Тиждень масового телепродукту

2 Червня 2010
15639
2 Червня 2010
11:11

Тиждень масового телепродукту

15639
Серіали та бокс підвищили частку «Інтера» й «України». Телеперегляд, 22-й тиждень 2010 року
Тиждень масового телепродукту

Можна було б очікувати, що минулого тижня (24 - 30 травня) все-таки зменшиться час, проведений глядачами перед телевізором. Адже кінець травня - початок червня - це початок «несезону» на телебаченні. Але цього не сталося - завдяки програмуванню каналів у вихідні (включно з п'ятницею).

 

Рівень телеперегляду знову зріс, і головний чинник цього зростання - набір програм із п'ятниці по неділю: навіть тепла сонячна погода не може вивести людей із домівок, якщо їм запропонують щось цікаве, одноразове - бій Кличка, фінал шоу, фінал «Євробачення», футбол, блокбастер... Тож хочу зробити акцент саме на одноразовості таких подій.

 

Минулий тиждень відзначився й різноманітними святковими заходами в школах. І це призвело до падіння частки улюблених серед молоді телевізійних каналів. Водночас зросли частки каналів, що орієнтуються на людей похилого віку - «Інтера» й «України».

 

Загалом останні два тижні дали початок нового тренду: «Інтер» та «Україна» почали повертати втрачені частки. І наступні тижні дадуть відповідь на питання, яка ж група каналів домінуватиме на українському телевізійному просторі в літній період.

 

Дуже коротко перерахую події, які можуть вплинути на це:

 

- канікули, сесія;

- закінчення шоу талантів на СТБ;

- зміна програм на каналі «1+1»;

- короткі сімейні серіали на «Інтері»;

- перехід деяких каналів на повторне використання серіалів та фільмів протягом літа;

- активність політичного життя: зростання або болото.

 

Частки телевізійних каналів

 

Правильний вибір миттєво дає результати. В Україні ставка на російські серіали - безпрограшна. Це довів «Інтер», протягом минулого тижня трохи підтягнувши дві з трьох аудиторії. На результат зіграли бокс і два серіали по буднях, а також новий серіал у недільному ефірі (4 серії за один день).

 

«Плюси» зберегли свої показники, але що буде далі - сказати важко. На цьому тижні нам уже показали останній випуск «Міняю жінку», далі розважатимуть фільмами й гала-концертом «Суперзірки», тобто розв'язку канал перенесе ще на тиждень. Протягом червня вірогідність падіння частки вища, ніж її зростання.

 

Частка Нового каналу впала, бо молодь святкувала завершення навчання. Коротко і чесно.

 

СТБ оголошував переможців свого талант-шоу. А от які показники матиме канал за тиждень - подивимося. Тут ситуація нагадує стан випускника школи: одну справу зробили, іншу ще не почали, тож у душі неспокій та нудьга.

 

ICTV знову виріс завдяки блокбастеру й російським серіалам. Але, знову-таки, що очікує нас у подальшому? З високою ймовірністю матимемо гойдалку - вгору-вниз, вгору-вниз...

 

Канал «Україна» завдяки фільмам та серіалам показав зростання по молодших аудиторіях.

 

Від невеликих каналів увагу глядачів - цілком передбачувано - відвертає забійне програмування топ-шістки. Тут зміни можливі хіба що у випадку, якщо програмування на великих каналах стане пісним.

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Героєм минулого тижня став «Інтер». Завдяки вже двом новим серіалам йому вдалося наростити свої показники. Так, високі показники одного серіалу в будні було підтримано 4 серіями другого, показ яких якраз випав на вихідні. Бокс також не пас задніх.

 

Про «Плюси» важко сказати щось конкретне. Середнє програмування по буднях і непогані показники на вихідні. Крім понеділка, робочі дні «1+1» віддав на відкуп іншим топовим каналам.

 

«Україна» завдяки «Містеру і Місіс Сміт» наростила частку серед аудиторії непенсійного віку. За іншими двома канал програв боротьбу «Інтеру».

 

Як зазначалося вище, глядачі Нового каналу надали перевагу святкуванню, що особливо відбилося на показниках вихідних.

 

ICTV непогано відпрацював минулий тиждень: і «Пірати» вистрелили, і «Менти» не підкачали, як завжди.

 

Канал СТБ, окрім п'ятниці, відпрацював стабільно, без несподіванок. У цілому каналові вдається мати стабільні частки майже щодня. Але піку п'ятниці, гадаю, вже не досягти - варто очікувати подвійного падіння частки, особливо якщо погода буде літня.

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Слідом за одним-єдиним «повним» робочим тижнем травня знову прийшли свята. Тож у зв'язку з Трійцею понеділок видався вихідним. Щоправда, цього разу топові канали переважно не впроваджували істотних змін до свого програмування.

 

На «Інтері» протягом минулого тижня взагалі жодних змін програмного наповнення прайм-тайму не відбулося:

 

 

 

 

 

При цьому всі вершки продовжив знімати прем'єрний т/с «Дихай зі мною», знову забезпечивши каналу відчутно високу частку з понеділка по четвер (лише святковий понеділок видався менш успішним, ніж попереднього тижня).

 

Решта програм переважно трохи втратили свої частки, за винятком п'ятничного ток-шоу «Велика політика» та програми «Кримінальні справи» в понеділок. Однак на загальний показник «Інтера» суттєвого впливу це не справило - «мило» знову зробило свою справу.

 

Телеканал «1+1» на минулому тижні все ж вніс деякі корективи до своєї програмної сітки, додавши концерт до вечірнього ефіру в понеділок, а також майже повністю присвятивши фільмам прайм-тайм у четвер (замість т/с «Даїшники» та програми «Анатомія слави» - все після 20:10):

 

 

 

 

Загалом коливання частки каналу протягом будніх днів були нестабільними, а в п'ятницю показники взагалі відчутно просіли. Причиною стало загальне падіння показників ключових програм каналу - за винятком хіба що фільмів та концерту в слоті раннього прайму, а також шоу «Суперзірка», що вперше за декілька тижнів збільшило перегляд.

 

Для СТБ 22-й тиждень поточного року загалом був не дуже вдалим, адже зростання частки відносно попереднього тижня канал досяг лише в п'ятницю, в першу чергу за рахунок шоу талантів, а точніше - його другої частини, в якій оголошували переможця (після перерви на новини):

 

В усі інші будні дні частка СТБ була нижчою, ніж попереднього тижня. І якщо рання частина прайм-тайму протягом тижня була вдалою, то проміжок після 20:15 нівелював усі попередні успіхи (окрім другої частини шоу талантів, зростання показали лише «Вікна-новини»)... При цьому змін програмування каналу майже не було.

 

Новий канал протягом минулого тижня також зазнав зниження частки, як і СТБ, досягши невеличкого зростання лише у вівторок. При цьому програмна сітка ефіру знову відзначилася стабільністю (вже котрий тиждень поспіль), навіть незважаючи на свята:

 

 

 

Головними невдачами при цьому стали зниження частки т/с «Вороніни» у ранньому праймі, інформаційного блоку каналу й т/с «Щасливі разом». Решта хоча й додали частки, та зростання було недостатньо відчутним, щоби виправити загальну картину.  

 

Телеканалу ICTV, на відміну від своїх «братів» по холдингу, вдалося збільшити частку, особливо у святковий понеділок - знову завдяки вдало підібраним фільмам: 

 

 

 

 

 

Інші програми також переважно досягли зростання (особливо новий т/с «Літєйний»), за винятком лише п'ятничного фільму в слоті 20:00 - 22:00 й т/с «Вулиці розбитих ліхтарів. Менти-4» в ранньому праймі.

 

Крім того, на каналі було запущено новий т/с «Зграя» у проміжку 22:00 - 23:00 з вівторка по четвер, який одразу продемонстрував вищі показники, ніж раніше Comedy club у цей час. При цьому перенесення того самого Comedy club на пізніший час - замість програм «Голі та смішні» та «Надзвичайні новини» після 23:00 - теж дало позитивний результат.

 

У загальному підсумку все це й дозволило каналу наростити частку.

 

На ТРК «Україна» минулий тиждень пройшов майже без змін - лише в понеділок до ефіру додався т/с «Варєнька», що забезпечив каналові успіх у попередні суботу-неділю та продовжив розпочате у святковий понеділок, а також концерт замість фільму в п'ятницю:

 

 

 

У загальному підсумку, якщо не враховувати зростання частки у святковий понеділок за рахунок серіалу, показники каналу протягом робочих днів тижня були досить стабільними - незначного зниження вони зазнали лише в п'ятницю.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15639
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 113
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 689
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 912
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 118
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 597
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 833
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 320
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 826
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 412
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 406
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 288
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 286
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 435
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Татьяна
5074 дн. тому
Спасибо за анализ телесмотрения. Вот только интересно было бы знать - какое же оно, это самое телесмотрение? Вы пишите, что "уровень телесмотрения вырос". На сколько? До какого уровня - до 13% или до 18%? Вы не даёте абсолютных цифр по телесмотрению. Вы анализируете распределение долей, не озвучив исходной цифры. Картина получается неполной.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду