Природа перемогла телевізор

9 Червня 2010
18833
9 Червня 2010
08:59

Природа перемогла телевізор

18833
На минулому тижні рівень телеперегляду впав на 11%, «1+1» знову опустився на 6-те місце. Телеперегляд, 23-й тиждень 2010 року
Природа перемогла телевізор

Минулий тиждень (31 травня - 6 червня) був тихим і спокійним, і навіть політичні ювілеї не порушили цього загального стану. Телевізійні вечори стали сірими й нецікавими, а погода на вулиці була непогана. Як результат, люди залишили продавлені дивани, і рівень телеперегляду впав на 11%.

 

На противагу позаминулому тижню 23-й тиждень року не порадував глядачів набором якісних програм. Результат такого ставлення до нас - падіння частки у більшості топових каналів (за винятком «України»), а також збільшення показників малих та нішевих телеканалів (частка останніх загалом зросла майже на 2%). І, нарешті, канал ТВі отримав понад 1% частки за аудиторію18-54, а за 18+ його частка зросла до 0,9% (декілька тижнів тому ми прогнозували, що даному каналу вже час перетнути рівень 1% і увійти в клуб каналів із часткою понад 1%).

 

Ще одним цікавим фактом минулого тижня стало 6-те місце каналу «1+1» (за його власною аудиторією 18-54). Можливо, сталося це завдяки вдалому підбору серіалів на вихідні дні на каналі «Україна».

 

Подальший тренд розвитку буде визначатися новими серіалами на «1+1», короткими серіалами на «Інтері» та «Україні». Але головним чинником буде погода - до плюс 34 градусів на вихідних.

 

Трохи не забув: у п'ятницю починається Великий футбол. Але наскільки він буде великим і грошовитим для наших каналів, покажуть уже перші матчі. Матчі групового турніру одночасно будуть показувати два канали - Перший національний та ICTV. Хто отримає найбільший рейтинг - поки що невідомо, але, як на мене, коментатори будуть не останнім фактором при трансляції матчів. Загалом же частка менш цікавих поєдинків буде вищою на Першому, а матч Греція - Аргентина, можливо, збере найбільше глядачів на ICTV.

 

Частки телевізійних каналів

 

Повернімося трохи назад - до одного з минулих оглядів, у якому мова була про невеликі канали. Як можна пригадати, йшлося там про наступне: варто констатувати, що забійне програмування на великих каналах відвертає від маленьких каналів увагу глядачів. І на сьогодні зміни можливі тільки у випадку ситуації, якщо програмування на великих каналах стане пісним.

 

Ситуація минулого тижня підтвердила ті припущення. Пісний тиждень обернувся падінням частки великих каналів, а малі змогли забрати трохи собі. Але чи надовго? Наступні періоди покажуть.

 

У цілому частки впали в чотирьох топових каналів із шести (наростити показники змогли лише Новий та «Україна»).

 

Але найцікавіше відбулося у другій десятці каналів. Деякі з них наростили свої показники, деякі втратили*. Так, ТОНІС втратив майже третину своєї частки - можливо, це відповідь людей на зміни у програмуванні; до межі в 1% потроху почав підбиратися «Мега», а його основний конкурент - QTV - десь загубився (або його загубили менеджери холдингу).

 

Далі - вся увага на футбол.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Героєм минулого тижня став канал «Україна». Завдяки двом серіалам йому вдалося наростити свої показники і посісти 5-те місце серед усіх вітчизняних каналів за молодими аудиторіями (серіали мали назву «Вийшов їжачок з туману....» та «Успіх за будь-яку ціну»). Знову підтверджено, що 4 серії за один день - це майже 100% виграш.

 

«Інтер» продемонстрував непогані показники протягом буднів (по дві серії нового короткометражного серіалу щодня). Натомість на вихідних його показники здулися. Так, погано дивилися мюзикл «Козаки» (Зеленьський - Кіркоров) та «Гуморину». Також у неділю провалився 4-серійний фільм «Синдром Фенікса».

 

«1+1» демонстрував показники на межі можливого - таке враження, що ще трохи, і вони зовсім впадуть. Канал на сьогодні, напевно, єдиний, про націленість (на глядача) якого сказати важко. «Плюси» перебирають різні жанри і намагаються знайти, що заманить глядача. Але в більшості випадків знахідки є невдалими.

 

СТБ впав майже по всіх днях тижня (за виключенням четверга) - підвела погода та зміна програмування в п'ятницю. Тепер перед каналом стоїть завдання не продовжити цього тренду.

 

Новий канал відносно втримав показники: деякі дні були трохи кращими, ніж у попередньому тижні, деякі - гіршими. А в середньому зі знаком плюс.

 

ICTV показав стабільний результат, при тому майже однаковий протягом усього тижня, незалежно від дня. Вочевидь, у загашнику він має доволі непоганий набір фільмів та серіалів, але використовує їх тільки протягом свят або довгих вихідних. Але показники програм будніх днів були досить посередніми.

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Перший тиждень літа-2010 відзначився відсутністю додаткових свят та вихідних, на відміну від майже всього травня. Водночас із початком літнього телесезону в програмуванні більшості топових каналів відбулися відчутні зміни...

 

Телеканал «Інтер» на 23-му тижні поточного року запустив черговий прем'єрний т/с «Родинний дім», до якого приєднався початок показу четвертого сезону т/с «Завжди кажи "завжди"»:

 

 

 

 

Тож перший із них, т/с «Родинний дім», досяг майже таких само високих показників, як і його попередник - т/с «Дихай зі мною», тим самим знову забезпечивши результат телеканалу з понеділка по четвер. Другий із них - т/с «Завжди кажи "завжди" - 4», навпаки, досяг меншої частки, ніж його попередники у слоті 18:15 - 19:00.

 

Щодо решти програм, то, за винятком «Новин» у ранньому праймы, спостерігалося загальне зростання показників (особливо у п'ятничного ток-шоу «Велика політика»).

 

На каналі «1+1» протягом тижня також відбулося досить багато змін. І зокрема - через завершальні покази шоу «Суперзірка» та програми «Міняю жінку» у понеділок-вівторок, що дало змогу каналу наростити частку в ці дні:

 

 

 

 

 

П'ятниця завдяки вдалому вечірньому фільму також видалася вдалою.

 

Натомість середа й четвер продемонстрували зниження показника частки каналу - навіть «фільм про фільм» щодо створення шоу «Суперзірка» набрав досить низьку частку, як і серіал «Справжні лікарі», який було перенесено у слот раннього прайм-тайму у вівторок... Коливання частки інших програм були незначними.

 

Для СТБ минулий тиждень видався ще більш невдалим, ніж попередній, адже, незважаючи на незначні коливання частки протягом понеділка-четверга відносно попередніх показників, стрімке падіння п'ятниці разом із завершенням шоу талантів зробило свою справу. І, як і у випадку з «Плюсами», свій «фільм про фільм» також не допоміг:

 

 

 

 

 

Не допоміг і запуск т/с «Адвокат» на заміну т/с «Я лікую», набравши загалом навіть дещо нижчу частку, ніж попередник.

 

Показники інших програм, окрім «Зіркового життя» та «Вікон», переважно зросли. Хоча, зрештою, це була лише крапля в морі.

 

На Новому тиждень минув досить спокійно - канал укотре виділився з-поміж інших стабільністю свого програмування:

 

 

 

 

Щодо частки ключових програм буднів, то їхні показники коливалися в обидва боки, дозволивши каналу зрости лише в понеділок та п'ятницю.

 

Так, відчутно зросла частка телегри «Інтуїція», забезпечивши п'ятничне зростання - хоча й ненабагато, зважаючи на «вибуття з гри» талант-шоу СТБ. До телегри приєдналися й ключові серіали Нового, окрім найбільш рейтингового з них - т/с «Вороніни». Останній, у свою чергу, зазнав певних втрат, як і інформаційний блок.

 

Головною подією тижня на телеканалі ICTV стала трансляція товариського футбольного матчу між збірними України та Норвегії у середу, яка набрала досить високі показники:

 

 

 

 

Однак загальне зростання частки каналу в середу видалося не надто значним порівняно з високими показниками попереднього тижня... Окрім середи, зростання частки ІСТV відбулося лише в п'ятницю, в першу чергу за рахунок вечірнього показу Comedy club.

 

Решта днів відзначилися зниженням показників, особливо в понеділок. Порівняно зі святковим ефіром попереднього тижня, «Свобода слова» цього понеділка не показала нічого доброго... Частка ж інших програм коливалася в звичних межах.

 

Канал «Україна» протягом минулого тижня також дещо змінив своє програмування, запустивши другий сезон т/с «Глухар» та завершивши показ т/с «Платина-2» - при цьому заміна виявилася вдалою: 

 

 

 

 

 

В цей же час показники більшості інших програм каналу протягом тижня зазнали певних втрат, навіть у лідера ефіру - т/с «Єфросинія». Винятком став п'ятничний вечір - в першу чергу завдяки значним успіхам ток-шоу «Шустер live», а також вдалому концерту перед ним.

 

Решта днів показали досить стабільний рівень частки: лише понеділок відзначився відчутним падінням - щоправда, треба зробити поправку на те, що понеділок попереднього тижня був святковим.  

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18833
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 689
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 119
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 598
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 321
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 826
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 413
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 407
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 288
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 287
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пятий Кут
5073 дн. тому
Видно, что Андрій Колесник сам цвета для табличек подбирал. А мож жена помогала.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду