detector.media
Андрій Колесник
, для «Детектор медіа»
28.04.2010 11:05
Політика побила таланти
Політика побила таланти
Батьки зайняли центральні місця перед телевізором: політика перемогла шоу. Телеперегляд, 17-й тиждень 2010 року

Минулого тижня (19 - 25 квітня) сталося дещо, що напряму стосується шоу талантів на каналі СТБ та поведінки його глядачів: шоу було ще в самому розпалі, а глядачі вже пішли. Маємо надію, це залишиться одноразовою акцією і цього тижня аудиторія повернеться на канал.

 

То чому ж раптом упав рейтинг шоу? Маємо три речі. Перша: згідно з останніми даними компанії GFK Ukraine, у містах із населенням 50к+ на одну сім'ю припадає 1,4 телевізора (по всій Україні - 1,25 телевізора). Це свідчить про те, що в 60% випадків сім'я ввечері вимушена дивитися одну програму.Друга: минулого тижня болотне політичне життя вибухнуло, головним чином за рахунок теми базування російського військового флоту та газових домовленостей. Усім хотілося дізнатися - як, чому і скільки. Третій чинник випливає з двох перших. Частина населення, своєю батьківською вагою, примусила сім'ї дивитися канали «Інтер» та «Україна» з політичними програмами.

 

Який результат ми маємо? Якщо позаминулого тижня середній рейтинг перегляду ТБ для аудиторії 14-49 (50к+) з четверга на п'ятницю зріс на 18%, то минулого тижня - лише на 1%. В той же час на 10-15% зросли середні рейтинги праймових ефірів на каналах «Україна» та «Інтер» (основна аудиторія - 50-55+). І після цього не варто казати, що українці охололи до політики - якщо вірити реальним рейтингам, а не опитуванням думки.

 

І взагалі, склалося враження, що старше покоління перехопило ініціативу в молоді й повністю поміняло телеперегляд у сім'ях.

 

А тепер усе-таки повернімося до сухих цифр.

 

Частки телевізійних каналів

 

Показники одних телеканалів минулого тижня стабілізувалася і не зазнали великих змін порівняно з попередніми періодами. Частки інших знизилися (два з трьох великих каналів групи Пінчука), канали групи «Інтер» наростили свої цифри, також непогано себе почували канали новин та Перший національний. А причина - підписані в Харкові документи.

 

Молоді це не здалося цікавим, а старше покоління вирішило через новини і п'ятничні програми розібратися в темі й посмакувати.

 

Переможці минулого тижня «поіменно»:

- канали групи «Інтер» (частка «Інтера» зросла з 18,5% до 19,1%, К1 - з 2,4% до 2,6%);

- канали новин: Перший національний (ріст із 1,5% до 1,8%); 5 канал (з 1,7% до 1,8%), всі дані за аудиторією 18+.

 

Варто зазначити також ICTV, який завдяки новим серіалам збільшив частку серед аудиторій 14-49 та 18-54.

 

Дані останнього тижня дали можливість вивести формулу зростання каналів групи «Інтер»: політична криза (неоднозначні рішення влади й поведінка опозиції), трансляція N-ного повтору «Вечірнього кварталу» на «Інтері» або К1, на додаток - бій якогось із Кличків. Повний високорейтинговий набір.

 

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Почнімо з тих, хто в «минулому житті» досяг успіхів.

 

«Інтер»: просіли всі робочі дні, але субота й неділя дозволили не тільки компенсувати недоліки перших п'яти днів, а й підняти частку порівняно з минулим тижнем.

 

«Україна»: як буде описано нижче, каналу вдалося наростити показники всіх програм у праймовий проміжок часу - як старі, так і нові серіали та програми показали зростання. Але, на жаль, середня частка каналу не змінилася, адже підкачали програми в офпраймі.

 

«1+1»: показники цього каналу напряму залежать від власного продукту, а також від програм на інших каналах. Четвер, п'ятниця й субота було провалено. Можна відзначити тільки три дні, коли каналу вдалося вдало підібрати програмування, - понеділок, середа й неділя (стабільність та невелике зростання).

 

СТБ: рейтинги каналу вбила політика. Усе-таки частина нашого населення - мазохісти, що по сотому разу люблять дивитися на політиків, а потім плюватися з того, що вони побачили.

 

Новому каналу й ICTV вдалося втримати свою частку завдяки стабільному програмуванню та «новим» серіалам. Навіть ICTV у п'ятницю зміг утримати людей протягом вечірнього прайму.

 

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

 

Минулого тижня суттєвих змін програмного наповнення ключових українських телеканалів не відбулося. Разом із цим, можна було спостерігати зміну розподілу глядачів між каналами, особливо в п'ятницю, що безпосередньо відбилося на показниках частки каналів (і про що йшлося вище).

 

«Інтер». Програмування каналу «Інтер» протягом 17-го тижня 2010 року порівняно з попереднім тижнем року майже не змінилося:

 

 

 

 

Лише у слоті пізнього прайм-тайму розпочався показ другого сезону т/с «Завжди кажи "завжди"», внаслідок чого частка зросла порівняно з серіями першого сезону. Окрім зазначеного серіалу, стрімкого зростання частки досягло п'ятничне політичне ток-шоу «Велика політика з Євгенієм Кисельовим».

 

Натомість частка двох інших ключових серіалів каналу (т/с «Обручка» й т/с «Кармеліта») дещо просіла разом із показником програми «Кримінальні справи» в понеділок у слоті раннього прайм-тайму.

 

Показники решти програм протягом тижня коливалася в звичних межах.

 

 

«1+1». Для «Плюсів» минулий тиждень відзначився незвичною для каналу стабільністю програмування:

 

 

 

 

Щодо показників успішності, то, незважаючи на вже не перший показ на каналі т/с «Даїшники», він додав більш ніж 1% упродовж тижня.

 

Зростання частки спостерігалося й для фільмів у проміжку раннього прайм-тайму протягом тижня та пізнього прайм-тайму в понеділок, інформаційного блоку (стрімке зростання другий тиждень поспіль), а також телешоу «Суперзірка».

 

Інші програми зазнали втрат, навіть проект «Міняю жінку», що до цього лише набував глядацької прихильності.

 

 

СТБ. Тут, як і на «1+1», змін програмування не відбулося зовсім:

 

 

 

 

Разом із цим, увесь тиждень пройшов під знаком зниження показників ключових телепрограм, за винятком проекту «Правила життя» у вівторок у слоті 19:10 - 20:15, частка якого помітно зросла.

 

Найбільших втрат зазнало талант-шоу в п'ятничному ефірі. Як зазначалося вище, відбулося це головно за рахунок того, що значна частина глядачів надала перевагу перегляду політичних баталій, а тому відбувся як прямий відтік цільової аудиторії СТБ на політичні ток-шоу «Інтера» й ТРК «Україна», так і опосередкований (дорослі зайняли телевізори для перегляду політики, відігнавши від них молодшу аудиторію, яка є однією з найбільш прихильних до шоу талантів).

 

Новий канал, на відміну від більшості інших представників топ-6, вніс корективи до свого програмування:

 

 

 

 

Зокрема, канал виключив усі фільми з ефіру робочих днів, повністю зосередившись на серіалах. Щодо самих серіалів, то, незважаючи на певне зниження частки більшості з них, середні показники видалися все ж вищими, ніж мали вигнані з ефіру фільми.

 

Зростання частки досягла телегра «Інтуїція», до якої приєднався інформаційний блок каналу, нарощуючи частку другий тиждень поспіль.

 

Усе це в підсумку дозволило досягти певного зростання частки протягом тижня (принаймні, за ЦА 14-49).

 

ICTV за підсумками 17-го тижня року, як і Новий, не залишився без змін програмування:

 

 

 

 

 

Головною новинкою тижня став початок показу т/с «Ліквідація» замість т/с «Морські дияволи - 3» з вівторка по четвер у слоті 20:00 - 22:00. Показники новачка одразу відчутно перевищили частку попередника. Крім цього, вкотре було змінено місце в ефірній сітці каналу т/с «Останній бронепотяг», хоча і його показники виявилися вищими за попередні серії (зростання на останніх серіях показу).

 

Крім зазначених серіалів, найбільшого зростання частки досягло політичне ток-шоу «Свобода слова» в понеділок, до якого приєдналися «Наша Russia» в п'ятничному ефірі у слоті 20:00 - 21:00 та п'ятничний фільм у слоті одразу після цього (вочевидь, молодіжну чоловічу аудиторію виявилося складніше «посунути» від телеекранів, щоб подивитися п'ятничні політичні ток-шоу, ніж молодіжну жіночу).

 

Решта програм зазнала певних втрат, проте, як показали дані телеперегляду, це не завадило загальному зростанню частки каналу за ЦА 14-49.

 

«Україна». Показники частки ТРК «Україна» у прайм-таймі будніх днів минулого тижня продемонстрували найбільш успішну динаміку серед інших топових телеканалів - на фоні невдач 16-го тижня:

 

 

 

 

 

Як можна побачити, зростання частки відбулося майже для всіх програм, за винятком лише фільму в понеділок у слоті після 21:20.

 

Найбільших успіхів при цьому досягли т/с «Єфросінья» та «Події», які повернули собі попередні показники, а також політичне ток-шоу «Шустер live», при цьому як у п'ятничному ефірі, так і протягом усього тижня ставши однією з головних причин втрат частки програм СТБ. 

 

Успішним видався і новий т/с «Гончаки-3», який було запущено замість т/с «Сивий мерин», до якого приєднався т/с «Хранитель», що набрав додаткової частки порівняно з першим тижнем показу.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY