Андрій Медвєдь, директор нового каналу «Фронт»: Мілітаризація суспільства — це тепер реалії

Андрій Медвєдь, директор нового каналу «Фронт»: Мілітаризація суспільства — це тепер реалії

28 Листопада 2023
2358
28 Листопада 2023
11:00

Андрій Медвєдь, директор нового каналу «Фронт»: Мілітаризація суспільства — це тепер реалії

2358
Канал вироблятиме свій контент, буде поширюватися за технологією ІР за моделлю платного телебачення та веде переговори з кабельними операторами щодо укладання угод на наступний рік.
Андрій Медвєдь, директор нового каналу «Фронт»: Мілітаризація суспільства — це тепер реалії
Андрій Медвєдь, директор нового каналу «Фронт»: Мілітаризація суспільства — це тепер реалії

Дистриб’юторська компанія «Континент ТВ» запускає новий канал «Фронт». Мовник отримав реєстрацію у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення 23 листопада. Компанія планує виробляти власний продукт, який монетизуватиметься завдяки моделі платного телебачення та дистрибуції провайдерам кабельних та ОТТ-технологій. Цей канал доповнить пакет нішевих каналів, який має «Континент ТВ»: «Трофей», «Терра», «Наука», «Фауна», «6 соток».

В інтерв’ю «Детектору медіа» співвласник групи компаній «Континент ТВ» і директор каналу «Фронт» Андрій Медвєдь розказав про формат і плани новоствореного каналу.

— Андрію, розкажіть про формат каналу «Фронт». Чому вирішили його запустити?

— Телеканал «Фронт» має науково-просвітницький формат. Виробництво контенту каналу буде сфокусоване на цікавих і насамперед корисних темах, які в теперішніх воєнних умовах життєво важливі багатьом людям. Ідея створення такого телеканалу в нас була вже давно. Ми як компанія, що працює на ринку платного телебачення, перебуваємо в постійному пошуку ніш і форматів, щоб наш глядач отримав цікавий та актуальний контент. Мілітаризація українського суспільства — тепер це реалії, а отже запит на такий контент стає значно більшим.

— Яка специфіка запуску каналу про фронт під час війни? Чи співпрацюватимете з Міноборони тощо?

— Канал «Фронт» не планує висвітлювати події в зоні бойових дій. Направленість телеканалу — перш за все науково-просвітницька, хоча він і має назву «Фронт». Також на телеканалах групи компаній «Континент ТВ» немає політики. Канал «Фронт» буде розповідати про воєнні конфлікти та їхню роль в історії людства, різні види озброєння та їхні тактико-технічні характеристики, про психологічну реабілітацію, про тактичну підготовку бійців, про навички виживання в тяжких умовах і багато чого іншого, що буде корисним українцям у реаліях, у яких ми всі зараз живемо. Щодо співпраці з Міністерством оборони, то наразі такої співпраці немає, але я не виключаю, що вона може бути. Ми відкриті до конструктивної співпраці.

— Як «Континент ТВ» витримав перші два роки великої війни? Адже в цей час відбулося падіння платного ринку. Чи не відбувалась у вас оптимізація витрат, чи не планували закрити наявні канали? Чи припиняли мовлення ваші канали за цей час?

— Перший рік повномасштабної війни Росії проти України був надзвичайно важким для «Континент ТВ» і групи наших телеканалів («Трофей», «Терра», «Фауна», «Наука», «6 соток», «Фронт»). Обороти наших компаній впали на понад 70 відсотків. Звісно, спочатку був період невизначеності: ніхто не знав, чого чекати завтра, через тиждень, місяць. Ми прийняли рішення не звільняти працівників і продовжувати мовлення всіма нашими телеканалами. Від початку війни й донині жоден наш телеканал не припинив мовлення ні на хвилину. Звісно, довелося значно скоротити витрати, оптимізувати бізнес-процеси, але не припиняти роботу. Понад те, ми розкодували сигнали всіх наших телеканалів на супутнику на час воєнного стану, щоб підтримати людей у різних частинах країни, надавши їм змогу переглядати наш контент.

Наскільки рентабельні наразі нішеві канали?

— Наші телеканали рентабельні, інакше ми просто не мали б змоги їх виробляти, адже ми фінансуємося винятково власним коштом. Питання рентабельності — це питання не тільки рівня доходів, а й рівня витрат. Ми завжди ретельно та зважено підходимо до витрат.

— Які основні джерела монетизації? Як ви плануєте монетизувати «Фронт»?

— Усі телеканали групи компаній «Континет ТВ» монетизуються з коштів, отриманих від кабельних, ОТТ-, IPTV-, DTH-мереж. Ми продаємо цікавий для абонентів контент. Крім цього, ми співпрацюємо з великим колом компаній і робимо рекламні інтеграції у вигляді продакт-плейсменту, що також дає додатковий дохід. Телеканал «Фронт» буде монетизовано за такою ж моделлю.

— Наскільки зараз дорого запускати канали? На що йдуть основні витрати? Коли ви плануєте окупити канал?

— Запуск нового телеканалу — це, звісно, недешева справа. Особливо у воєнний період, коли ціни на знімальну техніку, програмне забезпечення, контент, електроенергію зросли кратно, а купівельна спроможність українців відчутно знизилася. Виходячи з цього, сьогодні достатньо важко прогнозувати терміни окупності проєкту, але ми орієнтуємося на чотири-п’ять років в оптимістичних прогнозах.

— На які бюджети ви орієнтуєтеся під час виробництва власних програм?

— Під час виробництва власних програм ми намагаємось оптимізувати витрати. Звісно, хочеться створювати якнайкращий і дорогий контент, але маємо розуміти та орієнтуватися на спроможність ринку окупити цей контент, тож доводиться балансувати між власним бажанням і реаліями на ринку. Різні формати контенту потребують різних витрат. Якщо це виїзні зйомки на кілька днів із залученням кількох операторів і ведучих, то такий контент обходиться набагато дорожче, ніж, наприклад, студійні зйомки в нашій власній студії.

— Які проєкти плануєте виробляти?

— Серед запланованих проєктів — цикл програм про західну та вітчизняну зброю. Починаючи від стрілецької, закінчуючи важкою ракетною зброєю. Це дуже цікава сфера, адже сьогодні у світі використовується різноманітна зброя з різними тактико-технічними показниками, історією та практикою застосувань. Також плануємо приділити ретельну увагу тактичній медицині та психологічній реабілітації, оскільки сьогодні це дуже важливо для нашої країни. Окремий цикл програм буде створено про тактичне екіпірування й одяг. Плануємо також цикли програм з інструкторами з тактичної воєнної підготовки. Словом, збройова та воєнна тематика дуже широка, на мою думку. У нас буде простір для творчості.

— Плануєте лише власне виробництво чи купуватимете програми в інших продакшенів чи дистриб’юторів?

На початку створення телеканалу майже неможливо одразу наповнити сітку мовлення лише власним продуктом. Наразі ми закупили й адаптували західний воєнний контент і паралельно з цим запускаємо власне виробництво. До прикладу, наш телеканал «6 соток», який присвячений заміському життю, було створено за два місяці до повномасштабної війни. Минуло трохи менш ніж два роки — і нам вдалося досягти показника понад 65 відсотків програм власного виробництва в сітці телеканалу. Це дуже хороший результат, зважаючи на те, що ці роки були дуже тяжкими. Плануємо на телеканалі «Фронт» впоратися ще швидшими темпами. Наша мета — вийти на 100 відсотків власного продукту, як, наприклад, ми змогли досягнути на телеканалі «Трофей».

— З якими ведучими співпрацюватимете? Чи працюватимуть у вас на каналі військові?

— Зараз ми в процесі пошуку та перемовин із різними ведучими під різні проєкти. Звісно, будемо залучати людей із військовим досвідом і професіоналів у свої галузі. Щодо команди, яка буде займатися телеканалом «Фронт», то керівний склад буде той самий, що і в решті наших телеканалів, а щодо виробничого персоналу, то тут я можу пообіцяти багато нових облич для глядачів.

— Чи уклали ви вже угоди з платформами та провайдерами?

— Наразі ведеться активна робота з кабельними операторами щодо укладання угод на 2024 рік. Зараз сигнал телеканалу доступний у відкритому тестовому режимі для всіх операторів програмної послуги через нашого партнера — компанію Cosmonova Broadcast. А з 1 січня 2024 року телеканал буде доступний для операторів лише за укладеними угодами.

— Скільки коштують ваші канали для провайдерів?

— Ціна на телеканал «Фронт» буде такою ж, як і на решту телеканалів нашого пакета, — 0,90 грн за абонента.

— Чи плануєте ви кодувати на супутнику «Фронт»? Коли плануєте розпочати ефір?

— Як я казав вище, ми розкодували сигнал наших телеканалів на супутнику з початком повномасштабних воєнних дій Росії проти України. З 1 січня 2024 року вся група телеканалів («Трофей», «Терра», «Фауна», «Наука», «6 соток» і «Фронт») буде поширюватися за технологією IP.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2358
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду