Політика знову перемогла таланти

6 Травня 2010
16406
6 Травня 2010
14:00

Політика знову перемогла таланти

16406
Політичні ток-шоу досі утримують глядацьку увагу. Телеперегляд, 18-й тиждень 2010 року
Політика знову перемогла таланти

18-й тиждень року (26 квітня - 2 травня) відзначився продовженням попереднього тренду: «політика» знову перемогла «таланти». Так, якщо політичні шоу в п'ятничному ефірі продемонстрували досить високі показники (на «Інтері» частка навіть продовжила зростати), то рейтинги шоу талантів на СТБ й надалі падали, і це при тому, що розігрувалися місця у фіналі.

 

Але не тільки політика вплинула на рейтинги шоу. Завдяки набору «жовтуватих» серіалів Новому каналу вдалося покращити свої показники у п'ятницю. Скоріш за все, соціально активна частина населення на свята просто поїхала відпочивати.

 

Також хотілося б відзначити декілька інших фактів, що вплинули на показники телеканалів минулого тижня:

 

- падіння телеперегляду на 7% (найнижчий показник за останні три роки);

- масовий вихід населення на природу 1 травня, і таке ж саме масове сидіння перед телевізором у неділю (заліковували рани печінки, причому така поведінка була характерна для більш дорослого населення 45+);

- молодь показала стабільний рівень телеперегляду протягом кожного дня (від понеділка до неділі);

- дещо маніакальна поведінка перед телевізором усіх вікових груп населення у п'ятницю ввечері (у четвер та середу телевізори більше часу залишаються вимкненими).

 

А тепер - до сухих цифр.

 

Частки телевізійних каналів

 

Цього разу проаналізуймо частки телеканалів з огляду на аудиторію.

 

Почнімо з аудиторії 18+. За цією аудиторією тільки двом каналам вдалося наростити показники: Першому національному завдяки Лізі чемпіонів (два півфінали), а також 5-му каналу - завдяки новинам і запрошенням на ефір опозиційних політиків. Вони показали приріст 14-16%. На 1,3% збільшили свою частку канали «Україна» та ICTV. Решта каналів показали стабільні або навіть негативні результати (в т. ч. 1,6% падіння в каналу «Інтер»).

 

Аудиторія 18-54. Як і в першому випадку, Першому національному та 5-му каналу вдалося найбільше наростити частку (серед каналів із часткою більше 1%). Серед топ-6 каналів тільки СТБ й ICTV показали невелике зростання, інші при цьому впали («Інтер» та «Україна» впали на 5% та 6% відповідно).

 

Аудиторія 14-49. Поліпшення погоди і зменшення кількості годин, що витрачалися на ТБ, призвели до очікуваного результату: зросли показники Нового каналу та СТБ, 5-го каналу та Першого національного.

 

Разом з цим, канали ТЕТ та М1 показали збільшення показників для всіх трьох аудиторій.

 

Група невеликих каналів минулого тижня спромоглася показати зростання. Зокрема, невелике, але постійне зростання протягом трьох тижнів продемонстрували «Мега», ТОНІС та 5 канал.

 

ТВі зі зміною програмної сітки поступово нарощує свою частку. І можливо, протягом двох наступних тижнів він увійде в групу каналів із часткою вище 1%.

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Почнімо з першого місця. «Інтеру» вдалося показати стабільні показники протягом понеділка - п'ятниці, але повністю розгубити аудиторію на вихідні. (Минулий огляд: просіли всі робочі дні, але субота й неділя дозволили не тільки компенсувати недоліки перших п'яти днів, але й підняти частку порівняно з попереднім тижнем).

 

«Україна»: канал повторив подвиг «Інтера» - непогані показники буднів було практично повністю перекреслено вихідними днями. Каналу не вдається заманити людей у вихідні - частка 7-8%, тоді як у будні вона зростає майже до 10%.

 

«1+1»: програмування понеділка - середи було провальним, потім вдалося стабілізувати телеперегляд. Вважаю, що тижневі зміни слід очікувати тільки після двох подій - завершення «Суперзірки» на «1+1» та «Україна має талант!» на СТБ. (Попередній огляд: четвер, п'ятниця й субота провалилися. Можна відзначити тільки три дні, коли канал спромігся вдало дібрати програмування - понеділок, середа й неділя, що забезпечувало стабільність та невелике зростання).

 

СТБ: рейтинги каналу вбила політика. І вихідні. Молодь провела доволі багато часу перед телевізорами в будні, що автоматично позначилося на рейтингах каналів Пінчука, але вихідні вона занапастила - весна і гормони покликали на вулицю.

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Протягом останнього передсвяткового тижня відчутних змін у програмуванні топових каналів українського ТБ не відбулося, радше навпаки - програмне наповнення переважно стало стабільним.

 

«Інтер». На «Інтері» протягом 18-го тижня 2010 року змін майже не відбулося:

 

 

 

 

Лише у слоті пізнього прайм-тайму замість другого сезону т/с «Завжди кажи "завжди"» почався показ третього сезону, хоча його частка виявилася нижчою навіть за частку першого сезону серіалу...

 

Щодо інших телепрограм, то коливання їхніх показників були у звичних межах. Винятком стало політичне ток-шоу «Велика політика з Євгенієм Кисельовим», яке отримало стабільну частку, на відміну від шоу талантів СТБ, яке перед святами втратило глядачів. Крім цього, змінилася й частка т/с «Кармеліта», однак, на відміну від «Великої політики», серіал зазнав втрат.

 

«1+1», на відміну від попереднього тижня та більшості топових телеканалів, відзначився змінами в програмуванні:

 

 

 

 

Зокрема, збільшилася кількість показів т/с «Даїшники», який, незважаючи ні на що, продовжив набирати частку. Окрім нього, замість фільму в пізньому слоті в четвер вийшла програма «З неба на землю», яка, щоправда, виявилася справді вдалішою за традиційні фільми.

 

Частка самих фільмів на «Плюсах» коливалась у звичних межах, окрім слоту 20:10 - 22:00, де їхні показники продовжили помітно падати.

 

Серед інших додав частки інформаційний блок каналу, д/с «Вольф Мессінг» та програма «Міняю жінку», натомість телешоу «Суперзірка» зазнало відчутних втрат.

 

На СТБ протягом минулого тижня знову не відбулося жодних змін:

 

 

 

 

 

При цьому головної невдачі, як і на попередньому тижні, канал зазнав у п'ятницю, продовжуючи втрачати частку талант-шоу, «завдяки» передсвятковим випускам політичних ток-шоу на каналах «Інтер» та «Україна».

 

Водночас, після вкрай невдалого 17-го тижня року на 18-му тижні більш-менш повернулися до своїх попередніх рівнів частки більшості програм, за винятком т/с «Кулагін» (залишився без змін), а також «Вікон-новин» і п'ятничного фільму в ранньому слоті, програм «Зіркове життя» та «Чужі помилки» (зазнали втрат).

 

На Новому каналі, як і на СТБ, змін програмування не було:

 

 

 

Отже, підтвердився намір каналу зосередити свій ефір у робочі дні на серіалах, лише трохи «розбавляючи» їх новинами й телегрою «Інтуїція» в п'ятницю ввечері.

 

Як можна пересвідчитися, така тактика виявилася досить дієвою, адже зазначені програми та більшість серіалів продовжили набирати частку, за винятком т/с «Вороніни» в ранньому слоті, а також т/с «Татові доньки» у слоті пізнього прайм-тайму.

 

ICTV за підсумками 18-го тижня року нарешті стабілізував своє програмування, разом із завершенням показу т/с «Останній бронепотяг»:

 

 

 

 

Окрім цього, з ефіру в понеділок було знято фільм у слоті раннього прайм-тайму та замінено на т/с «Вулиці розбитих ліхтарів». Отже, весь ранній слот каналу залишився за детективним серіалом, але чи дасть це свої плоди, і які - невідомо, адже його показники продовжують поступово сповзати донизу.

 

Щодо інших програм, то успіхів досягли інформаційний блок, т/с «Ліквідація» й «По закону», а також політичне ток-шоу «Свобода слова», яке продовжило нарощувати частку.

 

Натомість найбільших втрат продовжив зазнавати Comedy club, впевнено втрачаючи частку.

 

«Україна». Програмування каналу в будні дні минулого тижня також залишилося стабільним:

 

 

 

 

При цьому більшість ключових програм досягли зростання частки, особливо інформаційна програма «Події» та політичне ток-шоу «Шустер live» (пн. - чт.). Це дозволило досягти зростання частки протягом минулого тижня за ЦА 18+.

 

Порівняно з показниками попереднього тижня частки впали лише у кінопоказу в понеділок у пізньому прайм-тайм та в п'ятничного випуску ток-шоу «Шустер live», хоча, як для політики, показники програми залишилися досить високими.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16406
Читайте також
11.08.2010 10:29
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 187
04.08.2010 13:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 537
28.07.2010 14:33
Євгенія Продаєва
, Марина Коцюба
25 114
22.07.2010 08:09
Марина Коцюба
, Євгенія Продаєва
12 180
14.07.2010 11:40
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 689
07.07.2010 12:14
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
12 906
30.06.2010 13:57
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
14 913
23.06.2010 09:30
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 118
16.06.2010 10:32
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 597
09.06.2010 08:59
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 833
02.06.2010 11:11
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
15 640
27.05.2010 13:00
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
16 320
19.05.2010 10:58
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
20 826
18.05.2010 11:47
Наталія Данькова
, Оксана Ситник
22 005
12.05.2010 13:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
17 412
28.04.2010 11:05
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
13 698
21.04.2010 10:37
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
19 288
14.04.2010 08:53
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
18 287
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бряхня!
5107 дн. тому
Все-таки згідно наведених цифр таланти продовжують вбивати політику. Хоча вже не пушками, а пістолетами. А не навпаки. Чи я чогось не зрозуміла?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду