Політика побила таланти

28 Квітня 2010
13698
28 Квітня 2010
11:05

Політика побила таланти

13698
Батьки зайняли центральні місця перед телевізором: політика перемогла шоу. Телеперегляд, 17-й тиждень 2010 року
Політика побила таланти

Минулого тижня (19 - 25 квітня) сталося дещо, що напряму стосується шоу талантів на каналі СТБ та поведінки його глядачів: шоу було ще в самому розпалі, а глядачі вже пішли. Маємо надію, це залишиться одноразовою акцією і цього тижня аудиторія повернеться на канал.

 

То чому ж раптом упав рейтинг шоу? Маємо три речі. Перша: згідно з останніми даними компанії GFK Ukraine, у містах із населенням 50к+ на одну сім'ю припадає 1,4 телевізора (по всій Україні - 1,25 телевізора). Це свідчить про те, що в 60% випадків сім'я ввечері вимушена дивитися одну програму.Друга: минулого тижня болотне політичне життя вибухнуло, головним чином за рахунок теми базування російського військового флоту та газових домовленостей. Усім хотілося дізнатися - як, чому і скільки. Третій чинник випливає з двох перших. Частина населення, своєю батьківською вагою, примусила сім'ї дивитися канали «Інтер» та «Україна» з політичними програмами.

 

Який результат ми маємо? Якщо позаминулого тижня середній рейтинг перегляду ТБ для аудиторії 14-49 (50к+) з четверга на п'ятницю зріс на 18%, то минулого тижня - лише на 1%. В той же час на 10-15% зросли середні рейтинги праймових ефірів на каналах «Україна» та «Інтер» (основна аудиторія - 50-55+). І після цього не варто казати, що українці охололи до політики - якщо вірити реальним рейтингам, а не опитуванням думки.

 

І взагалі, склалося враження, що старше покоління перехопило ініціативу в молоді й повністю поміняло телеперегляд у сім'ях.

 

А тепер усе-таки повернімося до сухих цифр.

 

Частки телевізійних каналів

 

Показники одних телеканалів минулого тижня стабілізувалася і не зазнали великих змін порівняно з попередніми періодами. Частки інших знизилися (два з трьох великих каналів групи Пінчука), канали групи «Інтер» наростили свої цифри, також непогано себе почували канали новин та Перший національний. А причина - підписані в Харкові документи.

 

Молоді це не здалося цікавим, а старше покоління вирішило через новини і п'ятничні програми розібратися в темі й посмакувати.

 

Переможці минулого тижня «поіменно»:

- канали групи «Інтер» (частка «Інтера» зросла з 18,5% до 19,1%, К1 - з 2,4% до 2,6%);

- канали новин: Перший національний (ріст із 1,5% до 1,8%); 5 канал (з 1,7% до 1,8%), всі дані за аудиторією 18+.

 

Варто зазначити також ICTV, який завдяки новим серіалам збільшив частку серед аудиторій 14-49 та 18-54.

 

Дані останнього тижня дали можливість вивести формулу зростання каналів групи «Інтер»: політична криза (неоднозначні рішення влади й поведінка опозиції), трансляція N-ного повтору «Вечірнього кварталу» на «Інтері» або К1, на додаток - бій якогось із Кличків. Повний високорейтинговий набір.

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Почнімо з тих, хто в «минулому житті» досяг успіхів.

 

«Інтер»: просіли всі робочі дні, але субота й неділя дозволили не тільки компенсувати недоліки перших п'яти днів, а й підняти частку порівняно з минулим тижнем.

 

«Україна»: як буде описано нижче, каналу вдалося наростити показники всіх програм у праймовий проміжок часу - як старі, так і нові серіали та програми показали зростання. Але, на жаль, середня частка каналу не змінилася, адже підкачали програми в офпраймі.

 

«1+1»: показники цього каналу напряму залежать від власного продукту, а також від програм на інших каналах. Четвер, п'ятниця й субота було провалено. Можна відзначити тільки три дні, коли каналу вдалося вдало підібрати програмування, - понеділок, середа й неділя (стабільність та невелике зростання).

 

СТБ: рейтинги каналу вбила політика. Усе-таки частина нашого населення - мазохісти, що по сотому разу люблять дивитися на політиків, а потім плюватися з того, що вони побачили.

 

Новому каналу й ICTV вдалося втримати свою частку завдяки стабільному програмуванню та «новим» серіалам. Навіть ICTV у п'ятницю зміг утримати людей протягом вечірнього прайму.

 

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

 

Минулого тижня суттєвих змін програмного наповнення ключових українських телеканалів не відбулося. Разом із цим, можна було спостерігати зміну розподілу глядачів між каналами, особливо в п'ятницю, що безпосередньо відбилося на показниках частки каналів (і про що йшлося вище).

 

«Інтер». Програмування каналу «Інтер» протягом 17-го тижня 2010 року порівняно з попереднім тижнем року майже не змінилося:

 

 

 

 

Лише у слоті пізнього прайм-тайму розпочався показ другого сезону т/с «Завжди кажи "завжди"», внаслідок чого частка зросла порівняно з серіями першого сезону. Окрім зазначеного серіалу, стрімкого зростання частки досягло п'ятничне політичне ток-шоу «Велика політика з Євгенієм Кисельовим».

 

Натомість частка двох інших ключових серіалів каналу (т/с «Обручка» й т/с «Кармеліта») дещо просіла разом із показником програми «Кримінальні справи» в понеділок у слоті раннього прайм-тайму.

 

Показники решти програм протягом тижня коливалася в звичних межах.

 

 

«1+1». Для «Плюсів» минулий тиждень відзначився незвичною для каналу стабільністю програмування:

 

 

 

 

Щодо показників успішності, то, незважаючи на вже не перший показ на каналі т/с «Даїшники», він додав більш ніж 1% упродовж тижня.

 

Зростання частки спостерігалося й для фільмів у проміжку раннього прайм-тайму протягом тижня та пізнього прайм-тайму в понеділок, інформаційного блоку (стрімке зростання другий тиждень поспіль), а також телешоу «Суперзірка».

 

Інші програми зазнали втрат, навіть проект «Міняю жінку», що до цього лише набував глядацької прихильності.

 

 

СТБ. Тут, як і на «1+1», змін програмування не відбулося зовсім:

 

 

 

 

Разом із цим, увесь тиждень пройшов під знаком зниження показників ключових телепрограм, за винятком проекту «Правила життя» у вівторок у слоті 19:10 - 20:15, частка якого помітно зросла.

 

Найбільших втрат зазнало талант-шоу в п'ятничному ефірі. Як зазначалося вище, відбулося це головно за рахунок того, що значна частина глядачів надала перевагу перегляду політичних баталій, а тому відбувся як прямий відтік цільової аудиторії СТБ на політичні ток-шоу «Інтера» й ТРК «Україна», так і опосередкований (дорослі зайняли телевізори для перегляду політики, відігнавши від них молодшу аудиторію, яка є однією з найбільш прихильних до шоу талантів).

 

Новий канал, на відміну від більшості інших представників топ-6, вніс корективи до свого програмування:

 

 

 

 

Зокрема, канал виключив усі фільми з ефіру робочих днів, повністю зосередившись на серіалах. Щодо самих серіалів, то, незважаючи на певне зниження частки більшості з них, середні показники видалися все ж вищими, ніж мали вигнані з ефіру фільми.

 

Зростання частки досягла телегра «Інтуїція», до якої приєднався інформаційний блок каналу, нарощуючи частку другий тиждень поспіль.

 

Усе це в підсумку дозволило досягти певного зростання частки протягом тижня (принаймні, за ЦА 14-49).

 

ICTV за підсумками 17-го тижня року, як і Новий, не залишився без змін програмування:

 

 

 

 

 

Головною новинкою тижня став початок показу т/с «Ліквідація» замість т/с «Морські дияволи - 3» з вівторка по четвер у слоті 20:00 - 22:00. Показники новачка одразу відчутно перевищили частку попередника. Крім цього, вкотре було змінено місце в ефірній сітці каналу т/с «Останній бронепотяг», хоча і його показники виявилися вищими за попередні серії (зростання на останніх серіях показу).

 

Крім зазначених серіалів, найбільшого зростання частки досягло політичне ток-шоу «Свобода слова» в понеділок, до якого приєдналися «Наша Russia» в п'ятничному ефірі у слоті 20:00 - 21:00 та п'ятничний фільм у слоті одразу після цього (вочевидь, молодіжну чоловічу аудиторію виявилося складніше «посунути» від телеекранів, щоб подивитися п'ятничні політичні ток-шоу, ніж молодіжну жіночу).

 

Решта програм зазнала певних втрат, проте, як показали дані телеперегляду, це не завадило загальному зростанню частки каналу за ЦА 14-49.

 

«Україна». Показники частки ТРК «Україна» у прайм-таймі будніх днів минулого тижня продемонстрували найбільш успішну динаміку серед інших топових телеканалів - на фоні невдач 16-го тижня:

 

 

 

 

 

Як можна побачити, зростання частки відбулося майже для всіх програм, за винятком лише фільму в понеділок у слоті після 21:20.

 

Найбільших успіхів при цьому досягли т/с «Єфросінья» та «Події», які повернули собі попередні показники, а також політичне ток-шоу «Шустер live», при цьому як у п'ятничному ефірі, так і протягом усього тижня ставши однією з головних причин втрат частки програм СТБ. 

 

Успішним видався і новий т/с «Гончаки-3», який було запущено замість т/с «Сивий мерин», до якого приєднався т/с «Хранитель», що набрав додаткової частки порівняно з першим тижнем показу.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13698
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 188
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 119
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 598
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 834
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 321
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 827
18.05.2010 11:47
Наталія Данькова
, Оксана Ситник
22 006
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 413
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 407
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 289
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 287
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 435
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
to Inter
5114 дн. тому
А новий квартал ще буде, чи зелен буде далі вилизувати ригів, як несторку в пілоті? Ющу треба було заспівати разом з яником. Ті ж самі яйця, лише одне у вишиванці, а інше у косоворотці.
INTER
5114 дн. тому
Хочеться звернути увагу автора на те, що він часом допускається досить грубих помилок. По-перше: в статті вказані показники за 17-тий тиждень, хоча це поточний тиждень, по якому даних ще немає. Ця помилка в нумерації була і в попередніх статтях. По-друге: перевірте показники в першій таблиці, бо ні з фінальними ні з попередніми даними вони не збігаються. По-третє: в статті немає жодного слова про успішну прем’єру на Інтері програми «Пороблено в Україні», яка стала не тільки найкращим продуктом тижня, а й найрейтинговішию передачею місяця. До чого взагалі «трансляція N-ного повтору «Вечірнього кварталу» та інші елементи «формулу зростання каналів групи «Інтер»», які не мають ніякого відношення до зростання показників на минулому тижні? Залишається сподіватись, що це звичайна недбалість, а не упереджене ставлення. З повагою, телеканал Інтер
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду