас зачищает всех своих конкурентов, оппонентов и критиков. Для этого используют любые методы. Все знают, что одни из главных критиков Зеленского — националисты. В Еленовке погибли как раз те, кто имел очень много вопросов к высшему руководству страны, а также их стратегии». 

 

Натомість колишній засновник полку «Азов», бійці якого, ймовірно, є серед загиблих в Оленівці, лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький на власному каналі (87 тисяч підписників) оголосив полювання за організаторами теракту. «Від імені азовських підрозділів оголошую полювання на кожного причетного до масового убивства. Понесе відповідальність кожен рядовий виконавець і кожен організатор незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені й екстерміновані», — написав Білецький. Детальніше про роль Білецького в історії «Азова» читайте тут

 

На ці слова політичного діяча відреагувала дружина пропагандиста Анатолія Шарія Ольга. На каналі «Ольга Шарий» (120 тисяч підписників) блогерка замість спроб розібратися у причинах трагедії кинулася… висміювати заклики Білецького до помсти, а разом із тим збиткуватися і з бійців самого «Азова». «Я тут читаю статус другого животного – Билецкого. Во-первых, оказывается, Азов никто не смог победить и русские так отомстили. Видимо, мы упустили где-то победу Азова в перерыве между сдачей в плен на Азовстали и нахождении в плену в России. Во-вторых, оно ОБЪЯВЛЯЕТ охоту на всех, кто причастен к удару по Еленовке. Вот это орррр. Где охоту? В ресторане “Вишневый вареник” в Черновецкой области? Ты хоть хряк выйди за пределы комнаты, в которой сидишь», — резюмує пропагандистка. Не згадуючи, що сама разом із чоловіком сидить у затишній Іспанії і до України не поспішає.

 

На каналі «Политика Страны» (ресурс проросійського видання «Страна.юа») (249 тисяч підписників) поширили маніпуляцію, що представник Пентагону начебто припустив, що удару по Оленівці завдали саме українці. «Если это был удар с украинской стороны, я вас уверяю, они не хотели этого делать», — цитують посадовця автори ресурсу. Нагадаємо, що насправді у відомстві заявляли зовсім інше й не підозрювали Україну в ударі по своїх.  

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович на своєму каналі «Arestovich / Official» (445 тисяч підписників) зазначає, що обстріляти колонію могли самі ж російські терористи. Бо, мовляв, «местные, в Еленовке отметили работу “Градов” по колонии с российской стороны. Кремлевские чучела решили записать себе в счёт ещё одно военное преступление. Несомненно, это преступление против человечности добавит решимости американскому руководству признать Россию — государством спонсором терроризма, а международное правосудие — решимости догнать виновных. По сути, мы имеем дело с очередной Катынью — массовым убийством военнопленных», — написав Арестович.

Нагадаємо, що ми в режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12487
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду