«Мило» керує глядацькими симпатіями

27 Травня 2010
16320
27 Травня 2010
13:00

«Мило» керує глядацькими симпатіями

16320
Нові серіали підвищили показники «Інтера» та «України». Телеперегляд, 21-й тиждень 2010 року
«Мило» керує глядацькими симпатіями

Можна було очікувати, що тренд на зменшення часу, проведеного перед телевізором, 17 ‑ 23 травня продовжиться. Але так не сталося - можливо, тому що минулий тиждень не дуже милував нас погодою.

 

Велика кількість нового мила на «Інтері» та «Україні» зберегла на стабільному (+0,8%) рівні загальний телеперегляд і дала змогу цим двом каналам суттєво підвищити свої показники порівняно з попередніми тижнями.

 

Загалом ситуацію на ТБ-просторі останнім часом характеризують дві речі. По-перше, відчутно збільшилася кількість випадків, коли одна, максимум дві програми, «роблять» частки і рейтинги каналів. Цю фішку на українському телебаченні відкрив «1+1» зі своїми праймовими серіалами «Не родись вродливою», «Бідна Настя», «Широка ріка» тощо. Тепер інші канали свідомо чи несвідомо це використовують. Останні приклади - саме «Інтер» та «Україна». Зокрема, «Інтер» протягом понеділка - четверга збільшив показники завдяки чотирьом серіям нового серіалу, потім отримав провал на вихідні, але за результатом усього тижня все ж наростив частку більше ніж на один відсотковий пункт.

 

По-друге, в українських сім'ях не вистачає телевізорів. А тому в деяких випадках або батьки, або діти визначають, що будуть дивитися усі цього вечора. Наявність як мінімум двох телевізорів на сім'ю зробить ситуацію з телепереглядом більш цікавою, а боротьбу за глядача - більш чесною.

 

Частки телевізійних каналів

 

Довгострокові зміни дають результати. Невдачі одних дають змогу виправити або покращити ситуацію іншим.

 

Першу з тих тез довів «Інтер», минулого тижня додавши по 1,5% частки по кожній із основних аудиторій. І ще приблизно декілька тижнів показники каналу будуть високими і стабільними.

 

Другу тезу провели в життя «Плюси» та «Україна». Зокрема, «Україні» завдяки серіальному нон-стопу протягом вихідних удалося довести частку до рівня більше ніж 10% (по аудиторії 18+). У цей же час «1+1» виправив ситуацію й повернув свої показники до позаминулого тижня по всіх трьох аудиторіях. Але що далі? Який тренд нас очікує найближчими тижнями? Незабаром фінал пісенного шоу. А після нього залишиться порожній неприбраний зал...

 

Канали Пінчука провели останній тиждень по-різному. Хтось продовжував згадувати 9 Травня і забув про сьогодення (частка ICTV продовжила невблаганне падіння), Новий після підйому спустився на землю (деталі в іншому розділі). Свято ж прийшло на вулицю каналу СТБ - чорна смуга закінчилася, хоча б на два тижні: ріст частки по всім аудиторіям. У п'ятницю він знову «зробив» своїх конкурентів - як не як фінал «Україна має талант», правда, поки що без переможця. Та що ж буде після «Талантів»?

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Героєм минулого тижня став «Інтер». Завдяки новому серіалу протягом понеділка ‑ четверга йому вдалося наростити показники, але інші три дні показали посередній результат.

 

Про «Плюси» дуже важко сказати щось однозначне: денні коливання частки від тижня до тижня не дають змоги щось передбачити наперед. Частка у понеділок, як показують підсумки, напряму залежить від відібраних пар для програми «Міняю жінку».

 

В «України» закінчилися всі нові серіали, які не приносили результату, а старий добрий ментівський «Глухар» підняв його частку і рейтинги.

 

СТБ минулого тижня вдалося майже все - кожний день перевищував показники попереднього тижня року, а фінал шоу талантів дав змогу набрати за п'ятницю навіть більше 20% частки.

 

Новий зміг конкурувати з іншими каналами протягом робочих днів, а потім «здувся»: молодь пішла на вулицю відпочивати. Або, скоріше за все, просто перейшла на інший канал Пінчука - ІCTV, де показували «Піратів». Можливо, це черговий факт того, що дані канали напряму конкурують між собою, а не з іншими, як напевно передбачалося або хотілося.

 

 

 

 

 

Програмінг топ-6 телеканалів: будні дні

 

Загалом 21-й тиждень 2010 року був відзначений перш за все відсутністю додаткових вихідних днів. Відтак, більшість топових вітчизняних телеканалів більш-менш стабілізували свій програмінг...

 

«Інтер» протягом минулого тижня головних успіхів досяг за рахунок нового т/с «Дихай зі мною», показ якого було розпочато ще в попередню неділю. З понеділка він стрімко набрав частку, в середньому за тиждень переваливши за 30% та значно випередивши своїх попередників (слот після 21:30 з пн по чт):

 

 

 

 

 

Щодо інших змін, то їх зазнав лише ефір у проміжку 18:15 ‑ 19:00, куди замість шоу «Пороблено в Україні» (святковий понеділок 20 тижня), знову повернулася програма «Кримінальні справи», причому також досить успішно.

 

Решта програм теж покращили свої показники, проте зростання перегляду каналу відбулося лише з понеділка по четвер (за рахунок серіалу) - і в тому числі через те, що п'ятничне ток-шоу «Велика політика» зазнало відчутних утрат, єдине з усіх ключових програм буднів.

 

 

«1+1» минулого тижня досяг певного зростання своєї частки у будні (окрім вт), особливо в понеділок - за рахунок успіху програми «Міняю жінку», що збільшила частку майже вдвічі і навіть посіла четверту сходинку серед топ-20 телепрограм тижня (за ЦА 18-50):

 

 

 

 

Також значного збільшення частки було досягнуто у слоті п'ятничного вечірнього фільму, завдячуючи показу двох частин фантастичного бойовика «Хижак» (т/ф «Хижак» та т/ф «Хижак-2»), що забезпечило й загальний ріст частки за день. Підвищились показники й більшості інших програм, окрім т/с «Даїшники» (незначне скорочення) та шоу «Суперзірка» (також невелике падіння, проте вже не перший тиждень поспіль).

 

Стосовно змін програмінгу каналу протягом тижня, то вони торкнулися лише пізнього прайм-тайму, де замість програми «З неба на землю» було запущено «Анатомію слави» - з майже таким самим показником, що був у попередника.

 

СТБ. Його частка на 21-му тижні року коливалася від дня до дня, однак п'ятничне шоу талантів підтвердило свій статус лідера серед топових телепрограм вітчизняного ТБ протягом останніх тижнів, забезпечивши зростання й частки каналу в цілому (зокрема, у ту саму п'ятницю, переманивши глядачів з усіх інших топів, окрім «1+1»):

 

 

 

 

 

Загалом же більшість звичних програм каналу зазнали певних утрат частки (окрім «У пошуках істини», «Правил життя» та «Містичних історій»).

 

Натомість заміна «Чужих помилок» у проміжку 20:15 ‑ 21:35 з понеділка по середу на дві програми - «Слідство вели» (пн, вт) та «Російські сенсації» (ср) ‑ видалася успішною.

 

На Новому каналі змін програмної сітки знову не відбулося, однак така стабільність забезпечила зростання частки лише з понеділка по середу, надалі ж було її загальне зниження:

 

 

 

Передусім, упав показник вечірнього п'ятничного ефіру, де телегра «Інтуїція» розгубила своїх прихильників. Можливо, вони надали перевагу шоу талантів на СТБ або бойовику на «1+1».  Окрім цього, зниження частки зазнали й більшість ключових серіалів каналу.

 

Відтак, зростання результатів у перші три дні тижня було забезпечено в першу чергу т/с «Вороніни», що продовжив набирати частку (особливо у слоті раннього прайму), та інформаційного блоку каналу.

 

 

ICTV черговий раз відзначився рясними змінами програмінгу будніх днів, без яких не залишився майже жоден слот:

 

 

 

 

 

І це мало свій безпосередній вплив на перегляд каналу протягом тижня: усі будні були провальними (певного зростання частки вдалося досягти лише у вихідні).

 

Загалом серед прайм-таймових програм буднів незначного зростання досягли лише т/с «Вулиці розбитих ліхтарів. Менти-4» у ранній прайм та «Надзвичайні новини» у слоті після 23:00. Навіть запуск нового т/с «Літєйний» і повернення в ефір після свят ток-шоу «Свобода слова» не дали своїх плодів.

 

Видається, із завершенням святкового програмінгу закінчилося й свято для ICTV в цілому...

 

 

Програмування ТРК «Україна» ‑ також не без змін, що до останнього часу не було притаманним для каналу:

 

 

 

 

Зокрема, у повному обсязі повернулося ток-шоу «Шустер live» (хоча й зазнавши втрат частки), було розпочато показ т/с «Глухар» (із більш успішними показниками відносно своїх попередників). Т/с «Платина-2» було переставлено на більш пізній час - у слот після 21:30 із вівторка по четвер (зі зростанням показників самого серіалу, проте з певною втратою частки у слоті порівняно з попереднім тижнем).

 

Щодо звичних програм, то успіхів досягли лише «Події», до яких певною мірою приєднався т/с «Єфросинія». Решта переважно зазнали втрат.

 

Результатом усіх перестановок та коливань частки ключових програм стала нестабільність перегляду протягом робочих днів, де відчутне зростання показника було досягнуто лише в понеділок (у першу чергу завдяки т/ф «Мумія-2. Повернення»).

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16320
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 689
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 118
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 597
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 833
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 826
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 413
06.05.2010 14:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 407
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 288
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 287
08.04.2010 10:42
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
38 435
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ua
5086 дн. тому
нашим каналам варто брати приклад з каналів Discovery, а ці низькопробні серіали не дивлюсь і дивитись не хочу.
читач
5086 дн. тому
Чому у вас на графіках неділя підписана як Вс.? Якщо вже російською - то значить і тиждень -неделя и частка-доля. А то просто суржик якийсь :)
обиватель
5086 дн. тому
не розбираюся у ваших рейтингах, та дивитися ,по великому рахунку, немає чого. набридли серіали(це лише для бабусь і домогосподарок). нема цікавих дитячих і пізнавальних передач, справжнього кіно, мистецьких оглядів тощо. зате багато російського мила, де часто-густо паплюжать українців, виставляючи їх на посміх. а політичні шоу на усіх ,без винятку, каналах дістали своєю приналежністю до певних сил і грошей. дійсно - хто платить, той замовляє музику. телебачення не виховує, а робить глядача, даруйте, тупим споживачем.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду