Як під’єднатися до каналів державного мультиплекса МХ-7

Як під’єднатися до каналів державного мультиплекса МХ-7

4 Березня 2024
8000
4 Березня 2024
15:00

Як під’єднатися до каналів державного мультиплекса МХ-7

8000
Які канали доступні, яка антена потрібна, як її налаштувати.
Як під’єднатися до каналів державного мультиплекса МХ-7
Як під’єднатися до каналів державного мультиплекса МХ-7

У січні запустили державний мультиплекс МХ-7. Він дає змогу дивитися нові канали у цифровому ефірі. На відміну від тих чотирьох мультиплексів «Зеонбуду», які працюють із 2011 року, МХ-7 працює у метровому діапазоні. «Детектор медіа» підготував інструкцію про те як під’єднатися до його перегляду та розширити кількість своїх каналів.

Скільки каналів має з’явитись у МХ-7

Вільних місць у мультиплексі було 12. На конкурсі регулятора перемогло сім каналів: «Сонце», «Рада», «Ми — Україна», «Світло» «Уніан-2», «Віжн-2» та «Віжн-3». Також на підставі тимчасового дозволу мовить «Армія ТБ». Щоб розпочати мовлення, канали мають час — один рік. Тому деякі з них уже транслюються у мультиплексі, інші мають з’явитися в ефірі упродовж року. У лютому п’ять каналів підписали (або в стадії підписання) угоди щодо трансляції: «Армія ТБ», «Рада», «Ми — Україна», «Світло» та «Сонце». На решту вільних місць у мультиплексі буде оголошений новий конкурс. Тому за якийсь час кількість каналів може зрости до 12.

У яких регіонах вони доступні

Канали нового мультиплекса доступні всюди, де вже є цифрове телебачення. А також на прикордонних територіях, де раніше не було цифрового сигналу — це Сумська, Чернігівська, Харківська області.

Чи потрібно платити за перегляд каналів МХ-7

Ні. За перегляд цифрового ефірного телебачення не потрібно платити, однак необхідно встановити обладнання для перегляду.

Як під’єднатися до МХ-7 тим, хто вже дивиться цифрове телебачення

Якщо ви вже користуєтеся цифровим телебаченням, маєте антену та дивитеся канали з чотирьох мультиплексів «Зеонбуду», які запущені ще з 2011 року, то потрібно запустити на телевізорі або приставці автоматичний пошук. Після цього нові канали мають з’явитися автоматично. Якщо цього не відбулося, варто спробувати ще раз налаштувати антену та спрямувати її у бік телевежі. Якщо канали не з’явились і після цього, тоді необхідно знайти іншу антену.

Яка антена підійде для перегляду МХ-7

На невеликій відстані від передавача сигнал можна прийняти на дециметрові антени, а також на примітивні штирові. Якщо цього не вдалося, тоді потрібна метрова антена.

Наприклад, канали з МХ-7 прийматимуть старі антени, які використовували для прийому аналогового телебачення. Або можна придбати метрову антену чи подвійну, яка розрахована на прийом метрових і дециметрових хвиль. Антени для МХ-7 є від українського виробника — компанії Specantenna з Дніпра. Вартість цієї антени — близько тисячі гривень. Також можна користуватись антенами для різних діапазонів. Їх називають «польськими». Такі антени коштують близько 300 гривень.

Окрім цього канали нового мультиплекса здебільшого будуть доступними для тих, хто користується кімнатною цифровою антеною HDTV (її вартість — до 400 гривень).

Як дивитися канали всіх мультиплексів, якщо є дві різні антени

У телевізорах  здебільшого одне гніздо для антени. Тому потрібно або купити універсальну антену, або поставити перехідник для двох антен.

Що потрібно, щоб дивитися канали з МХ-7 тим, у кого ще не було цифрового телебачення

МХ-7 має ширше покриття і він доступніший у тих регіонах, де раніше були проблеми з прийомом цифрового сигналу. Наприклад, у прикордонних територіях. МХ-7 можуть спробувати під’єднати користувачі з тих регіонів, де слабкий сигнал цифрового ефіру й він часто зникає. Тим, хто раніше не міг дивитися  цифрове телебачення, для перегляду каналів нового мультиплекса потрібен стандартний набір: телевізор (з інших пристроїв цифрове ефірне телебачення дивитися не вдасться), тюнер DVB-Т2 (у сучасні телевізори він уже вбудований, для старих телевізорів потрібен окремий тюнер, при його купівлі важливо пересвідчитися, що його роз’єми підходять для вашого телевізора) й антена (зовнішня чи внутрішня). Після підключення антени потрібно ввімкнути автопошук — і у меню мають з’явитися нові канали.

Яку антену краще придбати — ту, що в кімнаті чи ту, що на вулиці (зовнішню або внутрішню)

Найкращий сигнал буде у тих користувачів, які мешкають ближче до телевежі. Відповідно, чим далі — тим сигнал гірший. Тому для віддалених від телевежі населених пунктів краще використовувати антени, які ставлять на вулиці. Їх слід розміщувати якомога вище. У великих містах, де телецентри й вежі розташовані близько, сигнал має ловити і на кімнатну антену.

Скільки каналів буде у цифровому ефірі після під’єднання МХ-7 і мультиплексів «Зеонбуду»

У мультиплексах компанії «Зеонбуд» транслюється 30 телеканалів. Після під’єднання до МХ-7 їх стане 39.

Телеканали з мультиплексів «Зеонбуду»:

Ті, які транслюють марафон: «Суспільне. Перший», «1+1 марафон» «2+2 марафон», ICTV, «Інтер», «Уніан», К1, К2, Zoom, а також три канали (Прямий, 5 канал та «Еспресо»), замість яких був ввімкнений сигнал «Ради» з трансляцією марафону «Єдині новини».

Інші: «Суспільне. Культура», ICTV2, СТБ, «Бігуді», Новий канал, ТЕТ, «2+2», М1, НТН, «Мега», «Плюс плюс», «Ми — Україна+», «1+1 Україна», «Оце», XSport, «Ентер фільм», «Піксель».

МХ-7: «Сонце», «Рада», «Ми — Україна», «Світло» «Уніан-2», «Віжн-2», «Віжн-3», «Армія ТБ».

Також будуть доступні регіональні канали, які мовлять у цифрі. Наприклад, у Києві це «Суспільне. Київ», телеканал «Київ» тощо.

Фото: Сергій Рістенко/Reporters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8000
Читайте також
22.09.2023 11:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 948
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
53 дн. тому
Як хтось думає що людина буде дивитись один марафон,то вони помиляються.
Василь
53 дн. тому
на Тячівському районі .дуже поганий прийом.
Микола
53 дн. тому
А Суспільне Спорт появиться?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду