Повернення до реальності

19 Травня 2010
20826
19 Травня 2010
10:58

Повернення до реальності

20826
Після свят ICTV опустився до звичних показників, «1+1» скотився на 6-те місце. Телеперегляд, 20-й тиждень 2010 року
Повернення до реальності

Нарешті закінчилися травневі свята - і на тижні 10 - 16 травня показники каналів повернулися до своїх реальних значень. Невеличку правку вніс лише понеділок 10 травня, який був вихідним днем.

 

Загалом цей понеділок із розгромним рахунком виграв канал ICTV, продовживши свої надбання 8 - 9 травня. Надалі ж, починаючи з вівторка, глядачі просто повтікали на інші канали. І це відбулося вже вдруге в цьому році. Перша велика втеча глядачів сталася в першій половині січня, коли на каналі закінчилися новорічні розважальні програми. Тоді ситуація виглядала так: спочатку, за пустих рекламних блоків, ICTV мав високі показники, а після того як основні рекламодавці вийшли в ефір і програмування змінилося зі святкового на буденний, частка дуже різко впала. У травні ситуація повторилася. От і вийшло, що, маючи високорейтингові програми, канал не зміг на них заробити: рекламодавці якось не помітили потуг ICTV до збільшення своєї частки...

 

Все ж інше в нас у порядку: стабільний телеперегляд; канал «Інтер» наростив свою частку, як ми й прогнозували; зросли показники каналу СТБ в п'ятницю; продовжив зростати Новий канал. Єдина негативна новина була пов'язана з «1+1» - падало все і скрізь (вдалося покращити тільки показники вихідних, але вони позаминулого тижня вже впали до мінімуму).

 

Частки телевізійних каналів

 

Два попередніх (18-й і 19-й) тижні коливань, змін програмування та свят закінчилися такими результатами.

 

«Інтер» наростив частку по 18+ (додав 0,7 пункту). По інших двох аудиторіях він показав стабільність - люди віком 55+ повернулися з сіл до свого улюбленого каналу.

 

Поведінка частки каналу «Україна» йшла за сценарієм «Інтера»: збільшення показника по аудиторії 18+, по інших ЦА - без змін.

 

Для «1+1» минулий тиждень став найгіршим у цьому році - впало все. Якщо по немолодих аудиторіях падіння склало 0,5 - 0,8 пункту, то по аудиторії 14-49 воно досягло 0,9 пункту. За 18+ канал взагалі опинився на 6-му місці, за 18-54 і 14-49 - на 5-му. Можна припустити, що «1+1» ловить «другорядний перегляд»: глядачі переключаються на нього вже після того, як побувають на інших 3-4 каналах. І це досить невтішний результат. А що буде після закінчення деяких топ-програм? Прийде літо - і канал поставить повтори, але чи зможуть вони втримати показники на пристойному рівні?

 

І ще трохи про канали, частка яких змінилася суттєво. СТБ та Новий показали зростання по всіх аудиторіях і повернули собі позиції, втрачені на свята. ICTV, як уже було сказано, розгубив глядачів (скоріш за все, вони переключилися на Новий та СТБ). Стабільність його показників по аудиторіях 14-49 та 18-54 склалася тільки завдяки програмуванню в понеділок. Каналу варто замислитися про своє майбутнє, адже поки що він програє Новому та СТБ.

 

Інші канали показали різноспрямовані тренди. ПКВС зазнав втрат, у той час як НТН наростив свою частку.

 

Загалом минулий тиждень підтвердив, що стабільність програмування завжди приносить дивіденди.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

«Інтер» відновив свої показники. З вівторка по неділю його частка перевищила попередні показники. Політична програма та фільми знайшли свою аудиторію.

 

«Україні» вдалося компенсувати втрати робочих днів завдяки програмуванню на вихідних.

 

На каналі «1+1» провальними виявилися всі дні тижня, крім неділі. Впала навіть програма «Міняю жінку». А в неділю вже не було куди падати - попередній показник середньодобової частки дорівнював 5%. Гірше в колишнього представника «першого ешелону» ще не було.

 

ICTV «витягнув» понеділок, його запалу трохи вистачило і на вівторок, а далі - повний провал. Тиждень тому глядачі поводилися інакше. Чому цього разу вони виявилися такими невдячними? Хоча, як відомо, глядач завжди правий.

 

СТБ та Новий покращили свої показники, хто з понеділка, хто з четверга, а кінець тижня пройшов на мажорній ноті.

 

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

20-й тиждень року, як і попередній, відзначився додатковим вихідним у понеділок, за рахунок свята 9 травня. І це знову позначилося на стабільності програмування більшості ключових телеканалів...

 

«Інтер». На телеканалі «Інтер» у програмну сітку прайм-тайму будніх днів протягом тижня додалися дві нові програми - пародійне шоу «Пороблено в Україні» у «святковий» понеділок і т/с «Небо у вогні» у пізньому слоті з понеділка по четвер:

 

 

 

 

 

При цьому обидві зазначені програми виявилися досить вдалими, набравши більшу частку, ніж їхні попередники. Також відновило свої позиції після зниження показників на попередньому тижні ток-шоу «Велика політика», а разом із ним - й інформаційна програма «Подробиці». Продовжила своє зростання й частка т/с «Кармеліта».

 

Натомість «Новини» в ранньому слоті зазнали суттєвих втрат.

 

«1+1», на відміну від більшості інших великих каналів, майже не змінив свого програмування:

 

 

 

Зміни торкнулися лише раннього прайм-тайму середи, де завершився показ д/с «Вольф Мессінг». Звільнений слот, натомість, було заповнено додатковим фільмом. Причому така заміна, судячи з показників частки програм, не стала досить вдалою...

 

Загалом на минулому тижні показники всіх ключових програм «Плюсів» зазнали відчутних втрат, у результаті чого канал і отримав провал своєї частки протягом буднів.

 

Для СТБ минулий тиждень відзначився поверненням до ефіру програми «Вікна-Новини», а також показом художнього фільму у «вихідний» понеділок - замість одного з виходів програми «Чужі помилки»:

 

 

 

Крім того, в перерві між двома частинами шоу талантів замість шоу кумедного домашнього відео про тварин «Вусолапохвіст» знову вийшли «Вікна-Новини».

 

Зазначені заміни видалися досить вдалими, адже як вищезгаданий фільм продемонстрував вищі показники, ніж програма «Чужі помилки», так і п'ятничний вихід «Вікна-Новин» набрав понад 25% частки, порівняно з 19% програми «Вусолапохвіст» (середній показник частки «Вікна-Новин» виявився значно нижчим за показник п'ятниці за рахунок виходів в інші дні тижня).

 

Треба також відзначити повернення минулих успіхів самого талант-шоу, частка якого знову майже сягнула позначки 30%. Зросли частки й більшості інших програм, за винятком слоту 19:10 - 20:15 в понеділок та вівторок («У пошуках істини» та «Правила життя» відповідно).

 

Все це дало змогу каналу наростити свою частку в робочі дні.

 

Новий канал став своєрідним винятком серед топових телеканалів, зовсім не змінивши своєї програмної сітки протягом минулого тижня:

 

 

 

Разом із цим переважна більшість програм продовжили втрачати свої показники, за винятком хіба що телегри «Інтуїція» у вечірньому п'ятничному ефірі.

 

В результаті за весь тиждень зростання частки каналу було досягнуто лише в п'ятницю, а решта будніх днів видалися «збитковими».

 

Телеканал ICTV, продовжуючи підтримувати військову тематику свого програмування, присвячену 9 травня, зробив головну ставку на фільм «Паршиві вівці», що зайняв увесь вечірній ефір «святкового» понеділка - і таки досяг неабияких успіхів, посівши за рейтингом третю позицію серед топових програм тижня:

 

 

 

Досить вдалим був і фільм «Туман» у ранньому слоті понеділка. У підсумку саме в понеділок канал досяг небувалого стрибка перегляду.

 

В свою чергу, новий т/с «Замах» видався менш успішним за свого попередника - т/с «Ліквідація». Хоча, можливо, під завершення він додасть обертів...

 

Щодо решти, то показники більшості інших програм каналу впродовж тижня коливалися у своїх звичних межах. Тож частка каналу в інші дні не мала необхідної підтримки, а тому зазнала втрат, починаючи з середи.

 

«Україна». Вже другий тиждень поспіль «Україна» відзначилася непритаманною для себе нестабільністю сітки мовлення, причому якщо на попередньому тижні винуватцем був футбольний матч між «Динамо» та «Шахтарем», то цього разу зміни програмування були майже наскрізні, починаючи з 19:30:

 

 

 

Так, у слоті 19:30 - 20:20 в п'ятницю знову вийшов традиційний фільм (зі звичним рівнем частки), показ т/с «Гончаки-3» було перенесено з вівторка на понеділок (при цьому він зазнав незначних втрат частки), знову змінилися дні показу ток-шоу «Шустер live» (при цьому частка дещо зросла). Далі, в проміжку 20:20 - 21:30 розпочався показ нового т/с «Платина-2», замість того ж т/с «Гончаки-3» (заміна видалася досить успішною), а також на більш ранній час було перенесено вечірній фільм у понеділок (із поверненням показника на рівень 18-го тижня року). У слоті після 21:30 змінилися дні показу т/с «Хранитель».

 

Загалом, коливання частки більшості програм каналу не мали визначеної тенденції, а тому й загальна його частка впродовж тижня коливалася, то перевищуючи показники попереднього тижня, то зазнаючи певних втрат.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20826
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 689
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 119
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 598
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 834
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 321
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 413
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 407
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 288
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 287
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду