На телебаченні настало літо

16 Червня 2010
16597
16 Червня 2010
10:32

На телебаченні настало літо

16597
Рівень телеперегляду трохи впав, і навіть футбол не зміг цьому завадити. Телеперегляд, 24-й тиждень 2010 року
На телебаченні настало літо

Літні погода й настрій минулого тижня (7 - 13 червня) перекинулися на українське телебачення. Воно впало в сієсту: по-справжньому літня спека призвела до подальшого падіння телеперегляду. Щоправда, поточного тижня тренд зміниться на протилежний, і на те є дві причини: на вулиці стає трохи прохолодніше (та й дощі обіцяють), Чемпіонат світу по футболу уже в розпалі (і це головний чинник, адже на цьому тижні щодня нам дають можливість дивитися по три матчі).

 

В цілому ж повторилася ситуація позаминулого тижня: канали не порадували глядачів набором якісних програм. Результат такого ставлення до глядача - падіння частки в більшості топових гравців і збільшення показників малих та нішевих телеканалів. Також ініціативу перехопили ті, хто показує футбол, - ICTV та Перший національний.

 

Загалом таке враження, що канали продовжили гратися у гру «Вгадай реакцію глядачів». Маються на увазі короткі серіали, що їх в останні тижні полюбляють ставити канали «Інтер» та «Україна». Але, як показують дані моніторингу, не завжди каналам вдається вгадати реакцію глядачів на той чи інший серіал. І як результат - частка каналів падає (вихідні на «Україні»). Водночас, Новий канал не цурається по N-ому разу запускати довгі серіали (він віддав їм весь прайм-тайм), і результат не забарився - стабільна частка, яка щотижня навіть поволі зростає.

 

На закінчення вступу ще дві ремарки.

 

Перша: канали, що транслюють футбол, ще декілька тижнів будуть нарощувати свою частку, а потім, коли матчів буде менше, глядачі розійдуться по своїх улюблених каналах. Зокрема, глядачки видеруть пульти в чоловіків, - і «жіночі» канали наростять частку.

 

Друга: падіння телеперегляду в літній період автоматично відображається на рекламних заробітках. Впевнений, що всі канали вважають, що на 1 вересня вони повернуть втрачені позиції і доберуть доходів. Але можливо, що восени грошей на ринку вже й не буде.

 

Частки телевізійних каналів

 

З початком футболу і настанням справжнього літа частки деяких каналів посипалися, тимчасом як інші, логічно, змогли їх втримати і навіть наростили. Але про всіх потроху.

 

Частка «Інтера» падає. Причин декілька: то серіали не подобаються глядачам, то чоловіки перемикають на футбол. В подальшому можливе ще кількатижневе падіння.

 

Канал «1+1» буксує в районі 8 відсотків, і збереження такого результату до кінця літа буде маленьким подвигом.

 

СТБ знову показав себе борцем і виграв. Падіння після завершення шоу талантів було коротким, і вже через тиждень канал зумів наростити свою показники.

 

Канал «Україна» не зберіг переможного тренду й обвалився. Всі пішли на футбол. А телевізор у більшості сімей один.

 

ICTV та Перший національний здобули бонуси і продовжать їх збирати ще декілька тижнів.

 

Новий канал за допомогою серіалів продовжує нарощувати свою частку.

 

Малим каналам, вочевидь, також на заваді став футбол.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Програмування каналу «Інтер» на минулому тижні було досить стабільним, і якщо вихідні дні показали хороші результати (напевно, все-таки в спеку люди похилого віку ховалися по домівках на дивані), то будні було провалено повністю.

 

«1+1», як і «Інтер», провалив будні дні й тільки завдяки фільмам на вихідних показав непоганий результат по частці за тиждень.

 

З одного боку, канал «Україна» непогано обрав програмування на будні дні (там стабільні показники вже декілька тижнів), з другого - канал все ще перебуває в пошуках стабільного та якісного наповнення вихідних днів.

 

Про ICTV хочеться сказати, що пару тижнів він може не перейматися нічим: футбол дозволяє відпочити від головного болю. Але після закінчення групового турніру в ПАР ця проблема знову стане на порядок денний.

 

СТБ, гадаю, вже забув про своє шоу талантів та його рейтинги і включився в щоденну роботу, адже тепер показники кожного дня дуже вагомі.

 

Новий канал - усе непогано. Так продовжувати.

 

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Другий літній тиждень поточного року в цілому пройшов більш-менш спокійно, відчутні зміни програмування відбулися лише на двох топових каналах: «1+1» та ICTV. Решта телеканалів залишилися майже без змін.

 

«Інтер»: серіали проти спеки. Для телеканалу «Інтер» 24-й тиждень відзначився лише однією помітною подією - початком показу т/с «Загальна терапія» замість т/с «Родинний дім» у слоті після 21:30:

 

 

 

 

 

Така заміна одразу позначилася як на показниках частки каналу в даному часовому проміжку, так і на показниках протягом понеділка-четверга в цілому (тобто у дні виходу зазначених серіалів) - притому позначилася вкрай негативно. Головні причини: далеко не перша свіжість «лікарського» серіалу та спадання спеки після дев'ятої вечора...

 

Також можна відзначити початок п'ятого сезону т/с «Завжди кажи "завжди"», який, щоправда, не дозволив серіалу наростити частку (навіть навпаки). Можливо, зростання ще попереду.

 

До всіх цих невдач додався й п'ятничний вечір, адже «Велика політика» навряд чи могла конкурувати з великим футболом на ICTV.

 

Разом із цим, серед інших програм було досягнуто загальне зростання у проміжку з 19:00 по 21:30 впродовж усього тижня - передусім за рахунок аудиторії тих, хто вирішив пересидіти спеку вдома.

 

«1+1»: перехід на літній режим. На «1+1» минулий тиждень став по-справжньому «революційним», у зв'язку з майже повним переформатуванням програмування після завершення ключових проектів та переходом на «літнє» мовлення. Зі старого програмування залишилися тільки новини ТСН:

 

 

 

 

Так, канал майже повністю перейшов на серіали, запустивши їх одразу чотири штуки, а в цілому серіальний ефір було розбавлено документальними фільмами з циклу «Середовище проживання» (треба зазначити, доволі вдалими) та п'ятничним фільмом (також досить вдалим, незважаючи на ІСТV-шний футбол).

 

Однак, як «Плюси» не старалися, до попередніх показників їм залишилося досить далеко. Та й загалом зростання частки каналу було досягнуто лише в середу.  

 

СТБ: перший тиждень без талантів. Каналу СТБ впродовж минулого тижня було несолодко, адже то був перший тиждень без шоу таланів. Тож разом із переходом на повтори святкових концертів та показ фільмів у п'ятницю, подовження п'ятничного падіння частки каналу було закономірним:

 

 

 

 

 

Результати СТБ протягом решти будніх днів коливалася на рівні попередніх показників. Зростання частки відбулося лише в понеділок - в першу чергу за рахунок аудиторії «Плюсів» (перший понеділок без «Міняю жінку»), а також у четвер (вдалий вихід програми «Моя правда»).

 

Щодо окремих програм, то зростанню частки домоглися т/с «Адвокат», програма «Моя правда» та фільм у слоті раннього прайму. Решта переважно зазнали втрат.

 

Загалом, окрім завершення «талановитої епопеї», жодних змін у програмуванні прайм-тайму будніх днів на каналі не відбулося.

 

 

Новий канал: все йде по плану... Новому каналу й надалі всі перипетії ніпочому: програмування стабільне, частка зростає, один із головних серіалів (т/с «Вороніни») - на першій сходинці топу телепрограм за тиждень. Зміни відсутні як такі :

 

 

 

 

 

Щоправда, разом із загальним зростанням початку канікул відбулося певне зниження частки т/с «Ранетки» та т/с «Щасливі разом», до яких приєдналося падіння «Інтуїції» (знову-таки «завдяки» футболу). Та загальної картини це не зіпсувало.

 

ІСТV: початок великого футболу. На минулому тижні для каналу ICTV почалося свято великого футболу - в п'ятницю стартував показ матчів ЧС-2010, і перша ж гра потрапила на другу сходинку топ-20 телепрограм тижня, набравши майже 20% частки за рахунок решти топових каналів у п'ятничний вечір: 

 

 

 

 

Щодо інших змін, то, окрім п'ятниці, було запущено новий т/с «Третього не дано» з понеділка по четвер у слоті 22:00 - 23:00 (щоправда, не досить вдало порівняно з попередником), а також у понеділок замість фільму в ранньому праймі вийшов т/с «Вулиці розбитих ліхтарів» (теж не дуже вдало).

 

Однак, незважаючи на зазначені невдачі, в цілому останній передфутбольний тиждень видався досить успішним - частка каналу просіла лише в середу, зрісши в решту днів за рахунок росту долі більшості звичних програм. 

 

«Україна»: в Багдаді все спокійно. Для ТРК «Україна» минулий тиждень видався досить спокійним і відзначився лише черговою зміною серіалу у слоті після 21:30 з вівторка по четвер - замість т/с «Глухар-2» вийшов новий т/с «Ланцюг», хоча й значно відставши від попередника: 

 

 

 

 

Окрім зазначеного багатостраждального проміжку, частка решти програм зросла, а разом із цим - і показники каналу протягом тижня, трішки знизившись лише в четвер («завдячуючи» в першу чергу програмі «Моя правда» на СТБ).

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16597
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 689
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 119
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 833
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 321
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 826
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 413
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 407
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 288
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 287
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду