Це не ми і не туди, але це вам за Донбас. Як у телеграмі маніпулювали на темі ракетного удару по Кременчуку

Це не ми і не туди, але це вам за Донбас. Як у телеграмі маніпулювали на темі ракетного удару по Кременчуку

2 Липня 2022
7418

Це не ми і не туди, але це вам за Донбас. Як у телеграмі маніпулювали на темі ракетного удару по Кременчуку

7418
Російський пропагандист Котенок каже, що в атакований окупантами торговий центр могли підкинути «законсервовані тіла», сепаратист Безсонов називає удар наслідками «восьми років знищення Донбасу», а Макс Назаров вважає, що дії Росії — «класична історія про терористів».
Це не ми і не туди, але це вам за Донбас. Як у телеграмі маніпулювали на темі ракетного удару по Кременчуку
Це не ми і не туди, але це вам за Донбас. Як у телеграмі маніпулювали на темі ракетного удару по Кременчуку

27 червня світ сколихнув черговий воєнний злочин. Росіяни, цілячись начебто у промисловий об’єкт, влучили ракетою у людний торговий центр Кременчука. Через вибух загинули та зникли безвісти кількадесят цивільних людей, а загарбники наввипередки кинулися виправдовуватися та перекладати провину на українське військо.

 

Російські канали: це не ми, хіба що трішки

Зрозумівши, що вчергове накоїла «друга армія світу», медійні служки російських терористів кинулися виправдовувати їх, традиційно не соромлячись вкидати в інфопростір цинічну маячню. Наприклад, російський пропагандист Юрій Котенок на каналі «Vоенкор Котенок Z» (317 тисяч підписників) присвятив теракту кілька дописів. В одному з них він порівнює ситуацію в Кременчуці з різаниною у Бучі. На погляд блогера, «удар наносился не по ТЦ, а по нефтеперерабатывающему заводу, снабжающему топливом всю восточную группировку ВСУ» (тоді з влучністю у росіян усе зовсім погано, бо нафтопереробний завод — на іншому кінці міста), а от жертви, про які повідомляли після вибуху, «могут быть или просто выдуманы, или вброшены под видом заранее законсервированных тел». Схоже, що пропагандист хотів перекласти на українську армію методи російських терористів, використовувані ще в кінці 90-х, коли Путін закріпився у владній верхівці. Згадайте хоча б історію про «рязанський цукор».

На каналі «Россия 24/7» (382 тисячі підписників) посилалися на речника Міноборони Росії Ігоря Конашенкова. Пропагандист на брифінгу заявив, що «ВКС РФ нанесли удар по ангарам с поступившим от США и европейских стран вооружением и боеприпасами. А пожар в “не функционировавшем ТЦ” в Кременчуге произошел из-за детонации хранившихся рядом на заводе боеприпасов к западному оружию». Перевіряти слова Конашенкова автори каналу не стали.

Телеграм-канал «RT на русском» (546 тисяч підписників), виправдовуючи терористів, цитував міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Який твердив, що окупанти «бомбили ангар, куда прибыли американское и европейское оружие и боеприпасы. В результате детонирования боеприпасов загорелся стоящий рядом пустующий торговый центр». Навіть у такій ситуації посадовець не забув пригрозити Україні за небажання капітулювати. Мовляв, «чем больше Запад будет поставлять Украине оружия, которое призвано продлить конфликт, тем больше задач Россия будет выполнять на земле».

Виправдовував дії терористів і їхній багаторічний керівник — президент Росії Володимир Путін. Його слова навели представники низки видань. У тому числі — телеграм-канал «ТАСС» (299 тисяч підписників). Цьому ЗМІ Путін сказав, що в Кременчуці «не было никакого теракта». Адже загарбникам, мовляв, давно відомо: «когда размещают оружие, ударные комплексы, артиллерию, тяжелую технику в жилых кварталах, еще где-то».

Заявою, що теракту не було, Путін та решта посадовців підставили інших кремлівських пропагандистів. Які, не дочекавшись узгодженої посадовцями методички, кинулися вкидати в інфопростір свої версії подій у ТЦ «Амстор». Через це відомий телевізійний фейкомет Володимир Соловйов на каналі «Соловьев» (1,1 мільйона підписників) спершу опублікував версію колеги по пропагандистському цеху Олександра Коца, що «детонация хранившихся боеприпасов к западному оружию вызвала пожар в расположенном рядом с территорией завода не функционировавшем торговом центре». А у той самий день поділився і дописом з каналу «Раньше всех. Ну почти», де йдеться, що «администраторы разрушенного ТЦ в Кременчуге не закрывали его во время воздушной тревоги». Як могли тримати відчиненим «непрацюючий» торговий центр?

Ще один пропагандистський ресурс з гучною назвою «Война с фейками» (711 тисяч підписників) викладає щось на кшталт «розслідувань», де «розвінчує», на думку авторів, антиросійські «фейки». Коментуючи ситуацію в Кременчуці, адміністратори переконують: «Не похоже, что торговый центр вообще работал. В Instagram (соцсеть признана экстремистской в России), по геотегу “ТЦ «Амстор»” отсутствуют фотографии посетителей с марта. Отзывы на сайтах и картах Google перестали оставлять также в марте. По всей видимости, в ТЦ хранилась техника, отремонтированная на "Дормаше" (завод, розташований неподалік — Авт.)». Цей фейк докладно  розібрали і спростували на ресурсі «Проверено» — ТЦ таки працював.

По-іншому ситуацію коментували на опозиційних телеграм-каналах. Ресурс противників влади Кадирова у Чечні та Путіна в Росії — «Оплот Ичкерии» (27 тисяч підписників) — зробив репост допису, де порівнюються дві світлини: наслідки ударів російських терористів по торговому центру в українському Кременчуці у 2022 році та по ринку у чеченському Грозному у середині 90-х.

Ексшахіст, а нині — російський опозиціонер Гаррі Каспаров на іменному каналі (31 тисяча підписників) порівняв трагедію у Кременчуці з пожежею у ТЦ «Зимова вишня» у російському Кемерові, що сталася навесні 2018 року. Тоді, нагадаємо, тільки за офіційними даними загинуло 64 людини (чимало з яких — діти) та майже стільки ж зникли безвісти. Каспаров слушно зауважує, що тоді «много украинцев пришли к посольству Росії в Киеве, чтобы возложить цветы». А нині «в трагедии Кременчуга виновата Росія, но чувствует ли угрызение совести народ? Нет, только ликование. Оправдывать смерти мирных граждан — маразм, а радоваться этому — это уже диагноз».

 

Сепаратистські канали: знову про «восемь лет»

Автори сепаратистських ресурсів відбілювали «честь і гідність» російських хазяїв. Часто — репостами тамтешніх «лідерів думок». Зокрема, на каналі Inside Donetsk (78 тисяч підписників) поширили допис з прокремлівського каналу Zergulio. Де відео ТЦ «Амстор» з дрона супроводжується в’їдливими коментарями пропагандиста, що під завалами «ищут 1000 человек, про которых говорил Зеленский. Но так и не нашли. Зато на записи явно виден очаг возгорания далеко позади ТРЦ, на территории военного завода».

На каналі так званого «першого заступника Мінінформації ДНР» «Неофициальный Безсонов "Z"» (227 тисяч підписників) так само йшлося, що терористи влучили не в «Амстор». Бо якби, мовляв, прилетіло в ТЦ, то «там бы не было выживших и уж точно на прилавках не стояли бы целыми бутылки с напитками». Не забув пропагандист і нагадати, що, хоча йому начебто шкода цивільних, «не мы начали эту войну в далеком 2014-ом. Весь украинский народ молчал, когда ВСУ истребляли Донбасс, в результате чего погибли сотни детей и тысячи взрослых». Ми ж нагадаємо, що один з найпопулярніших кремлівських міфів про «8 лет» є вигадкою.

І тільки на поміркованому, іноді схильному до об’єктивної аналітики, ресурсі «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) визнають: «"умение" отрицать очевидное это видимо главная "добродетель" пропаганды причем все настолько по тупому, что выходит за рамки понимания». Мовляв, поки роспропаганда будувала фейкові версії, українська сторона опублікувала відео прямого влучання ракети у ТЦ. І тепер, на погляд авторів каналу, окупанти знову мають медійний програш. «Знаете, нас мучает другой вопрос: может они просто уже не врать не могут?», — бідкаються та розводять руками на каналі.

 

Українські проросійські канали: «склад оружия и боеприпасов»

Українські телеграм-канали висвітлювали теракт у Кременчуці з точки зору інтересів власної авдиторії та «роботодавців». Фінансовані ФСБ ресурси, в унісон з кремлівськими кураторами, кинулися спростовувати версію про навмисне влучання ракети у ТЦ «Амстор». Зокрема, на каналі «Легитимный» (622 тисячі підписників) написали, що «загорелся от последствия взрыва рядом на заводе, а не был поражён ракетным ударом. Причиной трагедии стало близкое расположение ТРЦ с объектом, на котором производился ремонт техники. Эксперты считают, что при ракетном ударе от ТРЦ бы ничего не осталось, и была бы огромная воронка от попадания, ведь конструкция павильонов состоит из легких металлоконструкций, которые легко пробиваются и слаживаются». Що таке «слаживаются», ми не знаємо, але зауважимо, що версія «українського» ресурсу дублює ту, яку поширили російські та сепаратистські ЗМІ.

На каналі схожого штибу «Сплетница» (143 тисячі підписників) поширили начебто лист до українських ЗМІ від посадовця Міноборони, де той просить медійників посприяти «раскручиванию информационной кампании по поводу ударов ВВС России по Кременчугу. Цель акции – дискредитировать Россию в преддверии саммита НАТО». Адже били, мовляв, не по ТЦ, а по заводу поруч.

На каналі-близнюкові вищезгаданих — «Картель» (115 тисяч підписників) — пішли ще далі: поширили відеозвернення начебто мешканки Кременчука. Яка мало того, що висміює названу українською стороною кількість постраждалих від вибуху, так ще й стверджує, що місцева влада влаштувала позаду ТЦ «склад оружия и боеприпасов». Нині акаунт цієї користувачки у ТікТок, де вона і опублікувала «сенсаційне зізнання», заблокований, але відео активно шириться пропагандистськими телеграм-каналами.

Шлях від заперечення до прийняття за кілька днів з моменту вибуху пройшов і проросійський блогер Анатолій Шарій (611 тисяч підписників). У день трагедії, 27 червня, він опублікував допис, де йдеться, що атака на цивільний об’єкт — це «это малообъяснимо и подождем версию России». Та вже наступного дня Шарій висміював версію Міноборони Росії про «непрацюючий ТЦ». Адже у ньому в момент теракту, пише блогер, «было как минимум два человека, которых лично я знаю через соцсети. Как и сотни других людей».

Телеведучий Макс Назаров, який до повномасштабної війни тягнув проросійський порядок денний в український інфопростір, нині дії кремлівських терористів рішуче засуджує. На своєму каналі «Наглый» (42 тисячі підписників) автор пише, що ракетні удари росіян — «классическая история про террористов, которые наслаждаются тем, что могут продолжать теракты, несмотря на все принятые полицейские меры, кордоны, оцепления, обыски и аресты. Просто чтобы с ними считались, чтобы принимали всерьез, чтобы решили, что они не какие-то там обычные преступники, а сторона, с которой нужно разговаривать». Мовляв, «это попытка большого шантажа, внешнего, не нас с вами. Когда поймут, что не сработало, прекратят. На какое-то, по крайней мере, время. Но до этого времени нужно продержаться».

Коментувати ситуацію взялися навіть віщуни. Зокрема, на каналі «Предсказания. Война» вийшов пост, де сказано, що на заході України варто чекати «прилеты и провокации. Особенно Ровно и область, что-то страшное, как в Кременчуге, от них». До прогнозів віщунів слід ставитися скептично, але ігнорувати сигнали повітряної тривоги, на наш погляд, не варто.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7418
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду