Куди розійдуться глядачі СТБ після закінчення шоу талантів?

21 Квітня 2010
19288
21 Квітня 2010
10:37

Куди розійдуться глядачі СТБ після закінчення шоу талантів?

19288
Ключові канали оновили праймове програмування. Але поки що ніхто не зазіхає на вечір п’ятниці... Телеперегляд, 16-й тиждень 2010 року
Куди розійдуться глядачі СТБ після закінчення шоу талантів?

Непогана погода на минулому тижні (12 - 18 квітня) призвела до 6%-го падіння телеперегляду. Але разом із тим закінчилися шкільні канікули, минули великодні свята. Тож той тиждень чесно показав ситуацію на телепросторі - кожен канал отримав заслужені частку і рейтинг.

 

З такими показниками нам жити, й на них рівнятися - розклад по рейтингах тепер навряд чи зміниться до літа. Єдиний виняток - завершення п'ятничного шоу на СТБ. Думаю, вже час думати про те, куди розійдуться глядачі СТБ після закінчення «Україна має талант - 2», адже глядачі програми - це рейтинги, а рейтинги - це гроші.

 

Пропоную повернутися в 2009 рік і подивитися, як поводилися глядачі одразу після завершення першого сезону шоу. Середня частка каналу на момент закінчення шоу складала 10-11%. Після закінчення частка СТБ впала на 24% - до 8,5%. Хто ж захопив глядачів із СТБ? При цьому потрібно пам'ятати, що фінал припав на кінець червня (час відпусток, активного відпочинку та поїздок на дачу), тобто продовжувався тренд на зменшення перегляду телеканалів узагалі. На 15% зросла тоді частка в каналу «1+1». Решта каналів задовольнилися 4-5% приросту частки (дані наведено для аудиторії 18-50, 50к+). За аудиторією 18+ частка СТБ впала на 22%. Глядачі, ймовірно, перейшли на такі канали: «1+1» (плюс 10% зростання), Новий канал (плюс 6% зростання), «Мегаспорт» (плюс 15%). За аудиторією 14-49 частка СТБ впала на 23%. Глядачі перейшли на такі канали: «1+1» (плюс 15% зростання), Новий канал (плюс 2% зростання), ІСТV (плюс 5%). Разом із цим певна частина глядачів узагалі перестали дивитися телевізор.

 

Частки телевізійних каналів

 

Але повернімося до теперішніх реалій. За підсумками 16-го тижня «Інтеру» вдалося нарости (трішечки!) частку перегляду по двох аудиторіях - 14-49 та 18-54, в першу чергу завдяки розважальним програмам. За аудиторією 18+ ми маємо засвідчити падіння - або гумор не сподобався, або картопля на городі чекала аудиторію 55+.

 

На другій позиції починаючи з 10-го тижня утримався СТБ (завдяки шоу талантів). І з наближенням до фіналу частка по «молодих аудиторіях» тільки зростатиме: по аудиторії 14-49 - плюс 0,8%, по 18-54 - плюс 0,7%.

 

Новому каналу вдалося додати 0,7% по своїй основній аудиторії 14-49.

 

Канал «Мега» стабілізувався по молодих аудиторіях. А старша аудиторія нарешті винесла йому вердикт: «не наш».

 

Хотілось б звернути трохи уваги на маленькі канали. Зокрема, тут відзначився «Футбол», який останнім часом демонструє позитивний тренд у своєму розвитку - на фінальній стадії перебувають європейські чемпіонати.

 

Інші великі та маленькі канали показують різноспрямовані тренди.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Загалом стабільно високі показники мав канал «Інтер», але на минулому тижні вони все ж трохи знизились, і тільки в понеділок, середу й суботу каналу вдалося залучили більше глядачів порівняно з попереднім тижнем. Загалом, графік за останні 4 тижні дав доволі негативний тренд для каналу, хоча поки що цей тренд виражений не дуже яскраво. Скоріш за все, в першій половині травня показники «Інтера» можуть зрости, але потім усе ж упадуть до сьогоднішнього рівня.

 

Канал «1+1» топчеться на місці - непогане програмування понеділка та вихідних повністю нівелюється іншими днями тижня.

 

«Україні» вдалося переломити негативний тренд на вихідних. Але зміни робочих буднів цей здобуток майже знівелювали. Канал сильно залежить від правильного вибору серіалу та часу виходу.

 

ICTV вніс зміни в програмування - з'явилися нові програми та серіали, - але зіскочити з частки 8-9% поки що в нього не виходить. Просто якесь зачаровано коло.

 

І Новому каналу та СТБ знову наш респект за останній тиждень.

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Минулий тиждень видався досить насиченим з точки зору змін програмування ключових каналів українського ТБ. Тож майже ніхто з топових телеканалів не залишився зі стабільною сіткою мовлення...

 

«Інтер»

 

Уперше за останні декілька тижнів «Інтер» запровадив зміни у своє програмне наповнення:

 

 

 

Так, у слоті раннього прайм-тайму на допомогу програмі «Судові справи» було запущено програму «Кримінальні справи» (в понеділок) - причому доволі вдало, зважаючи на показники перегляду програми.

 

Окрім цього, у проміжку пізнього прайм-тайму з понеділка по четвер із завершенням показу т/с «Свати-3» розпочався повторний показ т/с «Завжди кажи "Завжди"», що одразу відбилося на показниках частки каналу в цей час, цього разу - негативно.

 

Частки інших програм каналу впродовж тижня коливалася в межах звичних показників.

 

«1+1»

 

На каналі «1+1» протягом 16-го тижня поточного року було запущено новий т/с «Даїшники» - у четвер у слоті раннього прайм-тайму:

 

 

 

Неважко побачити, що його показники виявилися нижчими за показники т/с «Вольф Мессінг», який ішов до цього в даному проміжку. Проте зарано робити висновки (за результатами одного показу), а тому говорити про успішність серіалу (вкотре його повторюють на каналі?) можна буде трохи згодом, коли буде видно динаміку показників.

 

Серед інших програм продовжила набувати прихильності глядачів програма «Міняю жінку», натомість вечірні фільми після 22:00 й надалі втрачали свою частку. Щодо решти, то коливання показників тут не мали визначної динаміки.

 

СТБ

 

Телеканал СТБ виявився менш схильним до зміни програмування на минулому тижні:

 

 

 

Зокрема, повернувся до звичного режиму після святкового понеділка слот 20:15 - 21:20, а також відбулися незначні зміни в проміжку 21:30 - 22:00 - і то лише стосовно днів виходу звичних програм.

 

Найбільші дивіденди до частки каналу продовжило приносити талант-шоу. Успішну динаміку показників також демонстрували «Чужі помилки» та «Зіркове життя». Натомість «Містичні історії» зазнали відчутних втрат порівняно з попереднім тижнем.

 

Показники інших програм коливалися без суттєвої динаміки, залишаючись переважно в межах їх звичної норми.

 

Новий канал

 

Для Нового каналу минулий тиждень видався найбільш стабільним серед топ-шістки телеканалів українського ТБ:

 

 

 

Не внісши жодних коректив до свого програмного наповнення, Новий, тим не менш, загалом збільшив свою частку за цільовою аудиторією віком 14 - 49 років.

 

Запорукою такого успіху стало стрімке зростання частки т/с «Вороніни», що впродовж уже декількох тижнів демонструє позитивну динаміку. Окрім цього серіалу, зростання частки продовжилося і для т/с «Щасливі разом», і для т/с «Татові доньки», до яких приєдналися телегра «Інтуїція» та досить вдалі (з огляду на показники) фільми.

 

Зниження частки минулого тижня торкнулося лише т/с «Ранетки».

 

ICTV

 

Для каналу ІСТV 16-й тиждень 2010 року видався найбільш багатим на зміни програмування серед топових вітчизняних телеканалів:

 

 

 

Було запущено новий т/с «Останній бронепотяг», причому якщо його показники у слоті 17:30 - 18:45 (п'ятниця) видалися більш вдалими за свого попередника - т/с «Вулиці розбитих ліхтарів. Менти-3», то у слоті 20:00 - 22:20 (середа-четвер) вони були нижчими за показники т/с «Морські дияволи - 3», що йшов у цей час раніше.

 

Зміни торкнулися й пізнього прайм-тайму: зокрема, т/с «По закону» було переміщено на більш пізній час, а замість нього у слоті 22:20 - 23:00 з вівторка по четвер було поставлено Comedy Club (окрім п'ятничного виходу, що залишився у своєму слоті). Така перестановка видалася досить вдалою, адже, не втративши частку для т/с «По закону», каналу водночас вдалося наростити її за рахунок більш раннього показу Comedy Club.

 

Повернувся до норми (після тимчасових змін на попередньому тижні через свята) й ефір понеділка.

 

Щодо інших, то їхні частки коливалися у звичних межах.

 

«Україна»

 

Ефір ТРК «Україна» також зазнала вагомих змін, і зокрема стосовно серіалів:

 

 

 

По-перше, завершився показ т/с «Другі» у слоті 19:30 - 20:20, що демонстрував досить непогані показники. По-друге, закінчився т/с «Звіробій» у проміжку 20:20 - 21:20, який мав досить незначну частку, а на його місці було запущено новий т/с «Сивий мерин» - з іще нижчим показником. По-третє, у проміжку пізнього прайм-тайму замість т/с «Дорожний патруль - 2» було розпочато показ т/с «Хранитель». Проте й тут показники виявилися нижчими, ніж у попередника... Хоча, як і в випадку з т/с «Даїшники» на «1+1», це були лише перші виходи нових серіалів, вони ще мають усі шанси набрати частку в майбутньому.

 

Загалом же минулий тиждень для більшості звичних програм каналу видався не досить вдалим, адже більшість із них втратили свою частку (особливо ключовий т/с «Єфросінья»), що потягнуло за собою і сукупну частку каналу за молодими цільовими аудиторіями (18-54 та 14-49).

 

Водночас, були й певні успіхи: у слоті після 21:20 у понеділок частка каналу продовжила зростати завдяки вдало підібраним вечірнім фільмам.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19288
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 119
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 598
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 834
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 321
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 827
18.05.2010 11:47
Наталія Данькова
, Оксана Ситник
22 005
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 413
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 407
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 915
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду