Безталанні таланти

18 Травня 2010
22008
18 Травня 2010
11:47

Безталанні таланти

22008
Загадка шоу «Україна має талант – 2» полягає в тому, що кастинги учасників мали шалений успіх, а півфінали за участю найкращих демонструють зниження глядацької уваги
Безталанні таланти

Якщо на початку показу шоу «Україна має талант - 2» ледь не кожен новий ефір встановлював рекорд, брав частку близьку до 40% (а то й 50% - 26 березня) і беззаперечно посідав першість у змаганнях з усіма політичними проектами п'ятниці, то за останні тижні намітилася чітка тенденція до зниження показників «Україна має талант!».

 

Стійке падіння частки проекту почалося майже одразу після виходу прямих ефірів шоу: 9 квітня останній випуск кастингів - частка 35,6%, 16 квітня перший півфінал взяв 33,96%, далі 23 квітня - 30%, 30 квітня - 26,19%, 7 травня - 23,19%, і лише останній випуск засвідчив підвищення 28,5% (14-49, «50 тис.+»).

 

Таким чином від початку прямих ефірів частка проекту фактично знизилась у півтори рази. Ситуація видається парадоксальною на тлі того, що торік перший сезон «Україна має талант!» демонстрував кардинально протилежну тенденцію.

 

Динаміка зміни показників першого та другого сезонів «Україна має талант!»

 

 

 

Звісно, такий результат є невтішним, але й далеко не трагічним - це, радше, тривожний дзвіночок для творців програми напередодні запуску кастингів третього сезону. Все-таки частка «Україна має талант!» досі більш ніж удвічі переважає середню частку каналу і саме шоу є найуспішнішою програмою за тиждень. Та й сам проект досі посідає першість з-поміж усіх талант-шоу, запущених українськими каналами в цьому сезоні. Зокрема «Народна зірка - 2» на ТРК «Україна» взагалі дала провальні результати, частка «Суперзірки» на «1+1» далека від успіху шоу СТБ (звісно, варто зауважити, що всі ці проекти виходять у різних слотах, тому порівняння їхніх показників є умовним).

 

«У шоу частка вище, ніж частка каналу, тому воно не може бути провальним. Порівняно з першим сезоном воно також не є провальним, бо там частка становила 37 наприкінці проекту, а цього року 40 уже на початку. По цифрах другий сезон є більш успішнішим. Середня частка перших 29,6% , других - 32,4%. Рівень та якість талантів вищий за будь-яке інше аналогічне шоу», - переконаний Орест Білоскурський, керівник департаменту маркетингу, аудиторій та комунікацій ICTV.

 

Цікавим є й той факт, що від утрат «Україна має талант!» виграли політичні ток-шоу (в ці тижні зріс інтерес до політики, зокрема через скандальні харківські угоди), хоча раніше глядачів було не так просто відірвати від талантів, та й розмови про те, що українські глядачі об'їлися політикою на тлі телепоказників виглядають риторичним перебільшенням.

 

Так у чому ж причина падіння показників ще донедавна суперпопулярного шоу? Тут може бути кілька версій.

 

Перенасичення

 

Якщо раніше для глядачів цей формат був екзотикою вихідних та п'ятниці, то тепер відпочити від нього глядачі мають змогу лише два дні на тиждень: у понеділок та четвер. В інші дні концентрація і нових випусків, і повторів талант-шоу досить висока: у вівторок та середу на «1+1» виходить провокаційна «Суперзірка», у п'ятницю - проект СТБ, обидва повторюються протягом дня в суботу, а ввечері на ТРК «Україна» шукають своїх «самородків» у «Народній зірці - 2», яка в свою чергу вдруге транслюється зранку в неділю, а ввечері естафету знову приймає Новий канал зі своєю «Фабрикою. Суперфінал».

 

На цьому українські канали не планують зупинятися: навіть Перший національний угледів у цьому форматі актуальну ідею і вирішив створити проект із робочою назвою «Нащадки піонерів», де візьмуть участь «фабриканти». Та й сам СТБ розпочинає роботу над «Х-фактором».

 

Можна було б зауважити, що на відміну від усіх перелічених програм, «Україна має талант!» - шоу «неспівоче». І це, звісно, так. Воно є «напівспівочим». Приміром, в останньому півфіналі 14 травня з десятьох учасників четверо намагалися вразити глядачів своїм співом, а з фіналістів п'ятеро є співаками (за прогнозами, перемогу в проекті здобуде знов-таки співочий талант).

 

Тож якщо до переліку попередніх програм ще додати вічно співоче «Караоке», доведеться визнати: любителі телеспіву явно не потерпають від браку пропозиції.

 

Окрім цього СТБ й у своєму ефірі посилив присутність «Україна має талант!». Відбіркові випуски вийшли за межі хронометражу 2 години, як це було минулого сезону, і тривали до трьох годин. Також канал запустив ток-шоу «Другий шанс». Між іншим, усі ці програмні кроки спершу виправдовували себе.

 

Ба більше: за останній рік канал, натхненний досягненнями своїх розважальних проектів, вирішив модифікувати свою концепцію і підкоригувати плани на майбутнє, внаслідок чого акцент із популярної документалістики, як основи програмування каналу, зсунувся на талант-шоу. До того ж після втілення румунської стратегії з виведення в лідери «1+1» СТБ вдалося відхопити шмат аудиторії колишніх «Плюсів». Відповідно до цього, на Каннському телеринку канал придбав American Idol та, можливо, ще й «Танці з зірками», а за словами заступника голови правління з інформаційного мовлення Олексія Мустафіна - навіть концепція новин «Вікна» змінюється під аудиторію «шоу талантів». «З огляду на показники, на СТБ добре йдуть проекти на кшталт "Україна має талант", "Танцюють всі", незабаром запуститься "Х-фактор". Тому і розвиток "Вікон" має узгоджуватись з цими тенденціями у розвитку каналу», - наголошував він.

 

Якість талантів

 

Минулого року основною суперечністю шоу, на відміну від його російського аналогу («Хвилина слави»), було змагання професіоналів із наполегливими аматорами. Однак, вдосконалюючи формат, СТБ вирішив посилити проект талантами, які несуть позитив і гумор. Для цього більше уваги приділили кумедним дивакам, які були настільки дотепними і безпосередніми, що мали затьмарити професійні номери. Знайти стільки колоритних персонажів, які змушували зал заливатися сміхом, ще не вдавалося на жодному талант-шоу.

 

Готуючи програми з кастингів, безумовно, СТБ спрацював дуже якісно (особливо на фоні відбіркових турів плюсівської «Суперзірки»): монтаж, сюжети, вставки - все було зроблено динамічно, з конфліктами та скандалами, кульмінаціями, несподіваним підбором останнього учасника випуску.

 

Щоб підтримати інтригу, змусити глядача переживати, а далі здивувати несподіванкою, судді в першому турі говорили заповітне «Так» навіть безнадійним, але таким потішним талантам (ніхто ж не сподівався, що після четвертого штурму проектів СТБ Міша плюс його інтерпретація «Ласкового Мая» пройде далі). На етапі другого туру всіх цих щасливців мало бути з жалем відсіяно, а далі на них чекала участь у «пост-шоу» - «Другий шанс», де вони б мали веселити глядачів разом із дуетом ЧП «Мінськ».

 

Звісно, відбір талановитих людей - справа суб'єктивна, але видається, що саме занижена планка на початку відбору (чого вартий вибір дівчинки, талант якої полягав у тому, що вона знає, хто такий «дєдушка Лєнін», цей аргумент просто вразив суддів), призвела до зменшення глядацької аудиторії на наступному етапі проекту.

 

Так, людям більше подобається дивитися на фріків, тому й відбір мав вищі показники за півфінали. Але поблажливість журі зумовила появу багатьох посередніх учасників, серед яких губилися по-справжньому цікаві таланти. Та й якщо торік у півфіналах судді рідко зупиняли виступи, то тепер вони раз за разом тиснуть на червону кнопку, щоби припинити нудний і нецікавий виступ.

 

ТК звернулася з запитанням «За останні тижні відбулося суттєве зниження частки проекту СТБ "Україна має талант!". Чим, на вашу думку, це зумовлено?» до Слави Фролової, Ореста Білоскурського та Юрія Мінзянова.

 

Слава Фролова, журі проекту «Україна має талант!»:

 

 

- У мене є таке припущення, що зараз після успішного минулорічного виходу нашого проекту багато каналів стали робити подібні проекти і, звичайно, це трохи ділить аудиторію. Це може бути ще і сезонність і тисячі інших факторів, можливо, таке відбувається і на інших каналах. Якби я провела конкретне та глибоке дослідження цих процесів, могла б дати змістовнішу відповідь. Моя поверхнева думка - ось така. Я не думаю, що спад відбувся саме через початок трансляції прямих ефірів (на зміну кастингів), прямі ефіри завжди мають цікаві постановки, а наші люди люблять видовище. Напевно, такий спад спричинений іншими факторами, про це більше можуть сказати маркетологи каналу. Журі має свої конкретні задачі, за які ми відповідаємо, більше за творчу частину проекту (контент) ніж за цифри. Давайте подивимося, що буде далі. Мені це цікаво. Я впевнена, що фінальні шоу будуть успішнішими та будуть оцінені вище. Але незалежно від спадів та підйомів проект залишається найбільш яскравим. І взагалі сам телеканал, якщо брати до уваги його успіхи (рейтинги, частки), має великий ріст. Саме тому, гадаю, що тут треба дивитися картину в цілому, а не орієнтуватися на якусь конкретну цифру у даний момент.

 

Орест Білоскурський, керівник департаменту маркетингу, аудиторій та комунікацій ICTV:

 

 

- Аналогічна ситуація з падінням показників на прямих ефірах була й на проекті «Суперзірка». Поки йшли кастинги - частки були досить пристойними для «Плюсів», а коли пішли прямі ефіри - показники впали вдвічі. Монтаж може зробити чудо та фантастичну картинку.

 

Також є момент того, що глядачу завжди цікаво подивитися на щось новеньке. На кастингах завжди з'являються нові обличчя. На середині проекту - навпаки - зникає відчуття несподіванки: представлення героїв (хто з якого міста? хто пройшов далі?), цікавинки кожної програми. На фіналі, безперечно, буде кульмінація, але на підходах до фіналу проект стає трохи нуднішим з точки зору шоу.

 

Юрій Мінзянов, генеральний продюсер Star media:

 

 

- Я постійно слідкую за проектом «Україна має талант!», тому що він мені дуже подобається. На Заході цей жанр народився з «фрік-шоу», у нас же його іменують «талант-шоу». Звісно, інтерес глядачів до перших випусків другого сезону був зумовлений тим, що на проект приходили звичайні люди з народу, кожен із якимись своїми здібностями. Це все було весело й цікаво. Але нині канал, думаю, опинився у складній ситуації, оскільки має вибирати між «фрік-шоу» і «талант-шоу». І для того, щоб були рейтинги, потрібні «фріки», на них і було вибудувано перші випуски сезону, які шалено сподобалися глядачам. Але коли пішли півфінали, і всі «фріки» лишилися за кадром, а на сцені стали бачити справді талановитих людей, інтерес до передачі впав. Для мене, як для глядача специфічного, цей проект залишився цікавим. А от аудиторію, яка хоче потикати пальцем в екран, цей проект втратив.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Оксана Ситник
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22008
Теги:
Читайте також
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 409
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 700
23.04.2010 15:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 918
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 293
13.03.2010 13:23
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
22 074
28.01.2010 11:57
Media Resources Management
, для «Детектор медіа»
26 598
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oksana
5084 дн. тому
Наступного разу виграє каліка на інвалідному візку, який ритмічно рухатимеметься під пісеньки Майкла Джексона. А "креативний продюсер" його возитиме... 8)
ulyaska
5086 дн. тому
наприклад я і багато моїх знайомих і друзів перестали дивитися цей проект, коли його почали покидати найкращі таланти.. наприклад цей хлопець з бандурою і повітряна гімнастка.. ше виліт дівчини можна списати на те шо за неї менше проголосували... але як жюрі могли обрати не бандуриста, а цей примітивний гурт "вода" взагалі невідомо... і це вже не перший раз коли можна помітити таку несправедливість... бо є певна різниця між людиною, яка має унікальний слух, прекрасний дар до музичних інструментів та ше стільки зусиль поклала на навчання на них, і трьома особами, які крім того шоб наробити дірок в відрі, придумати простеньку мелодію і під все це вити більше нічого показати не змогли.. до речі хочу підтримати попередні слова...як можна сміятися з таких людей як , наприклад,цей міша.. людина не зовсім здорова, а вони з неї насміхаються, ше потім надію марну дають... жюрі в цьому плані взагалі огидні...
Katrin
5095 дн. тому
По-перше, неприємно, що деякі наші дописувачі опускаються до некрасивих, неетичних речей . Маю на увазі конкретно оце "Когда Слава Фрололва смеется, показывая керамические лошадиные зубы, при этом смех ее по любому поводу напоминает хаханьки провинциальной дурочки". Так, наприклад, мені не подобається Слава по тій причині, що вона не володіє, або, радше, не хоче володіти українською мовою, але обговорювати її зуби і т.і - це просто неприпустимо і, як на мене, низько. По-друге, у мене особисто інтерес до шоу знижується від того, що у ньому якась певна кількість глядачів відсіяла справді оригінальних артистів. Так, смс голосування - це прибутки, але ж і абсолютна необєктивність. Так, мені надзвичайно сподобались акробати, гімнасти і ще хтось ( уже призабулось) , але я не можу надіслати смс, а тобто свій голос, через фінансовий фактор. От мене, власне, оця необєктивність і повний фінал співаків, які вже набридли з інших співочих шоу просто дратує. Тож нехай менеджери та інші ключові працівники цього чудового талант-шоу задумаються, а то неправильно якось виходить
Г.Б.
5095 дн. тому
Когда Слава Фрололва смеется, показывая керамические лошадиные зубы, при этом смех ее по любому поводу напоминает хаханьки провинциальной дурочки, попавшей в столицу в компанию ухажеров, при этом веселии Фроловой не по Станиславскому сразу же отключаю плюсы. Судить, что там дальше не могу, Слава Фролова со своими керамическими челюстями и рыготаньем достала! Кстати, эта интеллектуалка была не согласна с мнением народа, присудившим миллион участнице шоу, рисующей на песке. Со вкусом у Фроловой те же проблемы, что и с лошадиным ржанием.
tka4enko
5097 дн. тому
Все з часом "приїдається" та набридає. "УМТ" - не виключення. До того ж, на мій погляд, таланти першого сезону були яскравішими та цікавішими.
miranda
5097 дн. тому
Отардовженко, може Ви ще й під час виступу Артема Семенова скіпали, перемикаючись? А я коли бачу Ваші коментарі... навіть не скажу, що роблю, ха-ха!!!
baster
5097 дн. тому
Лично у меня интерес отбили именно "фрики". Я очень не люблю, когда издеваются над больными людьми. И сильно, на мой взгляд, упал уровень показа. Ну не смотрятся танцы на крупняках! Ну и поднадоело немного...
кокотюха
5097 дн. тому
ля серджіо: краще запитати думку менш причетної до справи сторони.
sergio
5097 дн. тому
Для Наталии Даньковой и Оксаны Ситник. 1. Динамика долей (на графике) не показывает ""кардинально противоположную тенденцию", а как раз наоборот повторяет предыдущий сезон. 2. Почему вы спрашиваете мнение у маркетолога с АЙСИТИВИ, а не с СБТ?
Otar Dovzhenko
5097 дн. тому
Як глядач, мушу погодитися з усією аудиторією :)) Кастинги - це нагода побачити щось нове і несподіване. А коли дивишся півфінали, то вже знаєш, кого і що там побачиш. Я з останніх півфіналів дивився по 2-3 цікавих мені номери, а несимпатичні - типу танцюристів чи Нікітикісєльова - скіпав, перемикаючись на Шустера чи Євгєніякісєльова :)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду