Гумор по-кадировськи. Дезінформація і маніпуляція в телеграмі після загарбання Лисичанська

Гумор по-кадировськи. Дезінформація і маніпуляція в телеграмі після загарбання Лисичанська

6 Липня 2022
6836

Гумор по-кадировськи. Дезінформація і маніпуляція в телеграмі після загарбання Лисичанська

6836
Гіркін наполягає на захопленні більшості територій України, ватажок «ЛНР» Пасічний хоче святкувати 3 липня «День Великой Победы», а Кадиров найняв актора, щоб створити найкрінжовішу пародію на Зеленського.
Гумор по-кадировськи. Дезінформація і маніпуляція в телеграмі після загарбання Лисичанська
Гумор по-кадировськи. Дезінформація і маніпуляція в телеграмі після загарбання Лисичанська

У перші дні липня українські захисники були вимушені відійти з Лисичанська — останнього великого міста Луганської області, яке залишалося вільним. Росіяни поспішали повідомити, що «повністю звільнили ЛНР», і на радостях почали плодити фейки та низькопробний гумор. 

Російські канали: «этот День Победы…»

Цілі «спецоперації» Росії на території України від моменту повномасштабного вторгнення продовжують зазнавати змін. Якщо у лютому керівники Росії говорили про повну «демілітаризацію» та «денацифікацію» нашої країни, то тепер їхні промови все частіше спрямовані на «звільнення територій ЛДНР» (такими територіями вони вважають Луганську і Донецьку області). Тому і майже повна окупація Луганської області подається на пропагандистських ресурсах як значна перемога.

Про неї, зокрема, кинулися повідомляти телеграм-канали провідних кремлівських медіа. На ресурсі «РИА Новости» (2,2 мільйона підписників) вийшла публікація про те, як Путіну про «успіхи» доповідав міністр оборони Росії Шойгу. Цитати з доповіді, вочевидь, вже незабаром увійдуть до російських підручників з історії. Бо у промові, зокрема, йшлося, що «в течение двух недель взято под контроль 25 населенных пунктов […], общие потери войск Украины за две недели составили более 5 тысяч человек […], военные России и ЛНР уничтожили за последние две недели 196 украинских танков и бронемашин, 12 самолетов и один вертолет, 166 орудий полевой и минометной артиллерии и 216 автомобилей различного назначения». Путін же відповів придворному, що «подразделения, участвовавшие в освобождении ЛНР, должны отдохнуть и нарастить свои боевые возможности».

Російська пропагандистка, керівниця міжнародного прокремлівського телеканалу RT Маргарита Симоньян, у свою чергу, поширювала на іменному телеграм-каналі (333 тисячі підписників) жалісливі історії, як віддано чекали російських окупантів мешканці Луганщини. «Если бы вас не дождались, я не знаю, что бы с нами было. Я знаю, что вы никогда не уйдёте. Мы звали вас днём и ночью», — начебто скаржилися кремлівським пропагандистам мешканці захопленого терористами Лисичанська. Та щойно у місто зайшли «визвольні» війська Росії, «многие из военных ВСУ бросили свою форму и переоделись в гражданское, их разыскивают». Враховуючи, що таку ж легенду пропагандисти розповідали і під час захоплення Маріуполя, методичку можна вважати застарілою. Хоча, як казав один російський виконавець, «пипл хавает».

Російський пропагандист (за кремлівською термінологією — «воєнкор») Олександр Коц на своєму каналі «Kotsnews» (516 тисяч підписників) вже розповідає про плани подальшого наступу окупантів. «Первым пунктом, который, судя по всему, будут штурмовать дальше – город Северск. Туда были выведены все подразделения нацбатов и ВСУ из Лисичанска. Оборонять Лисичанск им было удобно из-за расположения на возвышенности, но Северск находится в низине, а значит подразделения будут находиться под плотным артконтролем войск России», — звітує Коц.

Менш оптимістично, як завжди, на хід «спецоперації» дивиться російський терорист, під проводом якого якого розпочалася окупація Донеччини та Луганщини у 2014 році, Ігор Гіркін. На своєму каналі «Стрелков Игорь Иванович» (394 тисячі підписників) російський «стратег» констатує: «Наступательный потенциал ударной группировки, взявшей Лисичанск, практически исчерпан. Продолжать наступление без оперативной паузы, необходимой для пополнения и отдыха войск, чревато дополнительными большими потерями без значимых результатов». Але «затягивание боевых действий в данных условиях ведет лишь к увеличению сил противника при ослаблении своих сил». Хай там як, Гіркін продовжує просувати ідею повного розгрому української армії та окупації якомога більшої кількості території України.

З тим, що навіть після повного захоплення Донеччини та Луганщини, про яке мріють росіяни, зупинятися не варто, згоден і російський письменник, пропагандист Захар Прилєпін. На іменному каналі, де 231 тисяча підписників, посіпака терористів, коментуючи заяви Путіна про «відпочинок» для загарбників Луганщини, пише: «Очень интересно. Значит, уже знает, кто зайдёт. И, скорей всего, это означает, что ЛНР и ДНР — это не предел».

Хай там як російські пропагандисти  намагаються вислужитися перед Путіним і компанією, вочевидь, найбільше догодив цареві його вірний «зброєносець», очільник Чечні Рамзан Кадиров. На його телеграм-каналі «Kadyrov_95» (2,5 млн підписників) вийшла пародія на Володимира Зеленського, який після загарбання росіянами Луганщини начебто підписує капітуляцію України. Зовні схожий на главу нашої держави актор із жахливим російським акцентом розповідає, що «я, […], Вєрховний Главнокомандующій Збройних Сіл пагаджусь на бєзстєжну (що?!! — Авт.) капітуляцию всіх наших Збройних Сіл». При цьому псевдоЗеленський «гарАнтує здєйснєніє полнОй дємілітарізациі і дєнацифікациі Украіни пратЯгом місяця з дня падпІсяння (та за що?!! — Авт.) акта капітуляциі». Сам Кадиров при цьому велично стоїть біля актора, докоряючи тому, що він і так «опоздал». «Продолжение следует…», — йдеться у тематичному дописі. Але краще не треба: таку маячню важко дивитися навіть один раз.

 

Сепаратистські канали: Україну візьмемо всю

Повз таке свято, як окупація Луганщини, сепаратистські ресурси не мали права пройти мовчки. Тож розродилися урочистими публікаціями. На каналі «ДНР Онлайн» (23 тисячі підписників), зокрема, вийшло терористичне привітання: ватажок так званої «ДНР» Пушилін вітав «колегу» з аналогічного формування на Луганщині Пасічника: «От всего сердца вместе с гражданами союзной Донецкой Народной Республики поздравляю вас с долгожданным освобождением от украинского неонацистского режима. Долгих восемь лет вы шли к этому моменту, преодолели множество трудностей, но достигли своего. Сегодня начинается новая история, в которую мы входим вместе». Зруйнувати цілий регіон, аби лише встановити там прапори непризнаних формувань та взяти під контроль ресурси — ось таке «звільнення» несуть людям окупанти.

На каналі «Типичный Донецк» (511 тисяч підписників) цитували самого терориста Леоніда Пасічника. Той запропонував «провозгласить 3 июля новым "Днем великой Победы"». Боже, а що  ж ви зробите з 9 травня?

Радий «перемогам» окупантів і колишній журналіст українського «Інтера», а нині —кремлівський пропагандист Максим Равреба. На своєму ресурсі «Равреба пишет» (7 тисяч підписників) колаборант ділиться солодкими окупаційними планами: «Дальше с еще большим превозмоганием развернется война за полное освобождение территории ДНР. Дальше — Артемовск, Славянск c Краматорском. Заранее предвижу уровень пафоса в СМИ и скупая слеза обиды на щеке Игоря Ивановича Стрелкова в Москве. Наконец — Авдеевка, чеченцы, позирующие на фоне укреплений украинского УР, который строили 8 лет. И торжественный молебен в Святогорской Лавре».

Колишній колега Равреби, а сьогодні — такий самий схиблений пропагандист Юрій Кот — пішов у фантазіях ще далі. На своєму каналі «Юрий Кот — Быть добру!» (9 тисяч підписників) колаборант висміює слова радника голови Офісу президента Олексія Арестовича, що Лисичанськ — останній значний успіх окупантів. Кот вважає, що окупанти захоплять «и Краматорск, и Славянск, и Николаев... Одесса, Запорожье, Днепропетровск, Чернигов, Киев, Винница, Житомир, Ровно, Хмельницкий, вплоть до Чопа. Люся, обязательно посмотрите, как мы их будем брать». Тут вкотре можна згадати слова грузинського класика: «каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны».

 

Українські канали: наші пішли, але обіцяли повернутися!

Проросійські телеграм-канали України після відступу бійців української армії з Лисичанська, крім численних нагадувань, що на фронті у нашого війська «все погано», поділилися і черговим «інсайдом» про те, як Офіс президента планує перекривати невдачі на Луганщині. Про це йдеться у дописі на каналі «Резидент» (569 тисяч підписників): «Офис Президента дал указание ГУР усилить работу с "точечным террором" в Херсонской и Запорожской области, причём необходимы атаки на российских чиновников в регионе. На фоне поражения в Лисичанске для Банковой важны информационные нарративы, которые будут ретранслироваться на Запад, что идёт партизанская война в областях занятых российской армией».

На проросійському ресурсі «Политика Страны» (248 тисяч підписників) вийшов допис, що Росія залучає до пропаганди військових успіхів навіть своїх космонавтів. «"Роскосмос" опубликовал фото космонавтов Олега Артемьева, Дениса Матвеева и Сергея Корсакова, работающих на Международной космической станции, с флагами "ДНР" и "ЛНР". Сообщается, что фото сделаны в честь "дня освобождения Луганской народной республики"», — йдеться у пості.

Інформаційний канал «Ищи своих» (739 тисяч підписників) про вихід української армії з Лисичанська повідомив, посилаючись на допис Генштабу ЗСУ. У якому, зокрема, йдеться, що, попри нинішній маневр, «ми повернемося і обов’язково переможемо». Нехай так і буде!

На телеграм-каналі «Украина/новости/война» (637 тисяч підписників), у свою чергу, цитували радника глави Офісу президента Олексія Арестовича. Який заявив, що, попри відступ із Лисичанська, «армія Росії не вийшла на межу Луганської області. Також радник ОП повідомив про 7 тисяч мертвих рашистів під час битв за Лисичанськ та Сєвєродонецьк. І це лише за найскромнішими підрахунками».

Сергій Стерненко на власному телеграм-каналі, де має 184 тисяч підписників, зокрема, радив не розганяти зраду довкола відходу з Лисичанська. Адже «те, що наші воїни так довго тримали оборону, це вже подвиг. Наших солдатів треба берегти. Ми не росіяни. Тому особовий склад вивели. І оборона триватиме далі. Ми усю нашу територію повернемо. Усе відбудуємо». Крім того, Сергій радував читачів іронією на злобу дня. Опублікувавши фото одного з «захисників молодих республік», про що свідчить відповідне татуювання персонажа. «Шойгу чекає на нову дитину для Путіна — РІА новості», — сміється Стерненко.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду